吉林省2018年中考英语真题试卷(有解析)

作者:佚名 资料来源:网络 点击数:    有奖投稿

吉林省2018年中考英语真题试卷(有解析)

本资料为WORD文档,请点击下载地址下载
文章来
源莲 山课件 w ww.5 Y
K J.cOm

吉林省2018年中考英语真题试题
英语试题共8页,包括五道大题。全卷满分120分,考试时间为120分钟。
其中听力部分满分20分,考试时间为20分钟。考试结束后,将本试题和答题
卡一并交回。
注意事项
    1.答题前,考生务必将自己的姓名准考证号填写在答题卡上,并将条形码准确粘贴在条形码区域内。
2.答题时,考生务必按照考试要求在答题卡上的指定区域内作答,在草稿纸试题上答题无效。
 一、听力(共20分)
Ⅰ.情景反应   根据你所听到的句子,选择恰当的应答语。(5分)
1. A. Fine              B.Sure                C. Never mind
2. A. I' m sorry          B. Yes, please.          C. Too bad
3. A. She has a fever.     B. She likes swimming.   C. She is a student.
    4. A. Have fun.          B.It’s sunny.           C.Sounds good.
    5. A. Three dollars.      B. Here you are.         C Me, too
 Ⅱ.对话问答   根据你所听到的对话及问题,选择正确答案。(5分)
6. A. Behind the supermarket. B In front of the supermarket. C. Across from the supermarket.
7. A. A movie              B. A song.                  C. A game.
8. A. By writing.            B. By listening.             C. By reading.
9. A. It's boring.            B it's relaxing.              C. it's interesting.
10. A. For three years.       B. For four years.           C. For five years.
Ⅲ.图片理解  看图听描述,选择与你所听到的描述内容相符合的选项(下列图中有一幅图片与描述内容无关)。(5分)
      

Ⅳ.短文理解  根据你所听到的短文内容判断下列各句正(T)、误(F)。(5分)
16. Jane stayed in an old hotel.
17. Jane visited the Great Wall of China.
18. Jane talked with a primary school student about Chinese culture.
19. Last week, Jane went to London from China by plane.
20. Jane wants to go back to China next year.
二、基础知识(共15分)
V.句意填词  根据所给句子,填入一个适当的单词,使句意完整。(5分)
21. The old photos made me think            the good old days
22. One day, you will leave your parents. You have to learn to look after          .
23. you're supposed to          at the door and wait before entering the office.
24. I’ve heard many beautiful clothes are on         in the clothes store. let's go shopping now.
25. You’d better not stay out          with your friends. You need to come back by 9 p.m.
Ⅵ.单项选择  从每小题所给的三个选项中选出一个正确的答案。(10分)
26. Yesterday’s concert was           great success. All the people showed interest in it
A. the                   B. an                   C. a
27. ---Which club do you want to join, the chess club or the swimming club?
   ---          .  I want to join the basketball club.
A. Neither                B Both                C. All
28. ---Do you agree          my plan?
---Yes, it is wonderful.
A. in                    B. with                 C. of 
29. Let’s save pandas! There           only about 2, 000 pandas living in the forests now .             
    A. am                   B is                   C are
30. Please          here earlier! We don't want to miss the last bus to the library.
    A. arrive                B. to arrive              C. arriving
31. It's a good idea to           new words in the dictionary.
A. cut up               B. look up               C. put up
32. I sleep with the window open          it's really cold.
A. unless               B. till                   C. or
33. The school music festival           next Monday.
A.was held              B held                 C will be held
34. ---Excuse me. I wonder          the plane can land on time.
   ---Wait a minute, please. Let me check it out.
A. if                 B which                   C that
35. While Alan was writing a letter, the children          outside
    A. play              B. were playing             C. will play
三、交际运用(共15分)
Ⅶ.完成对话从方框中选择正确选项(方框中有一个选项与对话内容无关)。(5分)


 

 


