欢迎来到莲山课件网!
我要投稿

您当前的位置:

江西省高安中学2019-2020学年高二英语上学期期中试题(含解析)

ID:265604

页数:24页

大小:162KB

时间:2020-10-20

收藏
还剩21页未读,点击继续阅读

收藏

举报

申诉

分享:

温馨提示:
1. 部分包含数学公式或PPT动画的文件,查看预览时可能会显示错乱或异常,文件下载后无此问题,请放心下载。
2. 本文档有教师用户上传,莲山课件网负责整理代发布。如果您对本文档有争议请及时联系客服。
3. 部分文档可能由于网络波动等原因无法下载或下载错误,付费完成后未能成功下载的用户请联系客服处理。

资料简介

展开

江西省高安中学2019-2020学年高二英语上学期期中试题(含解析)第一节(共5个小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话,每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一个小题。每段材料仅读一遍。1.What does the woman mean?A. She is worried about food.B. She is sure that all the people will come.C. There’s plenty of food for all the people.2. What is the relationship between the speakers?A. Business partners. B. Boss and secretary. C. Strangers.3. What are the speakers talking about in general?A. An exam. B. A question. C. A project.4. What is the woman most probably doing?A. Asking for help. B. Applying for a job. C. Copying some certificates.5. What did the woman like doing when she was young?A. Riding a bicycle with friends. B. Travelling in the countryside. C. Reading alone.第二节(共15个小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. What is the man doing?A. Having coffee. B. Working on a report. C. Playing computer games.7. What probable relation is Sarah to the man?A. His boss. B. His wife. C. His secretary.- 24 -听第7段材料,回答第8至9题。8. What can we learn about the man?A. He needs another operation. B. He will stop taking any medicine soon.C. His doctor is worried about his condition.9. What’s the man’s plan with the money left?A. Buy some presents. B. Leave it to his family. C. Set up a fund to help other people.听第8段材料,回答第10至12题。10. How many people died in floods last year?A. 1000. B. 10000. C. 100000.11. What does the man say about the last three summers?A. They were the hottest in 200 years. B. They saw the most floods in 100 years.C. They had the most rain in 200 years.12. What does he think governments around the world should do?A. Invest more to improve the environment. B. Join together to solve the problem.C. Set up more environmental organizations.听第9段材料,回答第13至16题。13. What does the woman think of Aiko?A. Out-going. B. Humorous. C. Quiet.14. Where does Rose come from?A. Italy. B. Turkey. C. Panama.15. What did Peter look like?A. He was very tall. B. He had curly hair. C. He wore a hat all the time.16. What does the woman say about Mike?A. He comes from Japan. B. He is her best friend in class.C. His character is very different from Peter’s.- 24 -听第10段材料,回答第17至20题。17. Where did the story take place?A. In a restaurant. B. In a hotel. C. In an office.18. Which gesture can express someone is hungry in Italy?A. Open one’s mouth and put a finger in it. B. Put one’s hands on his(or her ) stomach.C. Move lips again and again.19. How did the Englishman get what he wanted?A. By copying the other man’s gesture. B. By smiling to the waiter. C. By explaining in simple Italy.20. What can we learn about the Englishman?A. He was foolish. B. He was humorous. C. He was clever.第二部分 阅读理解(共两节,满40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项。AMany students ask for advice about improving their English. There are three basic questions.The first question is about real English. Li Hao from Hubei wrote, “I enjoy watching English films and listening to real English songs. But it takes along time. What do you think?”This is a great way to learn English! Talk about the film or song with your friends, and guess the meaning of the new words. Just enjoy yourself!The second question is about speaking. Sam, form Suzhou wrote, “Our school has a foreign teacher. But I’m shy and can’t speak to her. What should I do?”When I visit China, lots of people in the street say, “Hello! How are you? Where are you from? Do you like China?” These are good questions to start a conversation. Many people are shy when they speak English, so before you begin, takes deep breath and smile! Smiling always helps.The third question is about vocabulary. Oliver, from Anhui wrote, “I want