欢迎来到莲山课件网!
我要投稿

您当前的位置:

2020-2021学年高三英语上学期期中测试卷05(新高考卷)

ID:265036

页数:24页

大小:47KB

时间:2020-10-19

收藏
还剩21页未读,点击继续阅读

收藏

举报

申诉

分享:

温馨提示:
1. 部分包含数学公式或PPT动画的文件,查看预览时可能会显示错乱或异常,文件下载后无此问题,请放心下载。
2. 本文档有教师用户上传,莲山课件网负责整理代发布。如果您对本文档有争议请及时联系客服。
3. 部分文档可能由于网络波动等原因无法下载或下载错误,付费完成后未能成功下载的用户请联系客服处理。

资料简介

展开

2020-2021学年高三英语上学期期中测试卷05(新高考卷)第一部分 阅读(共两节, 满分50分)第一节(共15小题:每小题2.5分, 满分37.5分)阅读下列短文, 从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。ABuckingham PalaceIt is the official residence of Queen Elizabeth II in London. The architectural core of Buckingham Palace is the former Buckingham House,built in 1703. You can visit the state rooms from August to October when the Queen is on holiday. It is one of the world’s most familiar buildings. It has 775 rooms. During the summer the famous Changing of the Guards takes place at the front of the palace at 11:30 and is a popular event for visitors to the capital.Big Ben and Westminster PalaceIt is one of London’s best-known landmarks. Big lien is the name of the clock inside the Clock Tower. It lies at the north-eastern end of the Houses of Parliament. Westminster Palace is one of the largest parliaments in the world. It was built between 1840 and 1880.The Tower of LondonThe Tower of London is a historical monument in Central London on the north bank of the river Thames. It was founded by William the Conqueror. It was a palace and a prison (for Queen Elizabeth I for example).There you can see strange guards called “the Beefeaters”. Since the beginning of the 14th century, the Tower of London has been the home of the world famous British Crown Jewels-they are a must of your visit!Trafalgar SquareIt was named in 1835 to give honour to the memory of the British victory over the French at Trafalgar in 1805. There is a huge statue of Admiral Nelson (the British hero killed during the battle) in the middle of the square. It is a popular tourist attraction with the four lion statues.1.Which has the second longest history?A.Trafalgar Square. B.The Tower of London.C.Westminster Palace. D.Buckingham House.2.What is The Tower of London noted for in the world?A.Its strange guards. B.Its British Crown Jewels.C.Its founder. D.Its geographical site.3.Why was Trafalgar Square built?A.A battle happened here. B.It could be good for tourism.C.Admiral Nelson was horn here. D.Four lion statues had been built.【答案】1.D2.B3.A【解析】【分析】这是一篇应用文。文章介绍了伦敦的五个著名景点(白金汉宫;大本钟;威斯敏斯特宫;伦敦塔和特拉法尔加广场)的地理位置和历史以及用途等。1.细节理解题。根据选项的建造历史可知,具有最长历史的是The Tower of London,从14世纪开始,“帝国皇冠”就放在这里了。第二个是建于1703年的前白金汉宫。故选D。2.细节理解题。根据“Since the beginning of the 14th century, the tower of London has been the home of the world famous British Crown Jewels- they are a must of your visit!”可知,自14世纪初以来,伦敦塔一直是世界著名的英国皇冠珠宝的存放之地---它们是你参观的必到之处!故选B。3.细节理解题。根据“It was named in 1835 to give honour to the memory of the British victory over the French at Trafalgar in 1805.”可知,Trafalgar Square 是纪念 1805 年英国在特拉法加战胜法国这个历史事件。故选A。BIt was an amazing feeling to be acknowledged for the Pride Of Britain award at No 10 Downing Street.The last thing you expect when doing something as ordinary as picking your son up from a sleepover is to end up saving three people’s lives in a plane crash—but that’s exactly what happened to me in May this year.I think I was acting unconsciously. I jumped out, leaving Giacomo in the car.The plane was upside down and flames were coming out of the driver’s seat and I could hear screaming. I think there must have been roughly half a minute between getting the first and last person out. Then another guy—who turned out to be Joel Snarr—arrived on the scene to help at just the right time. I don’t think I’d have been able to get the pilot out—he was a big guy. There is no way he would have survived if Joel hadn’t been there. I could tell straight away Joel had a military background by how he conducted himself. We’d just got all three of them to a safe distance when the aircraft was completely swallowed by the flames.Giacomo and I stared at each other, almost