2019中考英语总复习语法突破篇练习与课件(共28套湖南版)

时间:2019-03-15 作者: 试题来源:网络

2019中考英语总复习语法突破篇练习与课件(共28套湖南版)

本资料为WORD文档,请点击下载地址下载
文章来
源莲 山课件 w ww.5 Y K J.cOm
|语法互动07 动词的时态和语态|
语法综合演练
 
1.[2018•邵阳] —Where is Jim?
—Look! He under the tree.
A.is standing         B.stood         C.stands
2.[2018•长沙] As long as the whole of our society trying, we will make our skies blue again.
A.keeps        B.will keep     C.kept
3.[2019•原创] —Cathy, I’m busy watering the flowers. Can you help me take out the rubbish?
—Just a minute. I an e-mail.
A.am sending        B.will send    C.was sending
4.[2019•原创]DespicableMe3 in China since July 7th.
A.began        B.has been on    
C.has begun
5.[2019•原创] My mom promised that she me a nice guitar on New Year’s Day.
A.send        B.will send    
C.would send
6.[2018•内江改编] —Have you watched the new movie, Joe?
—No, I it with my sister this evening.
A.watch         B.are watching
C.will watch
7.[2018•东营改编]  There six countries in SCO(上合组织 ) at first, but now the number has increased to eight.
A.is     B.are     C.were
8.[2018•黄石改编]  If I a two-week holiday next year, I will take part in a short study tour to Beijing University.
A.took     B.take     C.will take
9.[2018•南充改编] —When is the school art festival?
—It will be held on time if it next Monday.
A.don’t rain      B.won’t rain
C.doesn’t rain
10.[2018•重庆A改编] They don’t live here any longer.They to Chengdu last month.
A.move     B.moved     C.will move
11.[2018•安徽改编]  Before the sun , we need to get to the top of the mountain.
A.set     B.sets     C.is setting
12.[2018•河南改编] —Honey, where are you?
—I .Just let me put on my shoes.
A.come     B.came     C.am coming
13.[2018•连云港改编] —Look! Somebody the lights.
—Well, it wasn’t me.I didn’t do it.
A.turns off     B.is turning off
C.has turned off
14.[2018•天水改编]  There great changes in Tianshui in the next ten years.
A.are     B.were     C.will be
15.[2018•南京改编] —We to Yun Brocade Museum with the exchange students this coming summer holiday.
—That’s amazing!
A.went        B.go        C.will go
16.[2018•临沂改编]  They about a comedy at this time yesterday.
A.were talking      B.are talking
C.have talked
17.[2018•临沂改编]  The TV news reports that there a storm the day after tomorrow.
A.is     B.was    C.will be
18.[2018•成都] Yesterday, I the subway home when I suddenly found I was on the wrong line.
A.took    B.was taking    C.had taken
19.[2018•天水改编] —When will ABiteofChinaⅢ begin tonight?
—It for ten minutes.
A.will begin     B.has begun     C.has been on
20.[2018•德阳改编] I to the West Lake four times, but I will go there again this summer.
A.have gone     B.have been     C.went
21.[2018•乐山] —Did you watch the basketball match on TV la st night?
—I wanted to, but my father his favorite TV program.
A.watched     B.was watching     C.watches
22.[2018•乐山] —There is someone knocking at the door.
—It must be the repairman.I him to come to fix our fridge two hours ago.
A.call         B.have called         C.called
23.[2018•宜宾] —I can’t find Jimmy.Where is he?
—He in the garden at the moment.
A.works     B.will work     C.is working
24.[2018•天津改编] —Jerry, have you ever been to the Great Wall?
—Yes.I there with my parents last year.
A.go     B.went     C.will go
25.[2018•重庆B改编] Listen! Mr.Black a talk on robots in the hall.
A.gives     B.is giving     C.will give
26.[2018•天水改编]  We’re not sure if it tomorrow.If it , we won’t climb the South Hill.
