2018届中考英语复习备考精编(共22套含解析人教新目标版)

时间:2018-07-02 作者:佚名 试题来源:网络

2018届中考英语复习备考精编(共22套含解析人教新目标版)

本资料为WORD文档,请点击下载地址下载
文章来
源 莲山 课件 w w
w.5 Y k J.cOm

课时1  七年级(上)Units 1-4(含Starter)
 
Ⅰ.语法与情景对话
1.[2017徐州]We have no food at home. Shall we go to the       ?
A. library        B. supermarket  C. hospital     D. theatre
2.[2017安徽]Our geography teacher told us to        more information about our city and share it next week.
A. find out        B. keep away       C. turn off        D. use up
3.[2017德州]While traveling in a strange place, you’d better        the local people and follow their customs (习俗).
A. watch          B. change           C. control         D. teach
4.[2017随州]—Do you know the student        David and Jack?
—Yeah. It’s Jim.
A. among      B. in         C. between   D. around
5.[2017宜昌]—It is said that the TV program Readers was quite popular.
—Yes. I watched        at eight every Saturday.
A. it           B. them          C. that     D. those
6.[2017北京]My father is a worker.        is very kind.
A. He           B. She       C. His     D. It
7.[2017随州]Lang Lang is        famous pianist. He plays        piano very well.
A. a; the            B. the; the          C. the; /       D. a; /
8.[2017恩施改编]Taiwan is an important part of China. It lies        the southeast of China.
A. in             B. on           C. to     D. at
9.[2017十堰]I usually have _______ breakfast at home. I think it’s good for my health.
A. a           B. an     C. the      D. /
10.[2017铜仁改编]      made paper first in the world.
A. India         B. Egypt      C. England    D. China
11.[2017沈阳改编]These people are really nice. They        show respect for our feelings.
A. seldom       B. never         C. always       D. already
12.[2017盐城]Jackie Chan won an Oscar after        56-year-long career in the film industry.
A. he          B. his            C. him       D. himself
13.The bus is so crowded that we can’t find any        for any more people.
A. place          B. floor          C. area           D. room
14.Zhang Lin is a popular        in this school and most of her students are her fans.
A. farmer        B. doctor     C. worker       D. teacher
15.Two months  a long time. We can visit our grandparents during the vacation.
A. am          B. is        C. are        D. Has
Ⅱ.完形填空[2017黄石]
Friendship, which you think may have lost, will come back amazingly. I had a best friend   1   the age of 7.Two years later, her family moved to England. Before she left, she gave me a similar bracelet (手镯) to   2  . She said it was like our friendship. She also told me to be   3   with it and remember our friendship. She   4   that she would be back to visit me one day.
Years passed,   5   I never saw her. I took the bracelet off, because I thought she might have forgotten me.
Guess what! All these years, our parents   6   kept in touch (保持联系). One day, they decided to see each other at the city where we lived, without telling us. Later that night, when we met, we were both   7   and of course, very pleased to see each other again. Then we talked about the things that   8   to us all these years. In the conversation she found I wasn’t   9   the bracelet she gave me, so she asked why. I explained the   10   with patience. Then she said, “I promised you that I would come back, so here I am today. I always remember our friendship. I will do everything I can to keep my promise.”
1. A. by B. in C. a D. from
2. A. mine B. hers C. ours D. theirs
3. A. careful B. comfortable C. personal D. wonderful
4. A. agreed B. told C. promised D. offered
5. A. because B. and C. so D. but
6. A. still B. always C. never D. seldom
7. A. moved B. surprised C. interested D. worried
8. A. happened B. appeared C. introduced D. regretted
9. A. dressing B. bringing C. carrying D. wearing
10. A. hope B. reason C. purpose D. message
Ⅲ.阅读理解[2017呼和浩特改编]
I hired a man to help me repair an old farmhouse. His first day on the job made him mad—a flat tire (轮胎) made him lose an hour of work, he cut his finger with a knife and his old truck refused to start. While I drove him home, he sat in silence.