laughing in relief.The emergency services arrived pretty quickly, and we were at the scene for a couple of hours while they dealt with the fire and cleared the roads. Afterwards I spoke to the family,and that was the first time the emotion of the whole thing hit me.I kept randomly bursting into tears.Thankfully, Stuart Moore, the pilot, and his nephew and niece Jack Moore, 19, and Billie Manley, 16, have all since made a full recovery. Jack and Billie were suffering a lot more than I was. Although they were safe, the memory of being inside that burning plane would have been more of an emotional scar.4.What do we know about the author?A.He prided himself on being helpful.B.He regretted having saved the family.C.He was overcome by fear and despair then.D.He was well equipped with first-aid knowledge.5.What is the fourth paragraph mainly about?A.Joel Snarr’s character. B.The importance of teamwork.C.The rescue process. D.An investigation of the air crash.6.Why did the author and Giacomo laugh in relief?A.It was a narrow escape.B.They both appreciated Joel’s help.C.They both survived the crashing plane.D.The emergency services arrived in time.7.What is the best title for the text?A.An Unforgettable Award. B.A Crashing Plane.C.A Thrilling Rescue. D.An Exciting Experience.【答案】4.A5.C6.A7.C【解析】这是一篇记叙文。文章主要讲述了在一次飞机失事中,一次惊心动魄的营救。4.推理判断题。根据第一段的“It was an amazing feeling to be acknowledged for the Pride Of Britain award at No 10 Downing Street.”可知,在唐宁街10号(英国首相官邸)被授予“英国骄傲奖”是一个令人惊喜的感觉。再结合下文作者救人的故事,可推知,作者因为能在危机时刻帮上忙而感到非常自豪。故选A项。5.主旨大意题。根据第四段的主要内容,尤其“I think there must have been roughly half a minute between getting the first and last person out. Then another guy—who turned out to be Joel Snarr—arrived on the scene to help at just the right time.”(我想从第一个人出来到最后一个人出来大概有半分钟的时间。然后另一个人——原来是乔尔•斯纳尔——在合适的时间赶到现场帮忙。)和“We’d just got all three of them to a safe distance when the aircraft was completely swallowed by the flames.”(当飞机完全被火焰吞没时,我们把他们三个人都安全地救了出来。)可知,第四段讲述了救援过程。故选C项。6.推理判断题。根据第三段的“I think I was acting unconsciously, I jumped out, leaving Giacomo in the car.”(我想我是不自觉的,我跳了出来,把吉亚科莫留在车里。)和第四段的“We’d just got all three of them to a safe distance when the aircraft was completely swallowed by the flames. ”(当飞机完全被火焰吞没时,我们把他们三个人都安全地救了出来。)可知,这场事故中所有人都活了下来。由此推测,作者和吉亚科莫笑得如释重负,是因为所有人都死里逃生,侥幸脱险。故选A项。7.主旨大意题。通读全文,尤其根据第四段的陈述可知,本文主要讲述了在一次飞机失事时,一场惊心动魄的营救。C. A Thrilling Rescue.(一场惊心动魄的营救)可以作为标题,概括全文,故选C项。CCorn is among the most commonly consumed grains on the planet. Globally, the average human will consume 70 pounds of corn each year! That’s a whole lot of corn that needs to be grown each year, and that’s not even accounting for corn being grown for animal consumption and biofuel. Just like many other popular foods, farmers are finding it difficult to get enough corn produced.Of course, complicating matters is the fact that corn is a tropical (热带的) plant, meaning farmers can’t produce it during the colder months of the year. Now, researchers from Cornell University’s Boyce Thompson Institute have developed their own solution: a new variation of corn that recovers much more quickly after being exposed to cold temperatures.Lead researcher David Stern, president of the Boyce Thompson Institute, and his team made this incredible breakthrough by building on research originally published two years ago. That study had discovered that increasing the levels of an enzyme (酶) called Rubisco in plants caused them to grow more rapidly and reach larger sizes. Rubisco helps plants turn atmospheric carbon dioxide (CO2) into sugar. Regarding corn specifically, Rubisco levels in corn drop considerably in cold weather.This time, the research team planted a large group of corn plants, and provided a portion of the group with more Rubison. Then, they allowed all the plants to grow for three weeks at 77 degrees Fahrenheit (normal growing temperature for corn) before dropping the temperature to 57 degrees Fahrenheit for two more weeks. Finally, they heated things up back again to 77 degrees.