to- 24 - remember all the new words. I write them down, but I forget them quickly. What should I do?” Try to remember eight or ten words a day. Write them on pieces of paper and place them in your bedroom. Say the words when you see them, and change them every day. And when you’re shopping, how about counting the English words, or saying the English names for everything you see?1. How many basic questions do the students often ask?A. Two. B. Three. C. Four. D. Five.2. What should you do if you are shy to speak English?A. Watch English films. B. Write down the words first.C. Listen to real English songs. D. Take a deep breath and smile before you begin.3. What is Oliver’s problem?A. He’s too shy to talk with others B. He’s not able to count English words.C. He can’t remember new words. D. He doesn’t know what real English.4. What’s the best title of this passage?A. How to learn English. B. Talking about English films.C. Advice about English writing. D. The way of beginning an English conversation.【答案】1. B 2. D 3. C 4. A【解析】本文是一篇说明文。作者分析了学生学习英语时经常会提到的三个问题“The first question is about real English. The second question is about speaking. The third question is about vocabulary.”并对每个问题都提出了解决的方法。【1题详解】细节理解题。根据第一段第二句There are three basic questions.可知,学生通常会问三个简单的问题。故B项正确。【2题详解】- 24 -细节理解题。根据第五段最后两句Many people are shy when they speak English, so before you begin, takes deep breath and smile! Smiling always helps.可知,很多人说英语时很害羞,所以在你开始之前,深呼吸,微笑!微笑总是有帮助。由此可知,作者认为对于害羞的人来说,在说英语之前深呼吸并微笑。故D项正确。【3题详解】细节理解题。根据第六段二三句Oliver, from Anhui wrote, “ I want to remember all the new words. I write them down, but I forget them quickly.可知,来自安徽的奥利弗想记住所有的生词。他把它们写下来,但很快就忘记了。由此可知,奥利弗的问题是他无法记住生词。故C项正确。【4题详解】主旨大意题。本文是一篇说明文,作者分析了学生学习英语时经常会提到的三个问题The first question is about real English. The second question is about speaking. The third question is about vocabulary. 并对每个问题都提出了解决的方法。由此可知,本文是关于学习英语的方法的。故A项正确。BFrom American Express, wedding guests will, on average, spend﹩673 on each wedding they attend this year. It includes airfare (﹩225), hotel (﹩170), dining out (﹩116)and dressing up (﹩95) and the gift. If you have weddings to attend this year, here are some tips for you to avoid breaking the bank.1. Book flights in advanceThe moment you decide to attend a wedding is the time to check flight prices at the best time. Plane fares are higher in the summer, especially in July and August. Booking in advance will save you money, as will watch for sales on lower-cost carriers like JetBlue and Frontier. You can check Google Flights for a calendar of prices showing the cheapest days to fly from apps like Hopper to get rea-time alerts when a fare is at its lowest price point.2. Don't blow your budget on the giftIf you've got the money, an expensive gift is lovely. But there's no need to take out loans to prove your love for the happy couple. Skip an expensive necklace by giving (an appropriate amount of) cash instead. To save on the gift, consider making one:- 24 - A photo album or scrapbook of memories with the bride and groom shows how much you care. You could also share the gift with other guest(s) or even make gifts with DIY ideas by yourself to save money.3. Use old dresses and suitsYou don't always have to be on a new dress for a wedding. While men have the option of repeating their suits, women are more likely to spend money on new clothes for the special occasion. But before you take out your wallet, consider reinventing something already in your closet. Belts, colorful scarves, shoes can bring life to any outfit.5. How much does a wedding guest spend on the gift on average?A. ﹩673 B. ﹩225C. ﹩67 D. ﹩956. What can be inferred from the last paragraph?A. People always wear their new clothes at the wedding.B. Men are more likely to wear new clothes to attend a wedding.C. It saves you money to creatively wear old clothes.D. Ladies tend to wear their favorite suits for a wedding.7. What is the purpose of the passage?A. To help people save money while holding their weddings.B. To give some tips on saving money to attend a wedding.C. To introduce general expenses of attending a wedding.D. To state some aspects to be considered while holding weddings.