欢迎来到莲山课件网!
我要投稿

您当前的位置:

2019 学年第一学期杭州八校联盟期中联考高二年级
英语学科试题
考生须知:
1. 本卷共 8 页,满分 120 分,考试时间 100 分钟。
2. 答题前,在答题卷指定区域填写班级、姓名、考场号及准考证号并填涂相应数字。
3. 所有答案必须写在答题纸上,写在试卷上无效。
4. 考试结束后,只需上交答题纸。
第I卷
第一部分:听力(共两节,满分 30 分)
第一节(共 5 小题;每小题 1.5 分,满分 7.5 分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项,并标在答题卷的相应位置。听完每段对话后,你都 10 秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
1. What was the man’s plan at first?
A. Go to the picnic. B. Work in the company. C. Do his gardening.
2.What will the man do?
A. Change his jacket. B. Buy a tie. C. Have an interview.
3. Where does the woman want to get married?
A. In a church. B. In the open air. C. In a country house.
4. What is the man doing?
A. Taking a test. B. Reading a book. C. Having a class.
5. What do we know about the man?
A. He is on a diet. B. He likes eating salad. C. He has a good taste.
第二节(共 15 小题;每小题 1.5 分,满分 22.5 分)
听下面 5 段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C 三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题 5 秒钟;听完后,各小题将给出 5 秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听下面一段对话,回答第 6 和第 7 两个小题。
6. What are the speakers talking about?
A. The man’s children. B. The school sports. C. A famous athlete.
7. What team is Patricia on?
A. The swim team. B. The basketball team. C. The dance team.
听下面一段对话,回答第 8 和第 9 两个小题。
8. How will the woman probably get to her branch office?
A. By plane. B. By car. C. By train.
9. What does the man suggest doing?
A. Making a phone call first.
B. Checking the Internet.
C. Writing an e-mail.
听下面一段对话,回答第 10 至第 12 三个小题。
10. Why is the apartment cheap?
A. It has limited space.
B. It doesn’t have a good view.
C. It is far from public transportation.
11. What is included in the rental fee?
A  Telephone service. B. Electricity. C. Furniture.
12. What does the woman want to do next?
A. Clean the house. B. Sign the contract (合同). C. Look around first.
听下面一段对话,回答第 13 至第 16 四个小题。
13. What is the woman’s purpose in making the phone call?
A. To place an order.
B. To apply for a job.
C. To return some goods.
14. What does the man know about the drawing board?
A. The price. B. The color. C. The delivery.
15. What does the man say about the delivery?
A. It is his responsibility.
B. It depends on some factors.
C. It will be free for large orders.
16. What will the woman do tomorrow?
A. Call the department again.
B. Visit the salesman.
C. Check the equipment.
听下面一段独白,回答第 17 至第 20 四个小题。
17. Where was the first Book Festival held?
A. In a tent. B. In the street. C. In a garden.
18. When did the yearly Book Festival start to be held every year?
A. In 1983. B. In 1997. C. In 2004.
19. What is the atmosphere of the Book Festival like?
A. Boring. B. Noisy. C. Pleasant.
20. How long does the Book Festival last every year?
A. Three days. B. Three weeks. C. One month.
第二部分:阅读理解(共两节,满分 30 分)
第一节(共10 个小题;每小题2 分,满分20 分)
阅读下列短文,从每题所给的 A、B、C 和D 四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
A
Every March, the country celebrates the achievements of women in American history. Even though these achievements go back a long way, most schools didn’t start focusing on women pioneers and their achievements until recently. Today, most schools teach kids about the many contributions women have made to our country.  How did this change come about?
On March 19, 1911, a German woman named Clara Zetkin organized the very first International Women’s Day. Inspired by American working women, the event took on the causes of peace in an effort to end World War I as well as women’s rights. However, people’s interest in International Women’s Day still dwindled over the years. It gained momentum (势头) again in the 1960’s when the women’s movement caused women to wonder why they weren’t included in the history books.
By the 1970s, more female historians began to look back at women’s contributions in history. In 1978, a California school district started Women’s History Week to promote the teaching of women’s history. School officials picked the week of March 8 to include International Women’s Day. It was so popular that, in 1981, Congress passed a resolution, making the week a celebration for the entire country. The concept of studying women’s history continued to grow in popularity. In 1987, a group of women asked Congress to expand the celebration. That same year, Congress declared the entire month of March National Women’s History Month.
