2018年中考英语真题(附解析浙江金华、丽水市)

作者:佚名 资料来源:网络 点击数:    有奖投稿

2018年中考英语真题(附解析浙江金华、丽水市)

本资料为WORD文档,请点击下载地址下载
文章
来源莲
山课件 w ww.5 Y K j.Co M

浙江省金华市、丽水市2018年中考英语真题试题
听力
第一节;听小对话,从A、B、C三个选项中选出正确的选项,回答问题
1. What is Bob going to do this weekend?
A. To play basketball.
B. To have a picnic.
C. To visit his uncle.
2. What time will the film start?
A. At six.
B. At seven.[来^源:z#zstep%.&~com]
C. At eight.
3. Who can play the piano?
A. Tim.
B. Tim's mother.
C. Tim's sister.
4. Where does the woman want to go?[ww#w~.%zzs@tep^.com]
A. The museum.
B. The library.
C. The hospital.
5. How is the man probably feeling now?
A. Relaxed.
B. Angry.
C. Nervous.
第二节:听长对话,从A、B、C三个选项中选出正确的选项,回答问题。
听下面一段较长对话,回答6、7两个问题[来#源:zz*st%@^ep.com]
6. What colour does the man's wife like?
A. Red.
B. Blue.
C. Purple.
7. How much is the scarf?
A. $29.
B. $39
C. $49.
听下面一段较长对话,回答8~10三个问题。
8. Who did John meet yesterday evening?
A. Australian musicians.
B. Australian students.
C. Australian teachers.
9. What did John talk about with the foreigners?
A. Chinese food.
B. English learning.
C. Pop music.
10. When will John go to the English club again?
A. Next Friday evening.
B. Next Saturday morning.
C. Next Sunday afternoon.
第三节:听下面一段独白,从A、B、C三个选项中选出正确的选项,回答问题。
11. Where does Sam come from?
A. France.
B. America.
C. England.
12. When did Sam go to the old village?
A. Yesterday morning.
B. Yesterday afternoon.
C. Yesterday evening.
13. What happened to Sam in the village?
A. He was lost.
B. He got hurt.
C. He lost a bag.
14. Who came to see Sam with the hotel manager?[w~ww.zzs^&t#ep.co*m]
A. A schoolboy.
B. A teacher.
C. A policeman.
15. Why did Sam write the letter?
A. To make an invitation.
B. To ask for help.
C. To give some advice.
二、完形填空
阅读下面短文,掌握其大意,然后从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项
One morning, when I was leaving for my business, a middle-aged man came up and asked me for help. He said he had no    16    to get food for his large family.[来*源%:zzstep.^com&@]
You look    17   . Why don’ t you work?” I asked.“ Simply because I cannot get work,sir.”“If I give you work, what you want?” “   18    I can get bread for my family, sir.” he answered.
I decided to find out if he    19    meant what he said. "OK. I'll give you one pound an hour, if you will    20    a brick(砖)under your arm and walk around the square for five hours without stopping. “”Thank you, sir. I will. “
I found a brick and started him on his walk before I went to my    21   . I never thought he would he had    22   .
When I came back five hours later, I saw him    23    walking, with the brick under his arm.
I stopped him and gave him    24    pounds. He thanked me and told me that some people had    25    to help him when they knew why he was doing all this. He would go and ask    26    for work. Before leaving, he asked if I would give him the    27    .I did.
Several years later, a well-dressed man greeted me on a train. Seeing I was not sure who he was, he   28    that he was the brick man and had his own business now. “You know, I still keep that brick and always value it as the most    29    thing I have as it has brought me luck and success.”
   30   , it was not the brick that made the man successful, but his faithfulness(坚定) in doing even a very little thing.
16. A. courage    B. money     C. plan    D. time
17. A. funny     B. sick    C. serious     D. strong
18. A. As long as    B. As soon as    C. Even if    D. Ever since
19. A. certainly    B. simple     C. really    D. usually
20. A. break     B. carry       C. fix       D. hide
21. A. business    B. lesson    C. programme    D. research
22.A. planned    B. prepared     C. promised    D. suggested
23. A. also    B. already      C. even    D. still
24. A. four    B. five    C. six    D. seven
25. A. continued    B. forgotten    C. offered    D. refused
26. A. him    B. them    C. me    D. her
27. A. brick    B. chance    C. job      D. bread
28. A. explained       B. imagined    C. realised    D. supposed
29. A. beautiful    B. expensive    C. important    D. interesting
30. A. As a result    B. At last    C. In a word    D. In fact
【分析】文章主要介绍了一个贫穷的人因一块砖而逆袭的故事,告诉我们,无论我们做什么事情,态度非常关键.
【解答】16-20:BDACB 21-25:ACDBC 25-30:BAACD
16.B 考查名词辨析.A勇气;B钱;C计划;D时间;根据前面asked me for help寻求帮助,后面应该是没钱为大家庭买食物,故答案是B.
17.D 考查形容词辨析.A有趣的;B病的;C问题;D强壮的;根据后面Why don't you work?你为什么不工作?应该是看起来很强壮,故答案是D.
18.A 考查短语辨析.A只要,如果,既然;B一…就…;C即使,D从那时起;根据"I give you work, what pay do you want?" "(3)I can get bread for my family, sir." he answered我给你工作,你想要多少薪水?""这里应该是只要我可以为我的家人买面包,"他回答,故答案是A.
19.C 考查副词辨析.A一定地;B简单地;C真地;D通常;根据I decided to find out if he(4)meant what he said.我决定查明他(4)他说的话是不是,应该是真地,故答案是C.[www.z%^@z~step.co*m]
20.B 考查动词辨析.A打破;B携带;C混合;D隐藏;根据后面a brick (砖) under your arm and walk around the square for five hours without stopping在你的胳膊底下(  )一块砖走5个小时不停,应该是携带,故答案是B.
21.A 考查名词辨析.A生意;B课;C节目;D根据前面when I was leaving for my business当我离开去做生意的时候,可知这里是继续做生意,故答案是A.
 22.C 考查动词辨析.A计划;B准备;C承诺;D建议;根据I never thought he would do what he had我从未想过他会做,应该是他所承诺的,故答案是C.
23.D 考查副词辨析.A也;B已经;C甚至;D仍然;根据When I came back five hours later, I saw him(8)walking, with the brick under his arm.我五小时后回来的时候,我看见他(8)走路,手里拿着砖头,这里指仍然在走,故答案是D.
24.B 考查数词辨析.A4;B5;C6;D7;根据上文I'll give you one pound an hour一小时给1英磅,这里When I came back five hours later,5个小时后回来,可知走了5个小时,应该是给5英磅,故答案是B.
25.C 考查动词辨析.A继续;B忘记;C提供;D拒绝;根据后面for work工作,可知前面应该是有为他提供了帮助,故答案是C.
26.B 考查代词辨析.A他;B他们;C我;D她;根据He would go and ask (  ) for work,结合前面some people很多人提供了帮助,这里应该是向他们寻求工作,故答案是B.
37.A 考查名词辨析.A砖;B机会;C工作;D面包;根据下文l still keep that brick我仍然保留着那块砖,可知这里应该是要了那块砖,故答案是A.
28.A 考查动词辨析.A解释;B想像;C意识;D支持;根据Seeing I was not sure who he was ,he(13)that he was the brick man and had his own business now.看到我不确定他是谁,他(13)说他是个砖匠,现在有了自己的生意.应该是解释说,故答案是A.
29.C 考查形容词辨析.A漂亮的;B贵的;C重要的;D有趣的;根据后面 I have as it has brought me luck and success. 我给它带来了好运和成功,应该是最重要的东西,故答案是C.
30.D 考查短语辨析.A结果;B最后;C总之;D事实;根据it was not the brick that made the man successful but his faithfulness in doing even a very little thing使这个人成功的不是砖头,而是他在做一件小事时的忠诚,应该是事实上符合语境,故答案是D.
【点评】考查完型填空.根据所给的短文对意思有所了解,然后根据短文的大体意思,选择每个符合题意的答案,使短文更通顺.

