欢迎来到莲山课件网!
我要投稿

您当前的位置:

2020-2021学年高三英语上学期期中测试卷03(新高考卷)

ID:265038

页数:25页

大小:47KB

时间:2020-10-19

收藏
还剩22页未读,点击继续阅读

收藏

举报

申诉

分享:

温馨提示:
1. 部分包含数学公式或PPT动画的文件,查看预览时可能会显示错乱或异常,文件下载后无此问题,请放心下载。
2. 本文档有教师用户上传,莲山课件网负责整理代发布。如果您对本文档有争议请及时联系客服。
3. 部分文档可能由于网络波动等原因无法下载或下载错误,付费完成后未能成功下载的用户请联系客服处理。

资料简介

展开

2020-2021学年高三英语上学期期中测试卷03(新高考卷)第一部分 阅读(共两节, 满分50分)第一节(共15小题:每小题2.5分, 满分37.5分)阅读下列短文, 从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。ARailcardsWant to save on the price of your train tickets?Then you'll need to buy a National Railcard.The first step is to pick the right Railcard,but don't worry!We'll walk you through each type and help you find the one most suited to your needs.The Network RailcardSpend £30 on a Network Railcard for the year and look forward to 1/3 off your train tickets during off-peak(非高峰)times.Enjoy discounted travel across 16 counties(郡)in the South East,even including the whole of London!It is a great option for anyone who doesn't fall into any of the other Railcard categories,as people of any age can hold one.The Student RailcardAt the cost of just £30, this Railcard is excellent value for money.Whether you have an early morning lecture or you're rolling home in the early hours after a night out, you can still get 1/3 off on all passenger rail services within the UK!The only requirement for this Railcard is that you need to be within the ages of 16 and 25.The Millennial RailcardThis Railcard is available for all who are between the ages of 26 and 30, regardless of peak or off-peak times.However,it is currently only available digitally, with users being required to download the Railcard app and show ticket inspectors during train ticket checks.Costing just £30,the new Railcard can be used across the UK.The Disabled Persons RailcardAny passenger with a disability is eligible(符合条件的)to apply for one.It only costs £20,making your overall discount for the year even better!The most important thing is that any types of tickets can be purchased throughout the UK rail network. Besides,it can also get you discounts on London attractions.1.Which Railcard just applies to train services in part of the UK?A.The Network Railcard. B.The Student Railcard.C.The Millennial Railcard. D.The Disabled Persons Railcard.2.What is required for the Student Railcard?A.Riding hours. B.Railcard category.C.Age range. D.Service charge.3.What is special about the Millennial Railcard?A.It cannot be used during peak times.B.It offers discounts on London attractions.C.It is the cheapest among the four Railcards.D.It requires its owners to download an app.【答案】1.A2.C3.D【解析】本文是一篇应用文。文章主要介绍几种铁路卡的价格,优惠情况,使用范围等。1.细节理解题。根据The Network Railcard小标题段Spend £30 on a Network Railcard for the year and look forward to 1/3 off your train tickets during off-peak(非高峰)times. Enjoy discounted travel across 16 counties(郡)in the South East, even including the whole of London! 一年花30英镑买一张网络铁路卡,在非高峰期可以节省三分之一的火车票费用。享受横跨东南部16个郡的折扣旅行,甚至包括整个伦敦!可知The Network Railcard铁路卡只能用于英国的一部分的火车服务。故选A。2.细节理解题。根据The Student Railcard小标题段The only requirement for this Railcard is that you need to be within the ages of 16 and 25. 这张Railcard的唯一要求是你必须在16到25岁之间。因此可知对于学生铁路卡的要求就是年龄限制。故选C。3.细节理解题。根据The Millennial Railcard小标题段However, it is currently only available digitally, with users being required to download the Railcard app and show ticket inspectors during train ticket checks. 不过,目前它只能通过数字方式使用,用户需要下载Railcard应用程序,并在检票时向检票员出示车票。由此可知对于Millennial Railcard比较特殊的地方就是要下载app。故选D。BI came to study in the United States a year ago .Yet I did not know the real American society until I was injured in a car accident because after the accident I had to see a doctor and go to court.After the accident .my roommate called a doctor for me. I was very grateful and determined to repay him one day. But the next day, he asked me to pay him $200 for what he had done. I was astonished. He had good reason to charge me, he said. And if I wanted to collect money from the person who was responsible for my injury, I’d have to have a good lawyer. And only a good doctor can help me get a good lawyer .Now that he had helped me find a good doctor, it was only fair that I should pay him.But every day I went to see the doctor, I had to wait about 50 minutes. He would see two or three