Today, schools and communities across the country celebrate the month with special lessons and activities designed to teach the ways women have helped shape the US. The women who have worked hard to make Women’s History Month a reality would like to see women’s history studied all year, not just every March. In 1996, the National Women’s History Museum was founded. It is a non-profit organization dedicated to preserving and celebrating the various historic contributions of women. The organization is working with Congress to open a permanent (永久的) museum site in Washington, D.C.
1. What was ignored in school education in the past according to the text?
A. Popularizing American history.
B. Introducing the history of WWI
C. Sharing Americans’ global contributions.
D. Teaching about American women’s achievements.
2. Which of the following can replace the underlined word “dwindled” in paragraph 2?
A. Started.    B. Survived.    C. Decreased.    D. Completed.
3. What is mainly discussed in Paragraph 3?
A. How Women’s History Month became a reality.
B. How women were included in the history books.
C. Why women’s history should be taught at school.
D. Why women’s contributions should be honored in history.
【答案】1. D    2. C    3. A
【解析】
这是一篇夹叙夹议的文章。文章主要介绍了“妇女历史月”的由来以及现状。
【1题详解】
细节理解题。根据第一段Even though these achievements go back a long way, most schools didn’t start focusing on women pioneers and their achievements until recently.(尽管这些成就由来已久,但大多数学校直到最近才开始关注女性先锋及其成就。)由此可知,过去学校教育中忽略了教授美国女性的成就。故选D。
【2题详解】
词义猜测题。下文It gained momentum (势头) again in the 1960’s when the women’s movement caused women to wonder why they weren’t included in the history books.说20世纪60年代,当妇女运动使妇女们想知道为什么她们没有被载入史册时,它再次获得了动力。由此可知However, people’s interest in International Women’s Day still dwindled over the years.意思是然而,人们对国际妇女节的兴趣仍然逐年减少。“dwindled”意思是减少,A. Started.开始;    B. Survived.幸存;C. Decreased.减少;D. Completed.完成,故选C。
【3题详解】
主旨大意题。That same year, Congress declared the entire month of March National Women’s History Month.(同年,国会宣布整个三月为全国妇女历史月)是第三段的主题句,结合第三段内容,可知这一段主要讲了妇女历史月是如何变成现实的,故选A。
B
On March 25, 2010, Kate and David Ogg heard the words every parent fears: Their newborn wasn’t going to make it. Their twins—a girl and a boy—were born 14 weeks premature (早产的) , weighing just over two pounds each. Doctors had tried to save the boy for 20 minutes but saw no improvement. His heartbeat was nearly gone, and he’d stopped breathing. The baby had just moments to live.
“I saw him gasp, but the doctor said it was no use,” Kate said. “I know it sounds stupid, but if he was still gasping, that was a sign of life. I wasn’t going to give up easily.”
Still, the couple knew this was likely goodbye. In an effort to cherish her last minutes with the  tiny boy, Kate asked to hold him.
“I wanted to meet him, and for him to know us,” Kate said. “We’d accepted the fact that we were going to lose him, and we were just trying to make the most of those last, precious moments.”
Kate unwrapped ( 解 开 ) the boy, whom the couple had already named Jamie, from his hospital blanket and ordered David to take his shirt off and join them in bed. The first-time parents wanted their son to be as warm as possible and hoped the skin-to-skin contact would improve his condition. They also talked to him.
“We were trying to have him,” Kate said. “We explained his name and that he had a twin and how hard we had tried to have him.”
Then something miraculous happened. Jamie gasped again, and then he started breathing. Finally, he reached for his father’s finger. The couple’s lost boy had made it.
Eight years later, Jamie and his sister, Emily, are happy and healthy.
4. From what can we tell that Jamie was still alive?
A. His heartbeat.    B. His face.
C. His gasp.    D. His underweight.
5. What does the sentence “Their newborn wasn’t going to make it” in paragraph 1 mean?
A. Their newborn was unwilling to be their child.
B. Their newborn had very little hope of surviving.
C. Their newborn didn’t feel like coming to this world.
D. Their newborn disliked being treated by doctors in hospital.
6  What can be the best title for the passage?
A. Premature Twins    B. Life-Giving Touch