A.will rain; rains     
B.will rain; will rain
C.rains; rains
27.[2018•福建A] China great achievements in science and technology since 1978.
A.makes     B.made         C.has made
28.[2018•北京改编] —Lucy, is your uncle a teacher?
—Yes, he is.He history for nearly 20 years.
A.teaches     B.has taught     C.is teaching
29.[2018•北京改编] —Paul, what were you doing at nine last night?
—I a movie in the cinema with my friends.
A.was watching    B.watch     
C.have watched
30.[2018•桂林] My father was watching TV while I to the radio.
A.listened     B.was listening     C.am listening
31.[2018•襄阳改编] The second C919 large passenger plane its first flight at Shanghai Pudong International Airport on December 17th, 2017.
A.completes     B.completed     C.has completed
32.[2018•苏州改编] —Why are you so late today?
—Three buses went by without stopping while I at the bus stop.
A.am waiting         B.waited     C.was waiting
33.[2018•泰州改编] —Great changes have taken place in our hometown over the past years.
—Yeah.Things different when we were young.
A.have been         B.are      C.were
34.[2018•宿迁改编]  Liu Chuanjian, the command pilot of Sichuan Airlines Flight 3U8633, successfully down the plane last month.
A.has brought     B.will bring
C.brought
35.[2018•盐城改编] —I my card.I want to report it.
—You can call the bank to report  the loss.It would be faster.
A. lose    B.have lost    C.will lose
36.[2018•自贡] —Why didn’t you answer my phone at nine o’clock last night?
—Sorry, I didn’t hear it.I with my dog.
A.played     B.was playing     C.am playing
37.[2018•武威改编]  She an English magazine when I came in.
A.reads         B.has read     C.was reading
38.[2018•凉山改编] —Did you hear the strange noise next door at around 10 o’clock last night?
—No.I my favorite music in my bedroom.
A.listen to     B.listened to     C.was listening to
39.[2018•凉山改编] —Paris is a wonderful place.
—So it is.I there twice.
A.have bee n      B.have gone
C.went
40.[2017•眉山改编] —Are you a basketball player in your school?
—Yes.I the team 3 years ago.I in it for 3 years.
A.joined; was      B.was joined; am
C.joined; have been
41.[2018•资阳改编] Lily well, but she can’t read music.
A.sang     B.sings     C.hasn’t sung
42.[2018•遂宁改编] If it sunny, we camping this weekend.
A.get; will go     
B.gets; will go     
C.gets; go
43.[2018•上海改编]  Michael in a school in Yunnan from February to June next year.
A.teach         B.taught         C.will teach
44.[2018•温州改编] John   so hard on his project that he didn’t notice his mom enter the room.
A.works      B.ha s worked
C.was working
45.[2018•武汉改编]  My sister the piano very well, but she hasn’t had time to play recently.
A.will play     B.has played     C.plays
46.[2018•武汉改编] —I still don’t know what while I was away from home.
—You’ll know it all some day, I believe.
A.had happened      B.would happen
C.happened
47.[2018•武汉改编] —Do you still play basketball?
—Oh, no.I it for the past  two years.
A.haven’t played      B.didn’t play
C.won’t play
48.[2018•江西改编]  We a party for Kate.It’s supposed to be a surprise.
A.were having      B.had     
C.will have
49.[2018•无锡改编] —It’s said that drinking coffee cancer.Do I have to give it up?
—Relax! Not everything on WeChat is true.In fact, a coffee a day keeps the doctor away.
A.causes     B.has caused    
C.caused
50.[2018•扬州改编]  Hi, guys, please write three facts you last term in your project.
A.learned      B.are learning
C.have learned
 