三、阅读理解
阅读下列材料,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项
A
Teenagers are known for being creative and full of new ideas. Let’s have a look at these teenage inventions that might change the world.
Banana leaves usually go bad in two or three days. Tenith Adithyaa, a teenager from India, used UV to make the leaves stay fresh for a year. Tenith thinks that one day the leaves will be used for making plates, cups and other things. 
David Cohen, an American teenager, built an earthworm(蚯蚓) robot. It is able to go into the smallest places, where humans or dogs can’t go. It will be used for finding people in a fire or an earthquake. 
Remya Jose, a 14-year-old from India, found it tiring and boring to handwash clothes in the nearby river. She reused some bicycle parts and created a washing machine that saves time, energy and keeps people fit at the same time. 
Kenneth Shinozuku, a 15-year-old from New York, noticed that his grandfather who got Alzheimer's disease(老年痴呆) would often leave home and get lost. So he invented the wearable sensors(感应器)to help people find their family members like his grandfather. 
31. What is the passage mainly about?
A. Popular ads
B. Useful machines
C. Strange pictures.
D. Teenage inventions
32. The earthworm robot by David Cohen can ______.
A. make things stay fresh
B. help people wash clothes
C. go into the smallest places
D. take care of the old people
33. Which of the following is TRUE
A. Plates and cups are made of fresh banana leaves.
B. Remya's washing machine can also keep people fit.
C. David Cohen is a middle school student from India.
D. Kenneth's wearable sensors will keep old people at home.
【分析】文章是一篇广告布告类阅读,展示了青少面的一些发明创造.
【解答】DCB
31. D 主旨大意题,根据 Let's have a look at these teenage inventions that might change the world.让我们来看看这些青少年的发明可能会改变世界,可知文章的目的是展示青少年的发明创造,故选D.
32. C 细节理解题,根据表格二内容it is able to go into the smallest places,可知大卫科恩的蚯蚓机器人可以去最小的地方,故选C.
33. B 细节理解题,根据表格三内容…keeps people fit at the same time,同时让人们保持身体健康,可知选项B"Remya的洗衣机也能让人保持健康"说法正确,故选B.
【点评】本文是一篇阅读选择题,做题时要先通读短文,弄清楚短文大意,然后在文中找出相关句子,根据句子选择正确答案.

B
Understanding Graphics(图表)
When we are reading, we often see one or two graphics in a text. Have you ever thought about these questions: Why are they there? What information do they give? Do they help with our reading and understanding?
Graphics are things like pictures, maps, charts and tables. They give information to readers. Very often, we can see different kinds of graphics in books, magazines and newspapers. Writers use graphics to get the readers'attention and give them some particular(特别的)information. Graphics help to understand the given information in a text. And graphics put the information in a particular order so that it's easy to understand when we take a quick look.
It is not always true that a picture is worth a thousand words. But many things are easier to show than to tell and they may also be easier to understand. Graphics are just the right things that give a great deal of information but it doesn’t take much time to read and understand.
The right way to read and understand a graphic is to look at the picture and the words together. In a graphic, only a few words are used to explain what the picture shows you. Sometimes, numbers and percentages(百分比) are also given to go with the words to explain things.
Now look at the graphic on the right. It is how a researcher used a graphic to show the number of hours spent sleeping by British teenagers each day. