欢迎来到莲山课件网!
我要投稿

您当前的位置:

辽宁省大连市2021届高三英语1月双基测试试题(Word版附解析)

ID:295007

页数:23页

大小:46KB

时间:2021-02-22

收藏
还剩20页未读,点击继续阅读

收藏

举报

申诉

分享:

温馨提示:
1. 部分包含数学公式或PPT动画的文件,查看预览时可能会显示错乱或异常,文件下载后无此问题,请放心下载。
2. 本文档有教师用户上传,莲山课件网负责整理代发布。如果您对本文档有争议请及时联系客服。
3. 部分文档可能由于网络波动等原因无法下载或下载错误,付费完成后未能成功下载的用户请联系客服处理。

资料简介

展开

2021 年大连市高三双基测试卷英语注意事项:1. 答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。2. 回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后, 再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上,写在本试卷上无效。第一部分听力(共两节,满分 30 分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共 5 小题;每小题 1.5 分,满分 7.5 分)听下面 5 段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有 10 秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。例:How much is the shirt?A. £19.15. B. £9.18. C. £9.15.答案是 C。1. What does the man offer to do?A. Go to 7th street. B. Show another shirt. C. Call another branch.2. What is the cause of the woman’s quietness?A. The violent film. B. Her tiredness. C. The crowded theater.3. How does the man know about animals?A. From books. B. On TV. C. Through the Internet.4. Where are the speakers?A. At a shop. B. In a restaurant. C. At home.5 What does the woman do?A. A nurse. B. A waitress. C. A saleswoman.第二节 (共 15 小题;每小题 1.5 分,满分 22.5 分).听下面 5 段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题 5 秒钟;听完后,各小题给出 5 秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第 6 段材料,回答第 6、7 题。6. When was the woman promoted last time?A Three years ago. B. Four years ago. C. Five years ago.7. What can we learn from the conversation?A. The woman will keep this job.B. The man will raise the woman’s salary.C. They are on good terms.听第 7 段材料,回答第 8、9 题。8. What was the worst thing for the man after the operation?A. He had a great pain. B. He couldn’t eat anything. C. He had to take the medicine.9. What does the woman ask the man to do?A. Eat out with her. B. Stop eating some food. C. Make a list of his favorite food.听第 8 段材料,回答第 10 至 12 题。10. What does the woman think of the visit at first?A. Tiring. B. Unworthy. C. Amazing.11. What animal did the man fail to see?A. Sharks. B. Tree frogs. C. Butterflies.12. What does the man suggest doing in the end?A. Visiting some birds.B. Resting at the basement.C. Learning more about wild animals.听第 9 段材料,回答第 13 至 16 题。13. How does the man feel about joining the association?A. Uninterested. B. Relaxed. C. Worried.14. How much is the one-year membership fee?A. £5. B. £10. C. £35..15. How often do guest speakers meet?A. Once a month. B. Twice a month. C. Once a week.16 What is peer coaching about?A. Students doing sports after study.B. Senior students helping other students out.C. Students making speeches on various topics.听第 10 段材料,回答第 17 至 20 题。17. What is the talk mainly about?A. A town. B. A hospital. C. An organization.18. What does the speaker say about the project this year?A. It is interesting. B. It is successful. C. It is difficult.19. What ability is required to become a volunteer for MSF?A. Handling pressure. B. Knowing others well. C. Dealing with emergency.20. What kind of volunteers are in urgent need?A. Doctors. B. Building engineers. C. Food experts.第二部分 阅读(共两节, 满分 50 分)第一节(共 15 小题;每小题 2.5 分, 满分 37.5 分)阅读下列短文,从每题所给的 A、B、C、D 四个选项中选出最佳选项。AVolunteer OpportunitiesVolunteers are a vital part of our mission of providing high quality environmental educational programming for local youth, Hudson River research, and community events. We are currently seeking volunteers for the following positions:● Education Assistant—Assist education staff with everyday school work, after-school environmental clubs and community group visits every Wednesday afternoon.● Marsh Assistant—Help maintain Riverfront marsh on Thursdays and Saturdays. Work on occasional marsh repairs including the removal of foreign species of plants and rubbish clean-ups. (Seasonal)● Research Assistant—Participate in water quality monitoring, the sea life study, and other .projects as they are developed. Eight hours each week on workdays.