Betty:  Hi, John.  36   You look upset.
John : Oh, Betty. Mr. Green is angry with me.
 Betty: Mr. Green? He is a kind man, How come?
John: Well.   37   I even forgot to tell him there was an important meeting today, so he got angry with me.
Betty: But I don't understand. You're careful all the time.
John: Yeah,.But I can't sleep well recently because my new neighbor is always turning the TV on loudly until midnight.
Betty:   38  
John: It's difficult. I don't know him yet.
 Betty: If you don't want to see him, just write him a note.
John :   39  I'll have a try. But I'm still worried about how to cheer Mr. Green up.
Betty: I think you should say sorry to him and explain what's happening to you.
 John :OK. Thanks for your advice.
 Betty :   40 
Ⅷ.补全对话根据所给对话,填写适当的内容,使其完整、正确(每空词数不限)。(10分)
Anna: Good morning, Mary!
 Mary:  41  , Anna!
 Anna: Junior high school days are over. I'll miss all of my teachers.
 Mary:  42  ?
Anna: Mr. Brown. I like him best.
 Mary: I like him, too. His classes were great and we were  43  at English than before.
Anna: Because of him, my English scores doubled.
 Mary: Shall we do something to express our thanks before leaving?
Anna: Sure.  44  singing a song for him?
 Mary: That will be great. We can sing in the party.
Anna: Do you mean the party on Wednesday?
Mary:   45  . let's start to practice right now.
四、阅读(共50分)
Ⅸ.短文填空  从方框中选择正确选项,完成短文(方框中有两个选项是多余的)。(10分)


There was a time when I had some difficulties in my life. I felt  46  all day long. Nobody could make me cheerful. One thing that happened made me change.
One day, I went to the  47  for a rest. There was an empty bench and I sat down. Suddenly, a young boy came around. “Did you see  48  I found?” he asked in excitement.I looked down and saw a small withered(枯萎的)flower lying in his hands. Seeing this, I felt even more depressed(沮丧的),I wanted him to go away, so I smiled to him and then turned my back.
However, instead of  49  away, the boy sat next to me. “It smells good and it’s beautiful, too! That ’ s  50  I picked it up,” he said. “ Here,it’s for you.” I knew I had to take it, or he might never leave. So I reached for the flower and said, “Thank you!” I waited,but the boy didn't  51  the flower in my hand. He just held the flower and didn't t move. It was not until then that I noticed the boy could see  52  .
I took the flower with tears and said, “Thanks a lot! You have picked up the best one.” “My pleasure. ’’ the boy replied  53 ,and then ran away. The boy couldn’t see,                 54   in his imagination(想象),the world was beautiful. I saw a withered flower, while he“saw”a beautiful flower.
I held the flower up  55  my nose and took a deep breath. I smelt the fragrance(香味) of it. It was indeed (的确)the most beautiful flower.
X.阅读理解(40分)
(A)
Traveling can be expensive. But there are some ways to save money when traveling. Try some of the advice below on your next vacation and your wallet will thank you.
Look for city tourism cards. With the card, you can pay less at restaurants and shops. You don ’ t have to wait for a long time at busy attractions. You might even get free tickets to top tourist attractions. City tourism cards can save your money and time without question.
Don’t get the best room. How long will you stay in your room? Will you just be sleeping there? Do you really need a bigger room with a good view(景色)?
Find a hotel outside a city. It can help you save some money by choosing a hotel away from big tourist attractions, for you are always doing the same 一 go to the attractions and then return to your hotel to sleep.
Book (预订)a room with a kitchen. Although some people might not like to cook while on vacation, I don’t mind making breakfast in my room. We always eat at a nice restaurant on our last night of the vacation. I’d rather eat breakfast and lunch at the hotel and then spend much money on a delicious supper.
阅读上面的信息,选择正确答案(10分)
56.With ,you can pay less at restaurants and shops.
A.ID cards B. tourism cards C. bank cards D. phone cards
57..The underlined words “tourist attractions” in Paragraph 2 mean     .
A. 旅游方式    B.旅游设施      C.旅游手册      D.旅游景点
58.To save some money, the writer advises tourists to        .
A. get the best room                 B. live near big tourist attractions
C. live away from big tourist attractions D. take a map with them when traveling
59.The writer prefers to make breakfast and lunch in the hotel because             .
A.they are healthier and more delicious
B.he likes cookers in the hotel
C.there are not any restaurants in the neighborhood
D.he ’ d rather, spend much money on a delicious supper
60.What does the passage mainly talk about?
A. How to save money when traveling. B. How to get a tourism card.
C. How to find a hotel outside a city. D. How to book a room on the Internet.
(B)
61. Thai people are used to eating rice as a meal. Also, most Thai people do not sit down to eat a proper meal because they usually eat when they are hungry, especially kids and teenagers.
62. Fashion is full of culture. The Tang Costume stands for Chinese history and fashion culture. The Tang Costume got its name because China became known to other countries during the Han and Tang dynasties.
63. In Australia, people celebrate the New Year from January 1st to January 6th. It is a public holiday and many people love to spend this day with their families and friends.
64. There are two kinds of schools in England. One is the state school where parents do not pay money. And ninety percent of children go there. The other is the private school where parents pay some money for their children to go.
65.Whether they’ re good manners or not depends on where you are. Some East Africans spit (吐口水)four times as a kind of blessing(祝福). In parts of Polynesia, it is bad to be seen eating. They politely turn their backs on each other when they are eating food.
根据上面每段的陈述,从方框中选出与其匹配的名称。(5分)

