欢迎来到莲山课件网!
我要投稿

您当前的位置:

河北省深州市长江中学2019-2020学年高二英语上学期期中试题(含解析)

ID:265605

页数:23页

大小:175KB

时间:2020-10-20

收藏
还剩20页未读,点击继续阅读

收藏

举报

申诉

分享:

温馨提示:
1. 部分包含数学公式或PPT动画的文件,查看预览时可能会显示错乱或异常,文件下载后无此问题,请放心下载。
2. 本文档有教师用户上传,莲山课件网负责整理代发布。如果您对本文档有争议请及时联系客服。
3. 部分文档可能由于网络波动等原因无法下载或下载错误,付费完成后未能成功下载的用户请联系客服处理。

资料简介

展开

河北省深州市长江中学2019-2020学年高二英语上学期期中试题(含解析)第一部分 听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节 (共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. Why is the man late?A. His car broke down. B. He got off work late. C. He missed the bus.2. What will the woman do?A. Go to the bookstore. B. See her doctor. C. Visit her uncle.3. What does the man mean?A. He is just a visitor. B. He knows Mr. Smith well. C. He will help the woman.4. What is the man doing now?A. Washing clothes. B. Playing football. C. Watching TV.5. When is the woman probably going to decorate her room?A. On Tuesday. B. On Wednesday. C. On Saturday.第二节(共15小题,每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段对话,回答第6和第7两个小题。6. Where does the conversation probably take place?A. In a park. B. In a restaurant. C. In an office.7. What does the woman do?A. An office worker. B. A doctor. C. A student.听下面一段对话,回答第8至第10三个小题。8. What’s the woman doing in the beginning?A. Reading a book. B. Writing a novel. C. Watching TV.- 23 -9. Why won’t the woman go to the beach?A. She has to work overtime. B. Her husband will be busy.C. Her classmates will visit her.10. What does the woman decide to do at last?A. Go mountain climbing. B. Go to her college with Paul.C. Go shopping with her classmates.听下面一段对话,回答第11至第13三个小题。11. How long will it take the speakers to go to the club by car?A. About half an hour. B. About 15 minutes. C. About 10 minutes.12. What is the woman going to do in the Students’ Club?A. Have a swim. B. Play basketball. C. Do some running.13. How are the speakers going to the club?A. By car. B. On foot. C. By bus.听下面一段对话,回答第14至第16三个小题。14 Where was the man last night?A. In a restaurant. B. In a cinema. C. At a friend’s home.15. What did Alice do last night?A. She had a drink with the man. B. She saw a film with the woman.C. She left her cellphone at home.16. What does the woman think of the film?A. Terrifying. B. Boring. C. Touching.听下面一段独白,回答第17至第20四个小题。17 What is the number for flight information?A. 0800-0000-123. B. 0870-0000-123. C. 0870-0000-132.18. What information can be got by ringing 0845-7484-950?A. Train times. B. Ship times. C. Coach times.19. For what problems can people dial 0800-8877-66?A. Problems in the forest. B. Problems on the road. C. Problems at home.20. What can the Tourist Authority help the tourists find?- 23 -A. Where to travel. B. Useful numbers. C. Accommodation.第二部分 阅读理解(共两节,满分35分)第一节 (共10小题;每小题2.5分,满分25分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。AMy challenge for you is this: to read a book for 15 minutes every single day for a month.Let me explain a bit, by telling you where the challenge came from. I have many things in common with my dad, like music taste and sense of humor, but sadly reading isn’t one of them. I can happily spend a whole day with a book, but my dad can’t read a book for longer than about 5 minutes. He reads emails, websites and papers for work, but not books. He’s busy, so I think sitting down to read for just 15 minutes a day is a good way to relax and to introduce him to reading.My dad is not the only person who avoids books. I know lots of people would rather relax on their computers or in front of the TV. Everyone is different and has their own interests, but I think there are lots of benefits to reading, which screen-based activities don’t have.Firstly, it’s better for your eyes. Looking at screens can be very stressful for your eye muscles, and clearly you should avoid looking at screens for an hour before bed, to get a good night’s sleep.One thing I personally