1.[2018•永州] —Is our playground still over there?
—No, a large library on it two years ago.
A.is built     B.was built     C.has built
2.[2018•湘西] —Your ring looks nice.
—Yes, and it in Thailand.
A.makes     B.made     C.was made
3.[2018•湘潭] Chinese by more and more people around the world.
A.is spoken     B.speak     C.speaking
4.[2018•郴州] —Do you know when and where the 24th Winter Olympic Games ?
—In Beijing and Zhangjiakou, in 2022.
A.is held     B.will be held     C.will hold
5.[2018•邵阳] Wugang Airport last year?
A.Did; build     B.Had; built     C.Was; built
6.[2018•株洲] Many modern trains in the world in Zhuzhou.
A.are creating     B.created     C.are created
7.English is widely throughout the world.
A.speak        B.speaking    C.spoken
8.The old building down to make room for the city library a year ago.
A.was taking        B.is taken    
C.was taken
9.Last December, a man who stole a shared bike 1,000 yuan by the police.
A.fined    B.was fined    C.will be fined
10.As China grows stronger and stronger, Chinese in more and more schools out of our country.
A.teaches    B.is taught    C.has t aught
11.The museum next month to celebrate the Science & Technology Festival.
A.will be decorated    
B.will decorate
C.is decorating
12.It’s said that an airport in Meishan in the future.
A.will be built     B.is built
C.has built
13.About thirty-eight people in Manila Casino Hotel attack on June 2nd.
A.kill    B.were killed        C.ki lled
14.—Your classroom is so clean.
—Of course. It every day.
A.is cleaned    B.was cleaned    C.cleans
15.—How clean your car is!
—Thank you. It very often.
A.washes    B.washed    C.is washed
16.This picture by my cousin last year.
A.is drawn    B.drew    C.was drawn
17.[2019•原创] This kind of pen well, so most of the students choose to use it.
A.writes        B.is written    C.write
18.[2019•原创] Mary likes the dress because it soft.
A.felt    B.feels    C.is felt
19.[2019•原创] —Honey, Grandma is coming tomorrow.
—So my room needs , right?
A.clean    B.cleaning    C.be cleaned
20.[2019•原创]WeThree is well worth a second time.
A.read    B.reads    C.reading
21.[2018•达州改编] —The final exam is coming,Tom.Don’t watch TV for too long.
—I’m not a child any more.I what to do.
A.should always be told     
B.should always tell
C.shouldn’t always be told
22.[2018•南京改编] —Simon, do you know who invented the kite?
—Sure! It by Mozi over 2,000 years ago.
A.is invented    B.invented    C.was invented
23.[2018•南充改编] —What a terrible rainstorm it was last night!
—Yes, many old trees and houses .
A.pull down     
B.were pulling down    
C.w ere pulled down
24.[2018•重庆A改编] The 2022 Winter Olympic Games in China.I’m sure it will be a great success.
A.hold      B.will hold
C.will be held
25.[2018•安徽改编] The weatherman says a rain shower this afternoon in the south.
A.was expected      B.expected     
C.is expected
26.[2017•眉山改编] —Let’s go to play soccer, Peter.
—I’m afraid not.I’ll need one more hour before my homework .
A.has finished     B.finished
C.is finished
27.[2018•盐城改编] A lot of new roads in order to develop the villages in the next five years.
A.built    B.were built    C.will be built
28.[2018•临沂改编]  Jane to call me last night, but she didn’t.
A.supposed      B.supposes
C.was supposed
29.[2018•成都] The opening of the 2018 World Cup in Russia this evening.So after our English exam, let’s go and watch it to relax ourselves!
A.would be held      B.is held
C.will be held
30.[2018•德阳改编] The telephone by Alexander Graham Bell in 1876.
A.invent     B.was invented    C.is invented
31.[2018•乐山] —Look, what an old bridge! It looks so special!
—Yeah, it nearly 500 years ago.
A.was building      B.was built     
C.has built
32.[2018•天津改编]  Dr. Bethune still in both China and Canada today.
A.is; remembered    B.is; remembering    
C.will; remember
33.[2018•重庆B改编] —Who’s the little girl in the photo, Laura?
—It’s me.This photo when I was five.
A.is taken     B.takes     C.was taken
34.[2018•盘锦改编] — the theme park in Shanghai two years ago?
—Yes, it’s about Chinese traditional culture.
A.Does; build      B.Did; build     
C.Was; built
35.[2018•葫芦岛改编] —Light-rail vehicle(轻轨) in our city in two years.
—Good news.
A.builds     B.built     C.will be built
36.—What do you know about the 2018 Russia FIFA World Cup?
—Oh, I only know that the last game on July 15.
A.was played     B.is played     C.will be played
37.[2018•乌鲁木齐改编]  —Can you go to the movies with me tonight?
—I have to ask my mum.If I , I will go with you.
A.allow    B.allowed    C.am allowed
38.[2018•莱芜改编] —Laiwu has developed a lot in the last few years.
—Yes.And the high-speed rail in 2020.
A.completes      B.is completed
C.will be completed
39.[2018•曲靖改编] Nowadays China for its new “four great inventions”—shared bicycles, electronic payment, high-speed railways and online shopping.
A.was knowing      B.was known     
C.is known
40.[2018•遂宁改编] Do you know the 32nd Olympic Games in Tokyo in 2020?
A.is held     B.hold     C.will be held


