2018届高考英语二轮复习阅读理解提升练(7)词义猜测题

作者:佚名 资料来源:网络 点击数:    有奖投稿

2018届高考英语二轮复习阅读理解提升练(7)词义猜测题

文 章
来源 莲山 课件 w w
w.5 Y k J.cOM

阅读理解提升练(七) 词义猜测题
A
Have you ever wondered that we parents are the true fighters in the college-admission wars?We are pushing our kids to get good grades,take SAT preparatory courses and build résumés so they can get into the college of our first choice.In our eyes,a degree from Stanford or Princeton is the ticket for life.We see our kids’ college background as something showing how well or how poorly we’ve raised them.But we don’t realize we are selfish.We think more about ourselves than the kids.
It’s true getting into college has generally become tougher because the number of high school graduates has grown.We suffer great anxiety;we worry there won’t be enough honours to show off.Fearful parents urge their children to apply to more schools than ever.We hold the belief that graduates of best universities must enjoy more success because they get a better education.All that is seemingly acceptable—and mostly wrong.
“We haven’t found any convincing evidence that a prestigious university (名牌大学) matters,” sa ys Ernest T.Pascarella of the University of Iowa,co-author of “How Co llege Affects Students”,an 827-page report of hundreds of studies of the college experien ce.
According to some studies,graduates of prestigious universities do earn much money.But even this seems like just a coincidence.
Kids count more than their colleges. Getting into Yale may mean intelligence,talent and ambition.But there are many other things that are equally important.The reason:so many similar people go elsewhere.Getting into college isn’t life’s only competition.In the next competition,the results may change.Princeton economists Alan Krueger studied admissions to one top PhD programme.High scores on the GRE helped explain who got in;degrees of prestigious universities didn’t.
So,parents,lighten up.America is a competitive society;our kids need to adjust to that but too much pushiness can be destructive.The very ambition we place on our children may get some into Harvard but may also set them up for disappointment.They may have been so accustomed to being on top that anything less disappoints them.

1.Parents are the true fighters in the college-admission wars,probably because   .
A.they make more preparations than their children
B.they focus on the results more than their children
C.they decide which university fits their children best
D.they think more about themselves than their children
2.The writer believes that in the present USA   .
A.a top college means a bright future
B.children suffer greater anxiety now than in the past
C.being admitted to college has become more and more difficult
D.children shou ld apply to more schools than ever to enter a top college
3.What is the meaning behind the sentence “Kids count more than their colleges.”?
A.Continuing education is more important to a person’s success.
B.A person’s happiness should be valued more than their education.
C.What kids learn at college cannot match job market requirements.
D.Kids’ actual abilities are more important than their college background.
〚导学号44994017〛

B
(2017·全国Ⅲ)
After years of heated debate,gray wolves were reintroduced to Yellowstone National Park.Fourteen wolves were caught in Canada and transported to the park.By last year,the Yellowstone wolf population had grown to more than 170 wolves.
Gray wolves once were seen here and there in the Yellowstone area and much of the continental United States,but they were gradually displaced by human development.By the 1920s,wolves had practically disappeared from the Yellowstone area.They went farther north into the deep forests of Canada,where there were fewer humans around.
The disappearance of the wolves had many unexpected results.Deer and elk populations-major food sources(来源) for the wolf-grew rapidly.These animals consumed large amounts of vegetation(植被),which reduced plant diversity in the park.In the absence of wolves,coyote populations also grew quickly.The coyotes killed a large percentage of the park’s red foxes,and completely drove away the park’s beavers.
As early as 1966,biologists asked the government to consider reintroducing wolves to Yellowstone Park.They hoped that wolves w ould be able to control the elk and coyote problems.Many farmers opposed the plan because they feared that wolves would kill their farm animals or pets.
The government spent nearly 30 years coming up with a plan to reintroduce the wolves.The U.S.Fish and Wildlife Service carefully monitors and manages the wolf packs in Yellowstone.Today,the debate continues over how well the gray wolf is fitting in at Yellowstone.Elk,deer,and coyote populations  are down,while beavers and red foxes have made a comeback.The Yellowstone wolf project has been a valuable experiment to help biologists decide whether to reintroduce wolves to other parts of the country as well.
4.What is the text mainly about?
A.Wildlife research in the United States.
B.Plant diversity in the Yellowstone area.
C.The conflict between farmers and gray wolves.
D.The reintroduction of wolves to Yellowstone Park.
5.What does the underlined word “displaced” in paragraph 2 mean?
A.Tested.        B.Separated.
C.Forced out. D.Tracked down.
6.What is the author’s attitude towards the Yellowstone wolf proj ect?
A.Doubtful. B.Positive.
C.Disapproving. D.Uncaring.
〚导学号44994018〛