【答案】5. C 6. C 7. B【解析】【分析】本文是一篇说明文。文章主要讲述了美国人参加婚礼时的费用蛮高,文章针对这一现象给读者提出一些建议,以减少这块的开支。【5题详解】细节理解题。根据文章第一段From American Express, wedding guests will, on average, spend﹩673 on each wedding they attend this year. It includes airfare (﹩225), hotel- 24 - (﹩170), dining out (﹩116)and dressing up (﹩95) and the gift.可知,参加一场婚礼的总的费用是673美元,包括机票225、酒店170、吃饭116、服装95及礼物。由此可知,礼物的费用是673-225-170-116-95=67美元。故选C。【6题详解】细节理解题。根据文章最后一段You don't always have to be on a new dress for a wedding…But before you take out your wallet, consider reinventing something already in your closet. Belts, colorful scarves, shoes can bring life to any outfit.可知,你不必总是穿着新衣服去参加婚礼。但在你拿出钱包之前,考虑一下改造一下你衣橱里已有的东西。腰带、色彩缤纷的围巾、鞋子可以为任何服装带来活力。由此可知,参加婚礼不必要每次都买新衣服,可以将衣柜里的衣服创造性地整理一下,能够节省开支。故选C。【7题详解】推理判断题。根据文章第一段If you have weddings to attend this year, here are some tips for you to avoid breaking the bank.(如果你今年要参加婚礼,这里有一些建议可以帮助你避免入不敷出)及全文内容可知,本文章主要讲述了美国人参加婚礼时的费用蛮高,文章针对这一现象给读者提出一些建议,以减少这块的开支。故选B。【点睛】做阅读理解时要结合原文和题目有针对性的找出相关语句进行仔细分析,结合选项选出正确答案。学生根据问题迅速从文中定位、提取有效信息的能力。有的题目有时需要进行简单的计算或推理。例如第1小题需要进行简单的计算,注意将总费用减去其它费用,就是花在礼物方面的费用。CA year back I received a full scholarship to attend the University of San Francisco. All of my hard work had paid off. My mom had spent a lot in my attending a private high school, so I made sure to push myself: I volunteered, got involved in various clubs, and graduated with honors. I was so excited to start a new chapter(篇章)of my life. I had totally packed two weeks before it was time to leave.Soon enough, the big day came, but it wasn't like what I had thought. The first two weeks were the most difficult days of my entire life. Every night I would cry myself to sleep. I was so homesick and I didn't know how to deal with my broken heart. To distract myself, I threw myself into my studies and I applied for a ton of jobs. In any remaining free time, I started forcing myself to the gym. I wanted to keep- 24 - every part of my day busy so I wouldn't think how lonely I felt.Soon after, I began to limit food,and then I became worse. Finally, I went to see a doctor. When the doctor weighed me, I was crazy about the number of my weight. So I continued to lower my goal, and convinced that controlling this number was the solution for my homesickness. But when I was told that I had no choice but to spend time on my studies. I quickly started recovery in my mind.How could I do? I told myself that school was what I was best at. I decided to get rid of my homesickness and took exercise actively. My first term of college had passed by at last and I had gotten straight A's. That's why I want to share my story-to help other students feel less lonely.8. How was the author during the two weeks before she left for the college?A. She was as normal as before.B. She couldn't wait to leave for the college.C. She was afraid to leave her home.D. She didn't enjoy her mother's company.9. What is the author's problem at the beginning of studying in the university?A. Her weight. B. Her bad study habit.C. Her diet. D. Her homesickness.10. Which can best replace the underlined phrase "distract myself" in paragraph 2?A. achieve my dream B. improve my studiesC. take my attention away D. earn money by myself11. What is the main purpose of the author's writing the passage?A. To look back at her past life. B. To help girls to lose weight.C. To increase her own confidence. D. To help lonely college students.【答案】8. B 9. D 10. C 11. D【解析】这是一篇记叙文。文章记叙了作者刚开始上大学的经历,从上大学的前两周非常激动迫不及待,到进入大学后最初的想家,再到后来为了转移注意力而全身心地投入到学习中,申请工作,在剩下的空闲时间里强迫自己去健身房。这篇文章的目的是为了帮助孤独的大学生。【8题详解】- 24 -细节理解题。根据第一段中I was so excited to start a new chapter of my life. I had totally packed two weeks before it was time to leave.(我很兴奋能开始我人生的新篇章。出发前两周我已经收拾好行李了。)可知去上大学前的两周,作者已经等不及要去上大学了。故选B。【9题详解】细节理解题。根据第二段中I was so homesick and I didn't know how to deal with my broken heart.(我很想家,我不知道如何处理我破碎的心。)可知作者在大学学习之初的问题是想家。故选D。【10题详解】词义猜测题。根据上文I was so homesick and I didn't know how to deal with my broken heart.可知作者起初很想家,因此为了转移自己的注意力,作者开始专心致志地学习,申请了一大堆工作。故划线短语意思为“转移注意力”,故选C。11题详解】推理判断题。根据文章最后一句That's why I want to share my story-to help other students feel less lonely.(这就是为什么我想分享我的故事——来帮助其他学生感觉不那么孤独。)可知作者写这篇文章的主要目的是帮助孤独的大学生。故选D。DVinegar is great. It makes salad, fries and dumplings taste better, and you can even clean your windows with it. And now, according to scientists, it may even help the planet’s population survive climate change.Researchers from the RIKEN Center for Sustainable Resource Science (CSRS) in Japan have found that growing plants in vinegar makes them more resistant to droughts. This could mean that in the future, worries about climate change affecting the world’s supply of food will be much lower.The discovery was made after the researchers studied the Arabidopsis, a plant known for its ability to survive in dry weather. It was found that when the plant was placed in drought-like conditions, it produced a chemical called acetate(醋酸盐)—the main component of vinegar.After discovering this, the scientists experimented further by adding acetate to the soil of other plants, and they stopped giving them water completely. After- 24 - leaving the plants for 14 days, they found that the ones treated with acetate had survived, while the untreated plants had dried up and died. It’s hoped that this simple method of survival could soon be used to help farmers in dry countries keep their crops alive.Jong Myong Kim, co-author of the study, tells Popular Science magazine that he’s already been in touch with people all over the world who are interested in trying this simple and cost-effective method out for themselves from flower growing companies to amateur gardeners. Although at this point keeping thirsty plants alive isn’t as easy as just pouring vinegar over them, Kim says he and his team are working on making the process as simple as possible. “Now we are trying to cooperate with some farmers, and also some companies, to make a method to apply this system,” he says.And for those of us who always forget to ask our neighbors to water our plants when we go away, hopefully this means the end of returning home from a trip to find our favorite flowers have died.12. What is mentioned as a feature of the Arabidopsis?A. It produces acetate in wet conditions. B. It is mainly composed of acetate.C. It can survive in nowhere but desert. D. It can be tolerant of drought.13. The scientists experimented further by adding acetate to the soil of other plants to _______.A. find a simple way of keeping the crops of farmers aliveB. add acetate to the soil of other plants to stop wateringC. check the effectiveness of the acetate to resist droughtD. treat the dried-up plants by adding acetate to them14. What is the author’s attitude to the discovery?A. Objective. B. Unsupportive.C. Indifferent. D. Optimistic.15. What does the text mainly tell the readers?A. Vinegar May End Hunger B. Vinegar Keeps Plants Living ForeverC. How to Survive Climate Change D. Plants Need Water- 24 -【答案】12. D 13. C 14. D 15. A【解析】【分析】这是一篇说明文。科学家们通过研究发现醋酸盐能够提高植物的耐旱性。醋里含有醋酸盐,这就意味着,在将来有可能用醋来解决干旱地区的种植问题,进而解决饥饿问题。【12题详解】细节理解题。根据文章第三段中的The discovery was made after the researchers studied the Arabidopsis, a plant known for its ability to survive in dry weather.(这个发现是科学家门在研究Arabidopsis之后得到的,这种植物因为能在干旱的气温下生存而闻名)可知,Arabidopsis的最大特点是耐旱。故选D项。【13题详解】推理判断题。根据文章第四段After discovering this, the scientists experimented further by adding acetate to the soil of other plants, and they stopped giving them water completely. After leaving the plants for 14 days, they found that the ones treated with acetate had survived, while the untreated plants had dried up and died.(在发现这个之后,科学家们做了更进一步的实验,他们给其它植物的泥土添加醋酸盐并停止浇水。14天之后他们发现添加醋酸盐的植物还活着,然而没有添加醋酸盐的植物都干枯或死了)可知,做实验的目的是为了检验把醋酸盐添加到其他植物中能否增加植物的耐旱性。故选C项。【14题详解】推理判断题。根据文章最后一段And for those of us who always forget to ask our neighbors to water our plants when we go away, hopefully this means the end of returning home from a trip to find our favorite flowers have died.(对于我们中那些经常出门却忘记让邻居帮着浇植物的人来说,这种方法意味着可以终结回家看到植物已死的悲惨经历)可判断出作者对于这种方法是很乐观的。故选D项。【15题详解】主旨大意题。根据文章第一段中的And now, according to scientists, it may even help the planet’s population survive climate change.(目前,根据科学家的研究,醋能解决人类在气候变化下的生存问题)可知,醋能帮助作物在干旱环境中的生存,有了农作物,人类的生存问题也得到了解决。A. Vinegar May End- 24 - Hunger(醋或许可以终结饥饿)能够概括全文。故选A项。【点睛】概括主旨的方法是:先看首尾或各段开头再看全文找主题句,若无明显主题句,就通过关键词来概括。文中出现两种或两种以上不同观点时,务必牢记作者的观点才是文章的中心。这篇文章是介绍一项发现的,属于说明文,此类文章的中心一般就在第一段。因此,我们直接抓住第一段的according to scientists, it may even help the planet’s population survive climate change. (目前,根据科学家的研究,醋能解决人类在气候变化下的生存问题)就可以找到文章的中心:A. Vinegar May End Hunger(醋或许可以终结饥饿)故小题4选A项。第二节(共5小题,每小题2分,满分10分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Four Habits to Help You SucceedNobody would like to experience failure. We all want to succeed. For those who have tried and failed, success seems difficult to understand. ___16___• Know your values.Finding your values is in line with creating motivation.___17___Pick a handful of things and write them down. Remind yourself of your values every day and reflect on whether you are honoring those values through your work.• ___18___Choose one goal to start something large enough that will give you a sense of achievement, while adjusting well to your values. If you want to achieve your goal, focus is the key here. ___19___If you perform many tasks at a time, you might never finish your projects because they will take far too long.• Set a time for success.Set a date for success. Know when you hope to realize your goal.___20___By setting a time limit, you are making the process realistic.• Don’t give up because of failure.Failure can’t be avoided when you take risks. By its very definition, the desire to succeed means you are risking failure. Many people tend to give up far too early. Don’t fall into this trap! Use failure. Treat it as a good thing, and go on. A. Make the right decision.- 24 -B. Pick a goal and focus on it.C. The more focused you are on one goal, the higher chance you have of success.D. Keep it realistic, while not giving yourself too much time.E. I have made a list of four habits to help you set goals and realize them.F. Sit and reflect on what you value most.G. Push yourself to be courageous, and take that next step.【答案】16. E 17. F 18. B 19. C 20. D【解析】本文是一篇说明文。文章介绍了四个习惯可以帮助你取得成功。【16题详解】上文提示“对于那些尝试过又失败的人来说,成功似乎是难以理解的。”再根据下文设定的目标,承接上下文,E项I have made a list of four habits to help you set goals and realize them.(我列出了四个习惯来帮助你设定目标并实现它们。)切题。该选项引出下文内容,故选E。【17题详解】本段标题是Know your values.“知道你的价值观。”再根据上文提示“发现你的价值与创造动机是一致的。”承接上文与标题,F项Sit and reflect on what you value most.(坐下来思考一下你最看重什么。)切题。关键词value,故选F。【18题详解】此空是小标题,用短小精悍的祈使句,应该在A/D/F/G中选择。再根据本段第一句“选择一个目标,开始做一些足够大的事情,让你有成就感,同时很好地适应你的价值观。”由此可知,B项Pick a goal and focus on it .(选择一个目标并专注于它。)切题。故选B。【19题详解】上文提示“如果你想实现你目标,专注是关键。”承接上文,C项The more focused you are on one goal, the higher chance you have of success.(你越专注于一个目标,你成功的机会就越大。)切题。关键词focus。故选C。【20题详解】下文提示“通过设定一个时间限制,你正在使这个过程变成现实。”承接下文,D项 Keep it realistic, while not giving yourself too much time.(当没有给自己太多的时间时,保持现实。)切题。关键词realistic。故选D。- 24 -第三部分 英语知识应用(共两节,满分45分)完形填空 (共20小题;每小题1.5分,满分30分)阅读下面短文,从短文后各题所给四个选项(A、B、C和D)中,选出可以填入空白处的最佳选项。My 20-year-old daughter, Allison, living in Philadelphia, sent me a text the other day:"I need socks and shampoo.”She was actually asking me to___21___those items for her, but I ___22___she was playing a cell phone game. I decide not to be a helicopter(直升机)___23___,because experience as a mother and professor has taught me how___24___that can result.