2018届高考英语二轮复习阅读理解提升练(8)词义猜测题

作者:佚名 资料来源:网络 点击数:    有奖投稿

2018届高考英语二轮复习阅读理解提升练(8)词义猜测题

文 章来源
莲山 课件 w w
w.5 Y k J.COm

阅读理解提升练(八) 词义猜测题
A
(2017·山东淄博高二模拟)
Botswana is situated in Southern Africa.There are many top-quality places to enjoy your African trip.
The Okavango Delta
The Okavango Delt a (三角洲)is the world’s largest inland delta and is a top spot to visit during your Botswana trip.The whole delta covers an area of 15,000 km2.The Okavango River ends in this area flooding the whole region.Besides the regular flooding,rainfall can drastically increase the size of this water body,up to 22,000 km2.
The delta also contains the Moremi Game Reserve (禁猎区) and it is one of the best places to see wildlife.Animals such as hippopotamuses,crocodiles,buffalo,rhinoceroses,elephants and antelopes can be very easily found in the region.There are over 500 species of birds in this area.
The Chobe National Park
The Chobe National Park is situated in Northwest Botswana.It is the third largest park in Bostwana and is famous for its large wildlife population.
The Chobe National Park has different animal habitats and it is wonderful to watch these beautiful animals right in front of you.The park is also very famous for its elephants and is considered to be the largest area for elephants in Africa.Apart from the huge elephant population,other wild animals such as lions,leopards,wild dogs,antelopes,hippopotamuses,buffalo and crocodiles can also be seen.
The Kalahari Game Reserve
The Central Kalahari Game Reserve is situated in the Kalahari Desert,covering an area of 52,800 k m2.It is the second largest game reserve in the world.Large areas of trees,bushes and grass are widely spread in this reserve,thus adding to the beauty of the place.The reserve contains a huge concentration of wildlife.Many wild animals including giraffes can be spotted easily there.
1.This passage is mainly about    .
A.the writer’s traveling experience in Botswana
B.some places of top quality to enjoy in Botswana
C.beautiful countries to visit in Southern Africa
D.activities people can do in Southern Africa

2.What does the underlined word “drastically” in Paragraph 2 mean?
A.Necessarily.     B.Gradually.
C.Greatly. D.Hopefully.
3.If you want to visit the largest are a for elephants,you should go to    .
A.the Okavango Delta
B.the Chobe National Park
C.the Moremi Game Reserve
D.the Central Kalahari Game Reserve
〚导学号44994020〛

B
(2017·安徽省“皖南八校”二联)
An early morning winter storm had brought several inches of snow to my small town in the mountains.Schools were canceled,roads were dangerous and all I wanted to do was to stay in bed.Still,I knew I had to get the day started so I put on warm clothes and walked outside.The snow got all over my shoes.The cold wind dried my lips an d my eyes.My 47-year-old back ached in anticipation (预想) of the shoveling(铲雪) I would have to do if the snow didn’t stop soon.
Yet,when I looked out on the white blanket that covered   the ground,I couldn’t help but smile a bit.It was so beautiful.It softened the bare trees and hid the dead grass.In the distance I could hear the sound of the snowplow (雪犁) on the road,the barking of a happy dog and the laughter of children playing outside,enjoying their way off from school.
The sweet music of that laughter brought back a hundred memories of winters past.I remembered catching snowflakes (雪花) on my tongue,building snowmen,making snow angles,running down hills and always losing snowball fights with first my brothers and then my own children.Standing there in that warm coat of memories made the wind a little less cold and my back a little less sore (疼痛的).I turned up my head,stuck out my tongue and for the first time in years caught a snowflake on it.It tasted so fresh and clean.It tasted like youth,like joy and like love.
 May you always feel young in spirit,no matter how old or achy your body may be.May you always delight in the simple joys of life.May you always share your happiness with the hearts of children.And may you always give your love,your light,your laughter and your warmth to others even on the coldest days.
4.What was the author’s first reaction when he knew it snowed heavily?
A.He was upset.
B.He was happy.
C.He was thankful.
D.He was moved.
5.What does the author mainly want to tell us with this article?
A.Appreciate every snowstorm you spend with your family.
B.Snow brings both fun and trouble.
C.Memories can change our opinion.
D.We should stay young  at heart.
6.From the underlined sentence in Paragraph 1,we can know that “   ”.
A.my back ached because of the cold weather
B.I didn’t want to start my day on such a snowy day
C.my back would ache upon thinking of cleaning up the snow
D.the snow  didn’t stop and I felt too cold
〚导学号44994021〛

