欢迎来到莲山课件网!
我要投稿

您当前的位置:

乐山十校高2021届第三学期半期联考
英语测试卷
第一部分:听力(共两节,满分30分)
第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
1.
What is the problem for the man?
A. He has to meet many people.    B. He has to leave his friends.
C. He has to travel a lot.
【答案】B
【解析】
【原文】W: They say you’ve got a job in New York City.
M: Yeah, with the United Nations.
W: How fascinating! You can meet people from all over the world.
M: Yeah, but just one problem. I’ll have to leave my friends behind.
2.
How does the man think of the book?
A. Humorous.    B. Scientific.    C. Popular.
【答案】A
【解析】
【原文】M: Have you read this book, Helen?
W: No. What is it about?
M: It’s about differences between men and women. I wouldn’t say it’s a scientific book, but it kept me laughing all the way through.
3.
What’s the matter with the woman?
A. She has caught a bad cold.    B. She stayed online too long.
C. She is allergic to paint smell.
【答案】C
【解析】
【原文】M: Hey, are you OK? Your running nose and cough tell me that you either have a cold or flu.
W: Neither, it’s just that I can’t stand this smell of the paint in the living room. Any idea how to get rid of it?
M: Well, maybe we can surf the Internet and see if we can come up with something.
4.
What does the man suggest the woman do?
A. Consult a repair shop.    B. Purchase another car.    C. Fix the car herself.
【答案】B
【解析】
【原文】M: I heard you had a car accident. Did you get hurt?
W: I’m all right. But it’s going to cost me a fortune to get my car fixed.
M: Why not buy a new one?
5.
In which year is the man in college now?
A. The first year.    B. The second year.    C. The third year.
【答案】C
【解析】
【原文】W: Hi, are you new here?
M: Yes, I am.
W: Is this your first year in college?
M: No  I’m an exchange student from Boston College. I studied for two years there.
第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听下面一段较长对话,回答以下小题。

6. What has the woman ordered for herself?
A. Milk.    B. Juice.    C. Coffee.
7. Why does the man recommend strawberry juice?
A. It’s sweeter.    B. It’s fresher.    C. It’s colder.
【答案】6. C    7. B
【解析】
【原文】M: Would you like something to drink, ma’am?
W: Yes, give me some coffee, please. No milk, no sugar.
M: Certainly.
W: My friend is coming in a minute, and he loves sweet juice. What kind of juice do you recommend?
M: We have apple juice and strawberry juice. They’re both sweet. But recommend strawberry juice. It’s upon ordinary. And the apple juice was made yesterday, and stored in the refrigerator.
听下面一段较长对话,回答以下小题。

8. Why is Jane upset?
A. David fell in love with her.    B. Kevin made up stories about her.
C. She made a mistake in calculation.
9  What is the probable relationship between the speakers?
A. Teacher and student.    B. Father and daughter.    C. Employer and employee.
【答案】8. B    9. A
【解析】
【原文】W: Hello, sir. Could you spare me a minute?
M: Sure, Jane. You look upset, what happened?
W: Well, you know it’s Kathy. He’s telling everyone that David and I are in love. But we’re not. We’re just study pair. You know, I help him with his English. And he helps me with my maths.
M: Oh, I was going to tell you that you have made great progress in maths. That explains. Don’t worry; I’ll talk to Kevin tomorrow.
听下面一段较长对话,回答以下小题。

10. How far away is Hill Farm?
A. Nearly a mile.    B. Just one mile.    C. More than a mile.
11. Which is the route to Hill Farm?
A. Left track → bridge → road.    B. Road → left track → bridge.
C. Bridge → road → left track.
12. What would the man like the woman to do towards the end of the conversation?
A  Give him a ride.    B. Repeat what she said.    C. Walk him to Hill Farm.
【答案】10. C    11. B    12. A
【解析】
【原文】M: Excuse me. Am I going the right way for Hill Farm?
W: I’m afraid not.
M: Oh, how can I get there?
W: On your foot?
M: Unfortunately, yes.
W: Well, it’s easy enough to get there. You need to go down this road till you see a track on your left. Maybe half a mile off.
M: Half a mile? OK.
W: Then, take that track and keep going for um  another half mile.
M: It’s over a mile away?
W: Oh, at least. Now, we get to a bridge, go straight over.
M: Uhh.
W: Then a little way pass it, you’ll see a sign “Hill Farm” on your left.
M: And that’s finally it?
W: Yes.
M: Got it. Uh , you’re not driving that way, are you?
W: Sorry.
M: Well, no harm in asking. Thanks for your help!
听下面一段较长对话,回答以下小题。

13. What is the woman doing?
A. Hosting a TV show.    B. Giving a lecture on poetry.
C. Conducting a radio debate.
14. How did the man’s mother contribute to his success in poetry?
A. She sent him to poetry classes.    B. She taught him to write business plans.
C. She asked him to read from early childhood.
15. What does the man find most difficult in writing?
A. Choosing the right words.    B. Describing real experiences.
C. Getting an appropriate opportunity.
16. What does the man say about his own writing?
A. Creative.    B. Successful.    C. Encouraging.
【答案】13. A    14. C    15. A    16. C
【解析】
【原文】W: Welcome to this edition of Writers. Tonight we have Steven Dauthy with us. Congratulations on your book Life and Everything in between. It’s such a success.
M: Thank you.
W: This is your first attempt at poetry? Did you ever try it before? Did you ever take any classes in poetry?
M: Well. My only real experience was writing business plans. Other than that, I’ve zero experience while writing is concerned. I’ve always had a good grasp of English language thanks to my mum who started me reading when I was very little.
W: What’s the hardest thing of creating your work?
M: Definitely finding the perfect words to fit what I wanted to say. There’s always a word or two that I might still rewrite if given the chance.
W: Will there be more collections of poetry from Dauthy?
M: There will be more of something I suppose, but maybe not poetry. I really don’t see myself as a poet. Rather, I see what I wrote is kind of writing that might inspire people in some way.
听下面一段独白,回答以下小题。