参考答案
动词的时态
1.A 考查动词的时态。由提示词Look可判断用现在进行时,表示“他(此刻)正站在树下”。故选A。
2.A 考查动词时态。as long as引导条件状语从句,主句用一般将来时,从句用一般现在时。故选A。
3.A 4.B 5.C
6.C 考查动词的时态。根据句意,今天晚上要做的事要使用将来时态。故选C。
7.C 考查动词的时态。根据句中的at first以及与之相对应的now可推知,这里要用一般过去时。句子的主语是复数名词countries,故there be句型用There are的过去式There were。故选C。
8.B
9.C 考查动词的时态。if作“如果”讲,动词时态遵循“主将从现”的原则,这里应用一般现在时来代替一般将来时。故选C。
10.B 考查动词的时态。last  month是一般过去时的标志。故选B。
11.B 12.C
13.C 考查动词的时态。由后文“我没做”可推知,此处强调已经发生的动作,且对现在造成了影响,用现在完成时,故选C。
14.C 考查动词的时态。结合句中的时间状语“in the next ten years”可知,要用there be句型的将来时There will be或There is/are going to be。故选C。
15.C 考查动词的时态。根据后面的时间状语“this coming summer holiday(将要到来的暑假)”可知应用一般将来时。故选C。
16.A 考查动词的时态。根据句中的时间状语at this time yesterday可知,该句应用过去进行时,表示“过去某个时间正在发生的动作”。故选A。
17.C 考查动词的时态。由时间状语the day after tomorrow判断谓语动词应用一般将来时。故选C。
18.B 考查动词的时态。when引导的时间状语从句表达的是过去的一个时间点,表示过去某个时间点正在做的事情应该用过去进行时,过去进行时的结构为“be+v.-ing”,故选B。
19.C 考查动词的时态。结合语境可知答语要用现在完成时,句中的for ten minutes是一段时间,要求句中的谓语动词必须是延续性动词,终止性动词begin不能跟一段时间连用。故用have been on。故选C。
20.B 21.B
22.C 考查动词的时态。根据句中时间状语two hours ago可知应用一般过去时,故选C。
23.C 考查动词的时态。根据时间状语at the moment(此刻)可判断用现在进行时。故选C。
24.B 考查动词的时态。答句第二句的时间状语last year属于一般过去时的标志词。故选B。
25.B 考查动词的时态。“Listen”表示动作正在进行,所以要用现在进行时。故选B。
26.A 考查动词的时态。第一个空格处是if引导的宾语从句,由句中的时间状语tomorrow可知,动词要用一般将来时will rain;第二个空格处是if引导的条件状语从句,主句用一般将来时,从句要用一般现在时表示将来。故选A。
27.C 考查动词的时态。由句意及时间状语since 1978可知,句子时态为现在完成时。现在完成时的结构为:have/has done。故选C。
28.B 考查动词的时态。根据时间状语for nearly 20 years判断应使用现在完成时。故选B。
29.A 考查动词的时态。根据问句中的时间“at nine last night”判断句中动作表示过去某一时刻正在发生的事情,用过去进行时。故选A。
30.B
31.B 考查动词的时态。句意:2017年12月17日,在上海浦东国际机场,第二架C919大型客机完成了它的第一次飞行。on December 17th, 2017表示过去具体的某一个时间点,要用一般过去时。故选B。
32.C 考查动词的时态。根据主句谓语动词went可知动作发生在过去,再根据从句“正在等车”可知应该使用过去进行时,while引导的时间状语从句常用进行时态。故选C。