C. First-time Parents    D. Last Precious Moments
【答案】4. C    5. B    6. B
【解析】
【分析】
这是一篇记叙文。文章主要讲了凯特和大卫的双胞胎孩子早产,其中的男孩被医生告知无法存活。这对首次为人父母的夫妇亲密的接触孩子的肌肤。奇迹发生,孩子幸存下来了。
【4题详解】
细节理解题。根据第二段 “I saw him gasp, but the doctor said it was no use,” Kate said. “I know it sounds stupid, but if he was still gasping, that was a sign of life. I wasn’t going to give up easily.”( “我看到他在喘气,但医生说没用,”凯特说。我知道这听起来很蠢,但如果他还在喘气,那就是生命的迹象。我不会轻易放弃的。”)由此可知,杰米还在喘气,我们知道他还活着,故选C。
【5题详解】
推理判断题。根据下文Doctors had tried to save the boy for 20 minutes but saw no improvement. His heartbeat was nearly gone, and he’d stopped breathing. The baby had just moments to live.(医生们试图挽救男孩20分钟,但没有看到任何改善。他的心跳几乎停止,呼吸也停止了。婴儿只有一点时间可以活了。)由此推断出,“Their newborn wasn’t going to make it”意思是他们的新生儿几乎没有生还的希望,故选B。
【6题详解】
主旨大意题。根据倒数第四段The first-time parents wanted their son to be as warm as possible and hoped the skin-to-skin contact would improve his condition. They also talked to him.(这对首次为人父母的夫妇希望他们的儿子尽可能暖和,并希望这种肌肤接触能改善他的状况。他们也和他交谈。)以及倒数第二段Then something miraculous happened.(然后奇迹发生了。)可知这篇文章主要讲了凯特和大卫的双胞胎孩子早产,其中的男孩被医生告知无法存活。这对首次为人父母的夫妇亲密的接触孩子的肌肤。奇迹发生,孩子幸存下来了,所以这篇文章最好的题目是“给予生命的触摸”,故选B。
【点睛】细节理解题大多是根据文章中的具体信息如事实、例证、原因、过程、论述等进行提问的。抓住文段中的事实和细节是做好该题型的关键,也是做好其它类型问题的基础。该题型几乎都可以在文章中直接找到与答案有关的信息,或是其变体。在一篇短文里大部分篇幅都属于这类围绕主体展开的细节。做这类题一般采用寻读法,即先读题,然后带着问题快速阅读短文,找出与问题和选项有关的词语或句子,再对相关部分进行分析对比,找出答案。正确选项虽然一般不是原文照搬,但是一般是原文的改写,意思不变。如换一个同义词,把否定改为肯定,把肯定改为否定等。如第1小题,根据第二段 “I saw him gasp, but the doctor said it was no use,” Kate said. “I know it sounds stupid, but if he was still gasping, that was a sign of life. I wasn’t going to give up easily.”( “我看到他在喘气,但医生说没用,”凯特说。我知道这听起来很蠢,但如果他还在喘气,那就是生命的迹象。我不会轻易放弃的。”)由此可知,杰米还在喘气,我们知道他还活着,故选C。
C
Born in London in 1825, Thomas Henry Huxley was one of the greatest men of the nineteenth century. In 1846 Thomas Henry Huxley was appointed assistant doctor aboard H. M.S. Rattlesnake. The ship had been asked to survey areas of the Great Barrier Reef and the neighboring seas. This gave Thomas Henry Huxley an opportunity to study animal life and was the start of his biological career. The voyage lasted four years, during which time he gathered much information on plankton (浮游生物).
On his return from the voyage, Thomas Henry Huxley was made a member of the Royal Society in recognition of his scientific work. Although he continued to publish papers about plankton, his interest was turning towards vertebrate (有脊椎的) animals. For some time Thomas Henry Huxley and his workmates had been discussing the possibility that animal species had evolved (进化), one from another. No satisfactory theories had been put forward, but in 1859 Darwin’s Origin of Species appeared. Thomas Henry Huxley at once realized  its importance and how the theory of natural selection provided “the working hypothesis (假说) we sought”.
For the rest of his life Thomas Henry Huxley struggled to ensure the full recognition of Darwin's work. In 1863 Thomas Henry Huxley published Man’s Place in Nature in which he compared man and great apes (猿). He clearly showed similarities.
Despite his many achievements, he was given no award by the British state until late in his life. From about 1870, Thomas Henry Huxley was too involved in other things to continue actual research. He had always been interested in education. He pioneered the teaching of biology and his method of selecting “type animals” is still followed today. He spent the last ten years of his life writing essays mainly on biology.
7. Why did Huxley go on the voyage?
A. To explore the deep sea.    B. To do research on sea animals.
C. To work as a doctor on the ship.    D. To gather information for his paper.
8. How did Huxley react to the theory of natural selection?
A. He had doubt about it.    B. He thought highly of it.
C. He couldn’t understand it.    D. He thought he developed it first.
9. What do we know about Huxley's book Man’s Place in Nature?
A. It discusses the importance of human beings.
B. It focuses on Darwin’s theory of natural selection.
C. It talks about the differences between man and apes.
D. It provides evidence about the evolution of man from apes.
10. What can we learn about Huxley from the last paragraph?
A. He contributed a lot to biology teaching.
B. He continued his research till his death.
C. He became a good novelist late in his life.