love reading, is being transported to another world—I often forget the time or things around me! Reading is a great way to switch off before you go to bed, because you think more about the world of the book, rather than the real world, so you can truly relax. I know you can be transported to a different world in a film or a TV show, but I think books do it better.I also enjoy hearing what people are doing and finding out what they think. Reading gives me the chance to get to know hundreds of new people! It also teaches you to see things from other people’s point of view, and understand other people’s decisions or opinions. With a book, you can hear everything a character is thinking or feeling—you really can be inside someone else’s head!- 23 -So give it a go! Take 15 minutes when you are waking up, going to bed, eating lunch, or having a coffee. If you read a lot, why not try 15 minutes of an English book, or pass the challenge on to someone else? Good luck, and happy reading!1. The author writes the text mainly basing on .A. his personal experience B. some scientific experimentsC. his father’s personal advice D. knowledge from books2. The underlined word “it” in Paragraph 5 refers to .A. helping readers sleep well B. making readers feel relaxedC. transporting readers to a different world D. reminding readers of the real world3. What is the author’s attitude to reading?A. Negative. B. Uncertain. C. Supportive. D. Doubtful.【答案】1. A 2. C 3. C【解析】这是一篇议论文。文章作者说明了阅读的诸多好处,并且建议大家每天花十五分钟的时间阅读。【1题详解】推理判断题。根据第三段Everyone is different and has their own interests, but I think there are lots of benefits to reading, which screen-based activities don’t have.(每个人都不同,都有自己的兴趣,但我认为阅读有很多好处,这是基于屏幕的活动所没有的)第五段One thing I personally love reading, is being transported to another world—I often forget the time or things around me!(我个人喜欢阅读的一件事,就是被传送到另一个世界——我经常忘记我周围的时间和事物)和倒数第二段I also enjoy hearing what people are doing and finding out what they think. Reading gives me the chance to get to know hundreds of new people!(我也喜欢听到人们在做什么,了解他们在想什么。阅读给了我认识数百个新朋友的机会)由此推知,作者主要是根据自己的亲身经历来写这篇文章的。故选A。【2题详解】词句猜测题。根据上文I know you can be transported to a different world in a film or- 23 - a TV show(我知道电影或电视节目可以把你带到一个不同的世界)可知划线词所在的句子意思是但是我认为书在“把你带到一个不同的世界”这方面做得更好。“it”指的是把读者带到一个不同的世界。故选C。【3题详解】推理判断题。根据最后一段So give it a go! Take 15 minutes when you are waking up, going to bed, eating lunch, or having a coffee. If you read a lot, why not try 15 minutes of an English book, or pass the challenge on to someone else? Good luck, and happy reading!(所以试试吧!在你起床、睡觉、吃午餐或喝咖啡时候花15分钟。如果你读了很多书,为什么不试着读15分钟的英语书,或者把这个挑战传给别人呢?祝你好运,阅读快乐)由此推知,作者对阅读的态度是支持的。故选C。BA ten-year-old from Howell, Michigan is being praised as a hero thanks to his persistence (坚持) that led to saving the life of an elderly neighbor. The event happened late in an evening when Danny DiPietro was being driven home from hockey practice by his mom.That’s when the young boy noticed an open garage (车库) and a figure (身影) that he believed was a dog outside an apartment building near his house. Given the freezing cold weather, the young boy got a feeling that something was not right. But instead of dismissing it like most kids his age would have, he insisted that his mother, Dawn, find out what was going on.Dawn tried to make Danny believe that no one would leave a dog out in such cold weather, but he refused to take no for an answer.Dawn finally gave in and decided to drive to the area with the family dog and see if there was any truth to Danny’s hunch (直觉). Sure enough, as she got closer to the apartment building she noticed a garage that was wide open and someone waving madly for help. Upon getting there, she realized that it was not a dog the young boy had seen, but Kathleen St. Onge. The 80-year-old had fallen down on some ice in her garage and had been lying there for two hours, unable to get