“The corn with more Rubisco performed better than regular corn before, during and after chilling (冷却),” explains first author Coralie Salese-Smith. “In fact, we were able to reduce the severity of chilling stress and allow for a more rapid recovery.”All in all, the corn with more Rubisco was able to recover from the colder temperatures more quickly and with less damage done. The Rubisco corn plants grew to be taller. These results are very promising. However, Stern and his team say they’re still working on improving their approach.8.What makes the research particularly necessary according to the text?A.The great climate change. B.Lack of heat-tolerant corn.C.The large demand for corn. D.Corn’s insensitivity to climate.9.What did the researchers do during the study?A.They made those corn plants resist Rubisco.B.They assessed corn plants’ ability to absorb CO2.C.They removed all the chilling stress on corn plants.D.They exposed corn plants to different temperatures.10.What should the researchers think of the corn plant they developed?A.It has functioned well in solving global starvation.B.It is qualified enough to be grown around the world.C.It recovers from the colder temperatures more slowly.D.It isn’t yet completely perfect for chilling tolerance.11.Which of the following can be the best title for the text?A.Much More Corn Plants Are Badly NeededB.Corn Plants Aren’t Sensitive to Cold WeatherC.Scientists Have Developed Cold-resistant CornD.Tropical Corn Is Going to Become History Soon【答案】8.C9.D10.D11.C【解析】本文是一篇说明文。来自康奈尔大学博伊斯·汤普森研究所的研究人员研发出一种新的玉米品种,它暴露在低温环境后恢复得更快。8.推理判断题。根据第一段Just like many other popular foods, farmers are finding it difficult to get enough corn produced(就像许多其他受欢迎的食物一样,农民们发现很难生产出足够的玉米)可知,玉米的消耗量很大,对玉米需求量大使这项关于培育新品种的玉米的研究显得尤其必要。故选C。9.细节理解题。根据第四段“Then, they allowed all the plants to grow for three weeks at 77 degrees Fahrenheit (normal growing temperature for corn) before dropping the temperature to 57 degrees Fahrenheit for two more weeks. Finally, they heated things up back again to 77 degrees(然后,他们让所有的植物在77华氏度(玉米的正常生长温度)下生长三周,然后再将温度降至57华氏度再生长两周。最后,他们又把温度调回到77度。)”可知,研究人员将玉米植物暴露在不同的温度下,故选D。10.推理判断题。根据最后一段However, Stern and his team say they’re still working on improving their approach(然而,斯特恩和他的团队表示,他们仍在改进他们的方法)可推断,他们可能认为他们研发出来的玉米植物的耐寒性还不够完美。故选D。11.主旨大意题。通读全文、尤其是文章第二段“Now, researchers from Cornell University’s Boyce Thompson Institute have developed their own solution: a new variation of corn that recovers much more quickly after being exposed to cold temperatures(现在,康奈尔大学博伊斯·汤普森研究所的研究人员已经开发出了他们自己的解决方案:一种新的变异玉米,在低温环境下恢复得更快)”可知,本文主要讲述的是科学家研发出了一种耐寒的玉米品种。“科学家已经研制出抗寒玉米”最适合作本文标题。故选C。DThere are less frightening methods to beat the summer heat than by wolfing down still­boiling chicken soup for lunch. But followers of a ROK’s tradition say that few are as effective.Their belief is “yi yeol chi yeol” or “fight fire with fire” and their weapon of choice is samgyetang, a whole young chicken stuffed with sticky rice, ginseng root (人参根), red dates and garlic, served piping hot in its own soup.At the peak of summer, many of them seek out bowls of samgyetang in the belief that it provides nutrients, improves circulation and helps balance the body’s internal and external temperatures.“The concepts that make it good for you on a hot day are rooted in traditional ROK’s medicine and are very old,” said Maangchi Kim, the ROK’s­Canadian cookbook author and YouTube star. “If I have some hot samgyetang,” she said. “I sweat a bit, and my body feels more in_sync_with the environment.”Skeptics might ask for scientific evidence and be surprised that some exists. A 2012 study at the University of Ottawa found that drinking warm liquids on hot days can lower body temperature more than drinking cold liquids can because it activates the body’s natural cooling system: perspiration. When sweat evaporates ( 蒸发), some of our body heat leaves with it, making us feel cooler.The theory was put to the test on a recent 84 (27℃) day at Hansol Nutrition Center, which despite