欢迎来到莲山课件网!
我要投稿

您当前的位置:

2020-2021学年高三英语上学期期中测试卷01(新高考卷)

ID:265040

页数:25页

大小:48KB

时间:2020-10-19

收藏
还剩22页未读,点击继续阅读

收藏

举报

申诉

分享:

温馨提示:
1. 部分包含数学公式或PPT动画的文件,查看预览时可能会显示错乱或异常,文件下载后无此问题,请放心下载。
2. 本文档有教师用户上传,莲山课件网负责整理代发布。如果您对本文档有争议请及时联系客服。
3. 部分文档可能由于网络波动等原因无法下载或下载错误,付费完成后未能成功下载的用户请联系客服处理。

资料简介

展开

2020-2021学年高三英语上学期期中测试卷01(新高考卷)第一部分 阅读(共两节, 满分50分)第一节(共15小题:每小题2.5分, 满分37.5分)阅读下列短文, 从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。A Tour operators have seasonal deals on holidays to Canada, Australia and other countries in a new year.AustravelHolidaymakers can save up to 30% on a trip to Australia with the Austravel sale, which runs for about a month. It also includes a fortnight-long trip to Perth and a west coast self-drive trip from £ 795pp including flights in May or July.●austravel.comCanadian AffairThe leading UK tour operator to Canada will be offering savings of up to £ 140pp during its winter sale. This includes a three-night city break to Toronto, including return flights, for just £ 399, if you book before 24 December. Other deals continue until 31 December.●canadianaffair.comThomson and First ChoiceSome deals are being launched this week by Thomson and First Choice, with early booking offers including free places for kids, lower deposits and up to £ 300 off per couple on a lot of destinations.●thomson.co.uk, firstchoice.co.ukEurocampThe camping company is offering thousands of Easter and May half-term holidays for under £ 350, such as an Easter break at La Baume on the French Riviera for just £ 25 a night, based on a stay in a two-bedroom holiday home. Early bookers can save up to 25% and secure a holiday with a deposit of just £ 99. ●eurocamp.co.ukKuoniRunning from Christmas Eve, the Kuoni sale includes a wide range of offers. These offers include ten nights full board in the Maldives from £ 1,599 and seven nights in Phuket, Thailand from £ 999 per person --- both including flights and transfers(换乘).●kuoni.co.uk1.What does the author say about Austravel?A.You may stay in Perth for 14 days.B.It requires a deposit of £ 99.C.It can save up to £ 795pp per person.D.It offers cheap return flights.2.How many seasonal deals include flights?A.One. B.Two. C.Three. D.Four.3.If you want to spend your holiday in an Asian country, which sale may help?A.Thomson and First Choice B.KuoniC.Austravel D.Eurocamp.【答案】1.A2.C3.B【解析】这是一篇应用文。文章主要讲了在新的一年里,旅游运营商会为去加拿大、澳大利亚和其他国家的旅游提供季节性优惠。作者对各个旅行线路进行了详细的介绍。1.细节理解题。根据Austravel部分“It also includes a fortnight-long trip to Perth”(行程还包括去佩斯为期两周的旅行)可知你可能会在佩斯停留14天。故选A。2.细节理解题。根据Austravel部分“It also includes a fortnight-long trip to Perth and a west coast self-drive trip from £ 795pp including flights in May or July.”(还包括两周的佩斯之旅和西海岸自驾游,起价795英镑(含5月或7月的机票));Canadian Affair部分“This includes a three-night city break to Toronto, including return flights, for just £ 399, if you book before 24 December. ”(如果你在12月24日前预订机票,价格仅为399英镑(含往返机票));Kuoni部分“both including flights and transfers(包括航班和换乘)”可知Austravel, Canadian Affair和Kuoni涵盖了机票在内,因此答案是三家。故选C。3.细节理解题。根据Kuoni部分的“seven nights in Phuket, Thailand from £ 999 per person”可知Kuoni提供了七晚的泰国普吉岛之旅,所以如果你想在亚洲国家度假,Kuoni可能有帮助。故选B。BFor a scholar focusing on Australia' s public diplomacy (外交活动), working as a recreational manager in China may never be part of his career path. But Bradley does have lots to say now about his special experience at a resort in the picturesque tropical coastal city of Sanya in South China's Hainan province.The 33-year-old Australian is actually a student in international relations completing his PhD through Griffith University. He came to Beijing for a cooperative research at Peking University less than two years ago. Such an academic life was just added color with a chance offered by the cultural exchanges project, "I'm in China"."What I liked most about the experience was it was something completely different that you would never be able to do as a regular tourist," Bradley said in an interview. Bradley was chosen to work as a recreational manager for a Chinese wedding.The film crew took them to many "amazing