苏州市2018年中考英语真题(有解析)

作者:佚名 资料来源:网络 点击数:    有奖投稿

苏州市2018年中考英语真题(有解析)

本资料为WORD文档,请点击下载地址下载
文章
来源莲山
课 件 w w w.5y K J.Co m

江苏省苏州市2018年中考英语真题试题
注意事项:
1.本试卷共七大题,满分100分(不合听力口语30分),考试用时100分钟;
2.答题前,考生务必将自己的姓名、考点名称、考场号、座位号用0.5毫米黑色墨水签字笔填写在答题卡相对应的位置上,并认真核对条形码上的准考号、姓名是否与本人相符合;
3.答选择题必须用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑,如需改动,请用橡皮擦干净后,再选涂其他答案;答非选择题必须用0.5毫米黑色墨水签字笔写在答题卡指定的位置
上,不在答题区域内的答案一律无效,不得用其他笔答题;
4.考生答题必须答在答题卡上,答在试卷和草稿纸上一律无效。
第一部分单项填空(共15小题;每小题1分,满分15分)
    请认真阅读下面各题,从题中所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
1. Scared by the loud noise, the rabbits ran off         all directions.
   A. on                  B. at                   C. in                   D. by
2.—I’m going to miss you, dear.
  — I feel_______ the same.
  A. hardly            B. exactly            C. seriously          D. properly
3. A robot show will be held in July, but         knows the date for sure.
  A. nobody           B. everybody         C. anybody          D. somebody
4. He was advised to eat fewer hamburgers and drink        cola to keep fit.
   A. much               B. more                C. fewer               D. less
5. —Excuse me, can you tell me the way to the nearest underground station?
 —Walk straight on         you see a white building. It’s right there.
   A. though             B. since                C. until                D. if
6. The boy has been missing for five days and his parents are worried about his______.
  A. attention         B. safety    C. action             D. growth
7. —What do you think of Jason?
  —He has        me with his good sense of humour.
   A. impressed          B. admired             C. reminded           D. warned
8. She         be slow, but at least she doesn’t make stupid mistakes.
  A. needn’t          B. may    C. can’t             D. shall
9. —I’m Daisy, not Jessie.
   —Sorry, I have difficulty         people’s names.
     A. remembering      B. remember         C. to remember      D. remembered
10. —        does it take you to get to school by bike?
   —About fifteen minutes.
  A. How soon           B. How often          C. How long           D. How far
11. —Little Jenny looks unhappy today.
    —Don’t worry. A box of chocolates will        her       .
    A. give ... up        B. wake ... up         C. cheer ... up         D. pick ... up
12. —Why are you so late today?
    —Three buses went by without stopping while I         at the bus stop.
     A. am waiting       B. waited             C. have waited        D. was waiting
13.  —I’m going to take the kids to see the movie.
     —           . The kids are too young. That movie is not suitable for them.
    A. You’d better not   B. Good idea           C. I think so           D. No problem
14. —Do you know        ?
     —We can try to produce less waste, reuse or recycle things.
    A. why can we live a green life               B. how can we live a green life
    C. why we can live a green life               D. how we can live a green life
15. —I spent the whole night preparing my report.
    —Don’t stay up too late, or you will be tired out. Remember,        .
    A. it never rains but it pours
    B. you can’t burn the candle at both ends
    C. you can’t put all your eggs in one basket
D. the grass is always greener on the other side
第二部分完形填空(共10小题;每小题1分,满分10分)
    请认真阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
    Alex was a giraffe who lived in a zoo with his mum, dad and other giraffe friends. As Alex grew, he    16    his neck was much shorter than the others’. He began to get    17  . But his mother told him that he was special. She said it did not matter how short or long his neck was.
     Alex tried not to think about his short    18  .  But as his friends grew taller and taller, his neck    19    short. Sometimes the other giraffes    20    him, but his parents told him not to worry. They said that he should be happy with himself the way he was. He tried, but he could not even play in some girafre sports. He was just too    21  .  
One day, one of the zoo workers came and took Alex away. Alex was frightened. Would he have to leave the zoo just  22  he didn’t have a long neck? The zoo worker calmed Alex down and gave him some food. He felt better. Then he led Alex into another area of the zoo. There was a small    23    between the two areas. Alex was the only giraffe that could fit through it.
 Soon Alex’s parents came to see him. “I told you that you were special,” his mother said. “The zoo has made a place just for    24     because so many people want to see how special you are!” She was right. Visitors pointed to him and screamed   25   . They looked happy to see something so special at the zoo.
16. A. wondered        B. found           C. hoped           D. agreed
17. A. powerful         B. interested        C. energetic        D. worried
18. A. leg              B. tail             C. neck            D. nose
19. A. stayed           B. became          C. turned            D. felt
20. A. looked after      B. fell behind        C. laughed at          D. heard of
21. A. tall             B. short             C. fat               D. thin
22. A. after            B. unless            C. because           D. before
23. A. cage            B. hole             C. window           D. door
24. A. him             B. you             C. us                D. me
25. A. excitedly        B. angrily            C. sadly             D. heavily
第三部分  阅读理解(共12小题;每小题2分,满分24分)
    请认真阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
A
     All the students in Class l, Grade 9 at Woodland School agreed they loved going to the
movies. Different students loved different movies. Their teachers took a survey of the students’ favourite movies for the year. The graph below shows the results.
 