● Aquaria Assistant—Provide care for the Center’s collection of aquatic wildlife including tank maintenance and animal feedings at the weekend.Volunteer positions are available throughout the year! Previous experience is not required. Training will be provided upon the start of volunteer service. For more information about our volunteer program as well as single day volunteer events call 9140-377-1900 or visit www. centerfortheurbanriver. org.1. What does the Education Assistant need to do?A. Help with school routine. B. Give lectures after school.C. Coach students in sports clubs. D. Visit poor students’ communities.2. If you are busy on weekdays, which volunteer position is probably suitable for you?A. Education Assistant. B. Marsh Assistant.C. Research Assistant. D. Aquaria Assistant.3. What’s required to be one of the four volunteers?A. Working experience. B. Academic training.C. Care for the environment. D. Availability around the clock.【答案】1. A 2. D 3. C【解析】这是一篇应用文。文章主要介绍了四个志愿者工作的情况,介绍了工作时间和工作内容等信息。【1 题详解】细节理解题。根据第二段“● Education Assistant—Assist education staff with everyday school work, after-school environmental clubs and community group visits every Wednesday afternoon.(●教育助理——每周三下午协助教育工作人员完成日常的学校工作、校外环境俱乐部和社区团体参观)”可知,教育助理需要协助完成学校的日常事务。故选 A。【2 题详解】细节理解题。根据倒数第二段“● Aquaria Assistant—Provide care for the Center’s collection of aquatic wildlife including tank maintenance and animal feedings at the weekend.(●水族馆助理——周末负责中心收集水生野生动物,包括鱼缸维护和动物喂食)”可知,如果你周内很忙,那么,只在周末工作的水族馆助理的志愿者职位比较适合你。故选 D。【3 题详解】推理判断题。根据最后一段中“Previous experience is not required. Training will be provided upon the start of volunteer service.(不需要之前有工作经验。志愿者服务开始后,将提供培训)”可知A“工作经验”和 B“学术培训”不是成为志愿者的要求,再结合四个志愿者工作的工作时间可知并不要求必须“全天有空”,D 选项也不是要求,根据第一段中“Volunteers are a vital part of our mission of providing high quality environmental educational programming for local youth, Hudson River research, and community events.(志愿者是我们为当地青少年提供高质量环境教育计划、哈德逊河研究和社区活动的重要组成部分)”可推知,成为四名志愿者的要求是爱护环境。故选 C。BLooking back is a wonderful thing. It allows you to see what has led you here and, hopefully, how society has changed and improved.Take, for instance, my career goal. First, I wanted, in 1999, to be a “farmer”, soon archaeologist, then driving instructor and somewhere along the way, footballer.I had grown up in a football-loving family. I remember the exact moment when I said “I’m sad I can’t be a footballer” while watching the game with Dad as a pre-teen. He asked why not. “Because I’m not a boy.” He immediately responded, “You can, if you want to.” “Yeah, I suppose so,” I sighed, “but no one watches women’s football.”Looking back, I can see exactly why I felt like that. At school, there was an unwritten rule that sports like hockey and netball were “girl” sports and rugby and football were for the boys. I’d never seen a women’s football match on TV. You see, you can’t be what you can’t see, and lack of representation leads, at best, to misunderstanding, and at worst, fear and negative opinions.Today, the Lionesses will take on Scotland in the World Cup, and people across the world will tune in — over 950,000 tickets have been sold so far. But, although women’s football is one of FIFA’s best investments — with a pound for pound return, the majority of female players are earning under a fair wage. Some argue that’s because viewing statistics are lower than those of men’s, but the rise in support shows the demand is there. Hopefully, more investment will push female football forward.Today, I’ll be cheering on the Lionesses, because it’ll mean talented, skillful female footballers being broadcast into millions of homes and maybe, just maybe, a little girl believing that she can also be a Lioness one day.4. Which of the following best describes the author’s career goals?A. Realistic. B. Changeable.C. Consistent. D. Long-sought.5. Why didn’t the author believe she could be a footballer?A. She was not talented enough.B. People lost faith in women’s football.C. Girls were forbidden to play football.D. She had no example to follow.6. What can we know about women’s football from Paragraph 5?A. It’s better paid than men’s. B. It is increasingly popular.C. It has no market demand. D. It is not profitable.7. What does the text mainly want to tell us?A. Society advances with time. B. Women deserve equal rights.C. Each goal is worth pursuing. D. Hard work always pays off.【答案】4. B 5. D 6. B 7. A【解析】【分析】这是一篇说明文。作者通过讲述自己的职业目标的转变及女子足球运动今昔情况的对比,充分说明了社会的进步是与时俱进的。【详解】1.细节理解题。从文章第二段中的“ First, I wanted, in 1999, to be a “farmer”, soon archaeologist, then driving instructor and somewhere along the way, footballer.”可知,首先,在1999年,我想成为一个“农民”,很快成为一个考古学家,然后是驾驶教练,在成长过程中,又想做足球运动员。所以可知,作者的职业目标是变化的。选项 B 与文意相符,故选 B。2.推理判断题。根据第四段中“At school, there was an unwritten rule that sports like hockey and netball were “girl” sports and rugby and football were for the boys. I’d never seen a women’s football match on TV. ”(在学校里,有一条不成文的规定,曲棍球和无挡板篮球等运动是“女孩”运动,而橄榄球和足球则是男孩子的运动。