sites" and the staff at the resort taught them a lot about how to "incorporate modern Chinese features while still keeping traditional customs", Bradley said."I would have to say two things stick out as the most memorable: the helicopter ride and talking with the staff at the hotel about how they organize weddings here in China," he said.That was Bradley's first time to be in a helicopter, and he was too absorbed with the "stunning" view of the beautiful coastline."I think it is so important to show other Australians the different landscapes China has to offer. I think so many Australians, when they think about China, imagine the historical sites of Beijing and the exciting things to see in Shanghai but have no idea about other beautiful places, llke Sanya or the many other places people have been taken to in this TV series," Bradley said."I'm in China" is a project sponsored by China Intercontinental Communication Centre and other institutions under the guidance of China's State Council Information Office. It invites foreign natives worldwide to experience unique jobs and participate in activities that one can find nowhere else except in China. More than 10,000 photos and articles were submitted from around the globe by over 6,00 applicants.4.Bradley actually is ________.A.an Australian PhD student B.a regular Australian touristC.a recreational manager D.an Australian diplomat5.What does the underlined word "incarporate" in paragraph 4 mean?A.get rid of B.take advantage of C.take in D.keep off6.What impressed Bradley most?A.The beautiful scenery of Sanya and special activities.B.Flying in a helicopter and organizing Chinese wedding.C.The historical sites of Beijing and the exciting things in Shanghai.D.Chinese traditional customs and many amazing sites.7.From the last paragraph, we can infer that the project "I'm in China" is ________.A.unique but unattractive to foreignersB.special but helpless to know about ChinaC.uninteresting and rejected by foreignersD.unique and popular with foreigners【答案】4.A5.C6.B7.D【解析】这是一篇记叙文。文章讲述了33岁的博士生Bradley在海南三亚参加一个名为“我在中国”的项目,担任康乐部经理,体验了中国传统文化和现代元素的融合,这些经历让他印象深刻。4.细节理解题。根据第二段第一句“The 33-year-old Australian is actually a student in international relations completing his PhD through Griffith University.”(这位33岁的澳大利亚人实际上是格里菲斯大学国际关系专业的学生,正在完成他的博士学位)可知,Bradley是一名正在格里菲斯大学读博士的学生。故选A项。5.词句猜测题。根据第四段“The film crew took them to many "amazing sites" and the staff at the resort taught them a lot about how to "incorporate modern Chinese features while still keeping traditional customs", Bradley said.”可知,这里要表示在对现代中国特色做出“incorporate”的同时,仍然保留传统文化习俗,可推断出这里是要表达“融汇古今”,即在保留传统的基础上,吸收、采用现代元素和特色。“incarporate” 意思是“吸收”。故选C项。6.细节理解题。根据第五段引述Bradley的话“I would have to say two things stick out as the most memorable: the helicopter ride and talking with the staff at the hotel about how they organize weddings here in China”(我不得不说,有两件事是最难忘的:乘坐直升机的经历,以及与酒店员工谈论他们在中国是如何组织婚礼的)可知,让他印象最深的是直升飞机之旅和与工作人员谈论策划中国婚礼。故选B项。7.推理判断题。根据最后一段中“ It invites foreign natives worldwide to experience unique jobs and participate in activities that one can find nowhere else except in China. More than 10,000 photos and articles were submitted from around the globe by over 6,00 applicants.”(它邀请世界各地的外国人体验独特的工作和参与活动,只有在中国才能找到。来自世界各地的600多名申请者提交了一万多张照片和文章)可知,“我在中国”这一项目会邀请外国人来体验独特的工作和中国独有的活动,也因此受到外国人欢迎,会收到来自世界各地大量的申请书。故选D项。CUp to 40% of all food in the United States is wasted. Producing food that people don’t consume swallows up roughly 20% of America’s cropland and agricultural water, and produces greenhouse gas emissions(排放物) equal to 37 million passenger vehicles each year. Yet, 37 million Americans lack consistent access to adequate and nutritious food.NRDC’s Food Matters Initiative partners cities to confront food waste. Food Matters is piloting all-round, cutting-edge strategies that are easy to follow and share. The first two strategies--and arguably the most critical ones--are to estimate a local baseline level of food waste and then assess the potential for rescuing surplus food. A baseline is necessary in order to understand