patients at the same time, and often stop treating one so as to see another. Yet he charged me $115 each time .The final examination report consisted of ten lines, and it cost me $215.My lawyer was all smiles the first time we met. But after that he avoided seeing me at all. He knew very well the other party was responsible for the accident, yet he hardly did anything. He simply waited to collect his money. He was so irresponsible that I decided to dismiss him. And he made me pay him $770. Now I had to act as my own lawyer. Due to my inexperience, I told the insurance company the date I was leaving America. Knowing that, they played for time…and I left without getting a cent.4.The author’s roommate offered to help him because________.A.he felt sorry for the authorB.he thought it was a chance to make some moneyC.he knew the doctor was a very good oneD.he wanted the author to have a good lawyer5.A good doctor is essential (对…是必不可少的)for the author to __________.A.be properly treatedB.talk with the person responsible for the accidentC.recover before he leaves AmericaD.eventually get the responsible party(当事人) to pay for his injury6.The word“charge”in the third paragraph means_________ .A.be responsible B.accuse C.ask as a price D.demand7.Both the doctor and the lawyer in this passage are very__________.A.friendly B.selfish C.professional D.busy【答案】4.B5.D6.C7.B【解析】本文是一篇记叙文。文章叙述了作者在美国经历了一次交通事故,室友帮忙后向他要钱,为作者服务的医生和律师在作者付给他们钱后却只为了他的钱,而不是真心地帮他,最后,自己给自己当律师做辩护,最终作者没有拿到一分钱的赔偿而离开了美国。4.推理判断题。根据文章第二段“But the next day, he asked me to pay him $200 for what he had done. I was astonished. He had good reason to charge me, he said.(但是第二天,他要我为他所做的事付给他200美元。我很惊讶。他说,他有充分的理可以向我收费。)”和“Now that he had helped me find a good doctor, it was only fair that I should pay him.(现在他已经帮我找到了一个好医生,我应该给他钱才公平。)”可以推断,作者的室友帮他主要是因为可以从中赚钱。故选B。5.细节理解题。根据文章第二段“And if I wanted to collect money from the person who was responsible for my injury, I’d have to have a good lawyer. And only a good doctor can help me get a good lawyer. Yet he charged me $115 each time . (如果我想从那个对我的受伤负责的人那里收钱,我就得找个好律师。只有一个好医生才能帮我找到一个好律师。)” 可知,一个好的医生对作者最终得到责任方赔偿的伤害是必不可少的。故选D。6.词义猜测题。根据文章第三段“The final examination report consisted of ten lines, and it cost me $215.(最终的报告只有十行,而我却花了215美元。)可知,作者每次去看医生,医生都会向作者收费。所以charge为“要价,收费”之意。故选C。7.推理判断题。根据文章第三段“But every day I went to see the doctor, I had to wait about 50 minutes. He would see two or three patients at the same time, and often stop treating one so as to see another. (但是每天我去看医生,我都要等50分钟。他会同时看两到三个病人,而且经常停止治疗一个而去看另一个。但是每次他都要我115美元。)”和第四段“He knew very well the other party was responsible for the accident, yet he hardly did anything. He simply waited to collect his money. He was so irresponsible that I decided to dismiss him. And he made me pay him $770. (他很清楚对方要对这次事故负责,但他几乎什么也没做。他只是等着收钱。他太不负责任了,我决定解雇他。他让我付给他770美元。)”可以推断,在美国医生和律师都非常自私。故选B。CIn 2019,a big revolutionary technology shift will finally occur,which is called 5g. It is a once-in a-decade upgrade(升级)to our wireless systems that will start reaching mobile phone users in a matter of months. This new times will leap ahead of current wireless known as 4g by offering mobile internet speeds that will let people download an entire 120-minute movie within a secondBut this is not only about faster smart phones,but also will affect many other kinds of devices, including industrial robots,security cameras,drones(无人机),automatic cars,video games,sports,shopping and traffic data.With 5g technology,a clearer and truer 3D images will be formed and it can be off-loaded to other machines wirelessly,freeing users to move and making it easier to develop goggles(目镜)the size of eyeglasses. People can point a smart phone camera to a football game and see both live video on the display and player statistics or other data. Moreover 5g powerful effects extend to remote medical surgery and other fields that increasingly rely on high-speed connections.Officials in the United States and China regard 5g networks as a heated competitive edge.It can help spread the use of artificial intelligence and other cutting-edge technologies.Meanwhile,to get the benefits of 5g,users will have to buy new phones,while carriers will need to install new communication services, which will create a huge future market. In order to occupy it first, the famous world wireless service providers such as AT&T, Verizon, Samsung, Huawei have already declared that they will enter 5g business and showed their 5g new smart phones.However, in the United States, Verizon and AT&T will offer their 5g service with first use of high frequencies known as millimeter waves that can pump data at high speeds, but their signals don't travel as far. Instead Sprint and T-Mobile plan to start with lower frequencies, whose result may be somewhat slower initial speed,but wider range,although they all claim that they have mastered 5g technology.Thus they only first target the areas with large population. So 5g's full benefit to all are not expected until the main US key carriers upgrade their key switching equipment, which may happen in late 2019 or early 2020.8.Which of the following is least likely to be affected directly by 5g technology? ______A.Eating habits. B.Traffic management.C.Artificial intelligence. D.Remote medical operations.9.What does the underlined world "it" in the second paragraph refer to? ______A.to use 5g technology freelyB.to get a clear 3D imagesC.to free users move wirelesslyD.to develop goggles the size of eyeglasses10.Why did the world-famous wireless providers hurry to declare they would enter 5g business? ______A.To serve the people all over the world.B.To meet the need of the world market.C.To start the heated hi-tech competition.D.To occupy this large hi-tech market first.11.What does the last paragraph mainly tell us about the US 5g technology? ______A.It is perfect enough to be put into use in the whole US at present.B.It cannot benefit all Americans before the key equipment is upgraded.C.It is too backward to be applied in any part of the US now.D.It will never be widely used all over the US in the future.【答案】8.A9.D10.D11.B【解析】【分析】这是一篇说明文。文章主要讲述了5g时代即将到来,各国和各企业对其所作出的应对。8.细节理解题。根据文章第二段第1句:But this is not only about faster smart phones,but also will affect many other kinds of devices, including industrial robots,security cameras,drones(无人机),automatic cars,video games,sports,shopping and traffic data.(但这并不是只有更快的智能手机,还将影响许多其他类型的设备,包括工业机器人、安全摄像头,无人机,自动汽车,游戏,运动,购物和交通数据。)可知,B项Traffic management(交通管理);C项Artificial intelligence(人工智能); D项 Remote medical operations(远程医疗手术)均可受益于5g,但A项Eating habits(饮食习惯)并未包含在内,故选A项。9.词义猜测题。根据语法结构分析可知,make it+adj.+to do 不定式结构中it 为形式宾语,真正宾语为to do 不定式,因此在划线it所在短语making it easier to develop goggles(目镜)the size of eyeglasses中,it 指代to develop goggles(目镜)the size of eyeglasses。故选D项。10.细节理解题。根据第三段末尾句:In order to occupy it first, the famous world wireless service providers such as AT&T, Verizon, Samsung, Huawei have already declared that they will enter 5g business and showed their 5g new smart phones.(为了抢占先机,AT&T、Verizon、三星、华为等世界著名的无线服务提供商已经宣布将进入5g业务,并展示了他们的5g新智能手机。)可知,世界著名无线提供服务商急于宣布进入5g是为了占有市场。故选D项。11.细节理解题。根据文章第四段末尾句:So 5g's full benefit to all are not expected until the main US key carriers upgrade their key switching equipment, which may happen in late 2019 or early 2020.(因此,在美国主要运营商升级他们的关键转换设备之前,5g不会给所有人带来全面的好处。升级可能会在2019年底或2020年初进行。)可知,B项It cannot benefit all Americans before the key equipment is upgraded.(在关键设备升级之前,不可能使所有美国人受益。)表述正确。故选B项。DMaybe you will say a journalist's duty is to report news with social significance. There is hardly any reason for journalists to express their personal opinion on issues or facts. Forming a judgment or an opinion or idea based on a journalistic report is the readers' privilege. Journalists also need to dig deep so as to look into the roots, inviting the readers to have a look at it. At this time, a report will become meaningful.Journalists must not give much importance to news that doesn't have much significance in the lives of the readers and the audience. This sort of practice primarily comes from the desire to attract attention of the latter, which overshadows the primary responsibility of presenting important facts that concern the readers and the audience in one way or the other.It's only the readers and the viewers who are the judges; journalists should let them pass their judgment on various issues. Sometimes journalists try hard to influence public opinion in favor of a particular side of an issue; this is a wrong practice, especially if the side