我从没在电视上看过女子足球比赛。)及“You see, you can’t be what you can’t see, and lack of representation leads”(你知道的,你不能成为你看不到的东西,而且缺乏代表性的领导)据此可推知,作者认为她不能成为足球队员的原因在于她没有可以追随效仿的榜样。选项 D 与文意相符。故选 D。3.推理判断题。根据第五段中“Today, the Lionesses will take on Scotland in the World Cup, and people across the world will tune in ”(如今,the Lionesses 将在世界杯上对阵苏格兰,并且全世界的人们都会收看。)及“But, although women’s football is one of FIFA’s best investments — with a pound for pound return, the majority of female players are earning under a fair wage. Some argue that’s because viewing statistics are lower than those of men’s, but the rise in support shows the demand is there. Hopefully, more investment will push female football forward.”(不过,尽管女子足球是国际足联(FIFA)最好的投资项目之一,但大多数女子足球运动员的收入都低于合理水平。一些人认为这是因为收视率低于男性,但支持率的上升表明需求是存在的。希望更多的投资能推动女子足球的发展。)据此可推知,女子足球运动员们的待遇不及男足运动员们,但公众对女子足球的支持率上升表明这种运动越来越受公众欢迎。选项 B.“It is increasingly popular.”(它(女足运动)越来越受欢迎。)与文意相符。故选 B。4.主旨大意题。结合全文首段中“how society has changed and improved.”可知,社会是如何改变和进步的。及下文作者谈到自己职业目标的转换,最终提到女子足球运动今昔情况的对比,充分说明了社会的进步是与时俱进的。选项 A 与文意相符。故选 A。CThink “art”. What comes to your mind? Is it Greek or Roman sculptures in the Louvre, or Chinese paintings? Have you ever imagined it’s a dancing pattern of lights?The artworks by American artist Janet Echelman look like colourful floating clouds when lit up at night. Visitors could not only enjoy looking at them but also interact with them literally — by using their phones to change the colors and patterns. But are they really art?Whatever your opinion, we cannot deny art has existed for thousands of years and art and technology have always been two separate things.Today, however, technological advances have led to a combination of art and technology, changing the art world greatly. Now art is more accessible to us. For example, people used to queue six hours but spend limited time admiring the famous 5-metre Chinese painting Along the River During the Qingming Festival. Thanks to technology, however, viewers can leisurely experience a digital version of this painting, where the characters can move and interact with their surroundings.The art-tech combination is also changing our concepts of “art” and the “artist”. Not only can we interact with art, but take part in its creation. With new technological tools at our fingertips, more people are exploring new art forms, such as digital paintings and videos. However, it has also raised questions over its overall quality. Can a video of someone slicing a tomato really be called “art”?Similarly, such developments are making the line between art and technology less distinct. Can someone unfamiliar with traditional artists’ tools really call themselves an “artist”? And is the artist the creator of the art itself, or the maker of the technology behind it?Where technology will take art next is anyone’s guess. But one thing is for sure — with so many artists exploring new possibilities, we can definitely expect the unexpected.8. How could viewers interact with Janet Echelman’s artworks?A. By talking to her on the phone. B. By lighting up the artworks.C. By touching their phone screens. D. By coloring the patterns.9. What does the example in Paragraph 4 indicate?A. Achievements of China’s technology.B. The influence of art on technology.C. Interaction between viewers and art.D. Easier access to art caused by technology.10. What do we know about the art-tech combination?A. It lowers the quality of artworks.B. It involves common people in innovation.C. It shortens the time of painting.D. It makes scientists the real creators of art.11. What is the author’s attitude towards combining technology with art?A. Regretful. B. Objective.C. Disapproving. D. Conservative.【答案】8. C 9. D 10. B 11. B【解析】这是一篇议论文。文章主要讨论了将技术与艺术结合的优缺点。【8 题详解】细节理解题。根据文章第二段“Visitors could not only enjoy looking at them but also interact with them literally — by using their phones to change the colors and patterns.”(参观者不仅可以欣赏它们,还可以通过手机改变它们的颜色和图案来与它们进行互动。)可知,观众通过触摸手机屏幕来与珍妮特·埃切曼的作品互动。故选 C。【9 题详解】推理判断题。例子是为了证明观点的,根据文章第四段“Now art is more accessible to us.”(现在我们更容易接触艺术了。)可知,这个例子表明科技使人们更容易接近艺术。故选 D。【10 题详解】细节理解题。根据文章第五段“Not only can we interact with art, but take part in its creation.With new technological tools at our fingertips, more people are exploring new art forms, such as digital paintings and videos. ”(我们不仅可以与艺术互动,还可以参与艺术的创作。通过触手可及的新兴科学技术,更多的人正在探索新的艺术形式,如数字绘画和视频。)可知,它让普通人参与创新。故选 B。【11 题详解】推理判断题。根据文章第五段“However, it has also raised questions over its overall quality.”