C
(2017·安徽省马鞍山二中、安师大附中高三阶段性测试)
Whenever something looks interesting or beautiful,there is a natural desire of us to capture (捕捉) and preserve it—which means,in this day and age,that we are likely to reach for our phones to take a picture.
 Though this would  seem to be an ideal solution,there are two big problems associated with taking pictures.Firstly,we are likely to be so busy taking pictures that we forget to look at the world whose beauty and interest encourage us to take a photograph in the first place.And secondly,because we feel the pictures are safely stored on our phones,we never get around to looking at them,so sure are we that we’ll get around to them one day.
 The first person to notice the problems was an English art critic (评论家),John Ruskin.He was a keen traveller who realized that most tourists make a poor job of noticing or remembering the beautiful things  they see.He argued that humans have a natural tendency to respond to beauty and desire to have it,but there are better and worse expressions of this desire.At worst,we get into buying souvenirs or taking photographs.But,in Ruskin’s eyes,there’s just one thing we should do—attempting to draw the interesting things we see,regardless of whether we happen to have any talent for doing so.
Ruskin said,“Drawing can teach us to see,to notice properly rather than gaze absent-mindedly.In the  process of recreating with our own hand what lies before our eyes,we naturally move from a position of observing beauty in a loose way to one where we acquire a deep understanding of its parts.”
Ruskin deplored the blindness and hurry of modern tourists,especially those who prided themselves on travelling around the whole Europe in a week by train,“No changing of places at a hundred miles an hour will make us stronger,happier,or wiser.There was always more in the world than men could see,if they ever walked slowly;they will see it no better for going fast.The really precious things are thoughts and sights,not pace.”
7.According to Paragraph 2,when taking pictures,people tend to   .
A.forget to appreciate something attractive on the spot
B.find it hard to learn skills of taking good pictures
C.find a good way to keep things in their minds
D.have a chance to meet the challenge of new technology
8.According to Ruskin,what should travellers do to best express their appreciation and desire for something beautiful?
A.To speak it out openly.
B.To photograph it instantly.
C.To purchase it directl y. 
D.To paint it immediately.
9.From the fourth paragraph,we can infer that Ruskin encourages us to be   .
A.considerate and determined
B.active and adventurous
C.creative and thoughtful
D.sensitive and ambitious
10.The underlined word “deplored” in the last paragraph is cl osest in meaning to “   ”.
A.appreciated B.criticized
C.favoured D.ignored
〚导学号44994022〛


参考答案

阅读理解提升练(八) 词义猜测题
A
【语篇导读】 本文是一篇说明文。文章主要介绍了南非博茨瓦纳的三个值得旅游的地方。
1.B 主旨大意题。文章的第一段就点出了主题,之后介绍了南非的博茨瓦纳的非常值得旅游的三个地方,故选B项。
2.C 词义猜测题。根据句中的Besides the regular flooding和句中的increase可知,雨量大大地增加了这个地区的水域面积。故drastically的意思与greatly接近,故选C项。
3.B 细节理解题。根据第五段的“The park is also  very famous for its elephants and is considered to be the largest area for elephants in Africa.”可知,要想看大象就要去乔贝国家公园,故选B项。
B
【语篇导读】 本文是一篇记叙文。作者讲述了自己在大雪后外出看到的雪景以及孩子们雪中玩闹的场景,文章最后表达了一些祝福。
4.A 推理判断题。根据第一段“...all I wanted to do was to stay in bed.Still,I knew I had to get the day started so I put on warm clothes and walked outside.”可知作者虽不想起床但是还得起床,所以他应该是沮丧的,故选A项。
5.D 推理判断题。根据最后一段“May you always feel young in spirit,no matter how old or achy your body may be.May you always delight in the simple joys of life.”可知作者想要告诉大家要保持年轻的心情,尽情享受生活,故答案为D项。
6.C 句意理解题。根据此句的本意:我一想到如果雪不停我就得铲雪,我背部就疼。可知只有C项意思最为相近,故选C项。
C
【语篇导读】 本文是一篇评论性文章。英国评论家Ruskin对现代游客只忙于拍照而没有真正去欣赏美的事物这一现象进行了分析,鼓励人们要有创造力,多思考,要善于发现美好的事物。
7.A 细节理解题。根据第二段中的“...we are likely to be so busy taking pictures that we forget to look at the world whose beauty and interest encourage us to take a photograph in the first place.”可知,人们常常忙于拍照而忘了去欣赏世界的美,故选A项。
8.D 推理判断题。根据第三段的“But,in Ruskin’s eyes,there’s just one thing we should do—attempting to draw the interesting things we see,regardless of whether we happen to have any talent for doing so.”和第四段的“Ruskin said,‘Drawing can teach us to see,to notice properly rather than gaze absent-mindedly.’...”可知,Ruskin认为,表达对美好事物的欣赏的最好办法是把它画下来,故选D项。
9.C 推理判断题。根据第四段“...‘In the process of recreating with our own hand what lies before our eyes,we naturally move from a position of observing beauty in a loose way to one where we acquire a deep understanding of its parts.’”可知,Ruskin鼓励我们要有创造力,多思考,故选C项。
10.B 词义猜测题。根据上文可知,Ruskin鼓励我们要有创造力,多思考,要善于发现美 好的事物。此处指Ruskin谴责现代游客的盲目和匆忙,没有好好欣赏美。deplore“谴责,哀叹”与B项同义,故选B项。

文 章来源
莲山 课件 w w
w.5 Y k J.COm
最新试题

点击排行

推荐试题

| 触屏站| 加入收藏 | 版权申明 | 联系我们 |