the media takes is the wrong one, and the public opinion will be in favor of that particular side in consequence of such role on the part of the media.A proper understanding of which type of news is more important and the ability for grading news are the main character of true journalism. The social significance of a news item that does not profit us in the least (although, it might make us amused or sad in an indifferent way) is far less than that of a news item that makes us feel worried about our personal safety.Most of us are afraid of the truth, because we consider it as too terrifying to know—something that is better hidden than revealed. However, the fundamental responsibility of a journalist is to reveal the facts in all their aspects exposing the "hard and harsh" reality.12.We can learn from the first paragraph that a meaningful report should ________.A.bring about society changes B.contain the stories hidden behindC.lead to a good judgment or an idea D.contain the scientific research13.What is the primary responsibility of a journalist?A.Presenting significant facts as it is. B.Attracting the public’s attention.C.Influencing the readers' life. D.Choosing proper news to report.14.Which of the following is an incorrect practice for journalists?A.Basing their reports unclearly. B.Convincing the public of the facts.C.Reporting news on a particular side. D.Inviting readers to judge the facts.15.What does the underlined phrase "hard and harsh" in Paragraph 5 mean?A.Fanciful. B.Serious. C.Fantastic. D.Objective.【答案】12.B13.A14.C15.D【解析】本文是一篇议论文。作者讲述了对新闻行业的现状及新闻记者的首要任务的看法和理解。12.细节理解题。根据第一段最后两句“Journalists also need to dig deep so as to look into the roots, inviting the readers to have a look at it. At this time, a report will become meaningful.”可知,一则有意义的报道应该深度挖掘新闻的根源,即新闻背后的故事,从而吸引读者去阅读。故选 B 项。13.细节理解题。根据第二段最后一句中的“This sort of practice primarily comes from the desire to attract attention of the latter, which overshadows the primary responsibility of presenting important facts that concern the readers and the audience in one way or the other(这种做法主要来自于想要吸引读者的注意,而这在某种程度上掩盖了(记者)呈现与读者和听众有关的重要事实的主要责任。)”和文章最后一段最后一句中的“the fundamental responsibility of a journalist is to reveal the facts in all their aspects”可知,一名记者的首要职责是实事求是地报道新闻。故选 A 项。14.细节理解题。根据第三段第二句“Sometimes journalists try hard to influence public opinion in favor of a particular side of an issue; this is a wrong practice(有时,记者竭力影响公众舆论,使其偏向问题的某一方面,这是一种错误的做法。)”可知,记者从某一特定的方面来报道新闻是不正确的做法。故选 C 项。15.词句猜测题。根据划线词所在句中的“to reveal the facts in all their aspects”和划线词后的“reality”可知,记者的首要任务是多方面揭露事实,应客观地报道新闻。由此可猜测,hard and harsh 意思为“客观的”。故选 D 项。第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)阅读下面短文, 从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。 A high school student has a science test on Monday but spends most of the weekend playing video games and does not start studying until late Sunday night. This kind of avoiding or delaying of work that needs to be done is called procrastination(拖沓). It has been said that up to 95% of people procrastinate at least sometimes, and about 20% of them do it too much. 16.The first factor is how pleasant or unpleasant people find a task. Research shows that people put off tasks they find unpleasant. Someone who loves bicycles might not delay fixing a tire, while someone who does not may put it off.17. For example, those who have low expectations of success are more likely to delay starting a job. On the other hand, those who believe they can perform well take on challenging tasks rather than avoid them.18. Studying hard in high school might not give high school students any immediate rewards; what they learn might not seem useful to the present. Sometimes. it is hard to see the benefit of making an effort when the reward is too far away. 19.Lastly, another factor is whether or not people can use self-control. Those who have less self-control can easily be drawn away from their work. Interestingly, age is said to be associated with self-control. 