its name is not a shop selling vitamins and protein, but a ROK’s restaurant known for its samgyetang. “It’s one of the best­selling items on our menu in the summer,” said Peter Ro, an owner. “Especially in hot weather.”Whether it provides relief from the heat ultimately depends on one’s definition of relief. Any cooling effect is not always immediate. “I guess we’re thinking more toward the longer­term benefits , “ Mr. Ro said. Ms. Kim, though, swears by its tempering ( 调 温 ) qualities. “It might only be psychological for me, as a ROK’s,” she said. “But it feels like it’s working.”12.How do people in ROK cope with hot weather according to the text?A.Play with fire. B.Have something cold.C.Sweat by exercising. D.Drink some hot chicken soup.13.What does the underlined part “in sync with” probably mean in the fourth paragraph?A.In agreement with. B.In relation to.C.In return for. D.In need of.14.What is the scientific evidence for the effectiveness of samgyetang?A.It makes hot air go off. B.It cools the weather naturally.C.It drives heat out of the body. D.It motivates people to exercise.15.How does the author feel about this ROK’s tradition?A.He remains neutral. B.He thinks it effective.C.He is skeptical about it. D.He regards it as frightening.【答案】12.D13.A14.C15.A【解析】本文是一篇议论文。在炎热的夏天,韩国传统上消暑的方法是喝一种叫“三叶汤”的热鸡汤。但其消暑效果也受到一些人的怀疑。12.细节理解题。根据文章第一段“There are less frightening methods to beat the summer heat than by wolfing down still­boiling chicken soup for lunch. But followers of a ROK’s tradition say that few are as effective.(没有什么比狼吞虎咽还在沸腾的鸡肉还可怕的消暑方法了。但韩国传统的追随者说,没有几个能像韩国这样有效。)”可知,韩国人是通过喝点热鸡汤来应对炎热天气。故选D。13.词义猜测题。根据文章第三段“At the peak of summer, many of them seek out bowls of samgyetang in the belief that it provides nutrients, improves circulation and helps balance the body’s internal and external temperatures. (在盛夏的时候,他们中的许多人会去吃一碗三叶汤,因为他们相信三叶汤能提供营养,改善血液循环,帮助平衡身体内外的温度。)”和第四段““If I have some hot samgyetang,” she said. “I sweat a bit, and my body feels more in sync with the environment.””(如果我喝点热的三页汤,我就会出汗,然后我的身体感觉和外界环境更)可知,喝热的三叶汤,出点汗,让体温将来下,这样可以让身体与外界环境一致。所以in sync with t为“与……一致”之意。故选A。14.细节理解题。根据文章第五段“A 2012 study at the University of Ottawa found that drinking warm liquids on hot days can lower body temperature more than drinking cold liquids can because it activates the body’s natural cooling system: perspiration. When sweat evaporates ( 蒸发), some of our body heat leaves with it, making us feel cooler. (渥太华大学2012年的一项研究发现,在热天喝温暖的液体比喝冷的液体更能降低体温,因为它激活了人体的自然降温系统:排汗。当汗液蒸发时,身体的一部分热量也随之流失,使我们感到凉爽。)”可知,三叶汤有效的科学证据是通过喝三叶汤排汗将热量排出体外。故选C。15.推理判断题。根据全文内容可知,文章主要介绍在炎热的夏天,韩国传统上消暑的方法是喝一种叫“三叶汤”的热鸡汤。但其消暑效果也受到一些人的怀疑。作者在文章中客观地陈述了支持者和怀疑者的观点,所以说作者对韩国的此传统是中立的。故选A。第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)阅读下面短文, 从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Politeness is the practical application of good manners, the goal of which is to make all of the parties relaxed and comfortable. It's a flexible management of words and actions, by which we make other people have a better opinion of us and themselves. It seeks to build a positive relationship. 16..However, in the rush of daily life being polite is social behavior that we find rare nowadays. 17.. They don’t even take the time to look around. This has led to the loss of simple social rules some might take for granted and that are particularly powerful.18., people become less and less attentive to others’ feelings, for human interaction (互动) is almost lost. Take for instance the rudeness we tolerate when a person is looking at his phone when talking to us.Being polite is not just a simple social elegance. 