D. He never got awards for his achievements.
【答案】7. C    8. B    9. D    10. A
【解析】
这是一篇人物介绍类阅读。文章主要介绍了Thomas Henry Huxley的生平事迹和成就。
【7题详解】
细节理解题。根据第一段In 1846 Thomas Henry Huxley was appointed assistant doctor aboard H. M.S. Rattlesnake.(1846年,Thomas Henry Huxley被任命为H. M.S. Rattlesnake号上的助理医生。)由此可知,Huxley航海是因为他在船上当医生,故选C。
【8题详解】
细节理解题。根据第二段Thomas Henry Huxley at once realized  its importance and how the theory of natural selection provided “the working hypothesis (假说) we sought”.(Thomas Henry Huxley立刻意识到它的重要性,以及自然选择理论如何提供了“我们所寻求的工作假设”。)由此可知,Huxley对自然选择理论评价很高,故选B。
【9题详解】
细节理解题。根据第三段In 1863 Thomas Henry Huxley published Man’s Place in Nature in which he compared man and great apes (猿). He clearly showed similarities.(1863年, Thomas Henry Huxley发表了《人类在自然中的地位》一书,将人类与类人猿进行了比较。他明显指出了相似之处。)由此可知,Thomas Henry Huxley的书《人类在自然中的地位》为人类从类人猿进化而来提供了证据,故选D。
【10题详解】
推理判断题。根据最后一段He had always been interested in education. He pioneered the teaching of biology and his method of selecting “type animals” is still followed today. He spent the last ten years of his life writing essays mainly on biology.(他一直对教育感兴趣。他是生物学教学的先驱,他选择“类群动物”的方法一直沿用至今。他生命的最后十年主要是写有关生物学的论文。)由此推断出,Huxley对生物教学做出了很大贡献,故选A。
第二节(共 5 个小题;每小题 2 分,满分 10 分)
根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
We all know the benefits of regular physical activity. But about 80 percent of people don’t take exercise  every day. Even some say they don’t enjoy exercise.___11___Here are some tips.
Find an exercise that best fits your personality. ____12____  Take  a group exercise class, join a football team  or walk with a group of friends. If you prefer having time alone, jogging or yoga will be better fit for you.
Make it a habit. It can take a little while for something to become a habit.___13___ One way  is to  try to  exercise around the same time each day. “Exercise can become addictive in a positive way,” said Dr. Carnethon, who is also an American Heart Association Volunteer.
___14___ There  are  many ways to fit exercise into your life. You  can find some exercise videos online. Do  weight training with things around your home. Take a brief walk after lunch. And if you go to school or work by bus, get off a stop earlier and walk the rest of the way.
Keep going. If you miss a day,  don’t worry about it.___15___  Just make sure you get back the next day. It’s   easy to make something a habit again. You will see the same benefits. And any little bit you can fit in will show benefits.
A. Build exercise into your lifestyle.
B. Everybody struggles once in a while.
C. So how can you make an exercise pleasant?
D. Break up your physical activity into smaller parts.
E. Therefore  give yourself the time to create a regular routine.
F. If you are a social person, do something that attracts you socially.
G. Finding a peer group is the perfect way to share your goals, and hobbies.
【答案】11. C    12. F    
13. E    14. A    
15. B
【解析】
这是一篇议论文。文章作者针对如何让锻炼变得愉快这一问题,给出了一些建议。
【11题详解】
上文Even some say they don’t enjoy exercise.说甚至有些人说他们不喜欢运动。下文Here are some tips. 说这里有一些建议。该空承上启下,C选项“那么怎样才能让锻炼变得愉快呢?”切题,故选C。
【12题详解】
下文Take  a group exercise class, join a football team  or walk with a group of friends.说参加一个集体健身班,加入一个足球队或者和一群朋友一起散步。该空引出下文,F选项“如果你是一个善于社交的人,那就做一些能在社交方面吸引你的事情”切题,故选F。
【13题详解】
上文It can take a little while for something to become a habit.说有些事情需要一段时间才能成为习惯。下文 One way  is to  try to  exercise around the same time each day.说一种方法是每天在同一时间锻炼。该空承上启下,E选项“因此,给自己一些时间来建立一个规律的生活”切题,故选E。
【14题详解】
这一段There  are  many ways to fit exercise into your life. You  can find some exercise videos online. Do  weight training with things around your home. Take a brief walk after lunch. And if you go to school or work by bus, get off a stop earlier and walk the rest of the way.说在你的生活中有很多适合锻炼的方法。你可以在网上找到一些运动视频。在家附近做举重训练。午饭后散散步。如果你乘公共汽车上学或上班,那就提前一站下车,剩下的路走路去。由此可知,这一段主要讲了把锻炼纳入你的生活方式,A选项切题,故选A。
【15题详解】
上文If you miss a day,  don’t worry about it.说如果你错过了一天,不要担心。下文Just make sure you get back the next day.说只要确保你第二天回来就行了。该空承上启下,B选项“每个人都会有挣扎的时候”切题,故选B。
第三部分:语言运用(共两节,满分 35 分)
第一节:完形填空(共 20 个小题;每小题 1 分,满分 20 分)
阅读下面短文,从短文后各题所给的 A、B、C 和 D 四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项, 并在答题卡上将该项涂黑。