26. The graph shows the results of           .  
    A. teachers’ favourite movies in a class     B. students’ favourite movies in a class
    C. teachers’ favourite movies in a grade     D. students’ favourite movies in a grade
27. According to the graph, the most popular movie was       .
    A. Mr Mann’s Journey                      B. Cheeky Monkeys
C. Super Croc                             D. Mystery Island
B
Two little boys
Two little boys had two little toys
Each had a wooden horse.
Joyfully they played each summer’s day
Soldiers (士兵) both, of course.
Then Jack broke off his horse’s head,
Sad for his toy, thcn cried with joy
As his young friend Joe said:
Did you think I would lcavc you crying
When there’s room on my horse for two?
Climb up here, Jack, and don’t be crying
I can go just as fast with two
When we grow up we’ll both be soldiers
And our horses will not be toys
And I wonder if we’l remember
When we were two little boys. Long years past, war came so
Bravely they marched away.
Guns roared loud and in the mad crowd
Wounded and dying lie
Up goes a shout, a horse rushes out
Out from the crowd, to where Joe lay
Then came a voice he knew:
Did you think I would leave you dying
When there’s room on my horse for two?
Climb up here, Joe, we’ll soon be flying
I can go just as fast with two.
Now we are both real soldiers
And our horses are not toys
And I remember
When we were two little boys.
28. What happened to Jack’s toy horse?
    A. Its head was broken off.                  B. It was taken by soldiers.
    C. It was broken by Joe.                     D. It was lost in the war.
29. The best word for the blank is        .
   A. fast          B. hard           C. slow              D. quick
30. What is the song mainly about?
    A. Dangerous war.                       B. Interesting games.
   C. Pleasant summer.                       D. Valuable friendship.
                            C
Hundreds of years ago, no dandelions (蒲公英) grew in North America. Then people
came from Europe.They had dandelion seeds on their clothes. The seeds fell from their clothes onto the ground. Since then, dandelions have spread all over.
 Most people believe that dandelions are weeds. They do not want them in their gardens. But some people think that dandelion flowers are pretty. And others think that dandelions taste good. They cook dandelion leaves or put them into a fresh salad. The leaves must be picked before the flowers come out or they will not taste good. Some people make dandelion flowers into wine.
Dandelions do not die easily. If the winter is not very cold, their leaves may stay green.
When the spring arrives, their flowers come out. Each night their bright yellow flowers close
up. When the sun shines the next day, they open up again. Dandelion flowers are very unusual. They do not have to get pollen (花粉) from another dandelion flower in order to form seeds. So after several days, the yellow flower turns white and soft. A tiny brown seed forms at the bottom of each white petal (花瓣). When the wind blows,  the petals float away.
Each white petal carries a seed away. This lets the dandelions spread their seeds all over.
New dandelions grow where the seeds land.
31. The underlined word “weeds” means       .
    A. pretty flowers    B. fresh vegetables    C. wild plants        D. green trees
32. When is the best time to pick dandelion leaves to eat?
   A. After their flowers come out.           B. After their flowers turn white.
   C. Before their flowers come out.          D. Before their flowers close up.
33. What is the best title for this passage?
    A. The History of Dandelions               B. Dandelions: Flowers or Food
    C. The Use of Dandelions                  D. How to Grow Dandelions
                                 D
Do you know what you’d like to be when you grow up? It takes most people many years to find this out. For the young artist Alexandra Nechita, it never really seemed to be a question. From the day she began drawing at the age of two, she was an artist.
Alexandra Nechita was born in Romania in 1985 and moved to California when she was still a baby. As a little child, she loved colouring in her colouring books. Her parents hoped she could spend more time playing with other children, so they took away her colouring books. Alexandra began drawing her own pictures and colouring them in.
By the time Alcxandra was seven ycars old, she had begun painting with oil paints. When Alexandra took a local art class, her teacher was amazed at the young artist’s unusual style of painting. Alexandra’s work was similar in some ways to the paintings by famous artists like Picasso. These artists did not use a realistic style of painting. They allowed their imaginations to play an
important part in their work. The interesting thing was that little Alexandra had never seen the work of these artists. People called her “Little Picasso”. This was a great honour, but Alexandra’s style of
painting was all her own.
         Alexandra’s first public show was held at a Los Angeles public library when she was