19.. These days “Please” and “Thank You” are forgotten. And not many people are aware that these two simple words can easily open or close any door to us. Unfortunately, they often forget to say these words.Hope is not lost. There are many ways we can improve our behavior to achieve skills in politeness. There are simple things we can do to be considered as a polite and well-mannered person.20., they will respect you back. Just make a change in our behavior to start. Use simple words like “Excuse me”, “Please”, and “Thank you” every day. Be kind to receive kindness. Care and politeness will get you far in all aspects of life. A.As technology progressesB.People have become more self-absorbedC.As long as you show your politeness for peopleD.Since for many people being polite remains a challengeE.Many languages have specific means to show politenessF.It aims to respect a person’s need to be liked and understoodG.It’s also about being kind, caring and respectful to another person【答案】16.F17.B18.A19.G20.C【解析】这是一篇议论文。礼貌是良好礼仪的表现,但是随着生活节奏的加快人们对礼貌似乎有所忘却,也能够容忍不礼貌的行为。礼貌用语虽小,但能够在很多方面影响我们的生活。16.该空上句提到,礼仪试图建立积极的人际关系。F项(礼仪的目的是尊重一个人被爱和被理解的需要)与上句承接自然,且两句在句式结构上相同。故选F项。17.该空下句提到,人们甚至不愿意花时间观察周围事物。B项(人们变得更加以自我为中心,更加自恋)与下句联系紧密,不愿花时间看周围是人们以自我为中心的一种表现形式。故选B项。18.该空下句提到,人们变得越来越不关心礼仪。A项(随着科技的进步)在语境上和下句联系紧密。且越来越不关心和随着科学发展都表现出动作的渐变,在逻辑上也能很好的衔接。故选A项。19.该空上句提到,礼貌不仅仅是一个简单的社会礼仪。G项(它也关乎对他人善良,关爱和尊重)的意思和上句是递进关系,尤其通过上句的not just 和本句的 also可以看出两句联系紧密。故选G项。20.该空下句提到,他们也会尊重你。C项(只要你尊重他人)和下句构成条件状语从句,且句该主从句的意义符合逻辑关系和文意。故选C项。第二部分语言运用(共两节,满分30分)第一节(共15小题:每小题1分,满分15分)阅读下面短文, 从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。 Many high achievers credit music with opening up the pathways to creative thinking. And their 21 suggest that music training sharpens other qualities, such as collaboration, the ability to listen, and a way of thinking that weaves together 22 . Will your school music program turn your kid into a Paul Allen, the billionaire co-founder of Microsoft (guitar)? Or a Woody Allen (clarinet)? 23 . These are singular achievers. But the way these and other visionaries process music is 24 . As is the way many of them 25 music’s lessons of focus and discipline to new ways of thinking and communicating—even problem solving. Look carefully and you’ll find musicians at the top of almost any 26 . Woody Allen performs weekly with a jazz band. The television broadcaster Paula Zahn (cello) and the NBC chief White House correspondent Chuck Todd (French horn) attended college on music scholarships. Microsoft’s Mr. Allen has a rock band. Larry Page, a co-founder of Google, played saxophone in high school. Steven Spielberg is a clarinetist and son of a pianist. The former World Bank president James D.Wolfensohn has played cello at Carnegie Hall. “It’s not a(n) 27 ,” says Alan Greenspan, former chairman of the U.S. Federal Reserve. Mr. Greenspan was a professional clarinet and saxophone player. “I can tell you as a statistician, the probability that that is mere chance is 28 .” The cautious former Fed chief adds, “That’s all that you can judge about the facts. The crucial question is: why does that 29 exist?” Paul Allen offers an answer. He says music “reinforces your confidence in the ability to 30 .” Mr. Allen began playing the violin at age seven and switched to the guitar as a teenager. Even in the early days of Microsoft, he would pick up his guitar at the end of marathon days of programming. The music was the emotional analog to his 31 , with each channeling a different type of creative impulse. 32 , there is “something pushing you to 33 what currently exists and express yourself in a new way,” he says. The veteran advertising executive Steve Hayden 34 his background as a cellist for his most famous work, the Apple “1984” commercial depicting rebellion against a dictator. He adds that his cello performance background helps him work 35 : “Ensemble playing trains you, quite literally, to play well with others, to know when to solo and when to follow.”21.A.rules B.reports C.commitments D.experiences22.A.people B.ideas C.enemies D.arguments23.A.Probably not B.You bet C.It depends D.Very likely24.A.odd B.threatening C.intriguing D.shocking25.A.reduce B.apply C.switch D.leave26.A.branch B.culture C.industry D.country27.A.problem B.evidence C.coincidence D.clue28.A.extremely low B.unusually high C.incredibly mysterious D.highly relevant29.A.example B.connection C.solution D.demand30.A.listen B.create C.program D.dominate31.A.project B.pastime C.addiction D.day job32.A.In both B.On the other hand C.By contrast D.For example33.A.go over B.look beyond C.stick with D.give in to34.A.credits B.describes C.criticizes D.regards35.A.independently B.intuitively C.collaboratively D.skillfully【答案】21.D 22.B 23.A 24.C 25.B 26.C 27.C 28.A 29.B 30.B 31.D 32.A 33.B 34.A 35.C【解析】本文是议论文。