I’ve always had a love for baseball. So when my daughter was born, I looked forward to the time when I could share  that___16___with  her.  From the time  that she  was quite___17___, we would spend  lots of  Sunday afternoons watching baseball games on television.  As she___18___ a bit older,  we added  the regular activity  of   going out in the backyard to play catch. So it should be  no  surprise that I was___19___ to take her  to see  a  live   game someday.
There  was a  baseball ___20___  in our town one day when my daughter was about seven years old, so we    made big plans to go to our first ____21____ baseball game together. The day finally came, and we had great seats. I ___22___ pointed out the position each player was playing and together we ___23___  each hit. We  shared hot dogs and soda. To our___24___, finally the team we liked won.
As we headed across the parking lot to our ____25____  after the  game, an elderly gentleman ____26____  to us with a baseball in his hand and___27___my daughter. “Excuse me,” he said, “I caught this baseball today and I already have a few.  Would  you like to have it? ” With ____28____  eyes, my daughter gratefully accepted the ball and we both___29___ the gentleman as he turned to go. It was the___30___ to a perfect day.
Years later, we were talking about things we had done when she was a kid. I remembered that first baseball game we  attended  together  and,  out  of___31___,  I  asked  her  what  she  remembered  about  it.  She___32___  responded with, “I remember that old man who ___33___  me the baseball!” Not the game  itself, not the players or the hot dogs, but some random (随意的) person we___34___ in the parking lot.
Sometimes the most___35___ things about the events aren’t the experiences  we  have  but  the  personal interactions we have with other people who are attending the same event.
16. A. entertainment    B. advantage    C. interest    D. experience
17. A. modest    B. young    C. active    D. outstanding
18. A. grew    B. intended    C. accepted    D. directed
19. A. struggling    B. waiting    C. arguing    D. longing
20. A. team    B. coach    C. competition    D. show
21. A. convincing    B. real    C. charming    D. crowded
22. A. eagerly    B. calmly    C. jokingly    D. particularly
23. A. observed    B. commented    C. whispered    D. cheered
24. A. amusement    B. satisfaction    C. kindness    D. thanks
25. A. house    B. place    C. car    D. direction
26. A. came    B. waved    C. explained    D. pointed
27. A. searched for    B. looked into    C. listened to    D. turned to
28. A. wide    B. sleepy    C. tearful    D. hungry
29. A. comforted    B. thanked    C. encouraged    D. inspired
30. A. chance    B. summary    C. period    D. ending
31. A. curiosity    B. control    C. question    D. freedom
32. A. coolly    B. finally    C. immediately    D. gradually
33. A. gave    B. lent    C. returned    D. found
34. A. respected    B. supported    C. met    D. heard
35. A. ordinary    B. practical    C. meaningful    D. useful
【答案】16. C    17. B    18. A    19. D    20. C    21. B    22. A    23. D    24. B    25. C    26. A    27. D    28. A    29. B    30. D    31. A    32. C    33. A    34. C    35. C
【解析】
【分析】
这是一篇夹叙夹议的文章。文章通过自己和女儿看棒球比赛的经历,说明了有时,这些活动最有意义的地方不是我们的经历,而是我们与参加同一活动的其他人之间的个人互动。
【16题详解】
考查名词词义辨析。句意:所以当我的女儿出生时,我期待着能和她分享我的兴趣的那一天。A. entertainment娱乐;    B. advantage利益;C. interest兴趣;D. experience经历。 根据I’ve always had a love for baseball.(我一直很喜欢棒球),可知这是一种兴趣,我期待着能和我的女儿分享我的兴趣。故选C。
【17题详解】
考查形容词词义辨析。句意:从她很小的时候起,我们就经常在星期天下午看电视转播的棒球赛。A. modest谦虚的;B. young年轻的;C. active积极的;D. outstanding杰出的。根据As she___3___ a bit older,  we added  the regular activity  of   going out in the backyard to play catch.可知这里与“a bit older”相对应。故选B。
【18题详解】
考查动词词义辨析。句意:随着她长大一点,我们增加了在后院玩接球的常规活动。A. grew长大;B. intended打算;C. accepted接受;D. directed指导。根据上文From the time  that she  was quite___2___, we would spend  lots of  Sunday afternoons watching baseball games on television.  可知这里意思是随着她长大一点,我们增加了在后院玩接球的常规活动。故选A。
【19题详解】
考查动词短语辨析。句意:所以我渴望带她去看现场比赛也就不足为奇了。A. struggling to 竞争;B. waiting to等待;C. arguing to说到;D. longing to渴望。根据So when my daughter was born, I looked forward to the time when I could share  that___1___with  her.可知这里意思是我渴望带她去看现场比赛。故选D。
【20题详解】