33.C 考查动词的时态。根据答句中的“when we were young”可知,该句是一般过去时,动词应用过去式。故选C。
34.C 考查动词的时态。根据时间状语“last month”可知此处应用一般过去时。故选C。
35.B 考查动词的时态。根据下文“I want to report it.”可知应用现在完成时,表示过去发生的事情对现在造成的影响。故选B。
36.B
37.C 考查动词的时态。时间状语从句“when I came in”是过去的时间,在过去的某个时间正在做某事,用过去进行时。故选C。
38.C 39.A
40.C 考查动词的时态。3 years ago是表示过去的时间状语,第一个空用一般过去时,且用主动语态;时间状语for 3 years为一段时间,谓语动词应为延续性动词且应用现在完成时。故选C。
41.B 考查动词的时态。该句为and连接的并列句,前后两个分句的时态应保持一致;由后一个分句中的can’t可知,前一分句也应用一般现在时态。故选B。
42.B
43.C 考查动词的时态。根据后面的表示将来的时间状语next year可知此处要用一般将来时,故选C。
44.C 45.C 46.C
47.A 考查动词的时态。for the past two years 是现在完成时的标志词。故选A。
48.C 49.A
50.A 考查动词的时态。时间状语last ter m“上个学期”提示定语从句中的谓语动词用一般过去时。故选A。
动词的语态
1.B 考查动词的时态和语态。图书馆是被建的,应用被动语态;根据时间状语“两年前”判断时态为过去时。故选B。
2.C
3.A 考查被动语态。主语Chinese是动作的承受者,故应用被动语态,根据句意应用一般现在时的被动语态,故选A。
4.B
5.C 考查被动语态。主语Wugang Airport是动作的承受者,所以用被动语态;由时间状语last year可知用一般过去时。故选C。
6.C 考查被动语态。主语Many modern trains与create之间是被动关系,且为复数。故选C。
7.C 8.C 9.B 10.B 11.A 12.A 13.B 14.A 15.C
16.C 17.A 18.B 19.B 20.C
21.C 考查被动语态。由 句意可知,答语中的主语I是动词tell的承受者,应用被动语态,排除B;由句意可知,这里讲的是不应该,应用否定表达,排除A。故选C。
22.C
23.C 考查被动语态。根据句中的“last night”可知是一般过去时;树和房子的摧毁是由暴风雨造成的,它们之间存在动宾关系,故用被动语态。故选C。
24.C 考查被动语态。根据句中的2022,可知该题是一般将来时;其次Winter Olympic Games与hold之间是被动关系,因此本题用一般将来时的被动语态。故选C。
25.C 宾语从句的主语a rain shower是动作expect的承受者,应用被动语态,排除A、B。故选C。
26.C 27.C 28.C 29.C
30.B 考查被动语态。主语telephone和动词invent之间存在被动关系,时间状语in 1876提示用一般过去时,故用一般过去时的被动语态。故选B。
31.B 32.A
33.C 考查被动语态。这里主语“photo”是动作的承受者,所以要用被动语态,根据“when I was five”可知,句子应用过去时态,故选C。
34.C
35.C 考查被动语态。由时间状语in two years可知,此处应用一般将来时,且主语与build之间存在被动关系,因此需用一般将来时的被动语态。故选C。
36.A 37.C
38.C 考查被动语态。主语the high-speed rail和谓语动词complete之间是被动关系,in 2020是表示将来的时间状语,故动词要用一般将来时的被动语态will be completed。故选C。
39.C 40.C

 文章来
源莲 山课件 w ww.5 Y K J.cOm
点击排行

最新试题

推荐试题