___25___, I prefer a more hands-off approach. From the time Allison turned 18, I no longer had any___26___ to know her work and life schedule.But that's not what I ___27___ at Drexel University where I teach. Most of my students talk to their ___28___ three times a day or more. One student's mother called because she didn't ___29___ from him for a few days. He was in the library so he___30___"hello". She doubted that he was drinking, and insisted on asking him to___31___a picture of himself. Holding a newspaper with that day's ___32___,he took a picture and sent it to his mother in order to ___33___ that he wasn't telling a lie.I've always treated my students as independent beings. I tell them on the first day that I will not follow up with them on missing___34___or assignments. I am getting them to become independent thinkers, and take responsibility for their ___35___.But their parents don't___36___them like me. I know a mother. She supervises(监督)her son too much. She hopes he will walk by the___37___,so that she can know what he is doing. Another mother checks her son's credit card daily. However, I never do that. My daughters only come to me with___38___things that need my decision, and I think that's because I give them space.Many parents try to find if their kids are___39___from them. But we have to learn to respect boundaries(界限),even when technology is so ___40___. So I am going to do my best not to be a helicopter parent.21. A. donate B. check C. prepare D. receive- 24 -22. A. thought B. managed C. decided D. remembered23. A. customer B. mother C. trainer D. boss24. A. normally B. badly C. simply D. amazingly25. A. Instead B. Besides C. Otherwise D. Still26. A. way B. courage C. power D. desire27. A. do B. achieve C. see D. predict28. A. professors B. friends C. parents D. classmates29. A. learn B. hear C. escape D. judge30. A. waved B. meant C. added D. whispered31. A. gain B. gather C. draw D. take32. A. date B. picture C. name D. plan33. A. apologize B. comment C. prove D. preserve34. A. themes B. nutrition C. mineral D. classes35. A. secrets B. choices C. skills D. humour36. A. treat B. protect C. change D. employ37. A. school B. door C. camera D. road38. A. impressive B. ordinary C. obvious D. important39. A. hiding B. suffering C. developing D. benefiting40. A. valuable B. powerful C. harmful D. limited【答案】21. C 22. A 23. B 24. B 25. A 26. D 27. C 28. C 29. B 30. D 31. D 32. A 33. C 34. D 35. B 36. A 37. C 38. D 39. A 40. B【解析】- 24 -这是一篇议论文。文章论述了身为一名大学老师的作者,对待女儿采取的是不干涉的教育方式,并希望学生能够成为独立的思考者,为自己的选择负责,而许多学生的父母则是干涉太多管得太多,忽视了要尊重界限。【21题详解】考查动词词义辨析。句意:她实际上是让我为她准备这些东西,但我觉得她在玩手机游戏。A. donate捐赠;B. check检查;C. prepare准备;D. receive收到。根据上文"I need socks and shampoo.” She was actually asking me可知女儿是想让作者帮她准备这些东西,故选C。【22题详解】考查动词词义辨析。句意:她实际上是让我为她准备这些东西,但我觉得她在玩手机游戏。A. thought认为;B. managed试图;C. decided决定;D. remembered记住。根据下文she was playing a cell phone game可知作者认为女儿是在玩游戏,故选A。【23题详解】考查名词词义辨析。句意:我决定不做一个“直升机妈妈”,因为作为一名母亲和教授的经验告诉我,这样的结果是多么糟糕。A. customer顾客;B. mother母亲;C. trainer教练;D. boss老板。根据下文because experience as a mother可知作者是一位母亲。故选B。【24题详解】考查副词词义辨析。句意:我决定不做一个“直升机妈妈”,因为作为一名母亲和教授的经验告诉我,这样的结果是多么糟糕。A. normally正常地;B. badly糟糕;C. simply简单地;D. amazingly惊人地。根据下文I prefer a more hands-off approach.可知作者决定不干涉,是因为一名母亲和教授的经验告诉我,这样的结果是多么糟糕。故选B。【25题详解】考查连接词辨析。句意:相反,我更喜欢一种不干涉的方式。A. Instead反而;B. Besides而且;C. Otherwise否则;D. Still仍然。根据下文From the time Allison turned 18, I no longer had any可知作者认为女儿已经18岁了,应该为自己的生活负责,因此作者采取了与“直升机妈妈”相反的不干涉方式。故选A。【26题详解】考查名词词义辨析。句意:从艾莉森18岁开始,我就再也不想知道她的工作和生活安排了。A. way方式;B. courage勇气;C. power力量;D. desire想要。结合上文I prefer a more hands-off approach.可知从艾莉森18岁开始,我就再也不想知道她的工作和生活安排了。故选D。- 24 -【27题详解】考查动词词义辨析。句意:但在我任教的德雷塞尔大学,我看到的情况并非如此。A. do做;B. achieve实现;C. see看见;D. predict预测。结合下文at Drexel University where I teach可知作者任教的大学里作者所看到的情况和自己并不一样。故选C。【28题详解】考查名词词义辨析。句意:我的大多数学生每天和他们的父母交谈三次或更多。A. professors教授;B. friends朋友;C. parents父母;D. classmates同学。根据下文的例子One student's mother called可知是学生与父母交谈。故选C。【29题详解】考查动词词义辨析。句意:一个学生的母亲打电话来,因为她好几天没有听到他的消息了。A. learn学习;B. hear听见;C. escape逃跑;D. judge判断。根据上文One student's mother called because she didn't可知打电话的目的是为了听到对方的消息,故选B。【30题详解】考查动词词义辨析。句意:他在图书馆,所以他低声说了声“你好”。A. waved挥动;B. meant意味着;C. added补充;D. whispered低声说。根据上文He was in the library so he可知是在图书馆,因此不能大声喧哗,故只能低声说。故选D。【31题详解】考查动词词义辨析。