the scale and natural of the problem. It is also a prerequisite(先决条件) to assessing any progress made, which will help inform future program development.Using a calculator tool NRDC developed based on the Food Matters research models ,the Atlanta’s Mayor’s Office of Resilience had a better understanding of the qualities of wasted food and where it was likely occurring. This allowed the city to focus the attention on the solutions that were more closely related to the situation in Atlanta.As in many cities across the U.S., much of the food wasted in Atlanta occurs in households and consumer-facing businesses such as restaurants. Armed with this information, the Mayor’s Office of Resilience, creates a restaurant challenge encouraging restaurants to work on the entire system of reduction, rescue, and recycling. After 90 days and participation from 6 restaurants at Atlanta’s Hartsfield Jackson airport, the program rescue 21,000 meals and saved owners over $62000.Atlanta’s restaurant challenge is one of a handful of examples where cities have engaged(吸引) consumer-facing food businesses to reduce their food waste. New York led the charge with a Mayor’s challenge to restaurants .Denver recently completed a series of neighborhood restaurant challenges. Nashville has an ongoing Mayor’s Food Saver Challenge including not just restaurants but other food businesses as well. Several other cities and countries throughout the country have similar business engagement success stories.8.What are the data mainly about in paragraph 1? A.the harm of food waste B.the cause of food pollutionC.the importance of food safety D.the solution to food waste.9.How does Atlanta benefit from the calculator tool of NRDC?A.It makes new plans for banning food wasteB.It helps the city better work on the solutions.C.It tests the work efficiency of the governmentD.It increases the potential for recycling food waste.10.What is the restaurant challenge mainly about?A.Inspiring customers to order food based on actual needB.Teaching waiters to deal with food waste in the greener way.C.Encouraging restaurants to reduce food waste in every process .D.Making restaurants compete with each other in waste recycling.11.What can we learn from the last paragraph?A.Restaurant challenges only work in AmericaB.More and more cities are focusing on food waste .C.Food businesses are the main sources of food waste .D.It is difficult to complete the restaurant challenges.【答案】8.A9.B10.C11.B【解析】本文是说明文。在美国,高达40%的食物被浪费了。文章介绍了美国一些城市为应对食品浪费所作出的努力。8.推理判断题。文章第一段中提到一系列的数据“高达40%的食物被浪费了。生产并不吃的粮食消耗了大约20%的农作物耕地和农业用水,产生的温室气体排放物等于3700万车辆一年的排放量。而另一方面,3700万美国人并不能持续获得充足和有营养的食物。”由此可知,这些数据是说明食物浪费造成的损失。故选A项。9.细节理解题。文章第二段中提到“the Atlanta’s Mayor’s Office of Resilience had a better understanding of the qualities of wasted food and where it was likely occurring. This allowed the city to focus the attention on the solutions that were more closely related to the situation in Atlanta.”;根据其中的“focus the attention on the solutions”可知,亚特兰大市通过使用NRDC的计算器工具,对浪费食物的性质和可能发生的地点有更好的了解,这有助于该市更好地解决问题。 故选B项。10.细节理解题。文章第四段中提到“the Mayor’s Office of Resilience, creates a restaurant challenge encouraging restaurants to work on the entire system of reduction, rescue, and recycling.(市长办公室创造了一个餐馆挑战,鼓励餐馆在整个系统中减少,防止浪费和回收。)”。由此可知,餐馆挑战主要是鼓励餐馆在整个过程中减少食物浪费。故选C项。11.推理判断题。文章最后一段中提到“Atlanta’s restaurant challenge is one of a handful of examples where cities have engaged(吸引) consumer-facing food businesses to reduce their food waste.(亚特兰的餐厅挑战是吸引面向消费者的食品企业减少食物浪费的少数几个城市的例子之一。)”,下文提到New York、Denver、Nashville以及Several other cities and countries等城市成功的做法,说明越来越多的城市致力于减少食物浪费。故选B项。DForty years ago, when Marilyn Loden, then 31 and a manager at a telephone company, made a speech at the 1978 Women's Exposition, she didn't know that a phrase she came up with on that day would still be alive after all these years. "It seemed to me there was an invisible barrier to advancement that people didn't recognize," Loden said at the expo when talking about how hard it was for women to climb the career ladder. And that barrier, according to her, could all be boiled down to one phrase-" glass ceiling".Since then, there have been major advances in gender equality. We've seen women achieving bigger and bigger things in cinema, education, politics and even business. But sadly, there's one field that's still run mainly by men: science.That's why it was inspiring when Zhang Miman, 82, a professor at the Chinese Academy of Sciences, was given a L'OreaI-UNESCO For Women in Science award on March 22.According to China Daily, the number of women working in science around the world has increased by 12 percent in the past 20 years. But even so, the glass ceiling is still there. Indeed, less than 30 percent of researchers are women, and only 3 percent of Nobel Prizes for Science have been awarded to women.Of course, it has little to do with the stereotype (思维定势) that "women are bad at science". In fact, a study found that nearly half of the "highly qualified" scientists and engineers in the US are women."Since so few are in the upper ranks, there aren't female instructor to guide women through challenges and support them for promotions," wrote Tara Weiss on Forbes.May 24 marks the 40th anniversary of the phrase "glass ceiling". Even though the ceiling is still there, things are changing. And with Zhang winning her award, one more crack has been added to the ceiling.12.Why does the author introduce Marilyn Loden at the beginning of the text?A.To attract readers' attention.B.To introduce the topic of the text.C.To make Loden well-known.D.To amuse readers with Loden's story.13.What does the underlined phrase "glass ceiling" in the first paragraph refer to?A.the good news for women to be promoted.B.the shortest way for women to succeed.C.the unseen barriers for women to advance.D.the unknown advantages for women to develop.14.What can be inferred from paragraph 4, 5 and 6?A.Women scientists have very high status in the world.B.Women are naturally not good at science at all.C.Women's liberation in science still has a long way to go.D.Women don't like challenges in career.15.What is the author's purpose in writing the text?A.To praise Zhang Miman.B.To remember Marilyn Loden.C.To encourage women to break the barrier.D.To introduce a phrase "glass ceiling".【答案】12.B13.C14.C15.C【解析】这是一篇议论文。文章借由Marilyn Loden在40年前提出的“玻璃天花板”一词,阐述了女性地位逐渐提升,但在科学领域却仍然难以获得应有的地位,尽管如此,女性科研人员们还在努力改变这一现状。12.推理判断题。根据第一段中“she didn't know that a phrase she came up with on that day would still be alive after all these years.她没有想到那天由她提出来的那个说法直到多年后的今天依然还在”和“And that barrier, according to her, could all be boiled down to one phrase-" glass ceiling"据她说,那种障碍可以被浓缩为一个词——玻璃天花板”可知,作者借由第一段引出glass ceiling这一中心词,继而阐述女性在科学领域的地位,其作用就是引出文章的主题。故选B项。13.词义猜测题。根据第一段第二句“"It seemed to me there was an invisible barrier to advancement that people didn't recognize," Loden said at the expo when talking about how hard it was for women to climb the career ladder.”可知,Loden所指的“玻璃天花板”就指人们没有意识到的、阻碍女性事业发展的隐形屏障,与C选项描述相符。故选C项。14.推理判断题。根据第四段中“But even so, the glass ceiling is still there.”,第五段中“Of course, it has little to do with the stereotype (思维定势) that "women are bad at science"”和第六段中“Since so few are in the upper ranks, there aren't female instructor to guide women through challenges and support them for promotions”可知,这三段中都在讲述女性在科学领域的“玻璃天花板”仍然存在这一现状,也就是说,要想打破这层障碍,还需要付出很多努力,与C选项描述相符。故选C项。15.推理判断题。根据最后一段“May 24 marks the 40th anniversary of the phrase "glass ceiling". Even though the ceiling is still there, things are changing. And with Zhang winning her award, one more crack has been added to the ceiling.”可知,在“玻璃天花板”这一名词出现第四十年的特殊时刻,尽管那层障碍依然存在,但现状已经在逐渐改变,女性科学家也在努力将其打破,作者正是想以此鼓励广大女性共同努力打破“天花板”。故选C项。第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)阅读下面短文, 从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。A Great Way to Teach Children to Take ResponsibilityAs parents, one of the most important things to teach children to take responsibility is to include chores as a part of their daily routine. In order to make a family function smoothly, every member must contribute. Teaching your children to take responsibility at an early age makes it easier for them to shoulder greater responsibilities as they grow older.16. If your children leave their crayons lying on the table after drawing, picking up those crayons is not a chore. It is cleaning up a mess they have created. 