only eight years old. People were amazed at how young Alexandra was, but mostly they loved her imaginative artwork. It did not take long for Alexandra and her work to become famous. She appeared on television programs and in newspapers and magazines all over the world. The sale of a single piece can earn the young artist thousands of dollars. But that is not why Alexandra creates artwork. She just cannot imagine doing anything else that would bring her such joy and satisfaction.
Today, Alexandra is a full-time artist. She also works to help support the arts in schools. Alexandra is a strong believer in the power of art as a tool of communication and a bridge to building peace throughout the world.
34. When did Alexandra begin drawing pictures?
   A. At the age of eight.                     B. At the age of seven.
    C. At the age of two.                        D. In the year of 1985.
35. Alexandra was called “Little Picasso” because       .
    A. shc learned to paint from Picasso        B. her style of painting was like Picasso’s
    C. she was one of Picasso’s big fans        D. her style of painting was unusual
36. What can we learn from the underlined sentence in Paragraph 4?
    A. Only painting can make her so happy and satisfied.
   B. Only money can make her so happy and satisfied.
    C. Anything can make her feel happy and satisfied.
    D. Nothing can make her feel happy and satisfied.
37. According to the passage, which word can best describe Alexandra?
   A. Polite.           B. Generous.          C. Patient.            D. Creative.
第四部分词汇检测(共10小题;每小题1分,满分10分)
根据下列句子及所给汉语注释或通过上下文,在答题卡标有题号的横线上,写出空缺处各单词的正确形式。每空只写一词。
38. Come on! Suzhou Museum is only a few_______(步) further.
39. How______(幸运的) they are to have such a good teacher!
40. Mr Sigmund Friend is used to________ (处理) with all kinds of problems.
41. Confidence is an important _______ (条件) if you want to achieve success.
42. A long time ago it was ______ (广泛地) believed that there was life on Mars.
43. With all her efforts, the children finally_______(接受) her as one of the family.
44. When talking to British people, we should ________(避免) subjects like age, weight or
money.
45. —Can we put another bed in this room?
    —Sure. It is big________for a third one.
46. —Is this your English book?
   —No, it isn’t.________is in my schoolbag.
47.—Keep your hair away from fire, Lucy.
   —I see, mum. Hair_______fire easily.
第五部分句子翻译(共5小题;每小题3分,满分15分)
    将下列句子译成英语,并将所译句子写在答题卡标有题号的横线上。
48.这个暑假你打算做什么?
49.我已经决定读一些书并游览一些名胜古迹。
50.养成一个良好的阅读习惯对我们来说很重要。
51.旅游被认为是放松的最好方式之一。
52.阅读和旅游能给我们打开一个全新的世界。
第六部分  阅读表达(共3小题:53题1分,54题2分,55题3分,满分6分)
请认真阅读下面短文,用英语回答短文后的问题,并将答案与在答题卡标有题号的横线上。
 Life offers so many lessons, both practical and personal, that you’re never too young to begin learning them. Here are somc skills to learn as soon as possible.
Money Management  
When you start receiving money of your own. It’s time to start understanding your relationship with money. In a world where you can buy any and every object, the key is to save money by buying only essentials (必需品) and a treat sometimes.
Cooking 
One great way to save money is to learn to cook for yourself. Beyond that, cooking at home also helps you control your diet for better health. If you start doing this at an early age, you will not have to depend on your parents too much.
Keeping Promises:   
Promises are a matter of honesty and should be made with care. We must learn from an early age that our word must be followed up by action. When it isn’t, others will quickly lose trust in us and not respect us.
Accepting Rejection (拒绝)
Though you must. be careful not to break your word, others’ promises aren’t always kept. Learn about it early, and you won’t be hurt easily. Also, not every job application or desired (渴望的) friendship will work out, so remember that there are more fish in the sea.
LifelongLearning 
No matter how old you get, there will always be things beyond your understanding. It’s better to learn to be modest now rather than take a proud fall later in life. Be open to new experiences and keep learning. And it’s never t,oo late to start.
53. How many skills are talked about in the passage?
54. Which two skills can help you save money?
50. If one of your friends breaks his promise to you, will you be angry? Why or why not?
第七部分书面表达(共1题;满分20分)
现在,越来越多的外国友人开始关注中国文化。假定你是苏华,你的加拿大笔友Ryan是一个中国迷,他想在中秋期间来中国看看。请认真阅读他写给你的邮件,根据邮件内容及你的了解用英语回复。
To: suhua@ china.com
From: ryan2003@canada.com
Subject: Chinese culture
Dear Su Hua,
     How are you? I hope you are well. As a fan of Chinese culture, I’m thinking about
going to China during the Mid-autumn Festival. Would you please tell me the following
things?
    • How do you usually celebrate the Mid-autumn Festival?
• Which city in China is most worth visiting? Why?
• What is the best way to travel between cities in China?
• What gift can I buy for my friends?
    Please write back and tell me everything.
Best wishes,
Ryan
注意:1.词数90左右,开头和结尾已经写好,不计入总词数;
      2.回复须包括所有要点,可适当发挥,使短文连贯、通顺;
      3.文中不得提及真实的人名、校名等相关信息。
Dear Ryan,
I’m glad to hear you’re coming to China. China is a country with a long history and rich culture. ___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
I hope my reply is of some help to you. Looking forward to seeing you in China.
All the best,
Su Hua
 