考查名词词义辨析。句意:我女儿七岁那年,我们镇上举行了一次棒球比赛,于是我们制定了一个宏伟的计划,打算一起去看我们的第一场真正的棒球比赛。A. team队;B. coach    教练;C. competition    比赛;D. show表演。根据so we made big plans to go to our first ____6____ baseball game together.可知这里意思是我女儿七岁那年,我们镇上举行了一次棒球比赛。故选C。
【21题详解】
考查形容词词义辨析。句意:我女儿七岁那年,我们镇上举行了一次棒球比赛,于是我们制定了一个宏伟的计划,打算一起去看我们的第一场真实的棒球比赛。A. convincing令人信服的;B. real真实的;C. charming迷人的;D. crowded拥挤的。上文说到从她很小的时候起,我们就经常在星期天下午看电视转播的棒球赛。随着她长大一点,我们增加了在后院玩接球的常规活动。这些并不是真正意义的棒球比赛,而我女儿七岁那年,我们打算一起去看我们的第一场真实的棒球比赛。故选B。
【22题详解】
考查副词词义辨析。句意:我急切地指出每个球员的位置,我们一起为每个击球欢呼。A. eagerly急切地;B. calmly冷静地;C. jokingly开玩笑地;D. particularly特别是。上文说我渴望带她去看现场比赛,所以在看比赛时,我自然是急切地指出每个球员的位置。故选A。
【23题详解】
考查动词词义辨析。句意:我急切地指出每个球员的位置,我们一起为每个击球欢呼。A. observed观察;B. commented评论;C. whispered窃窃私语;D. cheered欢呼。“进球了”自然是该欢呼。故选D。
【24题详解】
考查名词词义辨析。句意:令我们满意的是,最终,我们喜欢的队赢了。A. amusement娱乐;B. satisfaction满意;C. kindness善良;D. thanks感谢。我们喜欢的队赢了,这是令我们非常满意的事情。故选B。
【25题详解】
考查名词词义辨析。句意:比赛结束后,当我们穿过停车场走向我们的汽车时,一位年长的绅士向我们走来,手里拿着一个棒球,转向我的女儿。A. house房子;B. place地方;C. car汽车;D. direction方向。根据As we headed across the parking lot可知我们是穿过停车场走向我们的汽车。故选C。
【26题详解】
考查动词词义辨析。句意:比赛结束后,当我们穿过停车场走向我们的汽车时,一位年长的绅士向我们走来,手里拿着一个棒球,转向我的女儿。A. came走来;B. waved挥手;C. explained解释;D. pointed指出。根据and___12___my daughter.可知一位年长的绅士向我们走来。故选A。
【27题详解】
考查动词短语辨析。句意:比赛结束后,当我们穿过停车场走向我们的汽车时,一位年长的绅士向我们走来,手里拿着一个棒球,转向我的女儿。A. searched for寻找;B. looked into调查;C. listened to听;D. turned to转向。根据下文这位年长绅士说的话,可知他转向我的女儿。故选D。
【28题详解】
考查形容词词义辨析。句意:我的女儿睁大了眼睛,感激地接过了球,我们都在绅士转身离开时向他道谢。A. wide张大的;B. sleepy困倦的;C. tearful含泪的;D. hungry饥饿的。忽然有人要送给我女儿一个棒球,她感觉惊讶又惊喜,所以睁大了眼睛。故选A。
【29题详解】
考查动词词义辨析。句意:我的女儿睁大了眼睛,感激地接过了球,我们都在绅士转身离开时向他道谢。A. comforted安慰;B. thanked感谢;C. encouraged鼓励;D. inspired鼓舞。这位绅士送给我女儿一个棒球,所以我们向他表示感谢。故选B。
【30题详解】
考查名词词义辨析。句意:这是完美一天的结束。A. chance机会;B. summary总结;C. period期间;D. ending结束。我带女儿去看球赛,最后,一位绅士还送给我女儿一个棒球。这是完美一天的结束。故选D。
【31题详解】
考查名词词义辨析。句意:我记得我们一起参加的第一场棒球赛,出于好奇,我问她还记得什么。A. curiosity好奇;B. control控制;C. question问题;    D. freedom自由。下文说我问她还记得什么,这自然是出于好奇。故选A。
【32题详解】
考查副词词义辨析。句意:她立刻回答道:“我记得那个给我棒球的老人!” A. coolly冷静地;B. finally最后;C. immediately立刻;D. gradually渐渐地。文中表示“她立刻回答道”,故选C。
【33题详解】
考查动词词义辨析。句意:她立刻回答道:“我记得那个给我棒球的老人!” A. gave给;B. lent借给;C. returned返回;D. found找到。根据With ____13____  eyes, my daughter gratefully accepted the ball and we both___14___ the gentleman as he turned to go.可知这位老人把棒球给了我的女儿。故选A。
【34题详解】
考查动词词义辨析。句意:不是比赛本身,也不是球员或热狗,而是我们在停车场遇到的某个随意的人。A. respected尊敬;B. supported支持;C. met遇到;D. heard听到。我们是偶然遇到那位老人的。故选C。
【35题详解】
考查形容词词义辨析。句意:有时,这些活动最有意义的地方不是我们的经历,而是我们与参加同一活动的其他人之间的个人互动。A. ordinary普通的;B. practical实际的;C. meaningful有意义的;D. useful有用的。上文说我的女儿长大后,仍然记着那位送给她棒球的老人,这是这次活动最有意义的地方。故选C。
【点睛】完形填空的解题技巧之一就是要根据上下文来学会“推理”出最佳选项。同学们要遵循“上下求索”的原则来查找信息。例如,第1小题根据I’ve always had a love for baseball.(我一直很喜欢棒球),可知这是一种兴趣,我期待着能和我的女儿分享我的兴趣。故选C。
第10小题根据As we headed across the parking lot可知我们是穿过停车场走向我们的汽车。故选C。
第Ⅱ卷
第二节 (共 10 小题;每小题 1.5 分,满分 15 分)
阅读下面材料,在空白处填入适当的内容(1 个单词)或括号内单词的正确形式。
Jane Goodall was born in London in 1934. She became interested in animal stories when she was a very young child. She always dreamed of working with wild___36___(animal). When she  was eleven years old, she  decided that she wanted___37___(go) to Africa to live with and write about animals. But this was not the kind of  thing young women usually did in the 1940s. Everybody was laughing except her mother. “If you___38___(real)   want something, you work hard, you take advantage of opportunity, you never give up, and you will find a way,” her mother said to her. The opportunity _____39_____(come) at last. A school friend invited her to Africa. Jane worked as___40___waitress until she got enough money to travel there.
In 1957, Jane Goodall traveled to Africa. She soon met the well-known scientist Louis Leakey and began working for him as an assistant. He later asked her to study a group of chimpanzees___41___(live) by a lake in Tanzania. Very little was known about wild chimpanzees at that time.
Jane  spent many years studying chimpanzees ___42___this area of Africa. It was not easy work.  They were  very shy and would run away ______43______she came near. She learned to watch them from far away using binoculars   ( 双 筒 望 远 镜 ). Over time, she slowly gained___44___(they) trust. Watching the chimpanzees, she made many discoveries. They ate vegetables and fruit. But she found that they also eat meat. A few weeks later, she made an even more___45___(surprise) discovery. She saw chimpanzees making and using tools to help them catch insects.