17.18.. For example, if it is to feed the dog every day, make sure the children understand that if they fail in their responsibility, the dog will go hungry.Make rewards and punishments a part of the lesson. Together decide whether they will be rewarded or not. 19. Some parents make their reward a monetary payment, while others choose to reward with certain privileges, such as extra television viewing time.Children need to be taught that there are punishments for their actions in case of not doing their assigned chores. Decide and agree from the start what the punishment will be.Teaching your children the importance of contributing to the family is of great importance. 20. By taking this step, you have done a wonderful thing for your children by providing them with life skills they can take with them into society.A.A chore is a specific task a child has been assigned which helps improve the life of the entire family.B.And what punishment they will receive if a chore isn’t done.C.Actually you are taking a critical step in empowering them for their future.D.Start by teaching children the difference between a chore and cleaning up after themselves.E.Teach children the importance of each assignment, and why it matters.F.Children will not be rewarded at all for merely cleaning up.G.And if so, what the reward will be for a job well done.【答案】16.D17.A18.E19.G20.C【解析】 这是一篇议论文。通过实例说明父母应该如何教孩子承担责任。16.根据段落行文的规律,第一段往往是总说。而到第二段开始就是分说了。既然第一段已经总起这篇文章,那么第二段开始的地方就应该是描述如何承担责任的第一个环节。再根据这段后面的内容:如果你的孩子在画画之后将蜡笔留在桌上,那么收拾这些蜡笔就不是琐事,而是收拾打扫他们所造成的乱糟糟的环境。那么这段刚开始就应该说明这些内容的总起:以什么样的方式开始教孩子承担责任呢?选项D内容:Start by teaching children the difference between a chore and cleaning up after themselves. 事后通过教孩子区分琐事和清洁之间的区别开始。这一选项切合题意。故选D。17.根据空格前面的内容:如果你的孩子在画画之后将蜡笔留在桌上,那么收拾这些蜡笔就不是琐事,而是收拾打扫他们所造成的乱糟糟的环境。那么接下来就应当讲述一下什么是琐事这个定义。因此A选项:A chore is a specific task a child has been assigned which helps improve the life of the entire family.琐事就是一项特别的任务,小孩子得到的任务是帮助提升整个家庭的生活质量而付出的努力。此项切合题意,故选A。18.根据空格后面的描述:如果是每天喂狗的话,要确保孩子懂得如果他们哪天没有履行职责的话,狗会挨饿。这件事情的描述告诉我们一定要告诉孩子每一件事情的重要性以及这件事为什么重要。而E选项:Teach children the importance of each assignment, and why it matters.教会孩子每件任务的重要性以及为什么重要。此项切合题意,故选E。19.根据上下文得知此段的核心和关键词是讲回报和惩罚。空格前面两句话可以推出如下结果:让回报和惩罚成为每日功课的一部分。和孩子一起决定他们是否应该得到奖励,如果是的……,有些父母亲……根据此推定,选项G最切合题意:And if so, what the reward will be for a job well done. 如果是的话,对于做的好的工作应该得到什么奖励。故选G。20.空格前的句子告诉我们教孩子为家庭做贡献非常重要。空格后句子告诉我们通过采取这个步骤,你已经为你的孩子做了一件很精彩的事情,那就是为你的孩子形成了走向社会的生活技能。这个生活技能在这里指的是父母亲在培养孩子承担责任的同时收获了的技能,可以在社会上立足的技能。这个与孩子的未来生活密切相关,而选项C:Actually you are taking a critical step in empowering them for their future.事实上你正采取的是关键的一步,帮助孩子为他们的将来赋能。为他们的将来赋能不就是培养孩子的责任感让他们在将来走向社会时可以立足吗?由此可以推出答案为C选项。故选C。第二部分语言运用(共两节,满分30分)第一节(共15小题:每小题1分,满分15分)阅读下面短文, 从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。I was walking my dog Snoopy one evening while the last light of the setting sun 21 the clouds purple and pink. I looked up at the sky and smiled. After a minute Snoopy started 22 at her leash. She was more than ready to head inside for a bowl of dog food and a bacon 23 . I wasn’t quite ready to go in, however, so I 24 her. I was waiting for my friends the Little Blinkers to appear.It wasn’t long either 25 I saw them switching their lights on and off. They were fireflies, of course, also known as lightning bugs. Over all the years that I have lived here they have never failed to appear at this time during the summer. They have never failed to 26 me. They have never failed to make the world a little brighter. It has always been such a 27 too knowing that such wonderful creatures can shine their own light and make the 28 meadows look like the starry skies above. They make me want to share my own light as well, even if it isn’t that bright and even if it does 29 to blink now and then.Robert Fulghum wrote, “I know some people who 30 a lot