(C)
Tubbat and his wife, Tosontsagaan,are villagers in Inner Mongolia’s Ejin Banner(内蒙古伊金霍洛旗),where there is the Badain Jaran Desert (巴丹吉林沙漠),one of China ’ s four biggest deserts. They have spent 16 years fighting against the desert. They plant trees in the desert area to keep the sand and protect the environment.
Tubbat has planted more than 50,000 trees covering about the size of 133 football fields. “When I was a child, there were lakes, forests and animals. And it rained a lot,” said Tubbat. “But sandstorms turned the green land into a desert. ’’
Tubbat started to plant trees in 2002 after he finished his job as a government official (政府官员).His wife supported his decision. They did all this for free and even spent most of their own money. “ Many people do not understand why I do this. They don’ t know the happiness I feel when I see the land turn green again,” said Tubbat. “ My wife ’ s support gives me energy. Our children want us to live in a city. But this is not the right time. I want to grow more trees,” he said.
Tubbat is happy that more people have begun to plant trees after hearing his story. Some have even visited him to learn how to plant trees in the desert. “ Trees can bring rain and animals,” he said. “I want to be a tree, to grow up in the desert and hold the sand until I die. ”
根据短文内容,判断下列各句正(T)、误(F)。(5分)
66.Tubbat and his wife have spent 16 years fighting against the desert.
67. Planting trees in the desert area can keep the sand and protect the environment.
68. The couple planted more trees to get more money.
69. More people stopped planting trees after hearing Tubbat’s story.
70.According to the passage, Tubbat wants to spend his whole life planting trees.
(D)
The Inuit people of North America used to be called Eskimos.  71   Their lives have changed a lot in 30 years.
The Inuit people used to live in igloos (冰屋)in winter, but today, many of them live in houses in small towns. They used to hunt seals (海豹). 72  Many of them still wear seal-¬skin clothes today because they are very warm. Remember, the weather is very cold for many months of the year.
Mariano Tagalik, a 65-year-old Inuit, told us a little about her past life. “Our
winter igloos were very warm. We cooked inside, so sometimes it got too hot.   73   In the short summers, we lived in seal-skin tents, but I spent as much time as possible playing outside. ”
To move over the snow, Inuit people wore special snowshoes on their feet.  74  These machines can travel long distances(距离)in a short time. In the past, it took them days or weeks to travel the same distance.
  75  , and they learnt everything from their parents. Now, like all North
Americans,they go to school for about ten years. Life is not as hard as it used to be,but many of the older Inuits hate modem life and want to go back to the old days.
根据短文内容,将下面方框内的句子还原到文中空白处,使短文内容完整、通顺(每个选 项只能用一次)。(5分)

 