许多高成就者认为音乐为创造性思维开辟了道路。文章讨论了音乐对成功的益处。21.考查名词词义辨析。句意:他们的经历表明音乐训练提高了其他素质,如协作、倾听能力和把想法编织在一起的思维方式。A. rules规则;B. reports报告;C. commitments忠诚;D. experiences经历。根据上文Many high achievers credit music with opening up the pathways to creative thinking. 可知,许多高成就者认为音乐为创造性思维开辟了道路,因此推断他们的经历给出了音乐的益处。故选D。22.考查名词词义辨析。句意同上。A. people人们; B. ideas想法;C. enemies敌人;D. arguments理由;论据。由thinking可推断,that引导定语从句,that指代a way of thinking,指代“把想法编织在一起的思维方式” 故选B。23.考查固定短语辨析。句意:很可能不会。A. Probably not很可能不是;B. You bet当然;C. It depends依情况而定;D. Very likely很有可能。此处对上文问题的回答。根据下文These are singular achievers.( 这些都是了不起的成功者)可推断,你的学校音乐节目会把你的孩子变成保罗·艾伦,微软的亿万富翁联合创始人,是不可能的。故选A。24.考查形容词词义辨析。句意:但这些人和其他幻想者处理音乐的方式是有趣的。A. odd古怪的;B. threatening险恶的;C. intriguing有趣的;引入入胜的;D. shocking令人震惊的。根据下文As is the way many of them ......music’s lessons of focus and discipline to new ways of thinking and communicating—even problem solving. 可知,他们的方式是引人入胜的。故选C。25.考查动词词义辨析。句意:就像他们中的许多人把音乐的专注和纪律应用于新的思维和交流方式——甚至是解决问题的方式一样。A. reduce减少;B. apply应用;C. switch转变;D. leave离开。根据下文music’s lessons of focus and discipline和new ways of thinking and communicating—even problem solving可知,此处用apply…to…“把……应用于……”符合语境。故选B。26.考查名词词义辨析。句意:仔细看,你会发现音乐家处于几乎任何行业的顶端。A.  branch树枝;分支;B. culture文化;C. industry行业;D. country国家。根据下文举例可知,音乐家在各行各业都处于顶端。故选C。27.考查名词词义辨析。句意:它不是偶然的。 A. problem问题;B. evidence证据;C. coincidence巧合;D. clue线索。根据下文I can tell you as a statistician, the probability that that is mere chance is ......可推断,音乐家置于任何产业的顶端不是偶然地。故选C。28.考查短语辨析,句意:我可以告诉你,作为一个统计学家,那是机会的概率是非常低的。A. extremely low非常低; B. unusually high不同寻常地高;C. incredibly mysterious难以置信地神秘;D. highly relevant高度相关的。不是巧合,因此概率非常低。故选A。29.考查名词词义辨析。句意:至关重要的问题是:那种联系为什么存在?A. example例子;B. connection连接; C. solution解决方法;D. demand要求。 故选B。30.考查动词词义辨析。句意:他说音乐“增强了你对创造能力的信心。”A. listen听;B. create创造;C. program为…制定计划;D. dominate支配。根据下文a different type of creative impulse可知,此处说的是创造能力。故选B。31.考查名词词义辨析。句意:音乐是他的日常工作的情感模拟,每一次引导不同类型的创造性冲动。A. project项目;B. pastime消遣;娱乐;C. addiction上瘾;D. day job日常的有薪工作。根据下文with each channeling a different type of creative impulse.可推断,音乐是对日常工作的模拟,提高创造力。故选D。32.考查固定短语。句意:在两者中,有 “一些东西促使你超越目前存在的东西,以一种新的方式表达自己。” A. In both在两者中;B. On the other hand在另一方面;C. By contrast相比之下;D. For example例如。指上文提到的音乐和日常工作。故选A。33.考查动词短语辨析。句意同上。A. go over复习;重温;B. look beyond往更远处看,超越……看;C. stick with继续做;D. give in to屈服。根据下文express yourself in a new way可知,推动你超越现在存在的,用新方法表达自己。故选B。34.考查动词词义辨析。句意:资深广告执行官史蒂夫·海登,认为他最著名的作品,即苹果“1984”广告,描绘了对独裁者的反叛,是他作为大提琴家的背景的功劳。 A.  credits认为是……的功劳;B. describes描述;C. criticizes批评;D. regards看待。史蒂夫·海登任务他作为大提琴家的背景有助于他的工作,认为他最著名的广告是他作为大提琴家的功劳。 故选A。35.考查副词词义辨析。句意:他补充说,他的大提琴演奏背景帮助他协同工作 A. independently独立地;B. intuitively直觉地;C. collaboratively合作地;协同地;D. skillfully巧妙地。根据下文Ensemble playing trains you, quite literally, to play well with others, to know when to solo and when to follow.( 合奏训练你,相当字面上,与他人相处得好,知道什么时候独奏,什么时候跟随。)可推断,他的大提琴表演的背景帮助他协调工作。故选C。第二节(共10小题:每小题1. 5分, 满分15分)阅读下面短文, 在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。The Creator of Middle EarthJohn Ronald Reuel Tolkien, better known as J. R. R. Tolkien, was born in 1892 in South Africa. His parents had moved there looking for 36. better job for his father. Three years 37.(late), his mother took him on a trip to England to visit family. While they were away, they received terrible news that his father had died.38.(grow ) up without a father must have been difficult for Tolkien. Worse still, when he was only twelve years old, his mother also passed away. As a child, he had a great passion for language and in 1908, he went to Oxford University 39.