up.Dawn rushed home to get her husband to help and called 911. The two then returned with some blankets to cover Ms. St. Onge, while they waited for the ambulance (救护车) to arrive. Though still in hospital, the elderly woman is recovering well and- 23 - forever grateful to Danny, for following up on his hunch!4. When seeing a figure in an open garage, Danny ________.A. recognized it was an old man B. thought it was a homeless dogC. realized something was wrong D. believed it was nothing important5. Which of the following can best describe Danny?A. Brave and patient. B. Friendly and honest.C. Considerate and optimistic. D. Persistent and warm-hearted.6. What could be the best title for the text?A. Always follow your hunch.B. Be ready to help save the elderly.C. Unknown hero brings love and hope.D. 10-year-old saves elderly neighbor’s life.【答案】4. C 5. D 6. D【解析】【分析】本文是一篇记叙文。文章主要讲述的是一个10岁小男孩回家时发现开着的车库和一个身影,觉得有什么不对劲,并且一再坚持让他妈妈回去查看,最后救了一个80岁老太太的命的故事。【4题详解】细节理解题。根据第二段前两句That’s when the young boy noticed an open garage (车库) and a figure (身影) that he believed was a dog outside an apartment building near his house. Given the freezing cold weather, the young boy got a feeling that something was not right. 就在这时,这个小男孩注意到一个开着的车库和一个他认为是狗的身影在他的房子附近的公寓楼外面。考虑到寒冷的天气,这个小男孩感到有什么不对劲。由此可知当他发现一个开着的车库,并且天气寒冷,所以小男孩感觉到什么不太对,故选C。【5题详解】推理判断题。根据第一段A ten-year-old from Howell, Michigan is being praised as a hero thanks to his persistence (坚持) that led to saving the life of an elderly neighbor. 一名来自密歇根州豪厄尔市的10岁男孩被誉为英雄,因为他坚持不懈地拯救了一位年迈邻居的生命。第二段Dawn tried to make Danny believe that no one would leave a dog out in such cold weather, but he refused to take no for an- 23 - answer.道恩试图让丹尼相信没有人会在这么冷的天气里把狗留在外面,但他拒绝接受不管不问。文章主要讲述的是一个10岁小男孩回家时发现开着的车库和一个身影,觉得有什么不对劲,并且一再坚持让他妈妈回去查看,最后救了一个80岁老太太的命的故事,由此可以推断小男孩是执着和热情的,故选D。【6题详解】主旨大意题。根据第一段第一句的主题句A ten-year-old from Howell, Michigan is being praised as a hero thanks to his persistence (坚持) that led to saving the life of an elderly neighbor. 一名来自密歇根州豪厄尔市的10岁男孩被誉为英雄,因为他坚持不懈地拯救了一位年迈邻居的生命。D选项10-year-old saves elderly neighbor’s life10岁男孩救了老邻居的命,符合主题,适合做标题。故选D。【点睛】标题猜测题。标题应位于文章之首,概括文章内容,点明文章主题。它可以是单词,短语,或句子。确定文章标题,第一,标题要与主题密切相关;其次,看标题是否能概括全文内容,不能只概括短文中的某些事实或细节;第三,标题范围不应太大或太小;最后,标题应新颖,概括性强并且精炼。小题3中D选项概括文中主旨大意,与主题密切相关,根据第一段第一句的主题句A ten-year-old from Howell, Michigan is being praised as a hero thanks to his persistence (坚持) that led to saving the life of an elderly neighbor. 一名来自密歇根州豪厄尔市的10岁男孩被誉为英雄,因为他坚持不懈地拯救了一位年迈邻居的生命。D选项10-year-old saves elderly neighbor’s life10岁男孩救了老邻居的命,符合主题,适合做标题。故选D。故选D项。CMany college students turn to ADHD(注意缺陷障碍) medicine during exam week, which is regarded as “smart drugs” that will help their academic(学术的) performance. The thinking is that if the drugs help students with ADHD improve their focus, they should provide the same benefit for people who don’t have the disorder.But a new study shows that drugs can actually damage brain function of healthy students who take the drug hoping to boost their intelligence. “It’s not a smart drug which suddenly improve their ability to understand information they read,” said Lisa Weyandt, a professor at the University of Rhode Island.To test whether this effect is real or not, researchers organized 13 students to take part in two five-hour study sessions(一段时间) in the lab. The students took the standard 30mg ADHD drugs before one session, and a sugar pill before the other.- 23 - Students on ADHD drugs did experience an increase in their blood pressure and heart rates. “The medicine was having an effect on their brain,” Weyandt said. The students also showed an improvement in their ability to focus, the researchers found.However, students on ADHD drugs experienced no improvement in reading comprehension, reading fluency or knowledge reviews, compared to when they’d taken a sugar pill. “We read aloud stories to them and asked them to recall information from the stories,” she said. “That didn’t improve.”Worse, the ADHD drug actually harms students’ memory. It’s often misused because people pull all-nighters and they’re tired, and they think it’s going to keep them awake. Maybe it does, but it’s certainly not going to help their academic work. The brain is still developing until the mid to late 20s. It’s important to keep it healthy. There’s also a chance that ADHD drugs could endanger a student’s heart health.7. Why do some college students take ADHD drugs?A. To improve their sleeping. B. To get higher marks.C. To make them feel relaxed. D. To treat brain disorder.8. Which of the following is closest in meaning to the word “boost” in Paragragh 2?A. Analyze. B. Affect.C. Improve. D. Understand.9. What effect did ADHD drugs have on the students in the experiment?A. They became more focused.B. Their blood pressure was reduced.C. Their reading fluency was greatly raised.D. They could remember better and more quickly.10. Where can we read this text?A. In a drug instruction. B. In a textbook.C. In a travel magazine. D. In a news report.【答案】7. B 8. C 9. A 10. D【解析】【分析】- 23 -这是一篇说明文。文章主要讲述了一些大学生服用治疗多动症的药物“ADHD”以提高学业成绩,但研究结果表明,这种药物反而对健康学生的大脑有损害。【7题详解】细节理解题。根据第一段第一句Many college students turn to ADHD medicine during exam week, which is regarded as “smart drugs” that will help their academic performance.(许多大学生在考试周求助于治疗多动症的药物,这被认为是帮助他们学习成绩的“聪明药”。)可知,一些大学生使用这种药物是为了提高考试成绩。故选B项。【8题详解】词义猜测题。分析可知,划线单词所在句子之后的内容时对其进行解释说明的。即:“It’s not a smart drug which suddenly improve their ability to understand information they read,” said Lisa Weyandt, a professor at the University of Rhode Island.(罗德岛大学(University of Rhode Island)教授丽莎·韦恩德(Lisa Weyandt)说:“这不是一种突然提高他们理解阅读信息能力的聪明药物。”)可知,improve their ability应是“boost their intelligence”的同义表达。因此,improve可以理解为boost的同义词。故选C项。【9题详解】细节理解题。根据第四段末句The students also showed an improvement in their ability to focus, the researchers found.可知,学生们提高了专注力,也就是变得更加专注。故选A项。【10题详解】推理判断题。文章主要讲述了一些大学生服用治疗多动症的药物“ADHD”以提高学业成绩,但研究结果表明,这种药物反而对健康学生的大脑有损害。所以这篇文章可能是一篇科普知识类新闻报道。药物说明上不会出现这样的内容,故选D项。【点睛】易错分析:细节理解题中的一部分题目要求考生做题时紧贴原文内容进行判断,否则很容易出错。比如第3小题属于易错题目:3. What effect did ADHD drugs have on the students in the experiment?A. They became more focused.B. Their blood pressure was reduced.C. Their reading fluency was greatly raised.D. They could remember better and more quickly.分析可知,此题需要将每个选项内容与原文进行对比从而选出最佳答案。- 23 -A项:They became more focused.(他们变得更加专注。)与原文The students also showed an improvement in their ability to focus, the researchers found.(研究人员发现,这些学生的注意力也得到了提高。)表述内容一致,因此A为正确选项。B项:Their blood pressure was reduced.(他们的血压降低了。)与原文Students on ADHD drugs did experience an increase in their blood pressure and heart rates.(服用多动症药物的学生血压和心率确实有所增加)在表述上不一致,属于完全相反错误。C项:Their reading fluency was greatly raised.(他们的阅读流利度大大提高了。)与原文However, students on ADHD drugs experienced no improvement in reading comprehension, reading fluency or knowledge reviews, compared to when they’d taken a sugar pill.(然而,服用ADHD药物的学生在阅读理解、阅读流畅性或知识回顾方面与服用糖丸的学生相比并没有改善。)表述不一致,属于完全相反错误。D项:They could remember better and more quickly.(他们能更好更快地记住。)与原文Worse, the ADHD drug actually harms students’ memory.(更糟糕的是,多动症药物实际上损害了学生的记忆。)表述不一致,属于完全相反错误。第二节(共5小题;每小题2分,满分10分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Enjoyable Family PicnicsGoing for a picnic is great at any age. It can either be a simple lunch in the park or a family barbecue at the beach. Whether with little kids or just as a romantic afternoon date, picnics can be fun and relaxing. Just remember to prepare.Check the weather forecast.___11___ Picnics are never much fun when it gets too hot or starts to rain. If it is likely to rain, but you still make up your mind to go, think about bringing umbrellas.Pick a location suitable for your family's needs. Different locations are for different types of picnics.___12___ Choose one with a playground for them, and perhaps some bathrooms nearby. Do you want a quiet afternoon to read, or a park with a big field to play soccer on?___13___ Food is the most important part of a picnic, so don't forget it! Remember to bring any utensils (器皿) you might need, as well as napkins and a garbage bag to clean up afterwards. Bring some books, balls or anything else that could be fun. Finally, don't forget your camera.- 23 -Other ideas. If it gets hot in the afternoon, why not try a morning picnic to enjoy the songs of birds in the fresh morning air?___14___ It can be fun to have a picnic in your backyard. If you're going on a hike, pack a lunch and turn it into a picnic. But remember to bring extra water!Remember to prepare, and you'll soon be enjoying picnics wherever you are. But keep in mind that not everything always go as planned.___15___.A. What to bring.B. Do you have little kids?C. Just learn to laugh and enjoy it anyway.D Another idea is to stay at home.E. Not everybody likes eating outside.F. It may seem obvious but it's often forgotten.G. Do you need big trees to keep the heat off on a sunny day?【答案】11. F 12. B 13. A 14. D 15. C【解析】这是一篇说明文。在任何年龄段去野餐都是很好的。它可以是公园里的简单午餐,也可以是海滩上的家庭烧烤。无论是带着小孩,还是像一个浪漫的下午约会,野餐都是有趣和放松的,只需记得做好准备。本文介绍了一个好的野餐应该注意的事项。【11题详解】空格位于段中。本段第一句为本段中心句,根据句意Check the weather forecast(查看天气预报),可知本段即将谈论查看天气预报这一事件。选项F中的It可用来指代这一事件,且句意(这似乎很明显,但常常被遗忘)也符合上下文逻辑。故选F。【12题详解】空格位于段中。根据后句Choose one with a playground for them, and perhaps some bathrooms nearby.(为他们选择一个有操场的地方,最好附近还有卫生间),可知这是为小孩准备的。选项B(你有小孩吗?)符合句意。故选B。【13题详解】空格位于段首。根据文章结构可知,空格处所缺的是本段中心句。根据本段中多次出现的don't forget(不要忘记)及Remember to bring(记得带)可知本段是讲述野餐需要带的东西。选项A(需要带的东西)与段落内容一致。故选A。- 23 -【14题详解】空格位于段中。本段内容讲述关于野餐地点的选择。根据空格后句It can be fun to have a picnic in your backyard.(在你的后院野餐会很有趣),可知这句话是说在家里野餐也是一个选择。选项D中的(另一个办法是呆在家里)与下句内容一致,故选D。【15题详解】空格位于段尾。根据上句But keep in mind that not everything always go as planned.(但请记住,并非所有事情都按计划进行。)",可知下句讲如果事情没有按照计划进行怎么办。选项C(学着笑,尽情享受吧。)与上下句意思一致,故选C。第三部分 语言运用(共三节,满分60分)第一节 完形填空(共20小题;每小题1.5分,满分30分)阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C和D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项,并在答题纸上将该项涂黑。My mom only had one eye. I hated her. She was such an embarrassment(尴尬).I___16___one day she came to school. I was so embarrassed. How could she do this to me? I threw her a___17___look and ran out. I___18___that I would grow up and become successful, staying away from her.Then I___19___really hard. I was accepted by Seoul National University and left my mom. Then I got married and had kids, too. Now I'm living a___20___life as a successful man.___21___, this happiness came to an end when___22___my mother came to see me. Upon seeing my moms eye, my children ran away. I shouted at her___23___, How can you come to___24___my kids! "Hearing this, she looked at me for a while and then____25____.A few days later I received a letter from my mom."My life has been long enough now. And I won't﹣____26____Seoul anymore, but would it be____27____for you to come to visit me once in a while?""You see, when you were very little, you____28____an accident, and lost your eye. As a mother, I couldn't____29____watching you having to grow up with only one eye, so I gave you mine. I was so____30____of my son who was seeing a whole new- 23 - world for me. I was never____31____with you for anything you did. I really____32____you."My____33____fell apart. I hated myself and cried for my mom. I didn't____34____any way that will make up for the most____35____things I've done to her.16. A. remember B. admit C. expect D. understand17. A. different B. hateful C. concerned D. determined18. A. realized B. learned C. feared D. decided19. A. suffered B. studied C. burst D. trained20. A. happy B. special C. lonely D. boring21. A. Still B. Instead C. Besides D. However22. A. secretly B. frequently C. hurriedly D. unexpectedly23. A. doubtfully B. curiously C. angrily D. excitedly24. A. cheat B. surprise C. frighten D. command25. A. remained B. disagreed C. shouted D. disappeared26. A. visit B. miss C. leave D. mention27. A. hard B. strange C. possible D. necessary28. A. got into B. looked into C. talked about D. cared about29. A. stop B. stand C. avoid D. help30. A. careful B. afraid C. proud D. sick31. A. honest B. upset C. patient D. strict32. A. love B. believe C. ignore D. doubt33. A. eye B. family C. world D. marriage- 23 -34. A. dream of B. know of C. make use of D. keep track of35. A. unfair B. careless C. terrible D. dangerous【答案】16. A 17. B 18. D 19. B 20. A 21. D 22. D 23. C 24. C 25. D 26. A 27. C 28. A 29. B 30. C 31. B 32. A 33. C 34. B 35. C【解析】【分析】这是一篇夹叙夹议的情感文章。这是作者因为自己母亲是一只眼而厌恶妈妈,后来才发现母亲是把自己的眼睛给了作者。这是一篇歌颂母爱的文章,让人看后心中无不为母亲而感动。【16题详解】考查动词词义辨析。句意:我记得有一天她来学校。remember记得;admit承认;expect期待;understand理解。故答案为A。【17题详解】考查形容词词义辨析。句意:我很讨厌地看了她一眼就跑出去了。different不同的;hateful令人讨厌的;concerned担忧的;determined有决心的。根据She was such an embarrassment(尴尬).可知,因为母亲的的出现会让作者尴尬,所以作者很讨厌见到母亲。故答案为B。【18题详解】考查动词词义辨析。句意:我决定要长大,变得成功。realized意识;learned学习;feared害怕;decided决定。故答案为D。【19题详解】考查动词词义辨析。句意:然后我就很努力地学习。suffered遭受;studied学习;burst爆发;trained训练。根据下文可知,作者学习很努力。故答案为B。【20题详解】考查形容词词义辨析。句意:现在我过着一种幸福的生活。Happy幸福的;special特别的;lonely孤独的;boring无聊的。根据as a successful man可知,作者现在的生活很幸福。故答案为A。【21题详解】- 23 -考查副词词义辨析。句意:然而,当我妈妈来看我时,这种快乐就结束了。still仍然;instead而不是;besides此外;however然而。前后句子构成转折的关系。故答案为D。【22题详解】考查副词词义辨析。句意:当母亲意外地来看我。secretly秘密地;frequently经常;hurriedly匆忙地;unexpectedly意外地。根据转折可知,作者母亲是意想不到的来看他。故答案为D。【23题详解】考查副词词义辨析。句意:我生气地对她吼道:“你怎么能来吓唬我的孩子!”doubtfully怀疑地;curiously好奇地;angrily生气地;excitedly兴奋地。对母亲意想不到的来看他,作者感到很生气。故答案为C。【24题详解】考查动词词义辨析。句意:你怎么能来吓我的孩子。cheat欺骗;surprise使惊喜;frighten使害怕;command命令。根据Upon seeing my moms eye, my children ran away.可知,作者母亲的到来,吓到作者的孩子。故答案为C。【25题详解】考查动词词义辨析。句意:她看着我一会,然后就离开了。remained保持;disagreed不同意;shouted大喊;disappeared消失。根据下文可知,作者母亲离开了。故答案为D。【26题详解】考查动词词义辨析。句意:母亲写信告诉我再也不会来Seoul。A. visit拜访;B. miss错过;C. leave离开;D. mention提及。故答案为A。【27题详解】考查形容词词义辨析。句意:但是你能不能时不时地来看我呢。hard困难的;strange奇怪的;possible可能的;necessary必要的。故答案为C。【28题详解】考查短语词义辨析。句意:你小的时候,你遇到事故,失去了你的眼睛。got into进入;looked into调查;talked about聊天;cared about关心。根据and lost your eye可知,遇到事故。故答案为A。【29题详解】考查动词词义辨析。句意:作为母亲,我不能忍受看着你只有一只眼睛。stop停止;stand忍受;avoid避免;help帮助。couldn't stand doing不能容忍做某事。故答案为B。【30题详解】- 23 -考查形容词词义辨析。句意:我为我儿子能看到完整的一个世界而感到自豪。careful小心的;afraid害怕的;proud自豪的;sick生病的。短语be proud of对……感到自豪。故答案为C。【31题详解】考查形容词词义辨析。句意:我对你做的事情从不感到难过。honest诚实的;upset难过的;patient耐心的;strict严格的。根据I really love you.可知,作者母亲对作者做的事情从不感到难过。故答案为B。【32题详解】考查动词词义辨析。句意:我真的爱你。A. love爱;B. believe相信;C. ignore忽略;D. doubt怀疑。根据语境母亲真的很爱作者。故答案为A。【33题详解】考查上下文的理解。句意:我的世界全都倒塌了。A. eye眼睛;B. family家庭;C. world世界;D. marriage婚姻。根据语境看到母亲的信,作者的世界全都倒塌了。故答案为C。【34题详解】考查短语词义辨析。句意:我从不知道有什么能弥补我对她做过的那些可怕的事情。dream of梦想;know of了解;make use of好好利用;keep track of记录。故答案为B。【35题详解】考查形容词词义辨析。句意:我从不知道有什么能弥补我对她做过的那些可怕的事情。unfair不公平的;careless粗心的;terrible可怕的;dangerous危险的。故答案为C。【点睛】在做完形填空时一定要注意and/but/so/besides/however/furthermore/moreover/in addition/what’s more/though等词汇、固定结构的运用。它们连接了上下文,起着承上起下的作用。像but(但是)、however(然而),表示转折,这说明前后的内容相反或相对。把握住这一点,做起题来就会得心应手。本题第6小题,still仍然;instead而不是;besides此外;however然而。前后句子构成转折的关系。故答案为D。非选择题部分第二节(共10小题:每小题1.5分,满分15分)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。并将答案填写在答题卡上标号的相应位置。A Bite of China- 23 -No trip would be complete without experiencing the local food culture. Actually, China has various kinds of delicious food,_____36_____(include) a wide variety of local snacks (小吃).Without a doubt, for the majority of the foreigners I contacted, and myself included, Peking Duck, Dim Sum, Mongolian Hot Pot were the favorite Chinese____37____(dish). China is a place____38____the food is not only delicious, but the_____39_____(cheap) I’ve ever found.___40___my last night in Beijing before returning to the States, I went to a Peking Duck restaurant that had been suggested for me to try. What a beautiful place! Splendid woodblock prints on the walls, fresh flowers in the vases on the table,____41____(attract) silverware (镀银餐具) and beautiful chopsticks. I was handed____42____menu and found most of the prices_____43_____(be) especially low for the high quality of the food. The duck came in whole or half, along with all the little decorations that you know if you’ve ever eaten Peking duck---a little tortilla (玉米饼) to put the sliced duck and vegetables in chopped onion, sauce.Anyway, I ended up ordering a whole duck and thought I’d just take the rest back to my hotel ____44____ (eat) later if I couldn’t finish it. Unbelievably, in the end there was none of the whole duck ______45______(leave) on the plate. Umm, yummy!【答案】36. including 37. dishes 38. where 39. cheapest 40. On 41. attractive 42. a 43. were 44. to eat 45. left【解析】本文主要讲了作者认为中国有各种各样的美食,包括多种多样的当地小吃。特别描述了自己去北京烤鸭店吃饭的一次愉快的美食体验。【36题详解】考查介词。中国有各种各样的美食,包括多种多样的当地小吃。including 是现在分词,在许多情况下用作介词,后面直接接宾语,含有补充说明之意,所以填including。- 23 -【37题详解】考查名词单复数。“北京烤鸭、中式点心和蒙古火锅”是复数意义,所以用名词复数,填dishes。【38题详解】考查定语从句。___3___ the food is not only delicious是一个定语从句,关系词在从句中作地点状语,所以用关系副词where。【39题详解】考查最高级。我发现中国的食物不仅美味,而且最便宜。这里用最高级,所以填cheapest。【40题详解】考查固定用法。night, morning, noon等词前加修饰词表强调在某一个特定的时间,要用on,所以填On。【41题详解】考查形容词。修饰名词silverware,用形容词,所以填attractive。【42题详解】考查冠词。泛指“一本菜单”,且menu的首字母发音是辅音,所以用不定冠词a。【43题详解】考查主谓一致和时态。表示发生在过去的事情,用一般过去时,most of the prices是复数意义,所以谓语动词用复数,填were。【44题详解】考查不定式。表示目的“为了一会儿吃”,用不定式,所以填to eat。【45题详解】考查非谓语动词。“整只鸭子”和“剩下”之间是被动关系,所以用过去分词,填left。第三节 单词拼写(共10小题;每小题1.5分,满分15分)根据汉语注释、所给单词的首字母或根据句意,用必修五所学黑体字正确形式填空。46. Recently the weather has been ____ (constant) changing and people felt annoyed about it.(用单词适当形式填空)【答案】constantly【解析】【详解】考查副词。句意:最近天气一直在变化,人们为此感到很烦恼。分析句子可知,设空处修饰动词changing作状语,应用副词形式,故填constantly。- 23 -47. We have learned this structure in the ____ (以前的) lessons.(根据中文提示填空)【答案】previous【解析】【详解】考查形容词。句意:在以前的课程上我们已经学过这个结构。分析句子结构可知:设空处后为名词,故设空处是形容词修饰名词,作定语,结合句意。故答案为previous。48. Daniel ____________ (溜出)out of the room when no one was looking. (根据中文提示填空)【答案】slid【解析】【详解】考查动词时态。句意:Daniel趁没人注意时溜出了房间。根据中文提示“溜出”,可知应填动词slide,作谓语,且结合语境可知此处描述过去发生的事情,应用一般过去时。故填slid。49. His success is somewhat ________ (link) to his hard work. (用单词适当形式填空)【答案】linked【解析】【详解】考查固定短语。句意:他成功在某种程度上与他的辛勤工作有关。短语be linked to...意为“与.....有关”,根据句意,故填linked。50. It is _________(demand)work but he thinks it is worthwhile.(用单词适当形式填空)【答案】demanding【解析】【详解】考查形容词。句意:这是一项要求很高的工作,但他认为值得做。修饰后文名词work应用形容词demanding,作定语。故填demanding。51. Mary was really upset because she was _______(指控)of having an affair with another man. (根据中文提示填空)【答案】accused【解析】【详解】考查动词的时态和语态。句意:玛丽很难过,因为她被指控和另一个男人有染。分析句子的成分可知:设空处在because引导的原因状语从句中作谓语,和句子的主语she之间是被动关系;be accused of ...被指控。故答案为accused。52. He slowed the bleeding by ______(使用, 应用) pressure to the wounds until the - 23 -police and ambulance arrived. (根据中文提示填空)【答案】applying【解析】【详解】考查非谓语动词。句意:他通过按压伤口来减缓出血,直到警察和救护车赶到。分析句子结构可知:设空处在句中作非谓语,设空处前为介词,故用动词的v-ing形式。故答案为applying。53. Canada is a country___________( consist) of many different nationalities. (用单词适当形式填空)【答案】consisting【解析】【详解】考查非谓语动词。句意:加拿大是一个由许多不同民族组成的国家。分析句子结构可知consist在句中应用非谓语动词形式,且与逻辑主语country构成主动关系,故应用现在分词作定语。故填consisting。54. The police are searching for the source of the ____(poison) gases. (用单词适当形式填空)【答案】poisonous【解析】【详解】考查形容词。句意:警察正在寻找毒气的来源。修饰后文名词gases应用形容词poisonous,作定语。故填poisonous。55. You should keep yourself __________________(inform)of what your son is doing. (用单词适当形式填空)【答案】informed【解析】【详解】考查非谓语动词。句意:你应该随时知道你儿子在做什么。此处为“keep+宾语+宾补”结构,inform与yourself构成被动关系,故应用过去分词作宾补。故填informed。第四部分 写作 读后续写(满分25分)56. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。续写的词数应为150左右。