(然而,它也引发了人们对其整体质量的质疑。)和最后一段“Where technology will take art next is anyone’s guess. But one thing is for sure — with so many artists exploring new possibilities, we can definitely expect the unexpected.”(技术下一步将把艺术带到哪里,谁也说不准。但有一件事是肯定的——有这么多艺术家在探索新的可能性,我们肯定可以期待意想不到的事情。)可知,作者既提到了缺点,也提到了优点。由此可知,作者对技术与艺术结合的态度是客观的。A. Regretful 后悔的;B. Objective 客观的;C. Disapproving 不同意的;D. Conservative 保守的。故选 B。DDolphins have been known to show many human-like behavioral characteristics. These include forming complex relationships to accomplish common goals, teaching one another survival skills, and “babysitting” each other’s kids. Now, some researchers at Largo, Florida have discovered another thing the intelligent animals share with humans — a love for the television!For their research, Kelly A. Winship and Holli C, Eskelinen observed 11 bottlenose and five rough-toothed dolphins. The animals were treated to two TV shows — Planet Earth and the popular kids’ series, SpongeBob SquarePants. The researchers say the dolphins did not seem to care what was being played. They were equally attracted by both — the realistic imagery of Planet Earth and the cartoon in SpongeBob SquarePants.Interestingly, however, the male dolphins spent more time staring at the screen than the females. They also responded more strongly to the programming by either showing aggression (indicated by head moves), or interest (shown by raising their heads or pressing their foreheads against the TV), or even blowing bubbles (indicating interest or aggression). Winship and Eskelinen, who published their findings in the journal Zoo Biology, believe the display of aggression was most likely a result of the failure to physically interact with, or manipulate, the TV.Though there is a lot more to learn about the animals’ television preferences, the scientists believe suitable programming could be used as part of enrichment programs for dolphins unfit to be released in the wild. The researchers also think monitoring their response to different kinds of shows could provide scientists with some insight into the dolphins’ thinking process.12. What have researchers newly discovered about dolphins?A. They somewhat behave like humans. B. They offer help to each otherC. They are highly intelligent. D. They enjoy watching TV shows.13. In which way are male and female dolphins different when watching TV?A. The time of body moments. B. Program preferences.C. The strength of response. D. Interacting methods.14. What does the underlined word “manipulate” refer to in the third paragraph?A. Have control over. B. React to. C. Catch sight of. D. Turn on.15. In what aspect could the research on dolphins be important to scientists?A. Learning about their TV preference. B. Enriching their life in the wild.C. Monitoring their daily behaviors. D. Studying how they think.【答案】12. D 13. C 14. A 15. D【解析】这是一篇说明文。研究人员最新发现海豚喜欢看电视节目,文章主要介绍了这项研究开展的过程,研究过程中海豚的不同表现,以及这项研究的意义。【12 题详解】细节理解题。根据第一段中“Now, some researchers at Largo, Florida have discovered another thing the intelligent animals share with humans — a love for the television!(现在,佛罗里达州拉戈的一些研究人员发现这种智慧动物与人类有一个共同点——那就是都热爱看电视!)”可知,研究人员发现海豚喜欢看电视节目。故选 D。【13 题详解】细节理解题。根据第三段中“Interestingly, however, the male dolphins spent more time staring at the screen than the females. They also responded more strongly to the programming by either showing aggression (indicated by head moves), or interest (shown by raising their heads or pressing their foreheads against the TV), or even blowing bubbles (indicating interest or aggression).(然而,有趣的是,雄性海豚盯着屏幕的时间比雌性多。他们对电视节目的反应也更强烈,表现出攻击性——通过头部移动表示,或兴趣——通过抬起头或把额头贴在电视上表示,甚至吹泡泡——表示兴趣或攻击性)”可知,雄性和雌性海豚在看电视时不同之处在于反应的强烈程度不同。故选C。【14 题详解】词义猜测题。根据画线词上文“Winship and Eskelinen, who published their findings in the journal Zoo Biology, believe the display of aggression was most likely a result of the failure to physically interact with, or”以及后文“the TV”可知,Winship 和 Eskelinen 在《动物园生物学》杂志上发表了他们的研究结果,他们认为这种攻击性的表现最有可能是由于没有与电视进行肢体接触或控制电视的结果。画线词意思为“控制”。A. Have control over.控制,操纵;B. React to.做出反应;C. Catch sight of.看见;D. Turn on.打开。故选 A。【15 题详解】推理判断题。根据最后一段中“The researchers also think monitoring their response to different kinds of shows could provide scientists with some insight into the dolphins’ thinking process.(研究人员还认为,监测海豚对不同节目的反应可以帮助科学家了解海豚的思维过程)”可推知,研究海豚如何思考对科学家来说很重要。故选 D。第二节(共 5 小题:每小题 2. 5 分, 满分 12. 5 分)阅读下面短文, 从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Lacking chances to practice English? Thinking in English can bring you a huge step closer to fluency! It is not very difficult.