(study) languages and literature. In 1915, he joined the army and fought in the battle against the Germans. But soon, he became too ill to fight and returned 40. England the following year. He didn’t have a 41.(satisfy) childhood himself, so around in 1933, he spent much time telling his children fantasy 42.(story) of a hobbit (霍比特人) called Bilbo. He first put it in writing in 1936, 43. turned out to be a surprising hit. The publisher asked him to write another. He did so and in 1948 published The Lord of the Rings, which 44.(publish) in three volumes between 1954 and 1955.Tolkien, 45.(age) eighty-one, died in 1973.【答案】36.a37.later38.Growing39.to study40.to41.satisfying/satisfactory42.stories43.which44.was published45.aged【解析】这是一篇记叙文。主要简述了英国作家、诗人约翰·罗纳德·瑞尔·托尔金的生平故事。36.考查冠词。句意:他的父母搬到那里是为了给他父亲找一份更好的工作。分析句子结构可知,空处填冠词,再根据句意可知,better job在文中表示泛指,故填a。37.考查副词。句意:三年后,他的母亲带他去英国探亲。根据句意可知,later意为“之后”,其前加一段时间,故填later。38.考查非谓语动词。分析句子结构可知,空处填动词-ing做句子的主语,且Tolkien和grow之间是主动关系,故填Growing。39.考查非谓语动词,分析句子结构可知,空处填非谓语动词,再结合句意可知,此处用to do表示目的,故填to study。40.考查固定搭配。句意:但不久,他就病得不能再战斗了,第二年又回到了英国。根据句意可知,return to意为“返回”,符合题意,故填to。41.考查形容词。句意:他自己也没有一个令人满意的童年。分析句子结构可知,空处填形容词,satisfying相当于satisfactory意为“满意的”,符合题意,故填satisfying/satisfactory。42.考查名词的数。句意:他花了很多时间给孩子们讲一个叫比尔博的霍比特人的奇幻故事。根据句意可知,空处填名词的复数形式,表示泛指,故填stories。43.考查定语从句连词。句意:1936年,他第一次把这句话写进了书中,结果出人意料地大受欢迎。分析句子结构可知,空处填关系代词引导非限制性定语从句,指代空前内容在从句中做主语,故填which。44.考查语态和主谓一致。分析句子结构可知,空处填时态,结合语境可知,应用一般过去时,the Lords of the Rings是先行词,故谓语动词是单数第三人称,且和publish是被动关系,故填was published。45.考查形容词。句意:托尔金享年81岁,于1973年去世。分析句子结构可知,空处填形容词做Tolkien的后置定语,再结合句意可知,aged意为“年老的、……岁的”,故填aged。第三部分 写作(共两节, 满分40分)第一节(满分15分) 假如你是李华,你校英语报“Keep Healthy”栏目正在征文,请你用英语写一篇短文并投稿。内容包括:1.你对健康的认识;2.保持健康的方法。注意:1.词数100左右;2.可适当增加细节,以使行文连贯。【答案】All of us want to live a healthy life.Without good health,we can’t enjoy a colorful life or taste true happiness.To keep healthy,first,we should have a balanced diet because everyone needs nutrition in the process of growth.Apart from grains and meat,it is important for us to eat enough fruit and vegetables.Second,we should take exercise regularly,which can not only keep our body strong,but also help to relieve stress.Last but not least,we should keep a positive attitude towards life,which is beneficial to our mental healthIn a word,nothing is more important than health.【解析】【分析】本篇书面表达属于提纲类作文,要求考生写一篇短文,叙述对健康的认识和保持健康的方法。【详解】第一步:审题时态:根据提示,时态应以一般现在时为主。结构:总分法   总分法指把主题句作为总说,把支持句作为分说,并以这种方式安排所写内容。要求:1.对健康的认识 2.保持健康的方法 1)均衡饮食。(a balanced diet) 2)定期锻炼。(to take exercise regularly) 3) 保持积极的生活态度。(to keep a positive attitude)第二步:列提纲 (重点词组)balanced; in the process of; apart from; take exercise; regularly; not only…but also…; be beneficial to; in a word 第三步:连词成句1. we should have a balanced diet because everyone needs nutrition in the process of growth.2. Apart from grains and meat, it is important for us to eat enough fruit and vegetables.3. we should take exercise regularly4. which can not only keep our body strong, but also help to relieve stress.5. which is beneficial to our mental health6. In a word, nothing is more important than health.根据提示及关键词(组)进行遣词造句,注意主谓一致和时态问题。第四步:连句成篇(衔接词)1.表文章结构顺序:First of all, Firstly/First, Secondly/Second… And then, Finally, In the end, At last2.表并列补充关系:What is more, Besides, Moreover, Furthermore, In addition As well as, not only…but (also), including,3.表转折对比关系:However, On the contrary, but, Although+clause(从句), In spite of+n/doing,On the one hand…,On the other hand… Some…,while others…,as for, so…that… 4.表因果关系:Because, As, So, Thus, Therefore, As a result 连句成文,注意使用恰当的连词进行句子之间的衔接与过渡,书写一定要规范清晰。第五步:润色修改【点睛】范文内容完整,要点全面,语言规范,语篇连贯,词数适当,上下文意思连贯,符合逻辑关系。作者在范文中使用了较多主从复合句,如:Second, we should take exercise regularly, which can not only keep our body strong, but also help to relieve stress.这句话运用了which引导的定语从句;使用了一些固定词组,如apart from; be beneficial to; in a word等。全文中没有中国式英语的句式,显示了很高的驾驭英语的能力。另外,文章思路清晰、层次分明,上下句转换自然,为文章增色添彩。第二节(满分25分)阅读下面材料, 根据其内容和所给段落开头语续写两段, 使之构成一篇完整的短文。