答案解析
1C【解析】本题考查介词的用法。句意:由于被巨大的声响 吓到,这些兔子向四面八方跑去。i all directions意为”向 四面八方”,符合题意。
2. B【解析】本题考查副词词义辨析。hardly几乎不;exactly确切地,正好;seriously严肃地;properly适当地。句意:-我会想你的,亲爱的。——我的感受完全一样。故exactly符 合题意。
3. A【解析】本题考查不定代词的用法。句意:七月份将举办一场机器人展览,但是没有人知道确切的日期。根据题干 中的连词but可知此处应用nobody’没有人。
4. D【解析】本题考查比较级的用法。句意:他被建议少吃汉堡、少喝可乐以保持健康。fewer较少,修饰可数名词复数;lee较 少,修饰不可数名词。因为cola是不可数名词,故此处应用less。
5. C【解析】本题考查连词的用法。句意:一一劳驾,你能告诉我去最近的地铁站的路吗?-----直往前走,直到你看见一座白色建筑。它就在那里。根据句意可知此处应用util”直到’
6. B【解析】本题考查名词词义辨析。attention注意力;safety安全;action动作;growth成长。此处是说这个男孩已经失踪 五天了,他的父母担心他的''安全”,故safety符合题意。
7. A【解析】本题考查动词词义辨析。impree给……留下深刻的印象;admire钦佩;remind提醒;warn警告。句意:-你觉得贾森怎么样?一一他很有幽默感,给我留下了深刻 的 。 根据句意可知 A。
8. B【解析】本题考查情态动词的用法。句意:她可能是慢的,但至少她不会犯愚蠢的错误。根据句中连词but可知,前后 句在意义上是转折关系,所以空格处应用may”可能”。
9. A【解析】本题考查固定搭配。have difficulty ( in) doing sth.意为"做某事有困难”,为固定搭配。
10. C【解析】本题考查疑问词组的辨析。句意:一一你骑车上 学花多长时间?一一大约15分钟。Howlog对一段时间 提问,符合题意。
11. C【解析】本题考查动词短语辨析。give... up放弃;wake. .. up叫醒;cheer. .. up使.振作/高兴起来;pick. .. up检起。句意:-小珍妮今天看起来不高兴。一一别担心。一盒巧克力糖会让她高兴起来。故 C。
12. D【解析】本题考查动词的时态。句意:-你今天为什么这么晚?一一当我在公交站等车时,三辆公交车路过都没 有停下来。根据主句中的went by可知动作发生在过去, 从句也应用与过去相关的时态;又因为此处表示"(当时) 正在等车”,故应用过去进行时。
13. A【解析】本题考查交际用语。You’d better not”你最好不要’ Good idea ”好主意’ I think so ”我也这么想’ No problem”没问题”。根据答语中的”那部电影不适合他 们”可知此处应选A。
14. D【解析】本题考查宾语从句的用法。宾语从句应用陈述语序,可先排除A、B两项;根据答语可知问句问的是方 式,故D项符合题意。
15. B【解析】本题考查谤语。A项意为”不雨则已,一雨倾盆/不鸣则已,一鸣惊人n ; B项意为”不能蜡烛两头烧/过度 劳累n ; C项意为”不要把鸡蛋都放在一个篮子里/不要孤 注一掷’D项意为”邻家芳草绿/风景在别处”。句 意:一一我花了一整晚准备我的报告。一一不要熬夜太 晚,否则你会累坏的。记住:精力不可过度耗。故选B。
【完形短文大意】长颈鹿亚历克斯和他的父母一起生活在 动物园里。随着年龄的增长,亚历克斯发现他的脖子比其他长颈 鹿的脖子短,他很担心。但他的父母告诉他,他很特别,让他不要 担心。动物园还给他换了地方,并且有许多游客来看他。
16. B【解析】随着亚历克斯的成长,他发现他的脖子比其他长颈鹿的脖子要短得多。表示发现应用found。
17. D【解析】powerful有力量的;interested感兴趣的;energetic精力充沛的;worried担心的。根据设空后的内容可知此处 表示”他开始变得担心”,故选D。
18. C【解析】亚历克斯尽量不去想他那短短的脖子。结合文意可知 用 neck。
19. A【解析】但是当他的朋友们长得越来越高时,他的脖子却保持很短的状态。表示"保持某种状态"应用动词stayed。
20. C【解析】有时其他的长颈鹿嘲笑他,但他的父母告诉他不要担心。laugh at sb.意为n嘲笑某人”,符合文意。
21. B【解析】结合文意可知此处表示”他就是太矮了”。故short 符合 意。