17. How do students enter the library?
A. With a library account.    B. With a student card.    C. With a password.
18. What is the maximum number of books current students can borrow?
A. 12.    B. 11.    C. 9.
19. What kind of books have to be returned within one week?
A. Books borrowed by local residents.    B. Books liked by a lot of people.
C. Books published recently.
20. What will the speaker do next?
A. Tell the students where to get bottled water.
B. Take the students on a campus tour.
C. Show the students around the library.
【答案】17. B    18. A    19. B    20. C
【解析】
【原文】W: Good morning Ladies and Gentleman, welcome to East Campus library. To start your tour, I’m going to give you some useful information and regulations. I won’t keep you long. First, how to enter our library. Thanks to the advanced technology, you just need to bring your student card and touch it in front of the touch point. And the door will automatically open for you. In the opening hour, our library is open from 9 am till 10 pm every weekday. For the weekends, it’s only open from 11 am to 4 pm. Please bear that in mind. So you won’t come in vain. Our library is also open for the local residents. And there are differences for the students and the public. Our current students can borrow up to 12 at a time. However for the rest, the maximum they can borrow is 9. You need to return the books on time or your library account will be locked and you can’t borrow any more books. Remember, books have different due date, according to their popularity. Mostly the book should be returned within 4 weeks. But for the popular books, you have to bring them back within only one week. The last thing I must mention here is that you are not allowed to smoke in the library anywhere at anytime. And as to drinks, only bottled water is allowed to bring in. OK, now, it’s time to show you where everything is.
第二部分 阅读理解(共两节)
第一节(满分30分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该选项涂黑.
A
For some in China, the aim of travel is to create 15-second videos on a social-media app, dou yin. As a matter of fact, tourism is for recreation and leisure. The world Tourism Organization defines tourists as people who travel to and stay in places outside their usual environment for more than twenty-four hours.Nowadays, apart from the traditional forms , a variety of new types of traveling are emerging.
Experiential travel
Last year's travel trend was "experiential travel". This is where tourists look for ways to get to know local culture and interact with local people so they feel less like an outsider but more like a resident.
Transformative travel
It usually goes through three stages – you go to a place that has a very different background than where you come from, you learn wisdom from the new culture and the people you meet, and finally you return home and apply the knowledge to your own life and the lives of those around you.
This last stage is how the “transformation” is completed and what separates transformative travel from experiential travel.
Eco-friendly travel
One way to plan a low-impact trip is to travel a shorter distance, which can reduce your carbon footprint. "One trans-Atlantic flight equals a year's worth of driving, so consider planning an adventure closer to home," according to US News.
Dark travel
Chernobyl is one of the most popular examples of the phenomenon known as dark tourism — a term for visiting sites associated with death and suffering, such as Nazi concentration camps in Europe or the 9/11 Memorial and Museum in New York.
21. In which column can we read this passage in the newspaper?
A. Advertising    B. News    C. Sports.    D. Entertainment
22. Choosing the Transformative travel, you can__________
A. feel less like a local resident    B. reduce carbon emission
C. put what you have learned into practice    D. pay a visit to the sites related to sufferings .
23. Which of the following is suitable for the environmentalists?
A. Experiential travel    B. Transformative travel
C. Eco-friendly travel    D. Dark travel
【答案】21. D    22. C    23. C
【解析】
这是一篇说明文。主要说明了三种新型旅游形式。
【21题详解】
推理判断题。根据第一段中As a matter of fact, tourism is for recreation and leisure. The world Tourism Organization defines tourists as people who travel to and stay in places outside their usual environment for more than twenty-four hours. Nowadays, apart from the traditional forms , a variety of new types of traveling are emerging.(事实上,旅游是为了消遣和休闲。世界旅游组织将旅游者定义为:在通常环境之外的地方旅行并停留超过24小时的人。如今,除了传统的形式,各种各样的新型旅游正在出现)以及文章主要介绍了三种新型旅游形式。由此推知,我们可以在报纸的娱乐栏目里读这篇文章。故选D。
【22题详解】
细节理解题。根据Transformative travel部分中…you go to a place that has a very different background than where you come from, you learn wisdom from the new culture and the people you meet, and finally you return home and apply the knowledge to your own life and the lives of those around you.(你去了一个与你来自的地方有着非常不同的背景的地方,你从新文化和你遇到的人那里学习智慧,最后你回到家,把这些知识应用到你自己和你周围人的生活中)可知,选择Transformative travel你可以把你所学到的付诸实践。故选C。
【23题详解】
推理判断题。根据Eco-friendly travel部分One way to plan a low-impact trip is to travel a shorter distance, which can reduce your carbon footprint. "One trans-Atlantic flight equals a year's worth of driving, so consider planning an adventure closer to home," according to US News.(计划一次低影响旅行的一个方法是走更短的距离,这可以减少你的碳足迹。据《美国新闻与世界报道》报道:“一次跨大西洋飞行相当于一年的驾车旅行,所以考虑在离家更近的地方去冒险吧。”)可知,环保旅游适合环保人士。故选C。