句意:她怀疑他在喝酒,坚持要他给自己照张相。A. gain获得;B. gather聚集;C. draw画;D. take带走。根据下文he took a picture可知是拍照给母亲。短语take a picture“拍照”,故选D。【32题详解】考查名词词义辨析。句意:他拿着一张写着那天日期的报纸,拍了一张照片,寄给了他的母亲,以证明他没有撒谎。A. date日期;B. picture图片;C. name名字;D. plan计划。根据上文Holding a newspaper with that day's可知是拿着当天日期的报纸拍照。故选A。【33题详解】考查动词词义辨析。句意:他拿着一张写着那天日期的报纸,拍了一张照片,寄给了他的母亲,以证明他没有撒谎。A. apologize道歉;B. comment评论;C. prove证明;D. preserve保存。因为母亲怀疑他喝酒,因此拍照是为了证明自己没有撒谎。故选C。【34题详解】考查名词词义辨析。句意:我在第一天告诉他们,我不会跟进他们错过的课程或作业。A.- 24 - themes主题;B. nutrition营养;C. mineral矿物;D. classes课程。根据上文at Drexel University where I teach可知作者是老师,因此这里指跟进课程。故选D。【35题详解】考查名词词义辨析。句意:我要让他们成为独立的思考者,为他们的选择负责。A. secrets秘密;B. choices选择;C. skills技巧;D. humour幽默。结合上文I am getting them to become independent thinkers, and take responsibility可知作者要学生成为独立的思考者,因此学生要为自己的选择负责。故选B。【36题详解】考查动词词义辨析。句意:但是他们的父母不像我一样对待他们。A. treat对待;B. protect保护;C. change改变;D. employ雇佣。结合上文可知作者希望学生成为独立的思考者,而很多学生的父母对待孩子们采取的方式则与作者完全不同。故选A。【37题详解】考查名词词义辨析。句意:她希望他带着摄像机走路,这样她就能知道他在干什么。A. school学校;B. door门;C. camera相机;D. road道路。结合上文She supervises her son too much.可知这位母亲对儿子管得太多了,以致于恨不得他带着摄像机走路,这样她就能知道他在干什么。故选C。【38题详解】考查形容词词义辨析。句意:我的女儿们只会带着需要我做决定的重要事情来找我,我想那是因为我给了她们空间。A. impressive给人印象深刻的;B. ordinary普通的;C. obvious明显的;D. important重要的。结合上文作者对女儿采取不干涉的教育方式以及从不对女儿管得太多可知,女儿只会带着需要做决定的重要事情来找母亲。故选D。【39题详解】考查动词词义辨析。句意:许多父母试图找出他们的孩子是否在隐瞒他们事情。A. hiding隐藏;B. suffering遭受;C. developing发展;D. benefiting有益于。根据下文But we have to learn to respect boundaries我们必须学会尊重界限可知,许多父母总是采取各种方式来挖掘孩子隐瞒自己的事情忽视了要尊重界限,故选A。【40题详解】考查形容词词义辨析。句意:但我们必须学会尊重界限,即使科技如此强大。A. valuable贵重的;B. powerful强大的;C. harmful有害的;D. limited有限的。根据上文when technology is so可知现代科技非常强大的情况下,也应当学会尊重界限。故选B。- 24 -第三部分 英语知识运用 (共两节,满分45分)第一节(共10小题,每小题1.5分,满分15分)阅读下面材料,在空白处填入适当的内容(1个单词)或括号内单词的正确形式。If it weren't for the ninth BRICS Summit (金砖峰会) held in Xiamen last year, many people would probably never have realized ____41____ rich the culture in Fujian is.The welcoming ceremony displayed the traditional local culture, including___42___ (vary) art forms such as children's folk rhymes and Hui'an women dances. However, one of the most ____43____(impression) performances was Nanyin, which is translated as “the music in the south”. Nanyin is a type of musical performance art based on southern Fujian dialects. ___44___ (general) considered to date back to the Song Dynasty, Nanyin has been called precious treasure of China's music history and is____45____(old) traditional music form in China today. When____46____ (interview), a Nanyin performer said, “Some people say such old music isn't necessary or suitable_____47_____modern people, but I don't think____48____. As a matter of fact, Nanyin can be a social communication break for modern people who_____49_____(feed) up with the fast-paced lifestyle.” Another performer added, “_____50_____(get) involved in Nanyin performance makes me remain young. Anyway, who can be older than this kind of 1000-year-old music? ”【答案】41. how 42. various 43. impressive 44. Generally 45. the oldest 46. interviewed 47. for 48. so 49. are fed 50. Getting【解析】这是一篇说明文。通过金砖领导人第九次会晤介绍了福建省的一种文化形式——南音。- 24 -【41题详解】考查连接词。句意:如果不是去年在厦门举行的金砖国家领导人第九次会晤,许多人可能永远不会意识到福建文化有多么丰富。本句为感叹句,根据下文rich为形容词可知,此处需要用how来引导。故填how。【42题详解】考查形容词。句意:欢迎仪式展示了当地的传统文化,包括各种艺术形式,如儿童民谣和惠安妇女舞蹈。分析句子可知,空后的art forms为名词,应用形容词修饰。故填various。【43题详解】考查形容词。句意:然而,最令人印象深刻的表演之一是“南音”,它被翻译为“南方的音乐”。performance为名词,需要形词修饰。故填impressive。【44题详解】考查副词。句意:南音是一种基于闽南方言的音乐表演艺术,一般认为可以追溯到宋朝。conside为动词需要副词修饰。故填Generally。45题详解】考查形容词最高级。句意:南音被称为中国音乐史上的宝贵财富,是中国最古老的传统音乐形式。根据下文的比较范围为 in China,故应用形容词最高级。故填the oldest。【46题详解】考查非谓语动词。句意:一位南音表演者在接受采访时说。“有人说这样的老音乐对现代人来说没有必要或不合适,但我不这么认为。”本句中 interview与遇辑主语a Nanyin performer构成被动关系,应使用过去分词。故填interviewed。【47题详解】考查固定短语。句意:一位南音表演者在接受采访时说。“有人说这样的老音乐对现代人来说没有必要或不合适,但我不这么认为。”固定短语 be suitable for“适合”。故填for。【48题详解】考查固定句式。句意:我不这么认为。固定句式sb. don’t think so为固定句式,意为“某人不这么认为”。故填so。【49题详解】考查动词时态和语态。句意:事实上,对于那些已经厌倦了快节奏生活方式的现代人来说,南音是一个社交平台。本句主语modern people与谓语动词构成被动关系,且为一般现在时。故填are fed。- 24 -【50题详解】考查非谓语动词。句意:另一位表演者补充道:“参与南音的演出让我保持年轻。不管怎样,谁能比这种有着千年历史的音乐更古老呢?”分析句子结构可知,此处为本句主语,应使用动名词。