___16___ Today, we will share some mental exercises with you.A good first step is to think in individual words. Look around you. What do you see?___17___As you continue with this, it becomes a habit. Things are going to flash into your head — computer, telephone, chair, desk, etc., whatever it is and wherever you are.___18___For example, if you couldn’t think of the word “garage”, you can say in your mind, “The place inside where I put my car” or “It’s next to my house. I keep things there.”The next exercise is thinking in simple sentences. For example, when sitting in a park, you can tell yourself things like, “It’s such a beautiful day.” and “People are playing.” ___19___ You can also practise describing your daily activities. As beginning-level learners, you can describe the day using the simple present verb form, like “I put on my shirt.” and “He drives the bus.” You can also mentally make plans in the morning or list things you’ve done before going to bed. ___20___So the skill level is a little higher.When you are practising it every day, over and over again, little by little, you are thinking in English.A. It is extremely easy to understand.B. This would require other verb tenses.C. At some points, you will need a dictionary.D. But it takes conscious effort and practice.E. Then describe objects you don’t know the words for.F. Try to name each object in your surroundings.G. Once this becomes easy, you can move on to more difficult sentences.【答案】16. D 17. F 18. E 19. G 20. B【解析】【分析】这是一篇说明文。介绍了一些提高英语能力的实用技巧。【详解】1.根据上文中“It is not very difficult.”(它并不是很难),下文“we will share some mental exercises with you.”(我们会和你分享一些心理练习。)可以推知,英语要熟练有技巧可用,所以空白处应给是对上文的意思的转折。选项 D.“But it takes conscious effort and practice.”可知,但这需要有意识的努力和练习。与文意相符,故选 D。2.结合上文“A good first step is to think in individual words. Look around you. What do you see?”(第一步是想一些单词。看看你周围,你看到了什么?)可知,接下来要描述的是用单词来哦给你周围的东西命名。结合下文“Things are going to flash into your head — computer, telephone, chair, desk, etc.”,选项 F 与下文意思连贯,故选 F。3.根据下文“For example, if you couldn’t think of the word “garage”, you can say in your mind, “The place inside where I put my car” or “It’s next to my house. I keep things there.””举个例子,如果你想不出”车库”这个词,你可以在脑子里说”我把车放在里面的地方”或者”就在我家旁边”。我把东西放在那里”,可知,空白处讲述的为用其它的话来描述你要表达的词。选项 E.“Then describe objects you don’t know the words for.”,意思和上文一致。故选 E。4.根据上文“For example, when sitting in a park, you can tell yourself things like, “It’s such a beautiful day.” and “People are playing.””(比如说,当你坐在公园里,你可以告诉自己”今天天气真好”还有”人们在玩”)及下文“ You can also practise describing your daily activities. ”(你也可以练习描述你的日常活动。)比较两句,可知,下文比上文在句意表达上要丰富很多,所以空白处应起承上启下的作用。承接上文,简答句子很同意简表达,启下可以用复杂的句子来表达。选项 G.“Once this becomes easy, you can move on to more difficult sentences.”(一旦这变得容易,你就可以继续写更难的句子。)符合题意。故选 G。5.根据上文“As beginning-level learners, you can describe the day using the simple present verb form, like “I put on my shirt.” and “He drives the bus.” You can also mentally make plans in the morning or list things you’ve done before going to bed.”可知,作为初级水平的学习者,你可以用一般现在时来描述一天,比如“ I put on my shirt. ”还有“He drives the bus.”你也可以在早上制定计划,或者在睡觉前列出你做过的事情。结合语境可知,列出你睡觉前做过的事情的用一般现在时是无法描述的,即说明要用更多的时态,选项 B.“This would require other verb tenses.”(这需要其他动词时态。)符合语境。另与下文“So the skill level is a little higher.”(这个有一点难),语义相符合。故选 B。第三部分 语言运用(共两节,满分 30 分)第一节(共 15 小题:每小题 1 分,满分 15 分)阅读下面短文,从所给的 A、B、C、D 四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。A few years ago, I went through a period of depression. It was so severe that life didn’t seem worth___21___. It was like permanent winter, so cold that the sun would never___22___.Then I saw snowdrops (雪花莲) pushing through the freezing, iron-hard___23___. I looked at them every day until I felt that if they could come back to life, then so could___24___. Those green shoots gave me___25___in a way that nothing else had.As spring came, I started to put in more and more plants, until the garden was brilliant with___26___. I could spend hours ___27___ in gardening. Life was growing through my hands: gentle, peaceful, but, above all,___28___. If I gave love, it was___29___, a hundred times.The form of depressive illness I have is biological. It has____30____ generations of my family and follows no rules nor reason. I can be____31____ when the sun is shining or when I am with loving friends. Of course, fresh air and exercise help to____32____ the depression, but for me ____33____ is