B
Feel tired and want to have a break? People have many different ways to relax during break time at work or school. Smartphones are probably the number one choice for a quick mental vacation.
Although it might seem like a good time, looking at your cellphone may damage your mental power, according to a recent psychological study from Rutgers University in the United States.
For the study, more than 400 students were asked to finish a set of 20 word puzzles. Halfway through the task, the students were divided into three groups. One group was allowed to take a break and use cellphones to buy things online. The second group was asked to have a rest and buy things using a computer. The last group didn’t take any break at all.
Interestingly, the group that used their cellphones during the break went back to work feeling the most tired and least motivated to continue. They also had the hardest time solving the remaining word puzzles.
The cellphone group took 19 percent longer to finish the rest of the task, and solved 22 percent fewer problems than those in the other break conditions combined.
Terri Kurtzberg, co-author of the study, explained that they assumed looking at cellphones during a break would be no different from any other break – but instead, the phone may cause increasing levels of distraction that make it difficult to return focused attention to work tasks.
“Cellphones may have this effect because even just seeing your phone activates thoughts of checking messages, connecting with people, access to ever-refilling information and more, in ways that are different than how we use other screens like computers, and laptops,” Kurtzberg told Science Daily.
This is echoed (呼应) by a 2017 study from the US University of Chicago. It found that even if cellphones are turned off or turned face down, their mere presence reduces a person’s cognitive capacity (认知能力).
So, during your next break, try putting your smartphone away. Go out for a walk, get to know your classmates or even take a nap (小憩). You may be surprised by the result.
24. What did the study find about using cellphones during breaks?
A. It could make people more motivated at work.
B. It could reduce one’s ability to solve problems.
C. It could be beneficial both physically and mentally.
D. It could affect one’s relationships with others.
25. What does the underlined word “activate” probably mean in paragraph 7?
A. motivate    B. associate.    C. appreciate    D. imitate.
26. What can we learn about cellphones from Kurtzberg’s words?
A. They may influence people in the same way as computers do.
B. They may make it hard for people to concentrate on work.
C. Their negative influence is almost impossible to avoid.
D. They have become a necessary part of people’s lives.
27. What does the author suggest people do during break time?
A. Turn off their cellphones.    B. Keep their cellphones face down.
C. Replace cellphones with laptops.    D. Keep their cellphones out of sight.
【答案】24. B    25. A    26. B    27. D
【解析】
【分析】
这是一篇说明文。文章主要说明了最近进行的一项心理学研究表明在休息时间使用手机会降低一个人解决问题的能力。文章说明了实验的过程以及对结果的分析发现手机可能会导致注意力越来越分散,很难将注意力重新集中到工作任务上。就此作者建议人们在休息时间远离手机。
【24题详解】
细节理解题。根据第六段中的Terri Kurtzberg, co-author of the study, explained that they assumed looking at cellphones during a break would be no different from any other break – but instead, the phone may cause increasing levels of distraction that make it difficult to return focused attention to work tasks.(该研究的合著者Terri Kurtzberg解释说,他们认为在休息时间看手机和其他任何休息时间没有什么不同,但实际上,手机可能会导致注意力越来越分散,很难将注意力重新集中到工作任务上)可知,研究发现在休息时间使用手机会降低一个人解决问题的能力。故选B。
【25题详解】
词义猜测题。根据下文thoughts of checking messages, connecting with people, access to ever-refilling information and more可知,人们即使只是看到手机,大脑中也会激活查看信息、与人联系、获取不断更新的信息等想法。由此可知,划线单词意思为“激活”。故选A。
【26题详解】
细节理解题。根据第六段中…the phone may cause increasing levels of distraction that make it difficult to return focused attention to work tasks.(手机可能会导致注意力越来越分散,很难将注意力重新集中到工作任务上)可知,从Kurtzberg的话中,我们可以了解到手机可能使人们很难集中精力工作。故选B。
【27题详解】
细节理解题。根据最后一段So, during your next break, try putting your smartphone away. Go out for a walk, get to know your classmates or even take a nap. You may be surprised by the result.(所以,下次休息的时候,试着把你的智能手机收起来。出去走走,了解你的同学,甚至打个盹。你可能会对结果感到惊讶)可知,作者建议人们在休息时间把手机放在看不见的地方。故选D。
【点睛】词义猜测题是高考阅读理解中常考题型之一,可以大致分为
① 定义猜词,可以根据定义信息和举例猜测词义。如文中常用refer to,be called或that’s to say,such as等。
② 逻辑猜词可以根据同义词、反义词、因果关系词等猜测词义,例如,similarly,the same as,but,however,while,on the other hand,since ,because等,所猜词与这些提示词前/后面部分的含义一样、相反或是前因后果。
③ 语法猜词,可以根据构词法,再结合上下文进行猜词。
④ 语境猜词,猜测词义离不开上下文的语境,通过上下文提供的情景和线索进行合理的分析,同时还要关注其所在的整段及整篇文章。
⑤ 指代猜词即找出人称代词、指示代词、关系代词或关系副词等所指代的内容,做题时要注意指代词的位置,以便于判断,然后用所找的指代内容替换划线代词,核实其逻辑、意义、位置等是否一致,最后比较所找部分与选项,确定意思最接近的选项。
如第2小题,根据下文thoughts of checking messages, connecting with people, access to ever-refilling information and more可知人们即使只是看到手机,大脑中也会激活查看信息、与人联系、获取不断更新的信息等想法。由此可知,划线单词意思为“激活”。故选A。