(E)
Artificial Intelligence (人工智能)or AI has been used in many different fields to perform certain tasks, including education, heavy industry, toys and games and so on.
Education
There are a number of companies that create robots to teach subjects to children, ranging(范围)from biology to computer science. With the help of AI, MOOC, or Massive Open Online Course, allows students from around the world to take classes online. Though such tools have not become popular yet.
Heavy Industry
Robots have become common in many industries, and are often given jobs that are considered dangerous to humans. Repetitive (重复的)jobs may lead to mistakes or accidents while robots can be very helpful to avoid them.
Toys and Games
Companies like Mattel have been creating Al-enabled toys for young people, even for kids aged three.
Those toys are able to understand conversations, give smart answers and learn quickly. AI has also been used in video games, for example video game bots(视频游戏机器人),which are designed(设计) to fight against you in the game.
根据短文内容填空,每空不超过2个词。(10分)
                        AI Is of Great Use
Education ★  Companies create robots  77  subjects to children.
★ MOOC allows students from around the world to take classes online.
  76   ★  Robots are often given jobs that are considered  78  to humans.
★ Robots can be very helpful to avoid mistakes or accidents.
Toys and Games ★ Mattel has been creating Al-enabled toys for young people, even for  79  aged three.
★Those toys are able to understand conversations, give smart answers and learn  80  .
(F)
Alice is a college student and in her internship(实习期)now. Last month, she bought a scarf which she really liked. It cost her more than 50 dollars. It’s not cheap, but it made her happy, because she had dreamed of having one for a long time.
Every morning, when she puts on her new scarf, she feels so happy that it seems the whole day is full of hope. Alice has been used to rewarding (奖励)herself through shopping. This hobby also drives her to work hard and makes her life keep getting better.
But her mother, Mrs. Miller thinks quite differently. When Mrs. Miller knew the price of Alice’s new scarf, they started to argue with each other and the argument (争执)lasted for almost a whole day. Her mother thought that she shouldn't spend so much money on it, while Alice thought her mother didn't understand her at all.
But Alice didn't know that her mother’s life was very hard. When Mrs. Miller was very young, she could not find enough clothes to wear in winter. She needed to learn how to spend every penny(便士,货币单位)as if it were two so that she could survive(生存).
It ’ s just natural that two people can’t understand each other because they have different experiences. Then, how can we change the situation? Try to be patient with the people around you. Try to get to know them. And try to stand in their shoes. If Alice follows the advice,I think she will get on well with her mother.
根据短文内容,回答下列问题。(10分)
81. How much did the scarf cost Alice?
82. How has Alice been used to rewarding herself?
83. When did Mrs. Miller start to argue with Alice?
84. Did Alice’s mother have an easy life when she was young?
85. How many pieces of advice does the writer give Alice?
五、书面表达(共20分)
XI. (A)尊老爱幼、诚实守信是中华民族的传统美德。传承家风、铭记家训是我们需要肩 负的神圣使命。下面是李华给她的外国朋友David写的一封介绍“家风、家训” (Family Instructions)的信。请将其补充完整,每空一词。(5分)

 

 

 