It was somewhere between spring and summer my mom and I were driving through the countryside Back then I was 13 years old and always felt unhappy with Mom. But little - 23 -did I know that this trip was going to be a special one.A pot of flowers sat in the back seat, whose heavenly scent filled the car. Suddenly, in the middle of nowhere, my mom pulled over. “What are you doing?” I cried, fearing that the car had broken down and we’d be stuck there, so far from home. But that wasn’t the case. My mom hopped out of the car, grabbing the flowers from the back seat. “It’ll just be a minute” she called back through the open windows.My eyes impatiently skimmed the edge of the road before settling on a little sign showing that it was a nursing home. I looked back to the building, somewhat annoyed, as my mom reappeared—empty-handed.Before she started the car, curiosity drove me to ask, “Do you know someone there?” She shook her head. “Then what did you do with the flowers?” She smiled slightly, “I gave them to the receptionist (前台接待员).” “What?” She laughed at my confusion. “I told the receptionist to give the flowers to whoever needed them, especially who hasn’t gotten any in a while.”I kept silent for a moment. Not long after we continued our driving, I spoke again,“Did you leave your name?” To this she answered instantly, “No. Leaving flowers there for someone who will appreciate them makes me feel good, which is enough of a thank for me.” Suddenly, still thinking about Mom’s deeds, I heard something burst loudly. It was our car that broke down! Nothing could be worse, because neither my mom nor I understood how to repair it, and we didn’t know where the garage was. It also seemed impossible to wait for any passer-by, since we had seen so few along the way.We were worrying about what could be done. ______________________________________As we drove along, a flower shop came into sight on the road. ________________________注意:1.所续写的短文的词数应为150左右;2.至少使用5个短文中标有下划线的关键词语;3.续写部分分为两段,每段的开头语已为你写好;- 23 -4.续写完成后,请用下划线标出你所使用的关键词语。【答案】We were worrying about what could be done. But after waiting in vain for a considerable time, Mom and I decided to walk back the road to the nursing home and seek help. God knows how far we had driven! When we arrived, the receptionist was surprised, but warmly helped us contact the garage. There, the old men who had received the flowers were excited to meet us, talking about how great that day was. It amazed us what random actions of kindness could mean to the people who received it. While we were laughing and talking merrily, the garage got our car repaired. As we drove along, a flower shop came into sight on the road. I paced quickly into the flower shop, where a bunch of flowers glowing red in full bloom caught my eye. Having witnessed the effect of kindness, I decided to send Mom the sweet flowers. Soon, the heavenly scent filled the car again. Mom tried to conceal her excitement, but the glittering tears failed her. Through this trip, I discovered that, despite my occasional anger towards her, I actually felt proud of her. This was the trip of my life.【解析】【分析】本篇书面表达是读后续写。文章讲述了作者和妈妈一起开车旅行的过程中发生的事情。【详解】本篇书面表达是读后续写。通过阅读所给文章可知,作者在13岁的时候和妈妈一起开车旅行,但作者并不喜欢和妈妈的单独旅行。在路上,妈妈把车上的花送去了路边的养老院,让前台接待员把花送给有需要的人。当我们准备再次出发的时候,发现车坏了。续写部分分为两段,第一段开头是:我们在担心能做些什么。根据文章内容可知,妈妈去养老院送花,这是体现善良的行为,由此下文可续写养老院的人也向我们提供了帮助,帮助我们联系汽车修理厂。第二段开头是:当我们驱车前行时,路上出现了一家花店。上文讲述了爱心的传递,接下来可以续写我看到花店后的反应,我也想送给妈妈一束花,向妈妈表达我对她的爱,升华主题。续写时要求使用5个以上短文中标有下划线的关键词语增加了写作难度,我们要熟悉所给划线词语,恰当的时候加以运用。最后还要注意所续写短文的词数应为150左右;续写完成后,请用下划线标出你所使用的关键词语。按要求完成写作任务。【点睛】本文描写详略得当,使用了高级词汇、短语和高级句子。如:considerable,- 23 - witness, occasional等高级词汇;talk about, in vain, a bunch of等高级短语;文章恰当的使用了定语从句,如There, the old men who had received the flowers were excited to meet us, talking about how great that day was.,使文章表达更加地道。- 23 -

扫描关注二维码

更多精彩等你来

客服服务微信

55525090

手机浏览

微信公众号

Copyright© 2006-2020 主站 www.5ykj.com , All Rights Reserved 闽ICP备12022453号-30

版权声明:以上文章中所选用的图片及文字来源于网络以及用户投稿,由于未联系到知识产权人或未发现有关知识产权的登记,

如有知识产权人并不愿意我们使用,如果有侵权请立即联系:55525090@qq.com,我们立即下架或删除。