22. C【解析】只是因为他没有一个长脖子,他将不得不离开动物园吗? because意为"因为,由于",引导原因状语从句,符合文意。
23. D【解析】此处是指,在两个区域之间有一扇小门,亚历克斯是唯一能通过这扇门的长颈鹿。故应用door。
24. B【解析】此处表示"动物园专门为你腾了个地方,因为很多人想看看你有多特别"。故you符合文意。
25. A【解析】excitedly兴奋地;angrily生气地;sadly悲伤地;heavily沉重地。此处是说游客们指着他兴奋地尖叫。 故选A。
【阅读A篇短文大意】本文是一个调查报告。
26. B 【解析】 由文中的"All the students in Class 1,Grade 9. • •"及"Their teachers took a survey of the students’ favourite movies for the year"可知应选 B。
27. D【解析】图表中横轴为电影名,纵轴为学生人数,根据柱状图高度可以看出喜欢"Mystery Island"的学生人数最多, 所以最受欢迎的电影为"Mystery Island"。
【阅读B篇短文大意】本文是一首歌词,介绍了 Jack和Joe 两人之间的珍贵友谊。
28. A 【解析】由文中的"Then Jack broke off his horse’s  head"可知答案。
29. A 【解析】 根据文中的"Long years past,war came so____"可知画线处应为副词,根据歌词中押韵的特点可知此处与句中加粗的past押相同的韵的词是fast。
30. D【解析】由歌词的内容可知Jack和Joe两人相互帮助,这 体现了他们之间珍贵的友谊,故D项符合题意。
【阅读C篇短文大意】本文是对蒲公英的一些介绍。
31. C【解析】根据第二段中的"他们不希望它们(蒲公英)长在花园里"可推测,大多数人认为蒲公英是野生植物。故 weds应是"野生植物;杂草"之意。
32. C 【解析】根据第二段中的"The leaves must be picked before the flowers come out or they will not taste good"可知答案。
33. B【解析】第一段主要讲述了蒲公英是如何从欧洲传人北美洲的;第二段主要讲述了蒲公英的各种用途;第三段主 要讲述了蒲公英顽强的生命力及它是如何传播种子的。A 选项只讲述了第一段的内容;C选项只讲述了第二段的内 容;D选项只跟第三段的内容有关,这三个选项都不够全 面,故选B。
【阅读D篇短文大意】本文是关于艺术家Alexandra Nechita 的介绍。
34. C【解析】根据文章第一段的最后一句可知答案。
35. B【解析】 根据文章第三段中的"Alexandra’s work was similar in some ways to the paintings by famous artists like Picasso"可知B项符合题意。
36. A【解析】她只是无法想象做任何其他事情能给她带来如此快乐和满足,所以只有绘画能使她如此快乐和满足。故 A 项符合题意。
37. D【解析】polite有礼貌的;generous慷慨的;patient耐心的;creative有创造力的。根据倒数第二段中的"People were amazed at howyoung Alexandra was,but mostly they loved her imaginative artwork"可推知D项符合题意。
38. steps      39. lucky      40. dealing     41. condition      42. widely
43. accepted     44. avoid     45. enough       46. Mine     47. Catches
Possible answers
48. What are you going to do this summer holiday?
49. I have decided to read some books and visit some places of interest.
50. It’s very important for us to develop a good reading habit
51. Travelling is considered to be one of the best ways to relax
52. Reading and travelling can open up a whole new world t,o us
 