of light. Because they have absorbed a lot of light themselves. They shine.” I don’t know how much light I have 31 the years, but I do know that I won’t keep it 32 under a basket. I will shine it. I will share it. I will use it to 33 as much goodness, love, joy, and wisdom into this world as I possibly can.May you always 34 your light as brightly as you can. May you always share it with others as well. Remember that you are not asked to 35 the whole world up. What you need to do is just to make your little corner of it a bit brighter.21.A.printed B.dyed C.colored D.pictured22.A.pushing B.pulling C.dragging D.waving23.A.food B.thing C.treat D.feast24.A.comforted B.approved C.pleased D.blamed25.A.unless B.before C.when D.once26.A.delight B.disappoint C.satisfy D.touch27.A.chance B.surprise C.curiosity D.joy28.A.green B.ordinary C.vast D.dark29.A.intend B.plan C.tend D.manage30.A.give out B.give off C.give away D.give in31.A.absorbed B.appealed C.applied D.collected32.A.stayed B.remained C.changed D.hidden33.A.cause B.appear C.bring D.require34.A.hold B.shine C.spread D.offer35.A.build B.deepen C.light D.brighten【答案】21.C 22.B 23.C 24.A 25.B 26.A 27.D 28.D 29.C 30.B 31.A 32.D 33.C 34.B 35.D【解析】这是一篇夹叙夹议的文章。一天晚上作者出去遛狗,夜空下看到一闪一闪的萤火虫,联想到人也应该跟萤火虫一样,为他人、为世界发挥自己的光芒。21.考查动词词义辨析。句意:一天晚上,我在遛史努比的时候,夕阳的余晖把云渲染成了紫色和粉红色。A. printed打印,印刷;B. dyed 用(颜料等)给…染色;C. colored 渲染,染色;D. pictured。根据空格后“the clouds purple and pink”可知,句中形象地比喻夕阳照耀云朵,就像给它渲染了(colored)颜色一样。故选C项。22.考查动名词词义辨析。句意:过了一会儿,史努比开始拉她的皮带。A. pushing压,推;B. pulling拉;C. dragging拖;D. waving挥手。根据下一句提到史努比迫不及待想吃食物可知,史努比开始拉(pulling)它的皮带进屋去找食物,故选B项。23.考查名词词义辨析。句意:她迫不及待进屋去吃一碗狗粮和熏肉零食。A. food食物;B. thing事情,东西;C. treat款待,小零食;D. feast盛宴。分析语境可知,史努比想要吃食物和熏肉,此处的熏肉是小零食(treat)。故选C项。24.考查动词词义辨析。句意:不过,我还没准备好进去,所以我安慰了她。A. comforted安慰;B. approved赞成,批准;C. pleased使高兴;D. blamed责备。文中的“我”自己还没有准备好,所以安慰(comforted)史努比,让它别着急。故选A项。25.考查连词词义辨析。句意:也没过多久,我就看到它们一闪一闪的发光。A. unless除非;B. before在…以前;C. when当…时候;D. once曾经。根据上文可知,文中的我傍晚带史努比出去,过了不多会(it wasn’t long before…),天黑了,我看到了萤火虫发光。故选B项。26.考查动词词义辨析。句意:他们总是让我高兴。A. delight 使高兴,取悦;B. disappoint使失望;C. satisfy使满足;D. touch接触,感动。根据下一句“They have never failed to make the world a little brighter(他们总是能让世界变得更加光明)”可知,萤火虫发光照亮黑暗,使人高兴(delight),故选A项。27.考查名词的词义辨析。句意:如此奇妙的生物能发出自己的光芒,使黑暗的草地看起来像是天上繁星点点的天空,这一直是一件令人愉快的事。A. chance机会;B. surprise惊讶; C. curiosity好奇;D. joy愉快,欣喜。根据语境,作者感动于小萤火虫发光照亮黑暗,认为这是一件令他愉快(joy)的事情。故选D项。28.考查形容词的词义辨析。句意:如此奇妙的生物能发出自己的光芒,使黑暗的草地看起来像是天上繁星点点的天空,这一直是一件令人欣喜的事。A. green绿色的;B. ordinary普通的;C. vast辽阔的;D. dark黑暗的。根据上文可知,文中我晚上出去遛狗,夜空下草地原本是黑暗的(dark), 故选D项。29.考查动词的词义辨析。句意:它们也使我想分享自己的光,即使它不是那么亮,即使它往往的确时而眨一眨。A. intend打算;B. plan计划;C. tend往往,趋向;D. manage管理。根据语境,形象的比喻自己的光往往(tend)不是很亮,就像萤火虫的光一样。故选C项。30.考查动词短语辨析。句意:罗伯特·富尔格姆写道:“我认识一些人,他们会释放很多光芒。”A. give out散发;B. give off释放;C. give away放弃;D. give in屈服。分析语境可知,作者由萤火虫在黑暗中发光,联想到了人,形象地比喻有些人默默为他人提供帮助,释放(give off)自己的光芒,故选B项。31.考查动词词义辨析。句意:我不知道这些年我吸收了多少光,但我知道我不会把它藏在篮子里。A. absorbed吸收;B. appealed上诉,申诉;C. applied申请,应用;D. collected收集。分析语境可知,文中的由萤火虫黑暗中发光,联想到自己接受到别人的很多帮助,就像吸收(absorbed)了别人的光芒一样,且上文的they have abourbed a lot of lighg themselves也有暗示,故选A项。32.考查过去分词词义辨析。句意:我不知道这些年我吸收了多少光,但我知道我不会把它藏在篮子里。A. stayed停留;B. remained保持;C. changed改变;D. hidden隐藏的。根据上一段中“They make me want to share my own light(他们使我想分享自己的光)”可知,文中的我不想隐藏(hidden),而是想分享自己的光芒。故选D项。33.考查动词词义辨析。 句意:我会用它尽我所能把善良、爱、欢乐和智慧带给这个世界。A. cause引起;B. appear出现;C. bring带来;D. require需要。根据语境,萤火虫发光给黑暗带来了一丝光明,文中的我联想到自己,形象的表达自己也要像萤火虫一样,给世界带来(bring)善良、爱、欢乐和智慧,故选C项。34.考查动词词义辨析。句意:愿你一直尽你所能闪耀光芒。A. hold抓住;B. shine发光,照亮;C. spread传播,散布;D. offer主动提出,报价。根据第三段中“I will shine it. I will share it.(我会让它发光,我会分享它)”可知,此处要表达“发光(shine)”,故选B项。35.考查动词词义辨析。句意:记住,你不是被要求去照亮整个世界的。A. build建造;B. deepen加深;C. light点亮;D. brighten照亮。 根据下一句“What you need to do is just to make your little corner of it a bit brighter(你需要做的只是让你的小角落更明亮一点)”,可知,句意表达的是,你不是被要求照亮(brighten)整个世界,故选D项。第二节(共10小题:每小题1. 5分, 满分15分)阅读下面短文, 在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。