C
Nature is like a great magician, performing wonders on Earth. One of them is the Amazon rainforest, the world's largest and home to millions of plants and animals. Nicknamed "the lungs of our planet", it generates about one-fifth of Earth's oxygen. However, this wonderful natural wonder is currently in dange.
Thousands of fires have broken out in Brazil, endangering much of the rainforest. These blazes have lasted several weeks and are believed to be the "most intense" in almost a decade, according to BBC News.
The Amazon has seen a large number of fires in 2019. Between January and August, there were over 74,000 fires the highest number since 2013, the BBC reported.
Forest fires are common during the dry season, which runs from July to October. They are usually caused by natural events, such as lightning strikes. However, most of the fires this year are believed to be caused by farmers, who use fire as a traditional part of tropical agriculture to clean land, reported CNN.
The disaster has raised concern around the world. The Amazon rainforest is important for preventing climate change, said the BBC, absorbing millions of tons of carbon annually. When trees are cut down or burned, the rainforest's capacity (能力)to absorb carbon is reduced.
Brazilian climate expert Carlos Nobre told Reuters he's worried. If more than 20 percent of the ecosystem is destroyed, the Amazon rainforest could reach a "tipping point (临界点)where the thick jungle will turn into a tropical savannah (大草原).
Nobre warned that it is not far off, with between 15 and 17 percent of the rainforest having already been destroyed.
The Brazilian government has sent soldiers to fight the fires. Many people have offered their support and called for recovery efforts. For example, Tim Cook, CEO of Apple, said he wanted to donate money and US Actor Leonardo DiCaprio's environmental charity, Earth Alliance, created a donation fund to help deal with the crisis.
The public are also encouraged to donate to charities concerned with rainforest preservation (保护)."Every little bit helps in a tragic situation like this," commented Gizmodo.
28. The underlined word "intense" in Para.2 probably means _______.
A. natural    B. fierce    C. common    D. unexpected
29. What is the main cause of forest fires in the Amazon rainforest this year?
A. Lightning strikes.    B. Hot weather.
C. Agricultural activities.    D. Garbage left by tourists.
30. What was Nobre worried about in the article?
A. Global temperatures will rise.
B. The Amazon rainforest is close to disappearing.
C. Animals in the Amazon rainforest are under threat.
D. It will take decades for the Amazon rainforest to recover.
31. What are the last two paragraphs mainly about?
A. What the Brazilian government has done to fight fires.
B. Celebrities who care about rainforest preservation.
C. The possible future of the Amazon rainforest.
D. Efforts made to save the Amazon rainforest.
【答案】28. B    29. C    30. B    31. D
【解析】
这是一篇说明文。世界上最大的雨林——亚马逊雨林,也是数百万动植物的家园,它被称为“地球的肺”,然而,这个奇妙的自然奇观目前正处于危险之中。火灾,危及大片雨林。
【28题详解】
词义猜测题。根据上文These blazes have lasted several weeks可知,这些大火持续了几周,时间过长,在这十年内,应该是 “最凶猛的”。故选B。
【29题详解】
细节理解题。根据第三段However, most of the fires this year are believed to be caused by farmers, who use fire as a traditional part of tropical agriculture to clean land可知,今年大部分火灾被认为是由农民引起的,他们把火作为热带农业的传统来清洁土地。故选C。
【30题详解】
细节理解题。根据第六、七段Brazilian climate expert Carlos Nobre told Reuters he's worried. If more than 20 percent of the ecosystem is destroyed, the Amazon rainforest could reach a “tipping point (临界点)” where the thick jungle will turn into a tropical savannah (大草原).”可知,卡洛斯·诺布雷担心如果超过20%的生态系统被破坏,亚马逊雨林可能会达到一个“临界点”,茂密的丛林将变成热带大草原。所以他是担心雨林会灭绝,故选B。
【31题详解】
主旨大意题。根据最后两段中描述government,many people,the public所做的贡献,可知,这都是为了保护雨林做的努力。故选D。
D
Living gratefully has a huge transforming power, not just when something wonderful or special happens, but every day no matter what is happening.
I’ve recently been involved with two people whose lives were challenged by bad luck. I have seen how grateful living had the power to keep one of them going and how it’s beginning to lift the other. One was a friend and the other is my sister.
My friend seemed to be in good health when she received a deadly diagnosis: a disease with no effective treatment. She had all the emotions that a tragedy brings  but she also had a powerful response to despair (绝望) that gave her “the happiness that doesn’t depend on what happens.” She wrote online daily, honestly sharing the details of her situation.
She wrote that even though it was difficult to move, this gave her more time to notice small things. She was grateful not only for the love and help of family and friends, but also for time to see the sun rise and watch the birds in her yard. No opportunity for gratefulness was wasted.
She taught that gratefulness is not a false cheerfulness. It’s taking every opportunity to celebrate the blessings of small things. We can be grateful for the challenges that help us develop sympathy for each other. Life is a precious gift.
She repeatedly blogged that she was happier than she had ever been.
When she wrote about “the worst day”, she ended with “life is still a lovely gift.” She died later that day.
Her message, however, changed my sister’s life. My sister’s health was getting worse and worse, though nothing life-threatening. She did have a very painful knee. Her life was in danger from her defeated spirit. She was bed-bound (卧床不起), getting weaker and weaker. Fearful, angry and depressed, she felt out of options for recovery.
I read my sister a few of my friend’s messages. I was careful not to say, “Why can’t you be more like her?” Instead, I let the words do their work. I’m grateful to say that an attitude of gratitude began to replace her anger and fear. I believe this helped her to heal.
We can’t be grateful for all that happens, but we can practice gratefulness for life itself, for all we can learn to deal with, for all the ways we can help each other grow and heal.
32. What happened when the author’s friend found she had an incurable disease?
A. She complained that life was unfair to her.
B. She started to appreciate and enjoy the small things in life.
C. She tried her best to look for treatment.
D. She repeatedly blogged about how painful it was.
33. How did the author’s sister feel when she was ill?
A. Calm.    B. Lonely.    C. Sad.    D. Confused.
34. What does the underlined “this” refer to in the article?
A. Writing a blog.    B. Eating healthy food.
C. Talking with family.    D. Being grateful for life.
35. What message does the article mainly convey?
A. A friend in need is a friend indeed.
B. Gratitude has the power of lifting people’s spirits.
C. Health is the most important thing for people.
D. Families will always be there no matter what happens.
【答案】32. B    33. C    34. D    35. B
【解析】
这是一篇记叙文。文章通过记叙作者的朋友得了不治之症后,开始欣赏和享受生活中的小事,感恩身边的一切,而朋友的些做法也改变了作者姐姐的生活。作者的姐姐健康状况也很糟,恐惧、愤怒和沮丧使她感到没有恢复的余地。作者认为我们不能对发生的一切心存感激,但我们可以对生活本身心存感激。
【32题详解】
细节理解题。根据第五段She taught that gratefulness is not a false cheerfulness. It’s taking every opportunity to celebrate the blessings of small things. We can be grateful for the challenges that help us develop sympathy for each other. Life is a precious gift.(她教导我们感恩不是虚假的快乐。它利用每一个机会来庆祝小事情的祝福。我们可以感激那些帮助我们彼此同情的挑战。生命是一份珍贵的礼物)可知,当作者的朋友发现她得了不治之症时,她开始欣赏和享受生活中的小事。故选B。
【33题详解】
细节理解题。根据倒数第三段中Her life was in danger from her defeated spirit. She was bed-bound, getting weaker and weaker. Fearful, angry and depressed, she felt out of options for recovery.(她被击败的精神使她的生命处于危险之中。她困在床上,越来越虚弱。恐惧、愤怒和沮丧使她感到没有恢复的余地)可知,作者的姐姐生病时感觉很难过。故选C。
【34题详解】
词义猜测题。结合上文I’m grateful to say that an attitude of gratitude began to replace her anger and fear. (我很高兴地说,一种感恩的态度开始取代她的愤怒和恐惧)可知,作者相信对生活的感恩帮助她痊愈。由此可知,划线单词此处指代“对生活的感恩”,故选D。
【35题详解】
推理判断题。根据第一段中的Living gratefully has a huge transforming power, not just when something wonderful or special happens, but every day no matter what is happening.(心怀感恩的生活有着巨大的转变力量,不仅是在美好或特别的事情发生的时候,而是在每一天,不管发生了什么)可知,文章主要想告诉读者感恩有振奋人心的力量。故选B。

第二节(共5个小题;每小题2分,满分10分)
根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项,选项中有两项为多余选项。
We know that choosing a college major can be very hard. But have no fear! Your choice of major will not lock you into a specific career for the rest of your life. Here's what you need to know about college majors before you commit.
What is a major?
___36___Beyond general college requirements, you'll also take a group of courses in a subject of your choosing such as Chemistry, Literature, or Political Science.
How important is my major?
The major you choose will neither predict nor guarantee your future. Many graduates find jobs that have nothing to do with what they studied in college. If you intend to earn a professional degree after college, you will probably need certain courses. ___37___
When do I declare a major?
This varies widely across schools and programs._____38_____Others require that you declare upon a major by the time that you set foot inside your first class.
___39___
Definitely. One of the most exciting aspects of college life is that it introduces you to new subjects and arouses new passions. However, keep this in mind. Every major has necessary coursework. If you change your major late in the game, it may take more than the traditional four years to earn a degree.
What are minors and double majors?
If one field of study doesn’t satisfy your intellectual appetite, consider a minor. A minor is similar to a major in that it’s an area of academic concentration.___40___A double major provides you with an understanding of two academic fields. It allows you to become familiar with two sets of values and views while it also requires you to fulfill two sets of requirements.
A. Can I change my mind?
B. Is my major time-consuming?
C. It's your specialized area of study in college.
D. Most students find one major is more than enough.
E. Some schools may give you one year or more to decide.
F. But many future doctors major in non-science related fields.
G. The only difference is that it doesn’t require as many classes.
【答案】36. C    37. F    
38. E    39. A    
40. G
【解析】
这是一篇说明文,介绍了关于大学所选专业的一些信息。
【36题详解】
本段小标题为“什么是专业?”,根据下文Beyond general college requirements, you'll also take a group of courses in a subject of your choosing such as Chemistry, Literature, or Political Science.可知,除了通用的大学要求,你还将学习一门你选择的课程,如化学,文学或政治科学。符合本段主题,承接下文,C项(这是你在大学学习的专业领域。)切题。故选C项。
【37题详解】
根据上文If you intend to earn a professional degree after college, you will probably need certain courses.可知,如果你打算在大学毕业后获得专业学位,您可能需要某些特定的课程。F项(但许多未来的医生主修非科学相关领域。)与之形成对比,阐释了“The major you choose will neither predict nor guarantee your future.(你的专业选择既不会预测也不会保证你的未来)”这一句话,故选F项。
【38题详解】
根据上文This varies widely across schools and programs可知,关于什么时候选专业,不同学校和项目的差异很大。根据下文Others require that you declare upon a major by the time that you set foot inside your first class.可知,其他学校则要求你在上第一节课时就申请专业。承上启下,E项(有些学校可能会给你一天或以上的时间去决定)切题,故选E项。
【39题详解】
根据这一段中If you change your major late in the game可知,这一段与换专业有关,故选A项(我可以改变主意吗?)
【40题详解】
根据上文If one field of study doesn' t satisfy your intellectual appetite, consider a minor. A minor is similar to a major in that it’s an area of academic concentration.可知,如果一个研究领域不能满足您的智力需求,考虑辅修。辅修专业与主专业相似的地方是它们都是学术集中的领域。承接上文,G项(唯一的区别是它不需要上那么多课。)切题,故选G项。
第三部分: 语言运用(共两节,满分45分)
第一节: 完形填空(共20个小题;每小题1.5分,满分30分)
阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C和D 四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。
Eyes are the window of soul. They are one of the most expressive instruments of body language.Keith,seventeen,from Montclair, New Jersey,learned the hard way about one ___41___ the eyes can make.“I had a teacher who ___42___ heavily on classroom discussion,”Keith says.“He seemed to have a strong ___43___ to know just when I didn’t have the answer.I couldn’t ___44___ how he could be so ___45___.Then it dawned on me.___46___ I didn’t know the answer,I would ___47___ looking at him.When I did know what to say,I always stared straight back ___48___ him. From that moment on,I___49___ myself to look him in the eye,____50____ I knew the answer or not.That trick has ____51____ me a lot of trouble.”
Many people,____52____ some policemen,believe eye contact is a good ____53____ to testing honesty.If someone can’t look at you directly in the eye,then he or she is not playing ____54____ ,they insist. After many experiments,____55____ ,a number of experts have found out that good liars can make false eye contact.
Eye contact,though not a sure ____56____ of dishonesty, is a clear way to show interest in another person. When a person looks at you and continues to do so,you know his attention is ____57____ on you.When he turns his head away, his mind is probably ____58____.But there is ____59____.A shy person may have trouble making and keeping eye contact, no matter how interested he is in the other person.And certain nationalities,such as the British and Germans,are much ____60____ adaptable to eyeball-to-eyeball contact than, say, the French and the Arabs.
