2018届高考二轮复习阅读理解提升练(9)(含答案和解释)

作者:佚名 资料来源:网络 点击数:    有奖投稿

2018届高考二轮复习阅读理解提升练(9)(含答案和解释)

文 章来 源莲山 课件 w w
w.5Y k J.cO m

阅读理解综合练(九)
A
My dearest son  and daughter,
The story of New Jersey high school student Rachel Canning suing (起诉) her parents for child support and high school education inspired me to write you a little letter.Let me just  put this out there:the only way I expect to see you in a court is as a lawyer or a judge.
There are two things about this case that seem to be d isaster.
First,it’s natural for parents and childr en to argue.I can guarantee that we will disagree.One or both of you will,at some point,scream at the top of your lungs the various ways you hate me.And I won’t always like you,either.But I will always love you and do everything I can to keep your best interests as my focus,even when I’m so angry.We are family.That means we are as much a part of one another as the flesh,blood and bones in our body.And we all should think about it very deeply instead of breaking that bond.
Second,I’ll be honest,no matter how far apart we are on your life choices,your father and I will most certainly pay everything we can for your higher education.But that doesn’t mean you deserve it.To be clear,that is a privilege we happily extend (给予) to you—not a right you are born with.And you will have to work hard to earn that privilege.Growing up is hard work.
If I do my job properly as your mother—and you do yours as my children—you would sooner get a job or two,and find  a way to make your dreams come true than go to trial over what you think you have the right to.
Love always,
Mom
1.The mother writes this letter because she wants her children to    .
A.be prepared for education
B.learn a lesson from the case
C.take up the legal profession
D.remember Rachel Canning
2.When in disagreement,the mother expects her children not to    .
A.guarantee anything
B.scream out their anger
C.break the family bond
D.forget their best interests
3.The mother thinks of parents’ paying for their children’s higher education as    .
A.a way in which children realize their dreams
B.a test of whether parents love their children
C.a privilege that children should earn
D.a right that parents are born with
〚导学号44994023〛

B
Humans have been keeping animals as pets for tens of thousands of years,but Dr.Jean-Loup Rault,an animal scientist at the University of Melbourne in Australia,believes new companions are coming:robot pets.
“Technology is moving very fast,” Rault told ABC News,“The Ta magotchi in the early 1990s was really the first robotic pet,and  now Sony and other big companies have improved them a lot.”
This may no t sit well with pet lovers.After all,who  would choose a plastic toy over a lovely puppy?But Rault argues that the robotic kind has a lot going for it:“You don’t have to feed it;you don’t have to walk it.It won’t make a mess in your house,and you can go on a holiday without feeling guilty.”The technology also benefits those who are allergic to pets,short on space,or fearful of real animals.
It’s not clear whether robot pets can replace real ones.But studies do suggest that we can bond(紧密联系) with these smart machines.People give their cars names and kids give their toy animals life stories.It’s the same with robots.When Sony stopped its repair service for its robot dog Aibo in March 2014,owners in Japan held funerals.
As an animal welfare researcher,Rault is concerned about how robotic pets could affect our attitudes towards live animals.“If we become used to a robotic companion that doesn’t need food,water or exercises,perhaps it will change how humans care about other living beings,”he said.
So are dogs and cats a thing of the past,as Rault predicts?F or those who grew up with living and breathing pets,the mechanical kind might not do.But for our next generation who are in constant touch with smart technology,a future in which lovely pets needn’t have a heartbeat might not be a far-fetched dream .
4.What does the underlined part “sit well with” in Paragraph 3 most probably mean?
A.Be refused by.
B.Be beneficial to.
C.Make a difference to.
D.Receive support from.
5.Who is fond of keeping robot pets?
A.Those who are not fearful of real animals.
B.Those who grew up with living beings.
C.Those who will develop strong bond with their machines.
D.Those who are often exposed to smart technology.
6.What may be the best title for the text?
A.Robot pets are coming
B.The popularity of robot pets
C.Living pets are dying out
D.The advantages of robot toys
〚导学号44994024〛