20.If procrastination is a problem for you, the first step to reducing it is identifying the reasons behind it. It is only by understanding the roots of your problem that you can choose the appropriate method for yourself. A.Besides, there is a link between procrastination and how long people must wait before they see the reward for an effort.B.Research shows that the older people become, the less likely they are to delay doing their work until the last minute.C.In addition, the amount of confidence they have in their ability to do a task is also related to procrastination.D.As it is common to most people, how to avoid procrastination has become a major concern.E.What's more, it has been argued that too much confidence can also lead to procrastination.F.Although researchers do not agree on all the reasons behind procrastination, there is general agreement about some factors that can explain it.G.This can explain why many people do not start saving money for their old age when they are young.【答案】16.F17.C18.A19.G20.B【解析】本文是议论文,短文从四个方面来分析了有拖沓症的原因。一是愉快或不愉快的人们对这项任务的感觉怎样。二是人们的自信程度也与拖延症有关。三是拖延症和人们必须等待多久才能看到努力的回报是有联系的。四是人们自己是否有自控能力。16.承上启下句。根据The first factor is how pleasant or unpleasant people find a task. Research shows that people put off tasks they find unpleasant. 第一个因素是愉快或不愉快的人们对这项任务的感觉怎样。研究表明,人们会推迟他们觉得不愉快的任务。所以上句应该提到拖沓的原因。选项F Although researchers do not agree on all the reasons behind procrastination, there is general agreement about some factors that can explain it.尽管研究人员对拖延症的所有原因并没有达成一致意见,但在一些能够解释拖延症的因素上却达成了普遍共识。故选F。17.主旨句。根据第一段叙述的是第一个拖沓的原因,第二段叙述的是第二个拖沓的原因。根据those who have low expectations of success are more likely to delay starting a job. On the other hand, those who believe they can perform well take on challenging tasks rather than avoid them. 那些对成功期望较低的人更有可能推迟开始工作。另一方面,那些相信自己能出色完成任务的人会接受具有挑战性的任务,而不是逃避它们。这里叙述了两种情况,选项C In addition, the amount of confidence they have in their ability to do a task is also related to procrastination此外,他们对自己完成任务的能力的自信程度也与拖延症有关。故选C。18.主旨句。根据Studying hard in high school might not give high school students any immediate rewards; 在高中努力学习可能不会给高中生任何即时的奖励。这里提到关键词rewards;与选项A Besides, there is a link between procrastination and how long people must wait before they see the reward for an effort. 此外,拖延症和人们必须等待多久才能看到努力的回报是有联系的。这里也到了关键词rewards,故选A。19.承上句。根据it is hard to see the benefit of making an effort when the reward is too far away. 当回报太遥远时,很难看到努力的好处。因此引出选项G:This can explain why many people do not start saving money for their old age when they are young. 这可以解释为什么很多人年轻时不开始存钱养老。前后句式因果关系。故选G。20.承上句。根据Interestingly, age is said to be associated with self-control. 有趣的是,据说年龄与自我控制有关。后面叙述年龄与自控的关系。选项B. Research shows that the older people become, the less likely they are to delay doing their work until the last minute. 研究表明,年纪越大的人越不可能把工作拖到最后时刻。前后句是解释说明的关系。故选B。第二部分语言运用(共两节,满分30分)第一节(共15小题:每小题1分,满分15分)阅读下面短文, 从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。Growing up in the 1960s, I was taught from an early age to send a handwritten thank-you note expressing 21 for kindness. My mother used to buy me a box of paper and 22 me in the art and value of saying "thank you". She proved to be right.A study showed that it took less than 5 minutes to write the thank-you notes. Just 5 minutes to make 23 person feel overjoyed! 24 , in our "instant" world, the idea of getting an actual pen and writing an actual note seems to never come to mind. We tend to do what is 25 for us—a quick text or an email.It's easy to use the excuse of being busy, but even very busy and 26 businessmen find time to 27 thank-you notes. For example, when Douglas Conant became CEO of Campbell's the company had lost half of its market value and morale (士气) was at an all time low. He 28 fixing that by doing some simple things that are probably not 29 in any MBA class. For one thing, Conant wrote to every 30 . He gained their confidence and naturally, turned the company 31 .In his ten years as CEO, Conant wrote over 30,000 notes to employees. It's 32 not to ask how he did it. 33 , he had many other things to do besides writing a thank-you note. Conant made time for 34 because he knew the impact each one would have. An expression of 35 in his crazy world still make a difference.21.A.concern B.sympathy C.affection D.appreciation22.A.consult B.instruct C.answer D.impress23.A.one B.any C.each D.another24.A.Yet B.Therefore C.So D.Otherwise25.A.special B.necessary C.convenient D.important26.A.humorous B.optimistic C.successful D.experienced27.A.pen B.receive C.design D.deliver28.A.gave up B.kept up C.set about D.worried about29.A.permitted B.taught C.checked D.tested30.A.market B.businessman C.company D.employee31.A.up B.down C.away D.around32.A.hard B.great C.amazing D.disappointing33.A.As usual B.In short C.By the way D.After all34.A.me B.it C.him D.them35.A.kindness B.joy C.value D.confidence【答案】21.D 22.B 23.D 24.A 25.C 26.C 27.A 28.C 29.B 30.D 31.D 32.A 33.D 34.B 35.A【解析】这是一篇议论文。