more than that. It ____34____ strength as well as hope. I often stands in the garden before a tall tree, huge and strong. It lives through freezing temperatures and strong winds. It ____35____ but never breaks. And so I learn that we may be battled and injured, but we should never give up.21. A. making B. living C. wasting D. losing22. A. set B. break C. shine D. explode23. A. snow B. wood C. ground D. water24. A. I B. mine C. winter D. spring25. A. boredom B. love C. money D. hope26. A. light B. water C. diamond D. color27. A. locked B. lacking C. lost D. hidden28. A. optimistic B. pessimistic C. lovely D. delicate29. A. replied B. returned C. repeated D. repaired30. A. affected B. puzzled C. wounded D. damaged31. A. moved B. depressed C. delighted D. satisfied32. A. replace B. cure C. treat D. relieve33. A. exercise B. relaxation C. planting D. gardening34. A. refers to B. stands for C. possesses D. resembles35. A. bends B. dries C. falls D. grows【答案】21. B 22. C 23. C 24. A 25. D 26. D 27. C 28. A 29. B 30. A 31. B 32. D 33. D 34. B 35. A【解析】本文是一篇记叙文。文章讲述作者受到雪莲勇敢地生存在恶劣环境的启发,通过种植园艺使自己获得爱与乐观的情绪,摆脱家族遗传的抑郁症。【21 题详解】考查动词辨析。句意:它是如此的严峻,以至于生活似乎不值得过下去。A. making 制造;B. living生活,居住;C. wasting 浪费;D. losing 丢失,失去。根据第 1 空前的“I went through a period of depression.”可推知,作者认为生活似乎不值得过下去。故选 B。【22 题详解】考查动词辨析。句意:就像永远的冬天,冷得连太阳都照不出来。A. set 放,置;B. break 打破;C. shine 闪耀;D. explode 爆炸。根据第 2 空前的“the sun”可知,此处指太阳的“照耀”。故选 C。【23 题详解】考查名词辨析。句意:然后我看见雪花莲穿过冰冷坚硬的地面。A. snow 雪;B. wood 木材;C. ground 地面;D. water 水。根据常识第 3 空前的“the freezing, iron-hard”可知,此处指冰冷坚硬的“地面”。故选 C。【24 题详解】考查代词。句意:我每天都看着它们,直到我觉得,如果它们可以复活,那么我也可以。A. I 我;B. mine 我的;C. winter 冬天;D. spring 春天。根据第 4 空前的“I looked at them every day until I felt”可知,此处指“作者”和雪莲花一样。故选 A。【25 题详解】考查名词辨析。句意:这些绿色的嫩芽以一种前所未有的方式给了我希望。A. boredom 厌倦;B. love 爱;C. money 金钱;D. hope 希望。结合常识和上文“Then I saw snowdrops (雪花莲) pushing through the freezing, iron-hard   3   .”可知,这些嫩芽可以穿破坚硬的地面,这给了作者希望。故选 D。【26 题详解】考查名词辨析。句意:春天来了,我开始种越来越多的植物,直到花园被色彩染得绚丽多彩。A. light 光,光线;B. water 水;C. diamond 砖石;D. color 颜色。根据第 6 空前“As spring came, I started to put in more and more plants”可知,春天到来,花园里五彩缤纷。故选 D。【27 题详解】考查动词辨析。句意:我可以在园艺上花上好几个小时。A. locked 锁上;B. lacking 缺乏;C. lost丢失;D. hidden 隐藏。根据句意可知,此处为固定短语:be lost in“埋头于,迷失在……中”。故选 C。【28 题详解】考查形容词辨析。句意:生活是通过我的双手成长的:温和、和平,但最重要的是,乐观。A .optimistic 乐观的;B. pessimistic 悲观的;C. lovely 可爱的;D. delicate 雅致的。结合上文提到作者有抑郁症和第 8 空前的“gentle, peaceful”可知,作者看到这些植物对生活充满“乐观”。故选 A。【29 题详解】考查动词辨析。句意:如果我付出了爱,它就会得到回报,一百倍的回报。A. replied 回答;B. returned 归还,以......相报;C. repeated 重复;D. repaired 修理。根据第 9 空前后的内容“If I gave love”和 “a hundred times.”可知,付出爱,就会得到“回报”。故选 B。【30 题详解】考查动词辨析。句意:它已经影响了我的家族几代人,不遵守规则,也不讲道理。A. affected影响;B. puzzled 疑惑,困惑;C. wounded 使受伤;D. damaged 损害。根据第 10 空格后的“generations of my family and follows no rules nor reason.”可知,此处指抑郁症“影响”作者家族的几代人。故选 A。【31 题详解】考查形容词辨析。句意:当阳光普照,或者当我和可爱的朋友在一起时,我可能会感到沮丧。A. moved 感动的;B. depressed 沮丧的;C. delighted 高兴的;D. satisfied 感到满意的。抑郁使作者和朋友在一起的时候“感到沮丧”。故选 B。【32 题详解】考查动词辨析。句意:当然,新鲜空气和运动有助于缓解抑郁,但对我来说,园艺的作用更大。A. replace 替代;B. cure 治愈;C. treat 治疗;D. relieve 解除,减轻。根据常识和第 12 空前后的内容“fresh air and exercise help to”可知,此处指新鲜空气和运动能帮助“减轻”抑郁。故选 D。【33 题详解】考查名词辨析。句意:当然,新鲜空气和运动有助于缓解抑郁,但对我来说,园艺的作用更大。A. exercise 运动,锻炼;B. relaxation 放松;C. planting 种植;D. gardening 园艺。根据上文“As spring came, I started to put in more and more plants, until the garden was brilliant with”可知,春天绚丽多彩的花园给作者带来了希望,故此处指“园艺”对缓解抑郁起到了大的作用。故选 D。【34 题详解】考查动词短语辨析。句意:它代表力量和希望。A. refers to 提到,涉及到;B. stands for 代表,象征;C. possesses 拥有;D. resembles 相似。结合句意可知,对于作者来说种植物,即园艺代表着力量和希望。故选 B。【35 题详解】考查动词辨析。句意:它会弯曲,但不会断裂。A. bends 弯曲;B. dries 使变干;C. falls 落下;D. grows 成长,种植。根据第 15 空下文“but never breaks.”可知,此处指它或许会“弯曲”,但绝不会断裂。故选 A。第二节(共 10 小题:每小题 1. 5 分, 满分 15 分)阅读下面短文, 在空白处填入 1 个适当的单词或括号内单词的正确形式。Originally Double 11___36___ (know) as “Singles’ Day”. Since 2009, e-commerce platforms___37___ (transform) it from the celebration of being single to a nationwide ___38___ even worldwide shopping festival, overshadowing Black Friday and Cyber Monday combined.Double 11 sees records___39___ (break) each year and customers waiting eagerly for the clock to strike at midnight on November 11. And in 2020,___40___ China’s social life basically returning to normal, Chinese consumers were willing to reward ___41___ (they). Not only the sales figures but the delivery companies had a 50 percent jump.Double-11 in 2020 had many highlights. E-commerce live streaming (直播) gained great___42___ (popular) and became the most eye-catching feature. A large number of celebrities flooded into studios,___43___ hosts gave viewers flash deals in real time from lipsticks to tissue paper.Besides, the year 2020 witnessed the largest pre-orders. The sales actually started on October 21, thus making the Double 11 journey a marathon rather ___44___ a 24-hour flash sale. And complicated discounts also made the festival quite different.Undoubtedly, Double 11 festival in 2020 did demonstrate China’s____45____ (sustain) consumption recovery after the COVID-19 hit.