Chinese net users have found a new way to battle desertification by playing virtual (虚拟的) planting games. Ant Forest, 36. is under Ant Financial of the Alibaba Group, told the Global Times that they had planted over 50 million trees covering about 507 square kilometers across China from 2016 to 2019.Ant Forest is the first such game in China. In the Ant Forest plan, any activity 37.(consider) low carbon, including walking, taking public transport and online payments, will be converted into virtual “green energy”. The energy will be used to grow a virtual tree in the “forest” of the 38.(user). They exchange 39.for a real tree by paying the corresponding energy. Ant Forest will plant the real trees in spring and autumn each year 40.the help of local authorities in the desert areas. This way of planting trees41. (recognize) on October 23, 2018 by the National Afforestation Committee as42.means for citizens to fulfill their obligation of planting trees.The Chinese government attaches great43. (important)to the protection of ecosystems. China aims 44.(increase)the forest cover to 23 percent by 2020, and to 26 percent by 2035. A new study using data from NASA satellite shows that the Earth becomes45.(green) as a result of ambitious tree-planting programs in China.【答案】36.which37.considered38.users39.it40.with41.was recognized42.a43.importance44.to increase45.greener【解析】本文为说明文。阿里巴巴集团蚂蚁金服通过开发“蚂蚁森林”虚拟种植游戏提供给中国网民,从而找到了一种对抗荒漠化的新方法,并且取得了成效。36.考查定语从句。分析句子结构可知,先行词为Ant Forest,在非限制性定语从句中充当主语,指物,that不能引导非限制性定语从句,故用which。37.考查非谓语动词。句意:在蚂蚁森林计划中,任何被认为是低碳的活动,包括步行、乘坐公共交通和在线支付,都将转化为虚拟的绿色能源。分析句子成分可知,该句中主语为any activity其后所填词汇与主语之间有被动关系,作后置定语,故填considered。38.考查名词复数。句意:这些能量将被用来在用户的“森林”中生长一棵虚拟树。根据其前的定冠词the可知,此处用名词,根据句意“用户”,可知用复数,故填users。39.考查代词。句意:他们通过支付相应的能量,将虚拟树转换为真实树。根据句意可知,此处替代前一句a virtual tree,为特指,故填it。40.考查介词搭配。句意:在每年春秋两季,蚂蚁森林在沙漠地区当地政府的帮助下,种植真正的树木。该句中使用with the help of… 为固定搭配,意为“在…的帮助下”,故填with。41.考查被动语态。分析句子成分可知,该句中This way of planting trees为主语,是单数,其与所给词汇为被动关系,用被动语态。根据时间状语on October 23, 2018,可知用一般过去时态,故填was recognized。42.考查不定冠词。句意:2018年10月23日,国家造林绿化委员会将这种植树方式作为公民履行植树义务的一种方式。根据句意可知,此处意指“一种方式”,为泛指,means的首字母发音是辅音,故填a。43.考查名词。句意:中国政府高度重视生态系统的保护。该句使用固定短语attach importance to … ,意为“重视,认为…重要”,故填importance。44.考查不定式。句意:中国的目标是到2020年森林覆盖率达到23%,到2035年达到26%。aim to do sth.为固定搭配,意为“目标是,旨在…”故填to increase。45.考查形容词比较级。句意:一项使用美国宇航局卫星数据的新研究表明,由于中国热心的植树计划,地球变得更加绿了。根据句意可知,植树在中国取得了成效,地球变得更加绿色,暗含“比较”含义,用比较级,故填greener。第三部分 写作(共两节, 满分40分)第一节(满分15分)你校三个月前发起了“我有一个好习惯”的活动。请你为校英文报写一篇报道,内容包括:1. 活动简介;2. 你的好习惯;3. 你的体会。注意:1. 写作词数为80左右;2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。I Have A Good Habit________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________【答案】I Have A Good HabitThe programme “I have a good habit” launched three months ago has aroused great interest among our students, since then our life has taken on a new dimension.In the past, I always started to get my work done till the last minute. When the programme began, I tried hard to force myself to do everything in time. With the encouragement from the people around me as well as my efforts, everything has changed --- I’ve made significant progress in my studies and made more friends in my class. I’m really grateful for the programme now.【解析】【分析】本篇表达属于应用文,要求考生描述自己的好习惯。【详解】第一步:审题体裁:应用文时态:根据提示,时态应为一般现在时要求:1. 活动简介;2. 你的好习惯;3. 你的体会。第二步:列提纲 (重点词组)launch; dimension; force; encouragement; make progress; be grateful for第三步:连词成句1. The programme “I have a good habit” launched three months ago has aroused great interest among our students, since then our life has taken on a new dimension.2. I tired hard to force myself to do everything in time.3. With the encouragement from the people around me as well as my efforts,4. I’ve made significant progress in my studies and made more friends in my class.5. I’m really grateful for the programme now.根据提示及关键词(组)进行遣词造句,注意主谓一致和时态问题。第四步:连句成篇(衔接词)1.表文章结构顺序:First of all, Firstly/First, Secondly/Second… And then, Finally, In the end, At last2.表并列补充关系:What is more, Besides, Moreover, Furthermore, In addition As well as, not only…but (also), including,3.表转折对比关系:However, On the contrary, but, Although+clause(从句), In spite of+n/doing,On the one hand…,On the other hand… Some…,while others…,as for, so…that… 4.