文章讲述了,人们很容易以忙为借口而没时间写感谢信,但非常忙碌和成功的商人也会抽出时间写感谢信,例如Campbell's的首席执行官Douglas Conant给员工写了超过30000封感谢信,告诉我们一个道理:在这个疯狂的世界里,一种善意的表达仍然会起到作用。21.考查名词词义辨析。句意:我成长于20世纪60年代,从小就被教导要寄一封手写的感谢信,表达对善良的感激之情。A. concern担忧;B. sympathy同情;C. affection喜爱;D. appreciation感激。由上文的send a handwritten thank-you note可知,寄一封手写的感谢信是为了表达感激。故选D项。22.考查动词词义辨析。句意:我妈妈以前给我买一盒纸,教我说“谢谢”的艺术和价值。A. consult咨询;B. instruct教授;C. answer回答;D. impress使铭记。由下文的me in the art and value of saying "thank you"可知,此处指妈妈教我说“谢谢”的艺术和价值。故选B项。23.考查代词词义辨析。句意:只要5分钟就可以让另一个人喜出望外!A. one一个;B. any任何;C. each每个;D. another另一个。由上文语境可知,感谢信是写给另一个人的,所以只要5分钟(写感谢信)就可以让另一个人喜出望外。故选D项。24.考查副词词义辨析。句意:然而,在我们这个“即时”的世界里,得到一支真正的钢笔并写一个真正的便条的想法似乎永远不会出现在脑海中。A. Yet然而;B. Therefore因此;C. So所以;D. Otherwise否则。由上文的Just 5 minutes to make......person feel overjoyed和下文的in our "instant" world, the idea of getting an actual pen and writing an actual note seems to never come to mind可知,只要5分钟(写感谢信)就可以让另一个人喜出望外,然而,在这个“即时”的世界里,似乎从未有过写感谢信的想法,前后是转折关系,应用Yet。故选A项。25.考查形容词词义辨析。句意:我们倾向于做对我们很方便的事情——快速的短信或电子邮件。A. special特殊的;B. necessary必要的;C. convenient方便的;D. important重要的。由下文的a quick text or an email可知,快速的短信或电子邮件是很方便的交流方式,所以我们倾向于做对我们很方便的事情。故选C项。26.考查形容词词义辨析。句意:人们很容易以忙为借口,但即使是非常忙碌和成功的商人也会抽出时间写感谢信。A. humorous幽默的;B. optimistic积极的;C. successful成功的;D. experienced有经验的。由下文语境可知,Campbell's公司市值缩水、士气低落时,Campbell's的首席执行官Douglas Conant给员工写了超过30000封感谢信,说明即使非常忙碌和成功的商人也会抽出时间写感谢信。故选C项。27.考查动词词义辨析。句意:人们很容易以忙为借口,但即使是非常忙碌和成功的商人也会抽出时间写感谢信。A. pen写;B. receive收到;C. design设计;D. deliver传送。由下文语境可知,Campbell's公司市值缩水、士气低落时,Campbell's的首席执行官Douglas Conant给员工写了超过30000封感谢信,此处指即使是非常忙碌和成功的商人也会抽出时间写感谢信。故选A项。28.考查动词短语辨析。句意:他着手解决这个问题,做了一些可能在任何MBA课程中都没有教过的简单事情。A. gave up放弃;B. kept up跟上;C. set about着手;D. worried about担忧。由下文的fixing that by doing some simple things that are probably not......in any MBA class可知,在Campbell's公司市值缩水、士气低落时,他着手用任何MBA课程中都没有教过的简单事情来解决这个问题,鼓舞士气、赢得员工信任,使公司扭亏为盈。故选C项。29.考查动词词义辨析。句意:他着手解决这个问题,做了一些可能在任何MBA课程中都没有教过的简单事情。A. permitted承认;B. taught教;C. checked核查;D. tested测试。由本处语境可知,在Campbell's公司市值缩水、士气低落时,他着手用任何MBA课程中都没有教过的简单事情来解决这个问题,鼓舞士气、赢得员工信任,使公司扭亏为盈。故选B项。30.考查名词词义辨析。句意:首先,Conant写信给每个员工。A. market市场;B. businessman商人;C. company公司;D. employee员工。由下文的Conant wrote over 30,000 notes to employees可知,Conant写信给每个员工。故选D项。31.考查介词词义辨析。句意:他赢得了他们的信任,自然而然地使公司生意好转。A. up上;B. down下;C. away离开;D. around围绕。由本处语境可知,Conant通过写感谢信给员工,鼓舞士气、赢得员工信任,使公司生意好转,固定搭配turn around(复苏、生意好转)。故选D项。32.考查形容词词义辨析。句意:很难不问他是怎么做到的。A. hard困难的;B. great伟大的;C. amazing令人惊叹的;D. disappointing令人失望的。由上文的In his ten years as CEO, Conant wrote over 30,000 notes to employees和下文的he had many other things to do besides writing a thank-you note可知,在担任首席执行官的十年里,有其它很多事情要做的Conant给员工写了超过30000封信,很难不问他是怎么做到的(十年坚持下去写了这么多感谢信是一件难事)。故选A项。33.考查介词短语辨析。句意:毕竟,除了写感谢信,他还有很多事情要做。A. As usual通常;B. In short简言之;C. By the way顺便;D. After all毕竟。由下文的he had many other things to do可知,毕竟,除了写感谢信,他还有很多事情要做。故选D项。34.考查代词词义辨析。句意:Conant为写感谢信腾出时间来,因为他知道每一封信都会产生影响。A. me我;B. it它;C. him他;D. them他们。由全文语境可知,此处指“Conant为写感谢信腾出时间来”,用it指代上文出现的writing a thank-you note。故选B项。35.考查名词词义辨析。句意:在他疯狂的世界里,一种善意的表达仍然会起到作用。A. kindness善意;B. joy快乐;C. value价值;D. confidence自信。由下文的in his crazy world still make a difference可知,此处指在这个疯狂的世界里,善意的表达仍会起到作用。故选A项。第二节(共10小题:每小题1. 5分, 满分15分)阅读下面短文, 在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。According to a recent survey, violence(暴力)did exist in schools. Students showed their fear and parents and teachers also 36.(express)their great concern about it. Experts hope 37. whole society should pay more attention to the psychological health of teenagers. Nowadays, school violence is a hot issue. I think this is a phenomenon(现象), which 38.(call)for our great concern. We should make every effort 39.(prevent)violence happening at school for more and more students would drop out of school if their personal 40.(safe)could not be guaranteed(保证). In fact, violence can be learned. 41.