41. A. letter    B. notice    C. news    D. message
42. A. looked    B. lived    C. graded    D. took
43. A. body    B. ability    C. mind    D. way
44. A. figure out    B. speak out    C. turn out    D. put out
45. A. slow    B. cautious    C. boring    D. sharp
46. A. The first time    B. Last time    C. Each time    D. At times
47. A. avoid    B. enjoy    C. like    D. hate
48. A. on    B. at    C. in    D. of
49. A. allowed    B. forbade    C. persuaded    D. taught
50. A. when    B. whether    C. if    D. unless
51. A. saved    B. given    C. increased    D. offered
52. A. except    B. adding    C. beside    D. including
53. A. lesson    B. approach    C. chance    D. way
54. A. honestly    B. effectively    C. efficiently    D. constantly
55. A. furthermore    B. moreover    C. however    D. otherwise
56. A. expression    B. means    C. sign    D. trick
57. A. discovered    B. 1ain    C. put    D. fixed
58. A. anywhere    B. nowhere    C. elsewhere    D. everywhere
59. A. exception    B. expectation    C. question    D. adaptation
60. A. worse    B. less    C. too    D. enough
【答案】41. D    42. C    43. B    44. A    45. D    46. C    47. A    48. B    49. D    50. B    51. A    52. D    53. B    54. A    55. C    56. C    57. D    58. C    59. A    60. B
【解析】
这是一篇夹叙夹议文。眼睛是心灵的窗户,透过眼睛我们可以看到人们的内心世界。文章通过介绍Keith在上学时候总是能被老师看透心思的事情,讲述了目光的交流在人们交往中和在社会生活中的重要作用。
【41题详解】
考查名词词义辨析。句意:17岁的Keith来自新泽西州的蒙特克莱尔,他经历了眼睛传递信息的艰难过程。A. letter信;B. notice通知;C. news新闻;D. message信息。结合上文Eyes are the window of soul. They are one of the most expressive instruments of body language.可知眼睛是灵魂的窗户,结合下文Keith了解到老师是通过看眼神来得知自己不知道答案的,可知眼睛会传递信息。故选D。
【42题详解】
考查动词词义辨析。句意:“我有一个老师,他对课堂讨论的评分非常严格,” Keith说。A. 1ooked看;B. lived居住;C. graded给……评分;分级;D. took带走。结合下文heavily on classroom discussion可知是在课堂讨论上评分。故选C。
【43题详解】
考查名词词义辨析。句意:他似乎有很强的能力知道我何时没法回答他的提问。A. body身体;B. ability能力;C. mind思维;D. way方式。根据下文to know just when I didn’t have the answer可知老师有知道Keith什么时候不知道答案的能力。故选B。
【44题详解】
考查动词短语辨析。句意:我弄不清楚他怎么会这么敏锐。A. figure out弄清楚;B. speak out畅所欲言;C. turn out结果是;D. put out熄灭。结合上文I couldn’t可知Keith也弄不清楚为什么老师会这么敏锐。故选A。
【45题详解】
考查形容词词义辨析。句意:我弄不清楚他怎么会这么敏锐。A. slow慢的;B. cautious谨慎的;C. boring无聊的;D. sharp敏锐的。结合上文可知老师总是能知道Keith不知道答案,可见老师是很敏锐的。故选D。
【46题详解】
考查短语辨析。句意:每次我不知道答案时,我就避免看他。A. The first time第一次;B. Last time上次;C. Each time每次;D. At times偶尔。结合下文Keith的分析可知是在说明每次课上回答问题的情况。故选C。
【47题详解】
考查动词词义辨析。句意:每次我不知道答案时,我就避免看他。A. avoid避免;B. enjoy欣赏;C. like喜欢;D. hate憎恨。根据下文When I did know what to say, I always stared straight可知Keith不知道答案时就避免眼神接触,故选A。
【48题详解】
考查介词辨析。句意:当我知道该说什么的时候,我总是直视着他。结合上文I always stared straight可知表示“直视某人”短语为stare at sb.。故选B。
【49题详解】
考查动词词义辨析。句意:从那一刻起,我学会了直视他的眼睛,不管我是否知道答案。A. allowed允许;B. forbade禁止;C. persuaded说服;D. taught教。Keith了解了自己的肢体语言后,自己教会了自己不管知不知道答案都直视老师。故选D。
【50题详解】
考查连词辨析。句意:从那一刻起,我学会了直视他的眼睛,不管我是否知道答案。A. when当……时候;B. whether是否;C. if如果;D. unless除非。结合下文or not可知表示“是否……”短语whether…or not。故选B。
【51题详解】
考查动词词义辨析。句意:这个把戏给我省了很多麻烦。A. saved拯救;免去;B. given给予;C. increased增加;D. offered提供。结合上文可知Keith掌握了眼神接触会导致麻烦,因此学会了知不知道答案都直视老师的眼睛,因此给自己省去了许多麻烦。故选A。
【52题详解】
考查介词辨析。句意:许多人,包括一些警察,相信眼神交流是检验诚实的好方法。A. except除了;B. adding添加;C. beside在旁边;D. including包括。许多人中包括一些警察也相信眼神交流能够检验诚实,故选D。
【53题详解】
考查名词词义辨析。句意:许多人,包括一些警察,相信眼神交流是检验诚实的好方法。A. lesson课程;B. approach方法;C. chance机会;D. way道路。结合下文to testing honesty可知此处指眼神交流是检验诚实的好方法。故选B。
【54题详解】
考查副词词义辨析。句意:他们坚持认为,如果有人不能直视你的眼睛,那么他或她并不诚实。A. honestly真诚地;B. effectively实际上;C. efficiently有效率地;D. constantly持续地。结合上文眼神交流能够检验诚实,那么如果别人不直视眼睛那么则说明他或她并不诚实。故选A。
【55题详解】
考查副词词义辨析。句意:然而,经过多次实验,许多专家发现,好的说谎者会进行虚假的眼神接触。A. furthermore而且;B. moreover此外;C. however然而;D. otherwise否则。结合上下文可知为转折关系,故选C。
【56题详解】
考查名词词义辨析。句意:眼神交流虽然不能确定是不诚实的表现,但却能清楚地表明你对对方的兴趣。A. expression表达;B. means方法;C. sign信号;D. trick诡计。眼神接触是一种肢体语言,所以此处是说明虽然眼神接触还不是一种非常让人确信的不诚实的信号,却是一种非常明晰的表达对他人感兴趣的方式。故选C。
【57题详解】
考查动词词义辨析。句意:当一个人看着你并继续这样做时,你知道他的注意力在你身上。A. discovered发现;B. lain躺;C. put放;D. fixed修理;固定。结合下文When he turns his head away可知此处指一个人看着你并持续这样做时,你知道他的注意力在你身上。固定短语fix on“集中于”。故选D。
【58题详解】
考查不定代词辨析。句意:当他把头转开时,他的思想可能在别处。A. anywhere任何地方;B. nowhere无处;C. elsewhere别处;D. everywhere到处。结合上文一个人一直看着你说明注意力在你身上,相反如果他看向了别处则说明他的思想转移去了别的地方。故选C。
【59题详解】
考查名词词义辨析。句意:但也有例外。A. exception例外;B. expectation期待;C. question问题;D. adaptation适应。结合下文. A shy person may have trouble making and keeping eye contact, no matter how interested he is in the other person.可知一个害羞的人可能在眼神交流方面有困难,不管他对对方有多感兴趣。可知眼神接触表明兴趣的情况也有例外。故选A。
【60题详解】
考查形容词词义辨析。句意:而某些民族,如英国人和德国人,对眼神接触的适应能力远不如法国人和阿拉伯人。A. worse更坏的;B. less更少的;C. too太;D. enough足够的。结合下文adaptable to eyeball-to-eyeball contact than, say, the French and the Arabs.可知是说明英国人和德国人不如法国人和阿拉伯人能够适应眼神接触。故选B。