Adam, Nick, and Tom were best friends. Five years after their graduation from college, Nick called Adam and Tom, inviting them to celebrate his birthday on his personal yacht (游艇). They got very excited.It was a bright and sunny summer day. As Nick was studying the safety measures of the sea journey, he saw Adam and Tom coming towards his yacht. With huge hugs and smiles on every face, the three greeted each other in their usual way. “Thank you boys for coming and making my birthday even more special,” said Nick.“But before getting started, hope you both know there is a danger zone at a particular point on this sea, ” warned Adam.“Don’t worry. I will stay away from it. Now let the party begin!” Nick responded, starting to turn the steering wheel (方向盘) of the yacht.Treating the friends on the beautiful white yacht sailing on the blue water was a perfect idea. They were having a wonderful time, talking, eating and joking. How time flew! It started getting dark.“Hey guys! It’s time to go back,” Tom shouted.“Mr. Sailor, turn your ship’s wheel and take us back home,” said Adam.Little did they know they were going to encounter life-threatening challenges ahead. Unknowingly, Nick crossed the danger zone Adam had mentioned earlier. When realizing this, Nick decided to make a turn immediately. Unfortunately, a strange noise came from the engine and then the yacht stopped. Expert at mending machines, Adam offered to examine the engine and asked Nick to fetch the tool box. Nick was hurrying to get it when he slipped, falling into the sea water.“Nick!” Tom and Adam screamed.Panicked, Nick started shouting for help. Tom rushed inside the yacht to get a life jacket to rescue Nick, but didn’t find one. Instead, he found a long rope and out he rushed with it.注意:1. 续写词数应为150左右;2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。Paragraph 1:Just then Adam shouted on top of his voice, “Nick! Look, there’s a shark behind you!”__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________Paragraph 2:What they had to do was restart the yacht.__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________【答案】Just then Adam shouted on top of his voice, “Nick! Look, there’s a shark behind you!” Turning his head, Nick was shocked to find a black figure approaching him. Helpless and frightened, Nick swam towards the yacht like crazy. Tom quickly threw the rope down at Nick, who succeeded in grasping it. With all their strength, Tom and Adam pulled Nick up from the water before the shark could swallow him. But the hungry animal didn’t give up, swimming around the yacht for its dinner. Terrified as the three guys were, they knew they must do something to escape from the danger.What they had to do was restart the yacht. Though wet through, Nick fetched the tool box in no time. With the tools Adam carefully examined the engine, found out the exact cause of its failure and managed to get the engine working. Its wonderful sound had everyone on board burst into cheers. With Nick turning the steering wheel, the yacht left the danger zone at full speed, leaving the lonely shark far behind. The young guys waved happily at it, heading straight back.【解析】这是一篇读后续写作文。通过阅读所给文章可知,文章主要讲述了亚当、尼克和汤姆是最好的朋友。尼克大学毕业五年后,他打电话给亚当和汤姆,邀请他们在他的私人游艇上庆祝他的生日。他们非常兴奋。结果他们不知不觉来到了海上的危险区域,引擎发出一种奇怪的声音,游艇停了下来。亚当是修理机器的专家,他主动提出检查引擎,并让尼克去取工具箱。尼克正急急忙忙去拿,突然滑倒,掉进了海水里。尼克惊慌失措,开始大喊救命。汤姆冲进游艇去拿救生衣去救尼克,但是没有找到。相反,他找到了一根长长的绳子,带着它冲了出去。续写部分分为两段,第一段开头是:就在这时,亚当大声喊道:“尼克!看,你后面有条鲨鱼!”所以后文应该是讲述尼克遭遇鲨鱼后的反应,以及如何在汤姆和亚当的帮助下脱险的过程;第二段开头是:他们要做的就是重新启动游艇。本段应该写亚当找出了故障原因,让发动机转动起来了,他们最后安全离开了。续写时要求使用5个以上短文中标有下划线的关键词语增加了写作难度,我们要熟悉所给划线词语,恰当的时候加以运用。最后还要注意所续写短文的词数应为150左右;续写完成后,请用下划线标出你所使用的关键词语。按要求完成写作任务。【点睛】本文描写详略得当,使用了高级词汇和高级句子。如:approach, succeed in, at full speed等高级词汇;Tom quickly threw the rope down at Nick, who succeeded in grasping it.运用了非限制性定语从句;Terrified as the three guys were, they knew they must do something to escape from the danger.运用了让步状语从句等高级句式。

扫描关注二维码

更多精彩等你来

客服服务微信

55525090

手机浏览

微信公众号

Copyright© 2006-2020 主站 www.5ykj.com , All Rights Reserved 闽ICP备12022453号-30

版权声明:以上文章中所选用的图片及文字来源于网络以及用户投稿,由于未联系到知识产权人或未发现有关知识产权的登记,

如有知识产权人并不愿意我们使用,如果有侵权请立即联系:55525090@qq.com,我们立即下架或删除。