【答案】36. was known 37. have transformed 38. and 39. broken 40. with 41. themselves 42. popularity 43. where 44. than 45. sustainable【解析】这是一篇新闻报道。文章介绍了 2020 年双十一展示了中国在新冠肺炎疫情后,消费能力的可持续复苏。【36 题详解】考查时态语态。句意:双十一最初被称为“光棍节”。分析句子结构,句子缺少谓语,且主语Double 11和 know 之间是被动关系,be known as 意为“被称为是……”。又根据 originally(最初),句子用一般过去时。故填 was known。【37 题详解】考查时态。句意:自 2009 年以来,电商平台将光棍节从单身庆祝活动转变为全国性甚至全球性的购物节,超过了“黑色星期五”和“网络星期一”的总和。分析句子结构,主句缺少谓语,且根据“Since2009”可知,此处强调过去的动作对现在造成的影响,用现在完成时。主语是复数(platforms),故填 have transformed。【38 题详解】考查连词。句意:自 2009 年以来,电商平台将光棍节从单身庆祝活动转变为全国性甚至全球性的购物节,超过了“黑色星期五”和“网络星期一”的总和。分析句子结构,nationwide 和even worldwide 是表并列的递进关系,故填 and。【39 题详解】考查非谓语。句意:每年的双 11 都会打破记录,顾客们都在急切地等待着 11 月 11 日午夜钟声敲响。分析句子,本句已有谓语动词 sees,且句中无连词,因此此处使用非谓语动词,break的逻辑主语是 records,二者是被动关系,用过去分词作宾语补足语,故填 broken。【40 题详解】考查介词。句意:到 2020年,随着中国社会生活基本恢复正常,中国消费者愿意犒劳自己。分析句子结构,returning to normal为非谓语形式,因此此处使用“with+宾语+宾补”的复合结构,作状语,故填 with。【41 题详解】考查反身物主代词。句意:到 2020 年,随着中国社会生活基本恢复正常,中国消费者愿意犒劳自己。分析句子结构,此处指代的是主语自己,故填 themselves。【42 题详解】考查名词。句意:电商在线直播大受欢迎,成为最引人注目的特色。分析句子结构,great后接 popular的名词形式,作 gain的宾语,表抽象意义,不可数。故填 popularity。【43 题详解】考查定语从句。句意:大量名人涌入直播间,直播间的主播给观众提供即时闪购,从口红到纸巾应有尽有。此处为非限定性定语从句,关系词指代先行词 studios 并在从句中作地点状语,故填 where。【44 题详解】考查固定搭配。句意:实际上,双十一的促销活动是从 10 月 21 日开始的,因此双十一之旅就像马拉松一样,而不是 24 小时限时抢购。rather than 表示“而不是”,符合语境。故填than。【45 题详解】考查形容词。句意:毫无疑问,2020 年的双十一确实展示了中国在新冠肺炎疫情后,消费的可持续复苏。分析句子结构,空处需填 sustain 的形容词形式,修饰 consumptionrecover,故填 sustainable。第四部分 写作(共两节,满分 40 分)第一节(满分 15 分)46. 高中期间你一定参加过很多社会实践活动。请你为班级英语角写一篇短文,介绍一次难忘的社会实践活动,内容包括:1. 时间、地点;2. 活动过程;3. 个人感受。注意:1. 写作词数应为 80 左右;2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。An Unforgettable Social Practice Activity__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________【答案】One afternoon last week, there was a social activity organized by our school where we researched DaWenKou relic culture. We went there on foot at 3:00 p.m. After arriving there, we looked at some old temples and tools for farming and living, which made us think how hard our ancestors lived then. From what we saw, we learned the old civilization in China, and knew their contribution to the development of country. Personally, I thanks to our ancestors, it’s because of the spirit of hard working we Chinese pass on from generation to generation that makes country become stronger and stronger.【解析】【分析】本篇书面表达属于记叙文,要求考生为班级英语角写一篇短文,介绍一次难忘的社会实践活动。【详解】第一步:审题体裁:应用文时态:根据提示,时态主要为一般现在时和一般过去时。结构:总分法总分法指把主题句作为总说,把支持句作为分说,并以这种方式安排所写内容。要求:1. 介绍社会实践活动的时间、地点;2. 介绍活动过程;3. 表达个人感受。第二步:列提纲(重点词组)one afternoon last week; DaWenKou relic culture;some old temples; tools for farming and living; learned the old civilization; their contribution to the development of country; thanks to our ancestors; he spirit of hard working第三步:连词成句1.One afternoon last week, there was a social activity organized by our school where we researched DaWenKou relic culture.2. After arriving there, we looked at some old temples and tools for farming and living, which made us think how hard our ancestors lived then. 3. From what we saw, we learned the old civilization in China, and knew their contribution to the development of country. 4.Personally, I thanks to our ancestors, it's because of the spirit of hard working we Chinese pass on from generation to generation that makes country become stronger and stronger.根据提示及关键词(组)进行遣词造句,注意主谓一致和时态问题。第四步:连句成篇(衔接词)(供参考)1.表文章结构顺序:First of all, Firstly/First, Secondly/Second… And then, Finally, In the end, At last2.表并列补充关系:What is more, Besides, Moreover, Furthermore, In addition As well as, not only…but (also), including,3.表转折对比关系:However, On the contrary, but, Although+clause(从句), In spite of+n/doing,On the one hand…,On the other hand… Some…,while others…,as for, so…that… 4.表因果关系:Because, As, So, Thus, Therefore, As a result 连句成文,注意使用恰当的连词进行句子之间的衔接与过渡,书写一定要规范清晰。【点睛】[高分句型 1]One afternoon last week, there was a social activity organized by our school where we researched DaWenKou relic culture.