C
(2017·沈阳高三下学期质检)
As her son Cameron sits at his laptop completing a task for his math degree course,Alison Thompson,a full-time mum,is busy helping her daughter Emma (two years younger than Cameron) get dressed.While help has always been available for Emma,Alison and her husband also have to fight to get Cameron the support he needs.“People could see that Emma has special needs but because Cameron was doing so well at school,his teachers never thought there was a problem with him,”says Alison.
It took Alison and her husband a while to realize their son was different.Cameron’s ability didn’t become clear until he began primary school.Once he even corrected the teacher when she told the class that zero was the lowest number.Cameron told her she was wrong because there were negative numbers (负数).He was four at the time.Now 14-year-old Cameron is at secondary school,studying for a distance learning math degree with the Open University,having sailed through his GCSE at 11 and his A-level at 12,achieving top grades.
Bethany,another daughter of Alison,is bright too but  not gifted.She is the one who will remind absent-minded Cameron to put on his co at.She also helps him out in social situations.
Emma attends a specialist school and the family is quick to celebrate her successes too.
“The other day she did up the buttons on her coat,which was real progress,” Alison says.
Late last year the Thompsons took part in a television documentary (纪录片) to prove that not all gifted children are the result of extremely ambitious parents.Gifted children need support too,but their lives don’t have to be that different.Cameron is an example.
7.What does Paragraph 1 indicate?
A.Cameron helps Emma with her math tasks.
B.Teachers at school ignored Emma’s problems.
C.Both Cameron and Emma need parental support.
D.The couple often have fights because of Camero n.
8.What does the underlined phrase “ha ving sailed through his GCSE” probably mean?
A.Having passed his GCSE easily.
B.Having taken his GCSE seriously.
C.Having worked hard at his GCSE.
D.Having suffered a lot from hi s GCSE.
9.There are at least   people in Mrs.Thompson’s family.
A.three B.four
C.five D.six
10.What can be known from the passage?
A.Emma has learned to take good care of herself.
B.Cameron showed his gift before primary school.
C.The children of the family are bright and gifted.
D.Gifted kids are not so different  as people expect.
〚导学号44994019〛


参考答案

阅读理解提升练(七) 词义猜测题
A
【语篇导读】 本文是一篇议论文。文章讲述了在孩子的大学入学竞争中,父母才是真正的斗士。事实上,为了孩子的发展,我们也应该重视一些其他的方面,名牌大学并不是成功的唯一通行证。
1.B 推理判断题。根据第一段的阐述“We are pushing our kids to get good grades,take SAT preparatory courses and build résumés so they can get into the college of our first choice.”可知,父母对孩子施加压力让他们得到更高的分数,参加SAT预备课程以及写简历为的是他们能进入一流的大学。所以父母在孩子大学入学竞争中更关注的是结果而不是孩子,故选B项。
2.C 细节理解题。根据第二段的“It’s true getting into college has generally become tougher because the number of high school graduates has grown.”可知,高中毕业生数量的增加使得上大学越来越难。由此判断选C项。
3.D 句意理解题。此句表达的意思是:孩子比他们的大学重要。根据下文的描述“Getting into college isn’t life’s only competition.In the next competition,the results may change.(上大学并不是生命中唯一的一场竞赛,在下一场竞争中,结果可能就不一样了。)”可知这里的意思是,孩子的能力比大学背景更重要,故选D项。
B
【语篇导读】 本文是说明文。文章主要介绍美国黄石公园重新引进灰狼,以改善公园的生态平衡的举措。
4.D 主旨大意题。通读全文,尤其是首尾两段可知,文章主要介绍黄石公园重新引进灰狼的事情。
5.C 词义猜测题。从第二段第一句“Gray wolves once were seen here and there in the Yellowstone area and much of the continental United States,but they were gradually displaced by human development.”可知,过去灰狼在黄石公园随处可见,但由于人类的发展,灰狼就逐渐被迫撤出了这个地方。可推测displace意为“被迫离开”。
6.B 推理判断题。从文章最后一句“The Yellowstone wolf project has been a valuable experiment to help biologists decide whether to reintroduce wolves to other parts of the country as well.”可推知,作者对于黄石公园引进灰狼群持肯定态度。
C
【语篇导读】 文章主要讲述了Thompson先生家的三个个性迥异的孩子:Cameron天赋异禀,学习能力超强;Emma在生活中不能自理,事事需要父母帮忙,后来逐渐成长,慢慢地会照顾自己;Bethany很聪明,但是没有天赋,她会帮助Cameron。并非所有天赋异禀孩子的父母都是望子成龙的,并非所有有天赋的孩子的生活都异于常人。
7.C  推理判断题。根据文中第一段“While help has always been available for Emma,Alison and her husband also have to fight to get Cameron the support he needs.”可知,尽管Emma总是能及时得到帮助,但Alison和她的丈夫也必须努力让Cameron得到他需要的支持,所以Emma和Cameron都需要父母的支持。
8.A 词义猜测题。文中第二段主要讲了Cameron从上小学起学习能力就非同一般,极其聪明,最后一句讲到14岁的Cameron现在正 在中学里主攻远程数学学位,在12岁时就已经轻松考过GCSE,故选A项。
9.C 细节理解题。通读全文可知,Thompson先生的家里有三个孩子,分别是Cameron,Emma,Bethany,再加上Thompson夫妇,所以他们家至少有五个人,故选C项。
10.D 细节理解题。根据文章最后一段,“Gifted children need support too,but their lives don’t have to be that different.Cameron is an example.”可知,有天赋的孩子也需要支持,但他们的生活不必那样地与众不同,Cameron 就是一个例子,所以有天赋的孩子并不像人们所料想的那样与众不同,故选D项。

文 章
来源 莲山 课件 w w
w.5 Y k J.cOM
最新试题

点击排行

推荐试题

| 触屏站| 加入收藏 | 版权申明 | 联系我们 |