欢迎来到莲山课件网!
我要投稿

您当前的位置:

还剩25页未读,点击继续阅读

收藏

举报

申诉

分享:

温馨提示:
1. 部分包含数学公式或PPT动画的文件,查看预览时可能会显示错乱或异常,文件下载后无此问题,请放心下载。
2. 本文档有教师用户上传,莲山课件网负责整理代发布。如果您对本文档有争议请及时联系客服。
3. 部分文档可能由于网络波动等原因无法下载或下载错误,付费完成后未能成功下载的用户请联系客服处理。

资料简介

展开

河北省秦皇岛市卢龙县中学2019-2020学年高二英语上学期期中试题(含解析)试题总分:150分 考试时间:120分钟本试卷分第Ⅰ卷(选择题)和第Ⅱ卷(非选择题)两部分。考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第Ⅰ卷注意事项:1.答第Ⅰ卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。2.选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。不能答在本试卷上,否则无效。第一部分 听力(共两节,满分30分)第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话,每段对话后有一个小题。从题中所给的A,B,C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. What does the man mean?A. He doesn’t care. B. He is very satisfied. C. He is a little disappointed.2. How did the woman feel just now?A. Excited. B. Bored. C. Scared.3. Where does the woman want to go tonight?A. To the supermarket. B. To the theater. C. To a restaurant.4. What is the woman worried about?A. Missing her flight.B. Having a traffic accident.C. Being late for the football game.5. Why does the man want another credit card?A. To pay for a car.B. To buy more things he needs.- 28 -C. To get a higher credit score.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或对白,每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置,听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题。每小题5秒钟;听完后,各小题给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6至7题。6. What are the speakers probably?A. Journalists. B. Doctors. C. Teachers.7. What are the speakers probably going to do there?A. Have a news making event.B. Buy some equipment.C. Go sightseeing.听第7段材料,回答第8至9题。8. When is the man’s flight leaving?A. Next Friday. B. Next Saturday. C. Next Sunday.9. How much will the man have to pay for all tickets?A. $580. B. $1,160. C. $1,740.听第8段材料,回答第10至12题。10. When should students meet for the field trip?A. At 7:00 am. B. At 7:15 am. C. At 8:00 am.11. How will the boy probably get to school today?A. Take the bus. B. Take his mom’s car. C. Take Mrs. Anderson’s car.12. What is the relationship between the woman and Mrs. Anderson?A. Colleagues. B. Neighbors. C. Best friends.听第9段材料,回答第13至16题。13. How does the woman usually go to work?A. By bike. B. By subway. C. By car.14. What will happen if the man is late for work?A. His boss will yell at him.- 28 -B. He will work overtime.C. He will be fined.15. Why does the woman like living in the city?A. It makes it easier to work from homeB. There are many interesting things to do.C. Her kids will get into good schools.16. What do the speakers have in common?A. They both have children.B. They both like driving.C. They are both married.听第10段材料,回答第17至20题。17. Where does the talk take place?A. In England. B. In Australia. C. In the United States.18. When was The Unlikely Pilgrimage of Harold Fry published?A. In 2014. B. In 2012. C. In 2007.19. What award has Rachel Joyce won?A. The Commonwealth Book Prize.B. The Man Booker Prize.C. The Tinniswood Award.20. What did Rachel Joyce use to work as?A. An actress. B. A TV host. C. A writer.第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。AWomen have been making scientific discoveries since ancient times. Dozens of women have won the Nobel Prize in science, one of the highest honors in the world. Some women scientists never married, some worked with their husbands, and others raised large families. It has been difficult for women to be successful scientists.- 28 -In the early 1800s in England, Mary Anning became one of the first women recognized for her discoveries about the ancient history of the earth. Mary and her father collected fossils(化石)in their village on the south coast of Great Britain. Fossils are parts of plants or animals that have been saved in rocks for millions of years.When she was only twelve years old, Mary became the first person to find the almost complete skeletons (骨架)of several animals that no longer existed on earth. She didn’t become famous for her discoveries at that time because she often sold her fossils to get money to support her family.In 1891, a young Polish woman named Marie Sklodowska traveled to Paris to study physics. She did so because she could not get a college education in Poland. She began working in the laboratory of a man named Pierre Curie. Marie and Pierre Curie got married and made many discoveries together. They received the Nobel Prize in Physics in 1903 along with another scientist. Marie Curie became the first person to be awarded a second Nobel Prize in 1911, this time in Chemistry. Marie Curie was one of the few women at the time that became famous as a scientist.1. What does the author think of women scientists according to Paragraph 1?A. They go through difficulties to be successful.B. They cannot get the highest honors in the world.C. They had better pay more attention to their families.D. They have more opportunities to become successful.2. Why did Mary fail to be famous for her discoveries of fossils?A. She didn’t want to be known to anyone.B. They weren’t worth studying.C. Nobody recognized them.D. She sold them for money.3. What can we know about Marie Curie?A. She finished her college education in Poland.B. She was the first woman to win two Nobel Prizes.C. She won the first Nobel Prize before getting married.D. She and her husband won the Nobel Prize in Chemistry.- 28 -4. What’s the text mainly about?A. Ancient discoveries of scientists.B. Some stories of women scientists.C. Successful marriages of women scientists.D. Some women scientists winning the Nobel Prize.【答案】1. A 2. D 3. B 4. B【解析】【分析】这是一篇记叙文。文章主要讲述了以Mary Anning和Marie Curie为代表的女性科学家的故事。【1题详解】细节理解题。根据文章第一段末尾句内容“It has been difficult for women to be successful scientists.”可知,在作者看来,女性成为成功的科学家是很难的。故选A项。【2题详解】细节理解题。根据文章第三段末尾句内容“She didn’t become famous for her discoveries at that time because she often sold her fossils to get money to support her family.”可知,她当时并没有因为发现化石而出名是因为她经常卖掉化石来赚钱养家。故选D项。【3题详解】细节理解题。根据文章第四段内容“They received the Nobel Prize in Physics in 1903 along with another scientist. Marie Curie became the first person to be awarded a second Nobel Prize in 1911,this time in Chemistry.”可知,1903年,居里夫人夫妇和另一位科学家一起获得了诺贝尔物理学奖,1911年,居里夫人成为第一个获得第二个诺贝尔奖的人,这次是在化学领域。因此可知,她是第一位两次获得诺贝尔奖的女性。故选B项。【4题详解】主旨大意题。根据文章结构为总分结构,第一段提及了本文的中心话题:Women have been making scientific discoveries since ancient times…It has been difficult for women to be successful scientists.( 从古代开始,女性就一直在进行科学发现……女性很难成为成功的科学家。),可知文章的话题为“女性科学家”,并在后文讲述了Mary Anning和Marie Curie的成功故事。选项B“Some stories of women scientists.(一些女科学家的故事。)”合理概括了文章中心主旨。故选B项。【点睛】细节理解题之直接信息题- 28 -对此类题型,考生可以首先从问题中找到关键词,然后以此为线索,运用略读及查阅的技巧在文中迅速寻找这一细节,找到后再把这一部分内容仔细阅读一遍,仔细比较所给选项与文中的细微差别,在准确理解细节的前提下,最后确定最佳答案。比如文章的第2小题:2. Why did Mary fail to be famous for her discoveries of fossils? A. She didn’t want to be known to anyone. B. They weren’t worth studying. C. Nobody recognized them. D. She sold them for money.直接信息题。根据关键词“fail to be famous for her discoveries of fossils”定位原文内容“She didn’t become famous for her discoveries at that time because she often sold her fossils to get money to support her family.”,很明显,答案就在原文中:because she often sold her fossils to get money to support her family,与选项D表达一致。故选D项为答案。BDonating blood is a simple thing to do, but it can make a big difference in the lives of others. The donation process from the time you arrive until the time you leave takes about an hour. The donation itself is only about 8—10 minutes on average. The steps in the process are:Step 1: Registration1. Our staff and volunteers will sign you in and go over basic eligibility (资格) and donation information.2. You will read information about donating blood, and will be asked to show a donor card,driver’s license, or other form(s) of ID.Step 2: Health History & Mini-Physical1. You will answer some questions during a private and confidential interview about your health history and places you have traveled.2. We will check your temperature, pulse, blood pressure and hemoglobin (血红蛋白) level present in a sample of blood.Step 3: The Donation1. We will clean an area on your arm and insert a brand new clean needle for the- 28 - blood draw. This feels like a quick pain and is over in seconds.2. The actual donation takes about 8—10 minutes, during which you will be seated comfortably. Certain donation types, such as platelets (血小板) or red cells can take up to 2 hours.3. When approximately a pint of blood has been collected, the donation is complete and a staff person will place a bandage on your arm.Step 4: Refreshments1. After donating, you should have a snack and something to drink in the refreshments area. You can leave the site after 10—15 minutes and continue with your normal daily activities.2. Enjoy the feeling of accomplishment knowing that you have helped save lives.5. Which of the following can be a proper title for the passage?A. The process of blood donationB. The benefits of blood donationC. The importance of blood donationD. The preparations for blood donation6. During the Registration, a blood donor will be asked to .A. go over his basic donation informationB. show something to prove his identityC. answer some questions about his health historyD. have his temperature and blood pressure checked7. What is the right order of the events in Step 3?a. clean an area on the donor’s armb. let the donor sit comfortablyc. place a bandage on the donor’s armd. draw the bloode. insert a needleA. a,b,d,e,c B. b,a,c,e,dC. c,b,a,e,d D. b,a,e,d,c【答案】5. A 6. B 7. D- 28 -【解析】【分析】这是一篇说明文。文章主要介绍了献血的具体流程。【5题详解】主旨大意题。根据文章第一段首句“Donating blood is a simple thing to do, but it can make a big difference in the lives of others.( 献血是一件简单的事,但它可以给别人的生活带来很大的不同。)”和末尾句内容“The steps in the process are(过程步骤是)”可知,文章主要以“献血”为话题讲述了其具体过程步骤。故选A项。【6题详解】细节理解题。根据文章部分内容“You will read information about donating blood, and will be asked to show a donor card,driver’s license, or other form(s) of ID.”可知,在登记注册时,献血者将阅读有关献血的信息,并被要求出示献血卡、驾照或其他身份证件,即:出示一些证明身份的证件。故选B项。【7题详解】细节理解题。根据文章部分内容:1. We will clean an area on your arm and insert a brand new clean needle for the blood draw. This feels like a quick pain and is over in seconds. 2. The actual donation takes about 8—10 minutes, during which you will be seated comfortably. Certain donation types, such as platelets or red cells can take up to 2 hours. 3. When approximately a pint of blood has been collected, the donation is complete and a staff person will place a bandage on your arm.( 1. 我们会清洗你手臂上的一块区域,然后插入一根全新的干净针头进行抽血。这感觉像是一种快速的疼痛,几秒钟就会消失。2. 实际的捐赠大约需要8-10分钟,在此期间,您将舒适地坐着。某些类型的捐赠,如血小板或红细胞,可能需要长达2小时。3.当采集了大约一品脱的血液后,献血就完成了,工作人员会给你的手臂绑上绷带。)可知,该过程的正确顺序为:舒适坐着(b. let the donor sit comfortably);清洗手臂(a. clean an area on the donor’s arm);插入针管(e. insert a needle);抽血(d. draw the blood);绑上绷带(c. place a bandage on the donor’s arm),即:b,a,e,d,c。故选D项。【点睛】排列顺序题之首尾定位法首尾定位法,即找出第一个事件和最后一个事件,用排除法缩小范围。比如文章的第3小题:3. What is the right order of the events in Step 3?- 28 -a clean an area on the donor’s armb. let the donor sit comfortablyc. place a bandage on the donor’s armd. draw the bloode. insert a needle A. a,b,d,e,c B. b,a,c,e,d C. c,b,a,e,d D. b,a,e,d,c该题目涉及的篇章内容为:1. We will clean an area on your arm and insert a brand new clean needle for the blood draw. This feels like a quick pain and is over in seconds. 2. The actual donation takes about 8—10 minutes, during which you will be seated comfortably. Certain donation types, such as platelets or red cells can take up to 2 hours. 3. When approximately a pint of blood has been collected, the donation is complete and a staff person will place a bandage on your arm.仔细阅读会发现,第一个事件隐藏在第2项解释中,即:during which you will be seated comfortably,即b。最后一个事件为第3项解释中:place a bandage on your arm,即c。根据首尾定位法,答案很容易判断出来,即D项为答案。CWalk into a newsroom of journalists and you will smell the coffee and see people rushing for their 14th bathroom break of the day. You will see a business “about people and why they do what they do, and what it all means”.That’s how Jack Smith, the 72-year-old former newspaper reporter and editor, described it to 30 visiting students from Auburn High School.While growing up, Smith waited every day for the mail carrier to pull up and drop the newspaper off. “I’d read and study every issue, sometimes for hours on end,” he said. The stories and design of the paper began his love for journalism.His first route when he went to college wasn’t journalism though. He first wanted to become a civil engineer until someone told him the amount of math and physics involved. He then changed to the business school, eventually making the move to journalism. Paul Burnett, standing on the same place as Smith did during his speech, inspired him while he was in college.- 28 -Smith walked up the steps to his first job at the Montgomery Advertiser earning $ 50 a week. His first task was to rewrite an article on Martin Luther King Jr.“Those seemingly meaningless stories could be just as important as a story on the front page,” he told the students that it is a job that needs hard work and they have to be eager to go and do all again the next day.“I’m glad I didn’t decide to build the Golden Gate Bridge or take Wall Street by storm,” Smith said. That wouldn’t have landed him a job that is so near his heart. For him, the sweat and pain in the life of a journalist was worth every moment.8. What is the purpose of the first paragraph?A. To present the work of journalists.B. To explain the responsibility of journalists.C. To show the working condition of journalists.D. To describe the development of journalism.9. Why did Jack Smith give up being a civil engineer?A. He wasn’t interested in it.B. He wanted to learn business.C. Paul Burnett inspired him to be a reporter.D. His math and physics weren’t good enough.10. What does Jack Smith think of journalism?A. It needs skills.B. It requires many talents.C. It should focus on important events.D. It deserves people’s love and hard work.11. What can we know about Jack Smith from the last paragraph?A. He tried many different jobs.B. He gets much pleasure from journalism.C. He loves being a journalist from his heart.D. He would have chosen a worthier job.【答案】8. A 9. D 10. D 11. C【解析】- 28 -【分析】这是一篇记叙文。文章主要讲述了一位退休的老新闻记者Jack Smith向一群学生讲述了记者的工作性质和其中的甘苦。【8题详解】推理判断题。根据文章第一段内容:Walk into a newsroom of journalists and you will smell the coffee and see people rushing for their 14th bathroom break of the day. You will see a business “about people and why they do what they do, and what it all means”.(走进一群新闻记者的新闻编辑室,你会闻到咖啡的香味,你会看到人们争先恐后地去上一天中的第14次厕所。你会看到一个“关于人们,他们为什么要做他们所做的事情,以及这一切意味着什么”的企业。)和文章第二段内容“That’s how Jack Smith, the 72-year-old former newspaper reporter and editor, described it to 30 visiting students from Auburn High School.(这是72岁的前报社记者兼编辑Jack Smith对来自奥本高中的30名来访学生的描述。)”可知,第一段内容为Jack Smith在向到访的学生描述新闻工作者的工作。因此推知第一段的目的应是介绍记者这个工作的相关情况。故选A项。【9题详解】推理判断题。根据文章第四段内容“He first wanted to become a civil engineer until someone told him the amount of math and physics involved. ( 他一开始想成为一名土木工程师,直到有人告诉他其中涉及大量的数学和物理。)”可知,该专业涉及大量的数学和物理,由此可知,他是因为不擅长数学和物理才会放弃该专业。故选D项。【10题详解】细节理解题。根据文章第六段内容:“Those seemingly meaningless stories could be just as important as a story on the front page,” he told the students that it is a job that needs hard work and they have to be eager to go and do all again the next day.可知,他认为看起来没意思的故事可能跟头版头条一样重要,新闻记者这个工作需要努力,需要人们热爱它。故选D项。【11题详解】推理判断题。根据文章最后一段内容“That wouldn’t have landed him a job that is so near his heart. For him, the sweat and pain in the life of a journalist was worth every moment.(那样他就不会得到一份如此贴近他内心的工作。对他来说,记者生活中的每一刻汗水和痛苦都是值得的。)- 28 -”可知,他对于记者工作是发自内心的热爱,从未后悔过自己的选择。故选C项。【点睛】推理判断题的原则和思路判断推理是一种创造性的思维活动,但它并非无章可循。判断推理题要在阅读理解整体语篇的基础上,掌握文章的真正内涵。考生在做题时要吃透文章的字面意思,从字里行间捕捉有用的提示和线索,这是推理的前提和基础。此外要忠于原文,以文章提供的事实和线索为依据,立足已知,推断未知,悟出作者的弦外之音。比如文章的第4小题:4. What can we know about Jack Smith from the last paragraph? A. He tried many different jobs. B. He gets much pleasure from journalism. C. He loves being a journalist from his heart. D. He would have chosen a worthier job.通过阅读文章末尾段内容:“I’m glad I didn’t decide to build the Golden Gate Bridge or take Wall Street by storm,” Smith said. That wouldn’t have landed him a job that is so near his heart. For him, the sweat and pain in the life of a journalist was worth every moment.可以捕捉到提示和线索,即:“glad”和“That wouldn’t have landed him a job that is so near his heart.”,由此推断作者的“弦外之音”:Jack Smith不后悔自己的职业选择和热爱这份记者职业的。选项C与分析一致。因此C项为答案。DBill Gates recently has predicted that online learning will make place-based colleges less significant, and five years from now, students will be able to find the best lectures in the world online. I applaud Mr. Gates. But what’s taking us so long?As early as 1997, MIT(麻省理工) decided to post videos of all university lectures online, for free, for all people. But today, how many students have you met who mastered advanced mathematics or nuclear physics from an MIT online video? Unfortunately, the answer is not many. The problem is the poor quality of online education websites and the experience they provide to students. Those who go to the MIT website and watch courses online are surely very smart people, but it’s not like playing a video game such as World of Warcraft. Only the most ardent students, those who are highly motivated, will devote themselves to studying these boring online videos.- 28 -The real question is why we aren’t spending more to develop better online education platforms. Where is the Avatar of education? Think about this. The market for Hollywood films per year is worth around 30 billion USD. Education in the world is a trillion-dollar-a-year market, hundreds of times bigger than Hollywood movies. Yet the most expensive digital learning system ever built cost well under 100 million dollars.Bill Gates’ prediction is going to happen. There is no doubt about it. But it will only happen when we create high level educational content and experiences that engage and excite more than has ever been possible in the real world.12. What has Bill Gates forecast about online learning?A It will concentrate on physics lecturesB. It will completely replace real universitiesC. It will help to make universities more successfulD. It will play an increasingly important role in education13. What does the underlined word “ardent” in Paragraph 3 mean?A. Creative B. EnthusiasticC. Well-behaved D. Experienced14. According to the author, what is holding back the popularity of online learning?A. The lack of lectures available onlineB. The high cost of access to the websitesC. The low standard of educational websitesD. The competition with online computer games15. Why does the author mention Hollywood?A. To show that Hollywood produces many successful moviesB. To prove that education is more profitable than entertainmentC. To argue that movie directors should produce educational contentD. To urge that more money be spent developing educational websites【答案】12. D 13. B 14. C 15. D【解析】- 28 -本文讲述比尔盖茨预测网络课程在今后五年会逐步发挥重要作用,可实际问题是网络课程的质量问题,我们应该花更多的精力和钱去提高网络课程的质量。【12题详解】D细节理解题。根据第一段第一句可知,Bill Gates最近预测网络课程将会使place-based colleges 没那么重要,学生会在网络上能够学到世界上最好的课程。故选D。【13题详解】B词义猜测题。根据文章第三段中those who are highly motivated ….这是ardent students的同位语,对ardent进行了进一步的解释,因此可以推断出是有强烈动机的孩子们会花时间去学习这些无聊的网络课程,故ardent的意思应为Enthusiastic(热衷的)。【14题详解】C细节理解题。根据文章第三段第一句The problem is the poor quality of online education websites and the experience they provide to students.可知,问题是网络课程的质量问题,所以对应选项中的the low standard,故选C。【15题详解】D推理判断题。对应文章的第四段,第一句话,The real question is why we are …(真正的问题是我们为什么不花更多的钱去发展网络教育。)这是本段的主题句,后面提到Hollywood是为这一个主题服务的,因此选D。第二节(共5小题;每小题2分,满分10分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Education is as important as the air everyone breathes. It is the most valuable possession a person must have. ____16____, you certainly need to get educated. Education is a must for a promising and secure future and a stable life.Your educational degree is considered as a proof of your knowledge by many. If you are educated you have more chances of being heard and taken seriously. Generally, an uneducated man will find it harder to express his views and opinions owing to lack of confidence. ____17____.Moreover, education is of great help if you want to be a self-dependent person. And it benefits you in a lot of aspects in the life. ____18____.You can guarantee(确保)stability in finance because of landing the good career.___19___, education is a necessity. It contributes to doing away with the existing differences between different social classes. It opens a whole world of opportunities- 28 - for the poor so that they may have an equal shot at well-paid jobs. Education also has a major role in women employment.We all live in a society which has its own set spoken or unspoken rules and one of them is education. The society expects you to go to school followed by college, get a job etc. ___20___. An educated person certainly has a greater chance to make contributions to his community, and participate in the ongoing changes and developments of the society.A. Education gives you confidence to express your voiceB. The more educated you are, the better choices you haveC. To enjoy happiness and other good things society offersD. If you want to see society as a just and harmonious placeE. Education is a factor that contributes to the community’s peaceF. Educated people will get well-paid jobs based on more choicesG. In fact, education helps you become a useful member of society【答案】16. C 17. A 18. F 19. D 20. G【解析】这是一篇说明文。文章主要从几个方面讲述了教育的重要性。【16题详解】根据前文“Education is as important as the air everyone breathes. It is the most valuable possession a person must have.( 教育就像每个人呼吸的空气一样重要。它是一个人必须拥有的最宝贵的财产。)”和后文“Education is a must for a promising and secure future and a stable life.( 要想有前途、有保障的未来和稳定的生活,教育是必不可少的。)”可知,本段在重点总述教育的重要性,因此推知设空句应也在强调教育的重要性。选项C“To enjoy happiness and other good things society offers”提及教育可以让人享受幸福和其他美好事物,可说明教育的重要性,符合语境。故选C项。【17题详解】根据前文“Generally, an uneducated man will find it harder to express his views and opinions owing to lack of confidence.( 一般来说,一个没有受过教育的人会因为缺乏自信而很难表达自己的观点和意见。)”提及了没有受过教育的人的情况,因此推知设空句应与之进行对比,说明受过教育的人则于其不同。选项A“Education gives you confidence to- 28 - express your voice”提及教育能赋予人表达自己观点的自信,与前文形成对比,符合语境。故选A项。【18题详解】根据后文“You can guarantee stability in finance because of landing the good career.(因为找到了一份好工作,你可以保证自己在金融领域的实力。)”可知,该部分内容在讲述受教育和工作的关系。选项F“Educated people will get well-paid jobs based on more choices”提及受过教育的人会因为有更多的选择而获得高薪的工作,同样在讲述受教育和工作的关系,贴合本段主题。故选F项。【19题详解】设空在段首,应是本段主旨句。根据后文“It contributes to doing away with the existing differences between different social classes. It opens a whole world of opportunities for the poor so that they may have an equal shot at well-paid jobs. Education also has a major role in women employment.”可知,后文主要讲述教育有助于消除社会不公平待遇,包括为贫困人提供获得高薪的机会,在女性就业方面发挥作用等,因此设空句应对本段内容进行总结,即:社会的公正及和谐需要教育。选项D“If you want to see society as a just and harmonious place(如果你想看到一个公正和谐的社会)”贴合主旨,符合语境。故选D项。【20题详解】设空句在段中,应承前启后。根据前文“The society expects you to go to school followed by college, get a job etc.”提及社会期望你先上学,然后上大学,找工作等等;后文“An educated person certainly has a greater chance to make contributions to his community, and participate in the ongoing changes and developments of the society.”提及一个受过教育的人当然有更大的机会为他的社区做出贡献,参与社会的不断变化和发展,因此推知,设空句应是讲到“社会,人与受教育”之间的辩证关系。选项G“In fact, education helps you become a useful member of society”提到教育帮助你成为一个有用的社会成员,讲明了三者之间的辩证关系,符合语境。故选G项。第三部分:语言运用(共两节,满分45分)第一节:完形填空(共20个小题;每小题1.5分,满分30分)阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C和D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项,并在答题纸上将该项涂黑。- 28 -On the last day of college before graduation, our professor walked up on stage to give us a ___21___ lesson, which she called “a life lesson on the ___22___ of mindsets(思维模式)”. As she raised a glass of water over her head, everyone ___23___ her to mention the typical “glass half empty or glass half full” question. ____24____, with a smile on. her face, the professor asked, “How ___25___ is this glass of water Pm holding?” Students shouted out answers ___26___ from eight ounces(盎司)to a couple pounds.After a few moments of reasonable answers, she replied, “In my opinion, the ____27____weight of this glass doesn’t matter. It all ___28___ how long I hold it. If I hold it for a minute or two, it’s fairly ____29____. If I hold it for an hour ___30___, my arm might feel painful. If I hold it for the whole day, my arm will feel completely numb, ___31___ me to drop the glass to the floor. In each ___32___, the weight of the glass doesn’t change, ___33___ the longer I hold it, the heavier it ___34___ to me.”As the class nodded their heads in ___35___, she continued, “Your worries,disappointments, and ___36___ thoughts are like this glass of water. Think about them for a while and ___37___ happens. Think about them a bit longer and you begin to feel ___38___Think about them all day long, and you will feel completely numb, ___39___ to do anything else until you ___40___ them.”21. A. final B. traditional C. private D. basic22. A. trend B. origin C. power . D. standard23. A. advised B. urged C. begged D. expected24. A. Anyway B. Instead C. Therefore D. Otherwise25. A. high B. full C. heavy D. clear26. A. judging B. ranging C. coming D. transforming27. A. absolute B. rough C. limited D. obvious28. A. mixes with B. refers to C. results in D. depends on- 28 -29. A. normal B. light C. extra D. average30. A. straight B. only C. again D. later31. A. reminding B. permitting C. forcing D. encouraging32. A. field B. section C. problem D. case33. A. but B. so C. or D. for34. A. looks B. remains C. feels D. proves35. A. shock B. agreement C. relief D. fear36. A. strange B. casual C. crazy D. stressful37. A. nothing B. something C. everything D. anything38. A. doubt B. pain C. terror D. sorrow39. A. unlucky B. unwilling C. unable D. unwise40. A. accept B. destroy C. hide D. drop【答案】21. A 22. C 23. D 24. B 25. C 26. B 27. A 28. D 29. B 30. A 31. C 32. D 33. A 34. C 35. B 36. D 37. A 38. B 39. C 40. D【解析】【分析】这是一篇夹叙夹议的文章。主要介绍了大学里教授用一杯水给上的最后一节课—一杯水的重量不会改变,但你拿着的时间越久,它就越对你施加影响,强调了面对消极情绪时的心态的关键作用。【21题详解】考查形容词词义辨析和语境理解。句意:在大学毕业前的最后一天,我们的教授走上讲台给我们上最后一堂课。A. final最后的;B. traditional传统的;C. private私人的;D. basic基本的。根据时间状语On the last day of college before graduation 大学毕业前的最后一天,可以判断,教授要上的是最后一节课。故选A项。【22题详解】考查名词词义辨析。句意:她称之为“一堂关于心态的力量的人生课”。A. trend趋势;B. origin起源;C. power 力量;D. standard- 28 -标准。根据后面的内容提示,文章中教授强调了人在面对消极情绪时的良好心态的重要性。故选C项。【23题详解】考查动词词义辨析。句意:当她把一杯水举过头顶时,每个人都以为她会提到典型的“半杯水还是半杯水”的问题。A. advised建议;B. urged争论;C. begged乞求;D. expected认为,预料。根据句意理解,此句表示学生们对于教授举动的猜测预想。故选D项。【24题详解】考查副词词义辨析和语境理解。句意:相反,面带着微笑,教授问:“这杯水有多重?”A. Anyway无论如何;不管怎样;B. Instead反而;相反;C. Therefore因此;D. Otherwise否则;另外。根据句意,教授的提问与学生预想的不同,表示转折,故选B项。【25题详解】考查形容词词义辨析和语境理解。句意:相反,面带着微笑,教授问:“这杯水有多重?”A. high高的;B. full满的;C. heavy重的;D. clear清楚的。根据后面学生们的回答是关于重量的,此句应该是对水的重量提问。故选C项。【26题详解】考查动词词义辨析和固定结构。句意:学生们大声回答出从8盎司到几磅的答案。A. judging评判;B. ranging在…内变动C. coming来自;D. transforming转变。Range.. from.. 范围从……到…… 固定结构。故选B项。【27题详解】考查形容词词义辨析。句意:在我看来,这个杯子的绝对重量并不重要。A. absolute绝对的确凿的;B. rough粗糙度;艰苦的C. limited有限的;D. obvious明显的。此处的形容词用来修饰名词重量,用来强调重量的精准度,故选A项。【28题详解】考查动词词组辨析和语境理解。句意:这完全取决于我握住它的时间。A. mixes with 和..混合;B. refers to提及;C. results in导致;D. depends on 取决于。根据句意,此处应填动词词组应与之前句中的matter(有关系;要紧) 表达意思相同,depend on,取决于。故选D项。【29题详解】考查形容词词义辨析。句意:如果我拿上一两分钟,它就很轻了。A. normal正常的;B. light轻的;C. extra额外的;D. average平均的;普通的。根据句意,拿着一杯水在1-2分钟的时间内,重量较轻。故选B项。- 28 -【30题详解】考查副词词义辨析和语境理解。句意:如果我连续拿一个小时,我的手臂可能会感到疼痛。A. straight不断地;直接地;B. only仅仅;只是;C. again再一次;D. later后来。根据句意,拿水的时间长度在不断增加。故选A项。【31题详解】考查动词词义辨析。句意:如果我一整天都拿着它,我的手臂会感觉完全麻木,迫使我把杯子掉到地板上。A. reminding提醒;B. permitting允许;C. forcing迫使;D. encouraging鼓励。根据句意,拿水杯一整天会使手臂麻木以致于使水杯掉到地上。故选C项。【32题详解】考查名词词义辨析。句意:在每种情况下,杯子的重量不会改变。A. field领域;B. section部分;C. problem问题;D. case情况;例子。根据文章理解前文内容是教授一一列举的拿水杯的情况。故选D项。【33题详解】考查连词词义辨析和语境理解。句意:但是我拿得越久,它感觉起来就越重。A. but但是;B. so因此;C. or或者;D. for因为。根据句意,前面提到水的重量不变,此句提及拿水杯的时间会导致改变。表示转折。故选A项。【34题详解】考查动词词义辨析。句意:但是我拿得越久,它感觉起来就越重。A. looks看起来;B. remains保持;C. feels感觉;D. proves证明。根据句意,水杯越来越重是随着时间推移感觉出来的。故选C项。【35题详解】考查名词词义辨析。句意:当全班同学点头表示同意时,她继续说道。A. shock震惊;B. agreement同意;C. relief安慰;D. fear恐惧。根据句意,学生们点头赞成教授的观点。故选B项。【36题详解】考查形容词词义辨析和语境理解。句意:你的担心、失望和有压力的想法就像这杯水。A. strange奇怪的;B. casual非正式的;随意的;C. crazy疯狂的;D. stressful有压力的。根据句意,提及的是消极的情绪。故选D项。【37题详解】考查复合不定代词辨析。句意:想一下,什么也不会发生。A. nothing没有什么;B.- 28 - something某事C. everything所有的事情;一切;D. anything任何事情。根据句意,想的时间较短的话,什么都不会发生。故选A项。【38题详解】考查名词词义辨析。句意:再多想一会儿,你就会开始感到痛苦。A. doubt怀疑;B. pain痛苦;C. terror恐惧;D. sorrow难过。根据文章内容,此句对应教授举到的第二个情况,拿着水杯时间持续1个小时,手臂就会感到疼痛。故选B项。【39题详解】考查形容词词义辨析和语境理解。句意:整天想着它们,你会感觉完全麻木,直到你把它们放下,你才能做其他任何事情。A. unlucky不幸的;B. unwilling不乐意的; C. unable不能的;D. unwise愚蠢的;轻率的。根据句意,整天想着消极的想法使人无法做其他的事情。Be unable to do sth. 无法做某事。故选C项。【40题详解】考查动词词义辨析和语境理解。句意:句意:整天想着它们,你会感觉完全麻木,直到你把它们放下,你才能做其他任何事情。A. accept接受;B. destroy毁坏;C. hide躲藏;D. drop放下。根据文章理解,消极思想就像水杯一样,需要放下才能做其他的事情。故选D项。【点睛】完形填空题在考查形容词词义辨析和语境理解方面,要求考生结合前后语境的逻辑需要,即基调是积极褒义还是消极贬义,同时结合连词的存在,答案比较容易选出。比如文章第16小题:…our worries, disappointments, and ___16___ thoughts are like this glass of water.16. A. strange B. casual C. crazy D. stressful考查形容词词义辨析和语境理解。由worries, disappointments告知论述基调为消极贬义,同时存在并列连词and,故选D项。第II卷第二节(共10小题;每小题1. 5分,满分15分)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。China creates Harvest Festival for farmersRecently China has set up a special day for farmers to celebrate the yearly harvest.It is the first festival ___41___ (create)by China specially for the country’s farmers.“The country will celebrate the Chinese Farmers’Harvest Festival on the - 28 -autumnal equinox(秋分)of China lunar calendar from this year,”said Han Changbin,minister of agriculture and rural affairs,at ___42___ press conference.Autumnal equinox usually ___43___(fall)between September 22 and 24, ___44___ the country’s agricultural harvest season.The festival will give greater ___45___ (important)to rural work and push for ___46___ (fast) development of agriculture and rural areas.A variety of celebrations will be organized ___47___ (display)the agricultural harvest,rural technology achievements and farmers’creativeness.Farmers ___48___(encourage)to involve in activities related to their work and life,___49___ waste should be avoided in the celebrations.The rural economy is a key part of China’s efforts to develop a modernized economy.By ___50___ (develop)its vast rural areas,China expects to see a strong agricultural sector,a beautiful countryside and wealthy farmers.【答案】41. created 42. a 43. falls 44. during 45. importance 46. faster 47. to display 48. are encouraged 49. but/yet 50. developing【解析】这是一篇说明文。文章介绍了中国将为农民们设立丰收节。【41题详解】考查非谓语动词。create 与the first festival之间是被动关系,用过去分词作定语,所以填created。【42题详解】考查冠词。文中泛指“一次新闻发布会”,press的首字母发音是辅音,所以填不定冠词a。【43题详解】考查时态。根据usually,可知表示经常或反复发生的事情,用一般现在时,主语Autumnal equinox是第三人称单数,谓语动词用单数,所以填falls。- 28 -【44题详解】考查介词。句意:秋分通常在九月二十二和九月二十四之间到来,在全国农业收获季节期间。文中表示“在…期间”,所以填during。【45题详解】考查名词。句意:这个节日赋予农村工作更大的重要性,并且奋力争取农业和农村地区的更快发展。作动词give的宾语,用名词,所以填importance。【46题详解】考查比较级。句意:这个节日赋予农村工作更大的重要性,并且奋力争取农业和农村地区的更快发展。文中表示“更快发展”,暗含比较含义,用比较级,所以填faster。47题详解】考查不定式。句意:为了展示农业丰收,各种各样的庆祝活动被组织。文中表示“为了…”,作目的状语,用不定式,所以填to display。【48题详解】考查时态和语态。句意:农民被鼓励参与与工作和生活相关的活动,但是在庆祝活动中,应该避免浪费。表示经常或反复发生的动作,用一般现在时,“农民”和“鼓励”之间是被动关系,用被动语态,主语Farmers是复数,所以填are encouraged。【49题详解】考查连词。句意:农民被鼓励参与与工作和生活相关的活动,但是在庆祝活动中,应该避免浪费。文中表示转折关系,所以填but/yet。【50题详解】考查常见用法。By是介词,后面接v+ing形式,所以填developing。第四部分 写作(共两节,满分35分)第一节 短文改错(共10小题,每小题1分,满分10分)51.以下短文中共有10处错误,每句中最多有两处。每处错误仅涉及一个单词的增加、删除或修改。增加:在缺词处加一个漏字符号(∧),并在其下面写出该加的词。删除:把多余的词用斜线(\)划掉。修改:在错的词下画一横线,并在该词下面写出修改后的词。注意:1. 每处错误及其修改均仅限一词;2. 只允许修改10处,多者 (从第11处起) 不计分。- 28 -Today is Sunday. The sky is full of sunshine, so does my life. At about 9:00 a.m., I go to the bookstore with my friends. There was a lot of new books. I didn’t know what one to buy because these books were all useful to me. At 10:00, we went to cinema. The film was called Titanic but some people were waiting outside the booking office. It took to us about 3 hours to see it. Having seen the film, everyone was deeply moving. Some of my friends even burst out tears. From the story, I understand that love is noble and valuable. That’s a really wonderful film. It is very worth seeing again.What a happy day! I hope tomorrow I will be happier!【答案】1.does→is2.go→went3.was-were4.what→which5.cinema加the6.but→and7.去掉took后的to8.moving→moved9.out→into10.very→well【解析】【分析】本文是一篇记叙文,介绍了作者星期天和朋友们外出逛街、买书、看电影的休闲活动。【详解】第一处:考查部分倒装句。句义:今天是周日,天空中阳光普照,我的生活也一样。使用“so+助动词/系动词/情态动词+另一主语”表示“前面的情况适用于另一主语”的时候,该结构中的“助动词/系动词/情态动词”要和前句一致,所以本句要和前句中is保持一致,都使用系动词,故does改为is。