(使用了 where 引导的定语从句)[高分句型 2]Personally, I thanks to our ancestors, it’s because of the spirit of hard working we Chinese pass on from generation to generation that makes country become stronger and stronger.(使用了强调句)第二节(满分 25 分)47. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。My school had a tradition. Every year during the eighth grade graduation, a beautiful gold and green jacket with the winner’s name was awarded to the student who had maintained the highest grade for eight years.I fully expected to win that jacket. I had been a straight A plus student since the first grade. But because I was born in a poor farmer’s family, I couldn’t afford a sports school jacket. This scholarship jacket was my only chance.One day I was almost back at my classroom’s door when I heard angry voices and arguing. I stopped. I recognized the voices: Mr. Schmidt my history teacher, and Mr. Boone, the headmaster. They seemed to be arguing about me. “I refuse to do it! I don’t care who her father is. Her grades can never compare to Martha’s. I won’t lie or falsify records.” That was Mr. Schmidt and he sounded very angry. Mr. Boone’s voice sounded quiet. “...Martha is Mexican...won’t do it...” Hearing that, my eyes watered.The next day, the headmaster called me into the office. He looked uncomfortable. I looked him straight in the eyes, but he looked away. “Martha,” he said, “There’s been a change in policy this year regarding the scholarship jacket. As you know, it has always been free. This year the Board decided to charge fifteen dollars. So if you cannot afford it, it will be given to …”“I’ll speak to my dad about it first, sir,” I interrupted,“I will let you know tomorrow.” With these words, I rushed out and cried on the walk home.,When I got home, my dad was busy. I approached him and said nervously in Spanish, which was the only language he could speak, “Dad, the headmaster said this year the scholarship jacket was going to cost 15 dollars. Can you give me the money?” After a few minutes’ silence, my dad turned to me and asked quietly, “If you pay for the jacket, do you think it is still a scholarship? Tell your headmaster we will not pay.” I was angry with his words, but I knew he was right.注意:1. 续写词数应为 150 左右;2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。I dragged into the headmaster’s office the next day, but this time he looked me in the eyes.__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________At the end of the day, I met Mr. Schmidt, who smiled, “Congratulations.”__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________【答案】 I dragged into the headmaster’s office the next day, but this time he looked me in the eyes. "What did your dad say?" I sat very straight in my chair. "He said he wouldn't pay the 15 dollars." "Why?" he asked, "he has the money." I looked at him,forcing my eyes to stay dry, “He said if I had to pay for it, then it wouldn’t be a scholarship jacket.” Beyond my expectation, the headmaster said, “Ok, then it belongs to you.” I could hardly believe it. I spoke in a trembling rush. “Oh, thank you, sir!” At the end of the day, I met Mr. Schmidt, who smiled, “Congratulations.” His face looked as happy and innocent as a baby’s, but I knew better. Without answering, I gave him a quick hug and ran to the bus. I cried on the walk home again, but this time because I was so happy. I couldn’t wait to tell dad and ran straight to the field. “The headmaster said the scholarship jacked belongs to me, dad. I’m getting the jacket after all. That’s after I told him what you said.”【解析】【分析】本文以人物为线索。“我”是一名成绩优异但家庭贫困的学生,所以校长打算把本该属于“我”的奖学金夹克给另外一个家庭优渥的学生,他说这次的奖学金夹克需要“我”付 15 美元才能得到。“我”的父亲不愿意付这 15 美元,因为他认为如果需要付钱,这就不是奖学金了。校长知道了之后决定还是把夹克给“我”。【详解】1.段落续写:①由第一段首句内容“第二天我强行走进校长办公室,但这次他直视着我的眼睛。”可知,第一段可描写作者告诉了校长爸爸的回复,根据第二段中的 Congratulations 可知,第一段要写校长最终决定把夹克给我。②由第二段首句内容“一天结束时,我遇到了施密特先生,他微笑着说:‘恭喜你。’”可知,第二段可描写作者兴奋激动的心情、和施密特先生的互动以及回家后的表现。2.续写线索:告知爸爸的答复——校长的决定——作者的心情——拥抱施密特先生——告知父亲3.词汇激活行为类①努力不哭:force my eyes to stay dry/stop my tears from bursting②拥抱:give him a quick hug/hug him quickly③直奔:run straight to the field/run to the field straight情绪类①.感谢:thank you/thanks【点睛】[高分句型 1]. I looked at him,forcing my eyes to stay dry(用现在分词作状语)[高分句型 2].I couldn’t wait to tell dad and ran straight to the field.(用 can't/couldn't wait to do 固定搭配)

扫描关注二维码

更多精彩等你来

客服服务微信

55525090

手机浏览

微信公众号

Copyright© 2006-2021 主站 www.5ykj.com , All Rights Reserved 闽ICP备12022453号-30

版权声明:以上文章中所选用的图片及文字来源于网络以及用户投稿,由于未联系到知识产权人或未发现有关知识产权的登记,

如有知识产权人并不愿意我们使用,如果有侵权请立即联系:55525090@qq.com,我们立即下架或删除。