(actual), children learn violent behavior from adults or from 42. they see on television or on the Internet. If I meet with school violence, I will not answer violence with violence, for it will result in 43. (much)fighting. I will tell my teachers and parents about it. I think they will help me deal with it well and they will protect me 44. the bad guys. All in all, we students should behave 45. (we) and keep away from violence.【答案】36.expressed37.the38.calls39.to prevent40.safety41.Actually42.what43.more44.from45.ourselves【解析】文章是一篇说明文。讲述了校园暴力现象以及对此的态度和解决措施。36.考查动词时态。句意:学生们表现出了他们的恐惧,家长和老师也表达了他们对它的极大关注。express vt.“表达”。and连接两个并列成分,此处与showed并列,showed用的一般过去式。可知,此空格也应该用一般过去时。故填expressed。37.考查冠词。句意:专家希望全社会更加关注年轻人的心理健康。此处特指整个社会,用定冠词。故填the.38.考查动词时态。句意:我认为这是一种现象,这需要我们极大的关注。句中which指代a phenomenon,是单数形式。谓语动词与之一致也用单数,故填calls.39.考查动词不定式。句意:我们应该尽一切努力防止学校发生暴力事件。此处指我们应该尽一切努力来阻止校园暴力的发生,动词不定式表目的,故填to prevent.40.考查名词。句意:如果他们的人身安全不能得到保证,越来越多的学生会辍学。由空前的their personal修饰可知此处用名词,指他们的个人安全,故填safety.41.考查副词。句意 :实际上,孩子学习暴力行为来自成人或他们在电视上或在互联网上所看到的暴力内容。此处作状语,表示“事实上,实际上”,用副词形式,修饰整个句子。置句首单词首字母大写,故填Actually.42.考查代词。句意:实际上,孩子学习暴力行为来自成人或他们在电视上或在互联网上所看到的暴力内容。此处指他们从电视或网络上看到的东西,做动词see的宾语,what引导宾语从句作介词from的宾语,并且在后面的从句中也要作宾语,所以要用what。43.考查比较级。句意:我不会以暴力制暴力,因为它会导致更多的战斗。此处由a bit修饰比较级表示程度,指以暴制暴会导致更多的打斗,表示“更多的”有比较的意思。故填more.44.考查介词。此处指我会告诉老师或家长会帮助更好地处理问题,保护自己免受坏孩子欺负。protect sb. from doing sth.“保护某人不受……”,故填from.45.考查反身代词。句中主语和宾语都指we,此时宾语用反身代词,指我们学生应该使自己的举止规范,故填ourselves.第三部分 写作(共两节, 满分40分)第一节(满分15分)假定你是李华,你校将举办“年轻人的教育”英语主题演讲比赛。请你写一篇参赛演讲稿,内容包括:1.教育对于年轻人的重要性;2.如何帮助贫困地区的学生接受教育。注意:1.可以适当增加细节,以使行文连贯;2.词数80左右,开头和结尾已给出,不计入总词数。Respected teachers and dear friends,________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________Thanks for listening.【答案】Respected teachers and dear friends, I am honored to give you a speech, whose topic is “Education for young people”.Education is vital to young people in various ways. Not only can it help shape their personalities, but it will also equip them with skills needed for the future.Education is beyond doubt a long-term solution to fighting poverty in poor areas. Firstly, more educational resources should be distributed, such as encouraging excellent graduates to work in undeveloped areas. Secondly, developing vocational education helps.Thanks for listening.【解析】【分析】本篇书面表达属于提纲类作文,要求考生为“年轻人的教育”英语主题演讲比赛写一篇参赛演讲稿。【详解】第一步:审题体裁:应用文时态:根据提示,时态应为一般现在时,个别表达需要用到一般将来时。结构:三部分:第一部分介绍演讲主题;第二部分介绍教育对于年轻人的重要性及如何帮助贫困地区的学生接受教育;第三部分感谢倾听。要求:1. 介绍教育对于年轻人的重要性2. 介绍如何帮助贫困地区的学生接受教育第二步:列提纲 (重点单词及词组)vital (必不可少的); shape one’s personality (塑造某人的性格); equip sb. with sth. (使某人具备……); solution (解决办法); poverty (贫穷); encourage sb. to do sth. (鼓励某人做某事); vocational education (职业教育)第三步:连词成句1. I am honored to give you a speech, whose topic is “Education for young people”. 2. Education is vital to young people in various ways.3. Not only can it help shape their personalities, but it will also equip them with skills needed for the future.4. Education is beyond doubt a long-term solution to fighting poverty in poor areas.5. More educational resources should be distributed.6. Thanks for listening.根据提示及关键词(组)进行遣词造句,注意主谓一致和时态问题。第四步:连句成篇(衔接词)1. 表文章结构顺序:first of all; to begin with; firstly (本篇文章使用过)/first; secondly (本篇文章使用过)/second… ; and then; finally; in the end; at last2. 表并列补充关系:What’s more; besides; moreover; furthermore; in addition; additionally; not only… but also…; as well as; both…and…3. 表转折对比关系:but; however; on the contrary; instead; although; in spite of; on the one hand…, on the other hand…; some…, while others…4. 表因果关系:because; because of; for; so; since; thus; therefore; as a result; why 5. 表总结:in short; in a word; in conclusion; in summary; all in all; generally speaking连句成文,注意使用恰当的连词进行句子之间的衔接与过渡,书写一定要规范清晰。第五步:润色修改根据写作内容需要,加入高级句式,如名词性从句,定语从句,状语从句等。I am honored to give you a speech. 本句用来引出文章主题。可以使用定语从句,进一步介绍演讲主题是什么。润色修改为:I am honored to give you a speech, whose topic is “Education for young people”.【点睛】范文内容完整,要点全面,语言规范,语篇连贯,词数适当,上下文意思连贯,符合逻辑关系。作者在范文中合理使用了复合句,如:I am honored to give you a speech, whose topic is “Education for young people”. 这句话为whose引导的定语从句;其次,使用了一些固定短语,如:shape one’s personality; equip sb. with sth.; encourage sb. to do sth.等,使语言更加丰富;同时使用了一些高级词汇,如vital; solution; poverty等,让语言更加地道。全文中没有中国式英语的句式,显示了很高的驾驭英语的能力。另外,文章思路清晰、层次分明,上下句转换自然,为文章增色添彩。第二节(满分25分)阅读下面材料, 根据其内容和所给段落开头语续写两段, 使之构成一篇完整的短文。