Possible answers
53. Five
54. Money Management and Cooking.
55. Yes. Because I think promises are a matter of honesty
No. Because I’ve learned others’ promises aren’t always kept.
Possible version one:
Dear Ryan,
I’m glad to hear you’re coming to China. China is a country with a long history and rich culture.
The Mid-autumn Festival is a traditional festival in China. On that day, families get together and have a big dinner. We eat moon cakes and enjoy the full moon. It’s great.
There’re many beautiful cities in China. Beijing is one of r.he besr. choices. It’s the capital of
China and it has many famous sights like the Great Wall, the Summer Palace and the Palace Museum
After visiting Beijing, you can take a high-speed train to visit other cities. And you can buy Chinese knots or chopsticks for your friends.
I hope my reply is of some help to you. Looking forward to seeing you in China.
All the best,
Su Hua

Possible version two
Dear Ryan,
I’m glad to hear you’re coming to China. China is a country with a long history and rich culture.
The Mid-autumn Festival is a traditional festival in China. On that day, families get together and have a big dinner. We eat moon cakes and enjoy the full moon. It’s great.
There’re many beautiful cities in China. Among them, Suzhou is most worth visiting because of its beautiful gardens. Also, it’s known as “a land of fish and rice”.
It’s convenient to travel between cities in China. The best way is to take a high-speed train because it’s fast and easy. You can buy silk or tea for your friends
I hope my reply is of some help to you. Looking forward to seeing you in China.
All the best,
Su Hua

文章
来源莲山
课 件 w w w.5y K J.Co m
最新试题

点击排行

推荐试题

| 触屏站| 加入收藏 | 版权申明 | 联系我们 |