【答案】36. animals    
37. to go    38. really    
39. came    40. a    
41. living    42. in    
43. whenever/when/if    
44. their    45. surprising
【解析】
这是一篇记叙文。文章主要介绍了Jane Goodall的生平以及贡献。
【36题详解】
考查名词单复数。句意:她总是梦想与野生动物一起工作。“野生动物”是复数意义,用名词复数,所以填animals。
【37题详解】
考查固定句型。句意:当她十一岁的时候,她决定要去非洲和动物一起生活,写关于动物的文章。want to do sth.想要做某事,该句型是固定句型,所以填to go。
【38题详解】
考查副词。句意:“如果你真的想要做一些事情,你要努力工作,抓住机会,永不放弃,你会找到方法的,”她的母亲对她说。该空修饰动词want,用副词,所以填really。
【39题详解】
考查时态。句意:机会终于来了。描述发生在过去的事情,用一般过去时,所以填came。
【40题详解】
考查冠词。句意:Jane当一个女服务员,直到她有足够的钱去那里旅游。泛指“一个女服务员”,waitress的首字母发音是辅音,用不定冠词a,所以填a。
【41题详解】
考查现在分词。句意:后来他请她研究一群生活在坦桑尼亚湖边的黑猩猩。___6___(live) by a lake in Tanzania作定语,修饰chimpanzees。“黑猩猩”和“生活”之间是主动关系,用现在分词作定语,所以填living。
【42题详解】
考查介词。句意:Jane花了许多年研究非洲这个地区的黑猩猩。表示“在这个地方”,用介词in,所以填in。
【43题详解】
考查连词。句意:它们很害羞,当她走近时就会逃跑。文中表示“无论何时”,“当……时”或“如果”,所以填whenever/when/if。
【44题详解】
考查代词。句意:随着时间的推移,她慢慢获得了它们的信任。文中表示“它们的”,所以填their。
【45题详解】
考查形容词。句意:几周后,她有了一个更惊人的发现。该空修饰名词discovery,用形容词,v+ing修饰物,v+ed修饰人,所以填surprising。
第四部分:概要写作(满分 25 分)
46.阅读下面短文,根据其内容写一篇60词左右的概要。
Look inside any family home in the evening, and you might see a typical enough scene: Mom and Dad, each on their own laptop or tablet, streaming movies, catching up on work or maybe answering emails on their smartphones. Meanwhile, one child is chatting online with one school friend while texting another. The other is playing a video game with a friend on the other side of the city at the same time. Each member of the family is totally absorbed in his or her own piece of technology.
According to some experts, the effect of technology on human relationships is worrying as technology becomes a substitute for face-to-face human relationships. It appears to be the case that many people would much rather spend time with their electronic gadgets(电子产品) than with one another. Young people say it is difficult to get their parents’ attention and they have to compete with smartphones, tablets and other technology.
However, a report from the Pew Internet and American Life Project offers a more helpful and encouraging view, suggesting that far from replacing human contact, technology can actually better family relationships. Just over half of the 2,253 people surveyed agreed that technology had enabled them to increase their contact with distant family members and 47 percent said it had improved the communication with the people they lived with. Moreover, even the closest members of families need time away from each other at some point to seek their own interests. Family members who might otherwise have sat in separate rooms can now be in the same one while still occupying a different mental space.
Look back at our typical family scene above. Is it any different from four people reading their own books? Or is it driving families apart? Where technology will lead us remains to be seen. Yet there is no need to worry. As a matter of fact how it affects our family relationships depends on our attitude toward technology.
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】Nowadays family members are often found lost in their own electronic products(要点1). Some experts fear that technology can affect family relationship for lack of face to face communication(要点2). However, a report has found technology benefits family bonds in that it makes members closer and provides private mental space as well(要点3). Actually, not technology itself but people’s attitude towards it influences family relations(要点4).
【解析】
【分析】
这是一篇议论文。文章的主要结构为分-总。有的专家认为科技会影响家人的关系,但又有报道称科技对人们有益而无害,就此问题作者给出了自己的看法。
【详解】第一段讲述目前大多数家庭存在的现象,可用到的词汇或句型有:now, at present, nowadays, phenomenon, be lost in等。第二段讲述一些专家认为因为缺乏面对面的交流,科技会对家庭成员的关系有影响,可用到的词汇或句型有:face-to-face, communication, harmful, have a lack of等。第三段讲述一项报道称科技对家庭成员的关系有好处,可以增进联系并提供私人空间,可用到的词汇或短语有:however, benefit, beneficial, closer, private space, provide, family bonds等。最后一段讲述作者认为是人对科技的态度对家庭关系有影响,可用到的词汇或句型有:not…but…, attitude to/towards, influence, affect等。
【点睛】[高分句型一]
Nowadays family members are often found buried in their own electronic products. 如今,家庭成员常常被发现沉浸在自己的电子产品里。be buried in埋头于;专心于。
[高分句型二]
Some experts fear that the family relationship can be affected due to lack of face to face communication. 一些专家担心,由于缺乏面对面 交流,家庭关系可能会受到影响。宾语从句使用了被动语态,due to由于。