第二节 (共10小题;每小题1.5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
Students at a primary school in Hangzhou had their first class____61____March 1st on movable type. This is____62____ancient Chinese printing system.
The West Lake Primary School in Zhejiang Province has introduced the course in the new term. An expert in Chinese characters culture has been invited to the campus,____63____major responsibility is to teach students how___64___(use) the ancient printing technology. Students attend lectures on the history of mova type along with___65___(interest) classes on typesetting and printing. They then print their own document, ____66____(apply) the knowledge they’ve learned. One student printed her ____67____(new) written essay “Whether the traditional red envelopes kids receive belong to them or their parents?”
_____68_____(know) as one of the four great inventions of ancient China, movable type printing_____69_____(invent) by Bi Sheng in the 1040s during the Song Dynasty, and it is the world’s first system of movable type printing.
The school said the course is aimed at improving the students’ awareness of Chinese characters and their_____70_____(appreciate) of Chinese culture.
【答案】61. on    62. an    
63. whose    64. to use    
65. interesting    
66. applying    
67. newly    68. Known    
69. was invented    
70. appreciation
【解析】
【分析】
本文是一篇记叙文。为了提高学生对汉字的认识和对中国文化的欣赏,浙江省的一所小学开设了一门有关中国印刷文化的课程,并邀请了一位专家来教学生如何使用古老的印刷技术。学生在课上也印刷了属于自己的文件,将所学用于实践。
【61题详解】
考查介词。表示具体某一天要用介词on,故填 on。
【62题详解】
考查冠词。句意:这是一个古老的中国印刷系统。system为可数名词,在文中为单数形式,所以要填一个冠词修饰system。根据句意这里是泛指“一个系统”,所以用不定冠词修饰。ancient为元音开头,故填an。
【63题详解】
考查定语从句。分析可知,空格处引导定语从句,先行词An expert in Chinese characters culture指人,空格处在从句中作定语,故用whose引导这个定语从句,故填whose。
【64题详解】
考查不定式。句意:一位中国汉字文化专家被邀请到校园,其主要职责是教学生如何使用古老的印刷技术。分析可知,how加空格处作teach的宾语,所以用“特殊疑问词+不定式”结构作宾语,故填to use。
【65题详解】
考查形容词。空格处修饰名词classes要用形容词,表示“有趣的”,故填interesting。
【66题详解】
考查现在分词。print为句子的谓语动词,所以apply用非谓语形式,apply与其逻辑主语they之间是逻辑上的主动关系,要用其现在分词形式,故填applying。
【67题详解】
考查副词。空格处修饰形容词written,应该用所给词的副词形式,故填newly。
【68题详解】
考查过去分词。invent为谓语动词,所以know用非谓语形式,know与其逻辑主语movable type printing之间是逻辑上的被动关系,所以用其过去分词作伴随状语,故填Known。
【69题详解】
考查语态和时态。invent是句子的谓语,和主语movable type printing是被动关系,根据时间状语in the 1040s during the Song Dynasty可知,动作发生在过去,所以要用一般过去时。movable type printing为单数,谓语动词也要用单数。故填was invented。
【70题详解】
考查名词。their后要接名词,故填appreciation。
【点睛】疑问词what, which, who, when, where, how及连接副词whether与不定式连用而形成一个短语,这个短语相当于一个名词,可在句中作句子的主语、宾语或表语等。比如第4小题to use就在句中作teach的宾语。但是要注意按英语习惯,why不能用于“疑问词+不定式”结构。
第四部分 写作(共二节,满分35分)
第一节 短文改错(共10小题;每小题1分,满分10分)
71.假定英语课上老师要求同桌之间交换修改作文,请你修改你同桌写的以下作文。文中共有10处语言错误,每句中最多有两处。每处错误仅涉及一个单词的增加、删除或修改。
增加:在缺词处加一个漏字符号(∧),并在其下面写出该加的词。
删除:把多余 词用斜线(\)划掉。
修改:在错的词下划一横线,并在该词下面写出修改后的词。
注意:1. 每处错误及其修改均仅限一词;
2. 只允许修改10处,多者(从第11处起)不计分。
I'm worried that you've been addicted to share pictures in WeChat circle recently. You even share all sorts of photo in your daily life. Of course, WeChat makes better to understand each other and makes our life more colorful, which is very convenient for us to communicate with. However, there exist some potential trouble if we overshare. One severe problem is leaking privacy, that may cause economic losses. Besides, oversharing can make others uncomfortably, for they think you are showing off.
Thus, neither should we post our personal information, or should we blindly add strangers to a list of friends. It's much wise to set aside some time to accompany parents or do something more meaningful, such as reading books or taking exercise.
【答案】1.share→sharing
2.photo→photos
3.在makes和better之间加上it
4.去掉communicate后面的with
5.exist→exists
6.that→which
7.uncomfortably→uncomfortable
8.or →nor
9.a→the
10.wise→wiser
【解析】
【分析】
这是一篇说明文。文章说明了微信朋友圈过度分享可能存在的问题,以及对此提出的建议。
【详解】1.考查固定短语。句意:我担心你最近沉迷于微信圈子里的分享图片。固定短语be addicted to doing sth.“沉迷于做某事”,故share改为sharing。
2.考查名词的数。句意:你甚至在日常生活中分享各种照片。photo为可数名词,由all sorts of修饰故用复数形式。故photo改为photos。
3.考查it作形式宾语。句意:当然,微信让我们更好的互相理解,让我们的生活更加丰富多彩,这对于我们交流是非常方便的。make后跟it作形式宾语指代后文不定式真正宾语,故在makes和better之间加上it。
4.考查动词。句意:当然,微信让我们更好的互相理解,让我们的生活更加丰富多彩,这对于我们交流是非常方便的。此处communicate后没有宾语,故不需要介词。故去掉communicate后面的with。
5.考查主谓一致。句意: 然而,如果我们过度分享,就会出现一些潜在的问题。本句主语为trouble单数名词,故谓语动词需要用单数形式,且为一般现在时,故exist改为exists。
6.考查定语从句关系词。句意:一个严重的问题是泄露隐私,这可能会造成经济损失。本句为非限定性定语从句修饰上文整个句子,且从句中缺少主语,故用which。故that改为which。
7.考查形容词。句意:此外,过度分享会让别人不舒服,因为他们认为你在炫耀。短语make sb.+形容词表示“使某人怎么样”,应用形容词作宾语补足语。故uncomfortably改为uncomfortable。
8.考查固定短语。句意:因此,我们既不应该发布我们的个人信息,也不应该盲目地将陌生人添加到朋友列表中。固定短语neither…nor…“既不……也不……”,故or改为nor。
9.考查冠词。句意:因此,我们既不应该发布我们的个人信息,也不应该盲目地将陌生人添加到朋友列表中。此处特指自己的“朋友列表”故应用定冠词,故a改为the。
10.考查比较级。句意:留出一些时间陪伴父母或做一些更有意义的事情是更明智的,比如读书或锻炼。根据句意以及上文much修饰形容词比较级wiser,表示“更明智”,故wise改为wiser。