It was a lazy Sunday morning, the type of day that getting out of bed requires an effort. When Marilyn and I entered the kitchen, Lori was already at the table doing her homework. Seeing us coming, she, suddenly, stood and faced me, “Why are there more pictures of Lisa than there are of me?” she asked. Lisa is our older daughter.I stared back, not understanding the question. Lori turned and left the room. Caught off-guard by the question, I looked at Marilyn. “Are there more pictures of Lisa than of Lori?” Marilyn shrugged and raised her eyebrows in a motion of puzzlement. “Are you aware that there are more pictures of Lisa than Lori?” I added.Marilyn said, “I’ve never counted them. I don’t know.”Marilyn’s answer was the same as my thoughts, “I hadn’t realized that there was any significant difference. Now why would Lori ask such a question?” I asked.Marilyn just shook her head and stared back at me. After a few minutes of thought she said, “When Lisa was born, you were taking photographs. You hardly went anywhere without a camera. When Lori was born, you were involved in colored slides (幻灯片). There must be hundreds of slides of Lori somewhere in the house that Lori has never seen or doesn’t remember.”After digesting Marilyn’s remarks, I agreed. “After Lori leaves, we’ll look for those slides. Who knows, we may find more slides of Lori than pictures of Lisa,” I joked.Later that afternoon, when we were alone, we went into the basement where we had stored the boxes that we had brought from our previous home. It wasn’t long before we discovered the trays of slides, and for the rest of the afternoon we looked at each tray, pointing out those slides that highlighted Lori.“What are you going to do?” Marilyn asked.“It’s her birthday in a few weeks,” I said, “We’ll select about one hundred slides with Lori and convert them into pictures, put them into an album and give to her as a gift. I don’t know if the album will answer her question, but at least she’ll know that we care enough to find her an answer.”注意:1. 续写词数应为150左右:2. 开头已给出。Paragraph 1:Over the next few days, we secretly went through all of our slides.___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________Paragraph 2:On November 24, before leaving for work, I opened her door and slipped the album inside.___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________【答案】Over the next few days, we secretly went through all of our slides. We kept on selecting and rejecting pictures until we were satisfied. Those pictures brought back memories of the early years of our marriage and we hoped they showed how we felt about our daughter. Marilyn had them converted into photographs. Then, we placed them into an album with a birthday card explaining why her mother and I had put the album together. When the album was finally finished, we hid the book until her birthday.On November 24, before leaving for work, I opened her door and slipped the album inside. Then I left the house and drove to work. I was about to enter the office when the telephone rang. I picked up the receiver, and on the other end of the receiver, a tiny voice spoke, ''I love you, Daddy, '' she said and disconnected. The receiver remained against my ear for a few more minutes before I placed it on the telephone. Our message had been delivered and acknowledged.【解析】【分析】这是一篇读后续写。文章主要讲述,一天作者的女儿Lori问他为什么Lisa的照片比自己多。作者一开始不明白是怎么回事,后来在Marilyn的提示下才明白,原来Lisa小时候拍了很多照片放在家里,而Lori的是幻灯片,也有很多。作者下午去储藏室找有Lori的幻灯片,准备把它们转化成照片,在生日时给她惊喜。【详解】续写分为两个部分第一部分的开头是:接下来的几天,我们秘密地看完了所有的幻灯片。所以可以接着写:他们选取一些照片作为生日礼物,在选照片的过程中想起了一些美好的回忆。他们把选好的照片装进相册,准备给Lori惊喜。第二部分的开头是:11月24日,在前往工作前,我打开Lori的门,悄悄把相册放了进去。所以可以接着写:在作者到达工作地后,接到了Lori打来的电话。她对作者说了一些暖心的话,让他感动的话。作者也很高兴自己的心意被女儿接受了。续写内容要符合逻辑,注意时态、人称、主谓一致。【点睛】范文内容完整,要点全面,语言规范,语篇连贯,词数适当,上下文意思连贯,符合逻辑关系。作者在范文中使用了一些主从复合句,例如:Then, we placed them into an album with a birthday card explaining why her mother and I had put the album together.中why引导宾语从句;I was about to enter the office when the telephone rang.中使用了固定句型was about to do…when…“正要做某事(突然)”

扫描关注二维码

更多精彩等你来

客服服务微信

55525090

手机浏览

微信公众号

Copyright© 2006-2020 主站 www.5ykj.com , All Rights Reserved 闽ICP备12022453号-30

版权声明:以上文章中所选用的图片及文字来源于网络以及用户投稿,由于未联系到知识产权人或未发现有关知识产权的登记,

如有知识产权人并不愿意我们使用,如果有侵权请立即联系:55525090@qq.com,我们立即下架或删除。