On arriving, he invited me to meet his family. As we walked towards the front door, he stopped at a small tree and touched the tips of the branches with both hands. When opening the door, his face was full of smiles and he hugged his two children and gave his wife a kiss.
Afterwards, he walked with me to the car. We passed the tree. I was so curious that I asked him about what I had seen earlier. “Oh, that’s my trouble tree,”he replied. “I know I can’t help having troubles on the job, but one thing is for sure. Those troubles don’t belong to my children and wife. So I hang them in the tree every night and ask God to take care of them. Then in the morning, I pick them up again.”
“The funny thing is,”he smiled, “when I come out to pick them up in the morning, there aren’t as many as those hung up the night before.”
1. What didn’t happen on the man’s first day of repairing the old farmhouse?
A. One of his tires had no air.                B. His finger was cut by a knife.
C. He couldn’t start his old truck.              D. He arrived an hour earlier.
2. Seeing the man touch the tree, the author felt _______.
A. sorry          B. curious           C. worried         D. bored
3. What does the underlined word “them”refer to?
A. The man’s children and wife.      B. The man’s children.
C. The troubles on his job.                    D. The trees.
4. Which of the following is TRUE according to the passage?
A. The man invited the author to meet his family.
B. Seeing his children and wife, the man was very sad.
C. Once the man met troubles on his job, he hung them in the tree and never took them again.
D. What the man did was very funny.
5. What do you think of the man?
A. He liked planting trees.
B. He was always late for work.
C. He always worried about his job.
D. He loved his family very much and never brought troubles to them.
Ⅳ.任务型完形填空[2017绍兴改编]
become, what, stay, you, young, an, country, glad, for, get
Malala Yousafzai, 19, is a Pakistani youth activist. She is the 1. _______ person in the world ever to be named United Nations(U.N.)Messenger(信使)of Peace. The United Nations is 2. _______ international organization, which is meant to encourage 3. _______ to work together on different opinions without the use of war. Yousafzai has 4. _______ accepted the role of working for girls' education. Usually, a messenger 5. _______ in the position(职位)for three years. “If 6. _______ want to see your future bright, you have to start working now and not wait 7. _______ anyone else,” she said at the acceptance meeting in New York. In 2012, Yousafzai was nearly killed by the Taliban because she worked hard 8. _______ the same education for young girls in Pakistan. But later her condition improved. 9. _______ a brave girl! Since then Yousafzai 10. _______ a symbol for peace and girls’ right to receive an education.
V.根据所给汉语提示完成下列句子(每空限填一词)
1. 你的外国笔友姓什么?
What’s your foreign pen pal’s              ?
2. 谢谢你给我这么多的帮助。
                      helping me so much.
3. 在消防员的帮助下,火被扑灭了。
                      of the firemen, the fire was put out.
4. 谢谢!祝你度过愉快的一天。
Thank you! Have a              .
5. 你能告诉我你的电话号码吗?
Can you tell me your              ?
Ⅵ.口语交际[2017齐齐哈尔改编]
A: Hello!This is Wang Hong. 1. ______
B: Yes, Li Mei speaking.
A: Hi, Li Mei. What are you going to do this weekend?
B: 2. ______
A: Beijing? That is a good place to visit.
B: Right, would you like to go with me?
A: Yes, I’d love to, but I’m afraid I can’t. My grandfather is ill. I have to look after him.
B: 3. ______ I hope he will get better soon.
A: I hope so. By the way, 4. ______
B: With my parents.
A: 5. ______ Bye-bye.
B: Thank you. Bye.
Ⅶ.书面表达[2017乐山改编]
某英文杂志中学生专栏正在征集“二孩政策”放开后孩子们的意见。你们班就“Do you agree that your parents have a second child?”这一话题,展开了一次讨论。请你根据下表提示写一篇短文, 向该杂志社投稿,介绍讨论的情况。
观点 赞成 反对
理由 1.不会感到孤独(won’ t
feel lonely);
2.可轮流照顾父母(take turns to look after their parents)。 1.担心父母更爱弟弟或妹妹(get less love);
2.害怕与弟弟或妹妹相处不好(may not get along well)。
你的看法……
提示:1. What are the reasons for agreement?
2. What are the reasons for disagreement?
3. What’s your opinion?
要求:1. 须包括所有提示内容, 可适当发挥;
2. 文中不得出现真实的人名、校名和地名;
3. 词数:80词左右(开头已给出, 不计入总词数)。
Do you agree that your parents have a second child? Different students have different opinions about it.
                                                                                       