第二节 书面表达(满分25分)
72.假定你是红星中学高二学生李华,为配合学校开展垃圾分类工作,学生会向全校学生发出了“垃圾分类,从我做起”的倡议。请你代表学生会,用英语写一封倡议书,
内容包括:
1.严峻形势 2.垃圾分类的意义 3.垃圾分类的做法 4.呼吁全体同学参加
注意:1.词数不少于100;
2.开头和结尾已给出,不计入总词数。
提示词:垃圾分类 garbage sorting
Dear fellow students
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】Our school has started a programme of garbage sorting .It is my great honor to represent the Students’ Union to make our voice heard on it.
As we all know, we produce lots of garbage, such as leftover food, waste paper and plastic bottles every day, which becomes a big headache in our life. Therefore,garbage sorting is a good way of dealing with it. It is beneficial to us in the following ways. To begin with, we can recycle what can be reused to save more natural resources. Besides, harmful materials in the sorted garbage can be properly treated to avoid environment pollution. As students, we are supposed to tell different types of garbage and put them in different dustbins to make recycling easier.
Now I am here to call on everyone to take action together to make the environment clean and beautiful.
【解析】
【分析】
这是一篇应用文写作。
【详解】第1步:根据提示可知, 本篇为一封倡议书;假定你是红星中学高二学生李华,为配合学校开展垃圾分类工作,学生会向全校学生发出了“垃圾分类,从我做起”的倡议。请你代表学生会,用英语写一封倡议书,内容包括:1.严峻形势; 2.垃圾分类的意义; 3.垃圾分类的做法 ;4.呼吁全体同学参加。
第2步:根据写作要求, 确定关键词(组), 如:garbage sorting(垃圾分类);the Students’ Union(学生会);deal with(处理);to begin with(首先);be supposed to(应该)等。
第3步:根据提示及关键词(组)进行遣词造句, 注意主谓一致和时态问题。此处文章主要应用一般现在时。
第4步:连句成文, 注意使用恰当的连词进行句子之间的衔接与过渡, 书写一定要规范清晰, 保持整洁美观的卷面是非常重要的。
【点睛】范文内容完整, 语言规范, 语篇连贯, 词数适当。作者在范文中使用了较多高级表达方式, 如As we all know, we produce lots of garbage, such as leftover food, waste paper and plastic bottles every day, which becomes a big headache in our life.运用了非限定性定语从句;To begin with, we can recycle what can be reused to save more natural resources.运用了宾语从句。全文中没有中国式英语的句式, 显示了很高的驾驭英语的能力。另外, 文章思路清晰、层次分明, 上下句转换自然, 为文章增色添彩。

点击显示全文,继续预览

收藏

举报

申诉

分享:

温馨提示:
1. 部分包含数学公式或PPT动画的文件,查看预览时可能会显示错乱或异常,文件下载后无此问题,请放心下载。
2. 本文档有教师用户上传,莲山课件网负责整理代发布。如果您对本文档有争议请及时联系客服。
3. 部分文档可能由于网络波动等原因无法下载或下载错误,付费完成后未能成功下载的用户请联系客服处理。

资料简介

展开

乐山十校高2021届第三学期半期联考英语测试卷第一部分:听力(共两节,满分30分)第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小

扫描关注二维码

更多精彩等你来

客服服务微信

55525090

手机浏览

微信公众号

Copyright© 2006-2020 主站 www.5ykj.com , All Rights Reserved 闽ICP备12022453号-30

版权声明:以上文章中所选用的图片及文字来源于网络以及用户投稿,由于未联系到知识产权人或未发现有关知识产权的登记,

如有知识产权人并不愿意我们使用,如果有侵权请立即联系:55525090@qq.com,我们立即下架或删除。