(B)文娱、体育、户外等丰富多彩的课外活动为我们的生活增添了生机和活力。请以 “After-school Activities Make My Life Colorful” 为题,为校园专栏写一篇英文稿件。(15分)
内容包括:   1.你所参加的1---2项课外活动;
2.课外活动给你带来的收获及感受。
写作要求:   1.词数90词左右;
2. 文章不得出现真实的学校名称与姓名。
答案解析1. A    2. B    3. A    4. C    5. B  6.C    7. A    8. C    9. B    10. A   11.D     12. B     13. E    14. A    15. F  16. T      17.T      18.F      19.F      20.T  21. of/about 22. yourself/yourselves 23. knock/stand  24. sale/show/display 25. late
26. C【解析】本题考查冠词的用法。设空后的success在此是可数名词,意为”成功的事”,表泛指,且great以辅音音素 开头,故用a。
27. A【解析】本题考查代词的用法。根据答语中的”我想加入篮球倶乐部”可推断,答话人既不想加人国际象棋倶乐部 也不想加人游泳倶乐部。故所缺的词是Neither”两者都不
28. B【解析】本题考查固定搭配。agree with sb./sth.意为''同意……”,故所缺的词是with。
29. C【解析】本题考查There be句型。根据设空后的” onlyabout 2,000 pandas1'可知对应的be动词是are。
30. A【解析】本题考查祈使句的结构。肯定祈使句以动词原形开头。故选A。
31. B【解析】本题考查动词短语辨析。cut up切碎;look up查阅;put up搭建。句意:在词典里查生词是个好主意。故答 案为B。
32. A【解析】本题考查连词的用法。句意:我开着窗户睡觉,除非天真的很冷。表示”除非”要用ules。
33. C【解析】本题考查一般将来时的被动语态。句意:学校音 乐节将在下周一举办。The school music festival和hold之间是被动关系,应用被动语态;再结合时间状语next Monday可知,要用一般将来时的被动语态。
34. A【解析】本题考查宾语从句的引导词。根据本题语境可知此处是说 , 我想知道飞机能否按时降落, 故答案为A。
35. B【解析】本题考查动词时态。根据本题语境可知,当Ala 写信的时候,孩子们正在外面玩耍。表示过去某时某事正 在发生要用过去进行时。
36. B    37. F     38. A      39. C     40. D
41.Good morning/ Morning /Hello/Hi/Hey Hi(, ) there/ Hey(, ) there
42.Which teacher /Who will you miss (the most) ? /Who/Which is your favorite teacher? / Which teacher /Who will you miss (the) most? /Who/Which teacher do you like best?
43.( much/even/far/a lot) better/greater/cleverer/more excited/more expert/more skilled/ more skillful(若只出现 good、great、clever、excited、expert、skilled、skillful 的原级形式,则 给1分)
44.How about/What about/ Why not consider/Why don’t you consider(若作答为 Why not/ Why don' t you 则给 1 分)
45.Yes/Yeah/ That’s right/You’ re right/Right/Of course/Certainly/Sure
46.B 47. F 48. D 49. J 50. I 51. L 52. G 53. A 54. E 55. H
【阅读A篇短文大意】本文主要介绍了一些在旅行中省钱 的方法。
56. B 【解析】根据第二段中的1' Look for city tourism cards. With
the card, you can pay less at restaurants and shops1'可知答案 为 B。
57. D【解析】词义猜测题。结合上下文可推断,你甚至可能得到一些顶级''旅游景点''的免费门票,故tou/st attractions的含义是”旅游景点”。
58. C【解析】根据第四段中的''It can help you save some money by choosing a hotel away from big tourist attractions.可知答案为C。
59. D【解析】根据最后一段中的''I’d rather eat breakfast and lunch at the hotel and then spend  much money on a delicious supper”可知答案为D。
60. A【解析】主旨大意题。通读全文可知,本文讲的是“在旅行时怎样省钱”
故答案为 A。
【阅读B篇短文大意】五个段落分别讲的是:泰国人的饮食 习惯;关于唐装的介绍;澳大利亚人如何庆祝新年;英国的两种学 校;不同国家的礼仪。
61—65 EADCB
【阅读C篇短文大意】Tubbat和他的妻子都是内蒙古伊金 霍洛旗的村民,他们已经花了十六年时间和沙漠作斗争。为了保 护环境他们种了许多树。
66—70 TTFFT
【阅读D篇短文大意】
本文主要介绍了因纽特人过去和现在的生活。
71—75 CEADB
【阅读E篇短文大意】本文主要介绍了人工智能在教育、重 工业、玩具和游戏领域的使用。
76. Heavy Industry
77. to teach/that teach/which teach
78. dangerous/not sae/unsafe
79. kids/a kid/the kid
80. quickly/quick/fast
【阅读F篇短文大意】Alice习惯通过购物来奖励自己,并以 此来激励自己努力工作。她的消费观没有得到妈妈的认同,两人 经常发生争执。实际上,两个经历不同的人无法互相理解,这是^艮 自然的事情。但每个人都要对周围的人有耐心,要多了解他人,并 尽量换位思考,这样才能和睦相处。
81.  More than fifty dollars. /More than 50 dollars. /
She paid more than 50 dollars for it. /It cost her more than 50 dollars. /
She spent more than 50 dollars on/buying it•(少 more than 扣0. 5分)
82.  Through/By shopping. /
Alice/She has been used to rewarding herself through/by shopping. /
Alice/She has been used to rewarding herself through/by buying things.
83. When Mrs. Miller/her mother knew the price (of her new scarf). /
When Mrs. Miller/her mother knew how much the new scarf cost. /
When Mrs. Miller/her mother knew what the price of the new scarf was.
84.  No. /No, she didn’t.
85.  Three/3/Three pieces of advice. /The writer gives Alice/her three pieces of advice.
86. age 
87. honest/open/straight/frank/direct
88. in/having/meeting/facing 
89. realize/know/understand
90. ours/mine/this/that/those/these
After-school Activities Make My Life Colorful
Nowadays, after-school activities are becoming more and more popular. There are many different kinds of activities, for example, arts and sports. I joined a volleyball club last year. I am used to playing volleyball after school.
In the volleyball club, I’ ve made lots of friends. We often play volleyball after school. Whether it is hot or cold, we never stop playing it. I feel happy while playing volleyball. And it is also a good way to relax myself. I think I will continue to play volleyball after school in the future.
All in all, after-school activities make my life more colorful and meaningful.

文章来
源莲 山课件 w ww.5 Y
K J.cOm
最新试题

点击排行

推荐试题

| 触屏站| 加入收藏 | 版权申明 | 联系我们 |