                                                                                       
                                                                                       
                                                                                       
                                                                                       
                                                                                       
                                                                                       
                                                                                       

Ⅰ.语法与情景对话
1. B【解析】考查名词词义辨析。句意为:家里没有食物了。我们去_______好吗?library图书馆;supermarket超市;hospital医院;theatre剧院。分析四个选项可知只有supermarket符合句意,故选B。
2. A【解析】考查动词短语辨析。句意:我们的地理老师告诉我们_______更多关于我们城市的信息,并在下周分享。find out找出,查明;keep away远离;turn off关闭;use up用完。从“share it next week”可知,地理老师让我们找到更多有关我们城市的信息,以便分享。故选A。
3. A【解析】考查动词词义辨析。句意:在一个陌生的地方旅游时,你最好_______当地的人们,并且遵循他们的习俗。watch观看;change改变;control控制;teach教。结合语境可知选A。
4. C【解析】考查介词词义辨析。句意为“你认识戴维和杰克之间的那个学生吗?”“认识。是吉姆。”between…意为“在……和……之间”。故选C。
5. A【解析】考查指示代词的用法。句意“据说电视节目《朗读者》十分受欢迎。”“是的。我每周六晚上八点看_______。”它,指代上文提到的同一个事物;them他(它)们;that那个,指较远的一个;those那些。根据句意可知此处指代上面提到的电视节目《朗读者》。故选A。
6. A【解析】考查人称代词的主格。句意:我的爸爸是一名工人。_______非常善良。He他,主格;She她,主格;His他的,形容词性/名词性物主代词;It它,主格。分析句子结构可知此处缺少主语,应用人称代词的主格形式,再根据My father可知应选A。
7. A【解析】考查冠词的用法。句意:郎朗是一位著名的钢琴家。他钢琴弹得特别好。根据句意可知第一个空表示泛指,意为一位著名的钢琴家,第二个空格后piano为表示乐器的名词,前面应用定冠词the。故选A。
8. C【解析】考查人称代词。句意“你觉得著名演员成龙怎么样?”“特别棒!我非常喜欢。”he他,主格;his他的,形容词性物主代词;him他,人称代词宾格;himself他自己,反身代词。like是动词,后面跟人称代词宾格。故选C。
9. D【解析】考查冠词的用法。句意:我通常在家吃早饭。我认为这对我的健康有好处。表示一日三餐的breakfast,lunch, supper,前三餐中间不用冠词。故选D。
10. D【解析】考查名词词义辨析。句意:_______是世界上最早造纸的国家。India印度;Egypt埃及;England英格兰;China中国。根据常识中国是最早造纸的国家,可知应选D。
11. C【解析】考查副词词义辨析。句意:这些人真的是很友好。他们_______对我们的感受表示尊重。seldom很少,几乎不;never从不;always总是;already已经。由语境可知选C。
12. B【解析】考查形容词性物主代词的用法。句意:成龙在_______56年的电影生涯后获得了奥斯卡奖。he他,主格;his他的,形容词性物主代词/名词性物主代词;him他,宾格;himself他自己,反身代词。分析句子结构可知此处应用形容词性物主代词修饰career。故选B。
13. D【解析】考查名词词义辨析。句意:这辆公共汽车如此拥挤以至于我们不能再为更多的人找到任何_______。place地方;floor地板;area面积;room空间。根据句意可知应是找不到任何空间。故选D。
14. D【解析】考查名词词义辨析。句意:张琳在这所学校是一位受欢迎的_______,她的大多数学生都是她的粉丝。farmer农民;doctor医生;worker工人;teacher老师。根据句中的关键词her students可知张琳是一位受欢迎的老师。故选D。
15. B【解析】考查动词辨析。句意:两个月是一段很长的时间,我们可以在假期拜访我们的爷爷奶奶。Two months是一个时间段,作主语时,谓语动词用单数,故选B。
Ⅱ.完形填空
【主旨大意】文章讲述了作者跟她的好朋友的友谊。好友在搬走前送了作者一个手镯,并承诺一定会回来的。但是因为几年的失联,作者曾经丧失了信心,摘下了手镯。但最后好友还是出现在作者面前,遵守了她的诺言。
1. C【解析】考查介词。根据空格后的“the age of 7”可知,这里说的是7岁时,表达年龄at the age of...,为固定搭配,故选C。
2. B【解析】考查代词。根据后句:similar to...和……相似,根据句意可知,She said it was like our friendship.她说这就像我们的友情一样。可知她给我的手镯应该是和她的相似,故选B。
3. A【解析】考查形容词词义辨析。 根据句意可知她是叫我要小心珍重它,be careful with 对……小心,故选A。
4. C【解析】考查动词词义辨析。根据that she would be back to visit me one day. 她某天会回来看我,可知,这里应该是她保证会回来,故选C。
5. D【解析】考查连词。根据空格前Years passed,许多年过去了,空格后I never saw her.可知我再也没有看到她。上文说她保证会回来,所以此处应该是表转折,故选D。
6. A【解析】考查副词词义辨析。根据空格前Guess what! All these years, our parents...猜猜发生了什么!这些年来,我们的父母……及空格后kept in touch(保持联系),可知,语气是惊喜的,所以应该是他们仍然保持联系,故选A。