表因果关系:Because, As, So, Thus, Therefore, As a result 连句成文,注意使用恰当的连词进行句子之间的衔接与过渡,书写一定要规范清晰,第五步:润色修改【点睛】范文内容完整,要点全面,语言规范,语篇连贯,词数适当,上下文意思连贯,符合逻辑关系。作者在范文中使用了较多固定搭配运用了如launch; dimension; force; encouragement; make progress; be grateful for等。全文中没有中国式英语的句式,显示了很高的驾驭英语的能力。另外,文章思路清晰、层次分明,上下句转换自然,为文章增色添彩。第二节(满分25分)阅读下面材料, 根据其内容和所给段落开头语续写两段, 使之构成一篇完整的短文。There are a number of volunteer organizations out there that deal in things like clothing donation and the sale of used books. Retired schoolteacher Cathy has been a member of such an organization, VNSA, since 2012. Her duties involve working throughout the year to help prepare the books for their February sale and acting as personnel manager for the sale. That means she helps coordinate (协调) all the other volunteers who help out before, during, and after the event.It was before the 2019 book sale and Cathy once again found herself sitting among a towering pile of books and sorting through them to ensure that they would be in good enough condition to resell. As she was sorting, she came upon a book, wrinkled and broken. Though she didn’t like doing it, the only remaining choice for her was to throw it away.A greedy book lover herself, Cathy felt guilty about throwing away any book. Before she threw it away, she decided to check for more serious damage inside that might justify her giving it up. She opened the cover and went through the pages when she noticed something unusual.Going through the pages, Cathy was surprised to see that a part had been hollowed out (挖空)inside the book. Obviously, something was hidden in that rather expertly hollowed space. She looked down and saw that the book’s previous owner had hidden four packages in the space, each containing ten $100 bills. Cathy’s first thought was that the bills were toy money that perhaps a kid had hidden inside as part of some childish game or something.注意:1.续写词数应为150左右;2.请在答题卡的相应位置作答。Paragraph 1:But Cathy soon realized that these were real $100 bills._____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________Paragraph 1:Luckily for Cathy, the book also contained the name of the book owner._____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________【答案】But Cathy soon realized that these were real $ 100 bills. Whoever had owned the book had chosen to hide $ 4,000 inside the book. Cathy’s second thought upon seeing the money was that this was sufficient to do charity. She didn’t bother considering keeping the money herself. It just didn’t feel right to keep it for any reason. Regardless of how much good she thought she might be able to do with the money, Catchy decided that the only realistic choice left to her was to return it to its owner.Luckily for Cathy, the book also contained the name of the book owner. Using this name, Cathy might be able to find its rightful owner. Still, it would take a little digging. Thankfully, the book’s previous owner happened to have a pretty unusual last name. This made Cathy’s Internet search much easier. After only about ten minutes online, Cathy found them. The money belonged to a man. So thankful was he for Cathy’s honesty that he actually ended up donating a generous amount to VNSA to show his gratitude.【解析】【分析】本篇书面表达考查读后续写。【详解】1.通读全文,读懂原文。通读全文首先要解决好五个W和一个H的问题, 即理清人物who、地点where、时间when、事件what、原因why及怎样发展how。2.构思情节,谋篇布局。按照原文中事件发生的逻辑性,构思好情节发展,发展须符合情节内在的逻辑.应该符合现实发生的真实性。第一段围绕Cathy捡到钱后的心理活动;第二段续Cathy如何寻找钱的主人。3.理清逻辑,优化语言。这一部分侧重点为语言逻辑,写作不必追求高大上的词汇,相反,朴实自然、地道、贴切的词语便是好的词语.不同的写作对象应采用不同的语言风格,必须采用适当的描写侧重点.续写要抓住续这一核心,按照情节的发展进行延续,写作手法上必须以叙为主,描写上以动作描写为重心,情节的发展合乎逻辑地推进。【点睛】续写部分描写详略得当,且使用了大量高级词汇和高级句子,如 sufficient, bother doing sth. for any reason;regardless of; realistic;以及Whoever had owned the book had chosen to hide $ 4,000 inside the book.使用了主语从句; Cathy’s second thought upon seeing the money was that this was sufficient to do charity.使用了动名词短语和表语从句,为文章增色不少。

扫描关注二维码

更多精彩等你来

客服服务微信

55525090

手机浏览

微信公众号

Copyright© 2006-2020 主站 www.5ykj.com , All Rights Reserved 闽ICP备12022453号-30

版权声明:以上文章中所选用的图片及文字来源于网络以及用户投稿,由于未联系到知识产权人或未发现有关知识产权的登记,

如有知识产权人并不愿意我们使用,如果有侵权请立即联系:55525090@qq.com,我们立即下架或删除。