第二处:考查时态。句意:大约早晨9点,我和朋友去了书店。本句叙述过去发生的事情,要用一般过去时,故go改为went。第三处:考查主谓一致。句意:有很多新书。在“There be+名词”句式中,谓语动词单复数要与后面的名词保持一致。本句中后面的名词是复数名词a lot of new books,谓语动词要用复数形式,故was改为were。- 28 -第四处:考查宾语从句。句意:因为所有的书对我都有用,所以我不知道应该买哪一本。分析句子可知,本句为宾语从句,句中使用which知道特定范围之内的某一个,而what是没有范围限制的。本句是指在前句提及的书里购买,是有范围限制的分析句子可知。故what改为which。第五处:考查固定短语。句意:10点的时候我们去看电影了。动词短语go to the cinema看电影,这是固定短语。所以要在cinema前面加定冠词the。故cinema前面加the。第六处:考查连词。句意:这部电影叫《泰坦尼克号》,很多人在购票处外面等待着。根据句意可知上下文之间顺接关系,而不是转折关系。故but改为and。第七处:考查固定句式。句意:用了我三个小时才看完这部电影。固定句式:It takes sb some time to do sth做某事花掉某人…时间。原句中sb做动词take的宾语,to是多余的,故删除to。第八处:考查语态。句意:看完这部电影,所有人都被深深地感动了。主语everyone与动词move构成被动关系,要用被动语态。故moving改为moved。第九处:考查固定短语。句意:我的一些朋友甚至哭了起来。动词短语burst into tears突然哭起来,故out改为into。第十处:考查固定句式。句意:真是一部精彩的电影啊!值得再看一次。固定句式be well worth doing非常值得做某事,其中副词well表示程度,修饰形容词worth。故very改为well。【点睛】本文小题5考查了冠词用法。动词短语go to the cinema看电影,这是固定短语。所以要在cinema前面加定冠词the。英语中只有三个冠词,但用起来却很复杂,在短文改错中,错误不外乎误用a和an(根据单词的第一个音素来判定);误用a/an和the(固定搭配,或泛指、特指;多冠词或少冠词).如新课标全国卷IAs result, the plants are growing somewhere.答案:result前加a 考查固定搭配,as a result结果是。如新课标全国卷IIThere are all kinds of the flowers and trees around the classroom buildings. 答案:去掉第一个the 可数名词复数形式表示一类事物,不用定冠词。如 2014四川卷If it's a false alarm and there is no fire, your teacher will lead you back to the- 28 - classroom.答案: a改为the。当文章中第二次提到前面的某一名词时,需使用the表示特指。如2014辽宁卷Besides, Cleo tends to bark a average of six hours a day.答案: bark后面的a改为an。名词average是以元音开始的单词,所以使用an修饰average of…。第二节 书面表达(满分25分)52.你是一名高二年级学生。你发现班上有些同学晚上学习到深夜,白天也不安排休息时间,但往往课堂上昏昏欲睡;有些同学饮食习惯不好,不吃早餐。请你写一篇发言稿,在班会上劝同学们合理安排作息时间,注意健康饮食,保证学习好、身体好。注意:1)发言稿须包含上述要点,但可适当发挥,使讲话完整通顺。2)100词左右。Dear classmates,It’s a pleasure for me to have a chance to make a short speech today._________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________【答案】Dear classmates,It’s a pleasure for me to have a chance to make a short speech today. Recently, I have found that some of our classmates study late into night and do not spare any time to take a rest during the day either, but they often cannot help falling asleep in class. And some classmates seldom have breakfast, which is also a bad habit and will surely do harm to their health.In my opinion, it is extremely important for us to have enough sleep and proper diet. We must learn to make wise use of our time, and only in this way can we keep fit and study well.Thank you for listening.- 28 -【解析】【分析】本篇书面表达属于应用文,要求考生写一篇演讲稿,讲述学生中存在的不良现象,同时建议同学们合理安排作息时间,注意健康饮食,保证学习好、身体好【详解】第一步:审题体裁:应用文时态:根据提示,时态应为一般现在时。结构:三段式结构。第一段讲述现象及不良影响;第二段提出建议;第三段寒暄结束。要求:1.讲述现象及不良影响 1)学习到深夜,白天不休息,课堂昏昏欲睡(study late into night; do not spare any time to take a rest during the day; fall asleep in class) 2)饮食习惯不好,不吃早餐(seldom have breakfast) 2.个人建议(have enough sleep and proper diet; make wise use of our time) 3.寒暄结束(Thank you for listening.)第二步:列提纲 (重点词组)study late into night; spare time to do; cannot help doing; fall asleep; do harm to; make wise use of; keep fit; thank you for doing第三步:连词成句1. Recently, I have found that some of our classmates study late into night and do not spare any time to take a rest during the day either, but they often cannot help falling asleep in class.2. And some classmates seldom have breakfast, which is also a bad habit and will surely do harm to their health.3. We must learn to make wise use of our time, and only in this way can we keep fit and study well.4. Thank you for listening.根据提示及关键词(组)进行遣词造句,注意主谓一致和时态问题。第四步:连句成篇(衔接词)连句成文,注意使用恰当的连词进行句子之间的衔接与过渡,书写一定要规范清晰。第五步:润色修改- 28 -【点睛】范文内容完整,要点全面,语言规范,语篇连贯,词数适当,上下文意思连贯,符合逻辑关系。1.作者在范文中使用了复合句,如:Recently, I have found that some of our classmates study late into night and do not spare any time to take a rest during the day either, but they often cannot help falling asleep in class.(最近,我发现我们的一些同学学习到深夜,白天也不抽出任何时间休息,但是他们经常在课堂上忍不住睡着。)这句话运用了but连接两个并列句。And some classmates seldom have breakfast, which is also a bad habit and will surely do harm to their health.(还有一些同学很少吃早餐,这也是一个坏习惯,肯定会对他们的健康有害。)这句话中which引导非线性定语从句。We must learn to make wise use of our time, and only in this way can we keep fit and study well.(我们必须学会明智地利用我们的时间,只有这样我们才能保持健康和学习好。)这句话中使用and连接两个并列句,且后一句为“only+方式状语置于句首”的部分倒装句式。2.使用了一些固定词组,如study late into night; spare time to do; cannot help doing; fall asleep; do harm to; make wise use of; keep fit; thank you for doing等。全文中没有中国式英语的句式,显示了很高的驾驭英语的能力。另外,文章思路清晰、层次分明,上下句转换自然,为文章增色添彩。- 28 -

扫描关注二维码

更多精彩等你来

客服服务微信

55525090

手机浏览

微信公众号

Copyright© 2006-2020 主站 www.5ykj.com , All Rights Reserved 闽ICP备12022453号-30

版权声明:以上文章中所选用的图片及文字来源于网络以及用户投稿,由于未联系到知识产权人或未发现有关知识产权的登记,

如有知识产权人并不愿意我们使用,如果有侵权请立即联系:55525090@qq.com,我们立即下架或删除。