故填Getting。第四部分 写作短文改错(共10小题,每小题1分,满分10分)51.假定英语课上老师要求同桌之间交换修改作文,请你修改你同桌写的以下作文。文中共有10处语言错误,每句中最多有两处,每处错误仅涉及一个单词的增加、删除或修改。增加:在缺词处加一个漏字符号(^),并在其下面写出该加的词。删除:把多余的词用斜线(\)划掉修改:在错的词下划一横线,并在该词下面写出修改后的词。注意:1.每处错误及其修改均仅限一词2.只允许修改10处,多者(从11处起)不计分。I like travelling and my dream of visit Beijing, the capital city of our country, come true during the National Day holiday this year. In October 1st, I went to Tian'anmen Square with my parents, there we watched the flag-raising ceremony. As I watched flag rising slowly, I sang the national anthem, feel extremely excited. Then we went to some other famous tourist attraction, like the Great Wall. Standing on the Great Wall, I felt very proudly. I thought of the old saying that "One who fail to reach the Great Wall is not a hero." Although I was tired, I really had a fun.【答案】1. visit→visiting2. come→came3. In→On4. there→where5. flag前加the6. feel→feeling7. attraction→attractions8. proudly→proud9. fail→fails- 24 -10.去掉fun前面的a【解析】【分析】这是一篇记叙文。文章主要讲述了作者去北京旅游的经历。【详解】1. 考查动名词。句意:我喜欢旅游,我的梦想参观北京,我国的首都,在今年的国庆节假期实现。of是介词,后接动词时用动名词形式。故将visit改为visiting。2. 考查动词时态。句意:我喜欢旅游,我的梦想参观北京,我国的首都,在今年的国庆节假期实现。根据时间状语during the National Day holiday this year可知,此处使用一般过去时态。故将come改为came。3. 考查介词。句意:10月1日,我和我的父母去了天安门广场,在那里我们观看了升旗仪式。在具体某一天用介词on。故将In改为On。4. 考查定语从句。句意:10月1日,我和我的父母去了天安门广场,在那里我们观看了升旗仪式。这是个定语从句,先行词是Tian'anmen Square,在从句中作地点状语,应使用关系副词where引导。故将there改为where。5. 考查冠词。句意:当我看着国旗缓缓升起时,我唱起了国歌,感到无比兴奋。此处表示特指,应使用定冠词。故flag前加the。6. 考查非谓语动词。句意:当我看着国旗缓缓升起时,我唱起了国歌,感到无比兴奋。分析句子可知,句中已有谓语动词sang,故此处应用非谓语,feel与主语I之间是主动关系,应使用现在分词。故将feel改为feeling。7. 考查名词。句意:然后我们去了其他一些著名的旅游景点,如长城。tourist attraction意为“旅游景点”,是可数名词,又根据前面的some可知,此处应用复数形式。故将attraction改为attractions。8. 考查形容词。句意:站在长城上,我感到非常自豪。feel是感官系动词,后接形容词作表语。故将proudly改为proud。9. 考查主谓一致。句意:我想起了那句老话:“不到长城非好汉。”在定语从句中,从句的谓语动词在数上与先行词一致,此处先行词one是单数形式,谓语动词也应用单数三人称形式,故将fail改为fails。10. 考查不可数名词。句意:虽然我很累,但我玩得很开心。fun是不可数名词,故去掉fun 前面的a第二节 书面表达(满分25分)- 24 -52.假如你是李华,你看到美国留学生Sharon 在网上发帖,希望有人能够帮助她提高普通话(Mandarin)水平。请根据以下提示用英语给她写一封电子邮件。1. 表达给她提供帮助的意愿;2. 说明你能胜任辅导的理由;3. 给出讲好普通话的两点建议。注意:1. 字数100词左右;2. 可以适当增加细节,以使行文连贯;_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________【答案】Dear Sharon,This is Li Hua. I learned from your post that you want to improve your Mandarin. I am willing to offer my help. As a native speaker, I can speak Chinese accurately and fluently. Besides, my past teaching experience qualifies me to do this job.Learning Mandarin takes time and efforts, so you’d better practice speaking every day. Meanwhile, I suggest you listen to CCTV news programs, which will surely help you improve your accent and intonation.I’m wondering whether you could help me improve my spoken English in return I’ d appreciate it if you could give me some advice.Looking forward to hearing from you.Sincerely yours,Li Hua【解析】【分析】- 24 -本篇书面表达是应用文,要求写一封书信。【详解】第1步:根据提示可知,本文要求写一封电子邮件:假如你是李华,你看到美国留学生Sharon 在网上发帖,希望有人能够帮助她提高普通话水平。请根据以下提示用英语给她写一封电子邮件。1. 表达给她提供帮助的意愿;2. 说明你能胜任辅导的理由;3. 给出讲好普通话的两点建议。时态应为一般现在时。第2步:根据写作要求,确定关键词(组),如; Mandarin(普通话),improve(提高),accurately(准确地),fluently(流利地), qualify(使具有资格)及practice(练习)等。第3步:根据提示及关键词(组)进行遣词造句,注意主谓一致和时态问题。第4步:连句成文,注意使用恰当的连词进行句子之间的衔接与过渡,书写一定要规范清晰,保持卷面的整洁美观。【点睛】范文语言地道,语篇连贯,词数适当。作者在范文中使用了较多高级词汇和句式,高级词汇有be willing to do(愿意做……),qualify sb to do(使某人有资格做……),listen to(听……)以及in return(作为回报),而且还使用了非限定性定语从句“Meanwhile, I suggest you listen to CCTV news programs, which will surely help you improve your accent and intonation”,宾语从句“I learned from your post that you want to improve your Mandarin.”及“I’m wondering whether you could help me improve my spoken English in return. ”,形式宾语“I’ d appreciate it if you could give me some advice.”,非谓语动词“Learning Mandarin takes time and efforts, so you’d better practice speaking every day.”,全文没有语法错误,上下句转换自然流畅。- 24 -

扫描关注二维码

更多精彩等你来

客服服务微信

55525090

手机浏览

微信公众号

Copyright© 2006-2020 主站 www.5ykj.com , All Rights Reserved 闽ICP备12022453号-30

版权声明:以上文章中所选用的图片及文字来源于网络以及用户投稿,由于未联系到知识产权人或未发现有关知识产权的登记,

如有知识产权人并不愿意我们使用,如果有侵权请立即联系:55525090@qq.com,我们立即下架或删除。