7. B【解析】考查形容词词义辨析。根据when we met, we were both...当我们见面的时候,我们都……可知,多年未谋面的好友再次相见,应该是十分惊喜的,故选B。
8. A【解析】考查动词词义辨析。根据空格前Then we talked about the things that 然后我们谈论事物……以及空格后all these years这些年来,可知,应该是发生在我们身上的事, happened to sb.,发生在某人身上,故选A。
9. D【解析】考查动词词义辨析。根据空格后the bracelet she gave me, 她给我的手镯,可知,手镯是用来戴着的,故选D。
10. B【解析】考查名词词义辨析。根据上文she found I wasn't _______ the bracelet she gave me, so she asked why. 她发现我没有戴着她给我的手镯,所以她问我为什么。问我为什么,所以我应该是解释其原因,故选B。
Ⅲ.阅读理解
【主旨大意】本文是一篇记叙文。主要讲述了作者认识的一个工人理性地对待工作与生活,不把工作上的麻烦带回家给自己的家人的故事
1. D【解析】细节理解题。题干意为:那个男人修理农舍的第一天没有发生什么?A项:他的一个轮胎没有气了;B项:他的指头被小刀切了;C项:他无法发动他的旧卡车;D项:他早到了一个小时。根据文章第一段第二句“...lose an hour of work...”可知那个男人迟到了一个小时。故选D。
2. B【解析】细节理解题。题干意为:看到那个男人抚摸树,作者感到_______。根据文章第三段第三句“I was so curious that I asked him about what I had seen earlier.”可知作者对那个男人的行为感到好奇,故B项符合文意。故选B。
3. C【解析】推理判断题。题干意为:文中画线单词“them”指的是什么?根据画线单词所在句并联系上下文可知那个男人把工作中的烦恼挂在树上,仅C项符合文意。故选C。
4. A【解析】细节理解题。题干意为:根据文章以下哪个说法是正确的?A项:那个男人邀请作者见他家人;B项:看见他的孩子和妻子,那个男人非常伤心;C项:一旦那个男人在工作中遇到麻烦,他就会把它们挂在树上然后不再管它们;D项:那个男人所做的非常有趣。根据文章大意可知A项正确。故选A。
5. D【解析】主旨大意题。题干意为:你认为这个男人怎么样?A项:他喜欢种树;B项:他总是上班迟到;C项:他总是为他的工作感到担心;D项:他非常爱他的家庭而且他从不把麻烦带给家人。根据文章大意可知D项正确。故选D。
Ⅳ.任务型完形填空
【主旨大意】这是一篇人物类阅读,主要介绍来自巴基斯坦的小女孩马拉拉•优素福•扎伊,她是一位青年活动家,被任命为联合国和平使者,她反对战争,披露塔利班的罪行,希望女孩子也能接受同样的教育,她很勇敢,她是和平的象征和女童接受教育的权利的代表。
1. youngest【解析】考查最高级。young年轻的,由in the world在世界上,可知,应该是“最年轻的”,用最高级youngest。
2. an【解析】考查冠词。句意“联合国是_______国际组织,”可知,应该是泛指一个国际组织,international是以元音音素/i/开头的单词,用an修饰。
3. countries【解析】考查名词。由后面work together合作,可知,应该用country国家的复数形式countries。
4. gladly【解析】考查副词。glad高兴的,形容词。这里应该用副词gladly高兴地,修饰动词accepted接受,填gladly。
5. stays【解析】考查动词。根据Usually通常,可知是一般现在时态,主语是messenger信使,单数,因此谓语动词用第三人称单数形式stays停留。
6. you【解析】考查代词。句意“如果_______想看到你的光明未来,你就得开始工作了。”由you你,可知,这里说的是“你”,填you。
7. for【解析】考查固定搭配。wait for等待,固定搭配,这里表示不要等待其他任何人。故填for。
8. to get【解析】考查不定式。句意“因为她努力为巴基斯坦的年轻女孩争取接受同样的教育。”这里用不定式作目的状语,答案是to get获得。
9. What【解析】考查感叹句。感叹句的一种结构为:what a+形容词+名词,由a可知,用what。注意句首字母大写。
10. has become【解析】考查动词。根据since then自从那时,可知,应该是现在完成时态,结构是have/has+动词的过去分词。主语是Yousafzai单数,助动词用has,become的过去分词是become,故填has become已经成为。
V.根据所给汉语提示完成下列句子
1. last name   2. Thank you for   3. With the help   4. good day   5. telephone number
Ⅵ.口语交际
1-5 CBEFG
Ⅶ.书面表达
Do you agree that your parents have a second child? Different students have different opinions about it.
Some students agree with the idea. They think, if so, they won’t feel lonely and there will always be someone to play with. Besides, if their parents get old or ill, they can take turns to look after them. However, some students disagree. They worry that they will get less love from their parents if another child comes to the family. What’s worse, they may not get along well, or even fight against each other.
As for me, I’d love to have a brother or sister as company, so that we can share our happiness and sorrow any time.

文章来
源 莲山 课件 w w
w.5 Y k J.cOm
点击排行

最新试题

推荐试题

| 触屏站| 加入收藏 | 版权申明 | 联系我们 |