C
Twenty-seven provinces,autonomous regions and municipalities across China have made plans for carrying out family doctor services,according to the top health authorit y.
By the end of 2016,22.2 percent of Chinese people and 38.8 percent of groups first enjoyed services from family  doctors in cities that tried out the program,the National Health and Family Planning Commission reported recently.
Priority groups are the old,pregnant women,children,the disabled,patients with chronic (慢性的)diseases such as hypertension,diabetes and tuberculosis,as well as those with severe mental disorders.
Family doctor services will be spread to over 85 percent of Chinese cities,covering 30 percent of the urban population and over 60 percent of priority groups in 2017,said Li Bin,head of the commission.
The program is important to establishing a tiered(分层的) disease treatment system,which means medical institutions receive patients according to the seriousness of their illnesses,said Li.
To attract more family doctors,the government will also help the transfer of patients  with better conditions to major hospitals,according to an official with the commission.
Family doctors,including grassroots hea lth organizations,excellent doctors at township doctor’s and village doctors,provide basic medical care and other health services.
7.What does the third paragraph mainly tell us?
A.What chronic diseases are.
B.What priority groups are.
C.Severe mental disorders need family doctors.
D.The disabled especially need family doctors.
8.What do medical organizations base on if they receive patients?
A.The doctors’ time.
B.The patients’ family.
C.The patients’ income.
D.The severity of patients’ illnesses.
9.What does the government do in order to attract more family doctors?
A.It will build more hospitals.
B.It will give more money to patients’ family.
C.It will supply more help in turning to patients.
D.It will provide a lot of money for family doctors.
10.What do family doctors do for patients?
A.They carry out first aid.
B.They tell people some medical knowledge.
C.They provide basic medical care and other health services.
D.They can provide better techniques for patients with chronic diseases.
〚导学号44994025〛


参考答案

阅读理解综合练(九)
A
【语篇导读】 本文是一封母亲看完新泽西州孩子起诉父母的一桩案件后,写给子女的一封信。信中谈到由这起事件引发的感想。
1.B 推理判断题。由文章前两段可知,这位母亲是想让子女们从这起事件中得到些启示。故选B项。
2.C 细节理解题。由第三段最后一句“And we all should think about it very deeply instead of breaking that bond.”可知,这位母亲希望子女不要拆散血缘纽带。故选C项。
3.C 细节理解题。由倒数第二段“To be clear,that is a privilege we happily extend (给予) to you-not a right you are born with.And you will have to work hard to earn that privilege.”可知,这是一种孩子们应当挣得的而不是天生的权利。故选C项。
B
【语篇导读】 人类饲养宠物已有数万年的历史,本文介绍了新的宠物——机器宠物的发展。机器宠物有其独有的优点,或许在不久的将来机器宠物会进入人类的家庭。
4.D 词义猜测题。根据文章第三段“After all,who would choose a plastic toy over a lovely puppy?”可知,与塑料玩具相比,人们更喜欢真实可爱的小狗。可知机器宠物很难得到传统宠物爱好者的支持。故D项符合文意。
5.D 细节理解题。根据文章最后一段“But for our next generation who are in constant touch with smart technology,a future in which lovely pets needn’t have a heartbeat might not be a far-fetched dream.”可知,对于我们的下一代来说,他们生活在全新的科技时代,他们会更容易接受机器宠物,故选D项。
6.A 主旨大意题。阅读全文并结合第一段“Dr.Jean-Loup Rault,an animal scientist at the University of Melbourne in Australia,believes new companions are coming:robot pets”可知,文章主要介绍了robot pets的前景,新的宠物时代即将来临,故A项符合文意。
C
【语篇导读】 这是一篇说明文。文章主要介绍了在中国有27个省、自治区和直辖市将计划推行家庭医生制度。
7.B 推理判断题。根据第三段的内容可知,本段主要讲了优先人群是哪些人。
8.D 细节理解题。根据第五段中的“medical institutions receive patients according to the seriousness of their illnesses”可知,医疗机构是否接收病人,要看他们的病情的严重程度。
9.C 细节理解题。根据第六段中的“To attract more family doctors,the government will also help the transfer of patients with better conditions to major hospitals”可知,为了吸引更多的家庭医生,政府将在把病人转向医院方面提供更多的帮助。
10.C 细节理解题。根据最后一段的“...provide basic medical care and other health services”可知,家庭医生所做的是提供基本的医疗和其他健康服务。

文 章来 源莲山 课件 w w
w.5Y k J.cO m
最新试题

点击排行

推荐试题

| 触屏站| 加入收藏 | 版权申明 | 联系我们 |