点击显示全文,继续预览

收藏

举报

申诉

分享:

温馨提示:
1. 部分包含数学公式或PPT动画的文件,查看预览时可能会显示错乱或异常,文件下载后无此问题,请放心下载。
2. 本文档有教师用户上传,莲山课件网负责整理代发布。如果您对本文档有争议请及时联系客服。
3. 部分文档可能由于网络波动等原因无法下载或下载错误,付费完成后未能成功下载的用户请联系客服处理。

资料简介

展开

2019 学年第一学期杭州八校联盟期中联考高二年级英语学科试题考生须知:1. 本卷共 8 页,满分 120 分,考试时间 100 分钟。2. 答题前,在答题卷指定区域填写班级、姓名、考场号及准考证号并填涂相应数字。3. 所有答案必须写在答题纸上,写在试卷上无效。4. 考试结束后,只需上交答题纸。第I卷第一

扫描关注二维码

更多精彩等你来

客服服务微信

55525090

手机浏览

微信公众号

Copyright© 2006-2020 主站 www.5ykj.com , All Rights Reserved 闽ICP备12022453号-30

版权声明:以上文章中所选用的图片及文字来源于网络以及用户投稿,由于未联系到知识产权人或未发现有关知识产权的登记,

如有知识产权人并不愿意我们使用,如果有侵权请立即联系:55525090@qq.com,我们立即下架或删除。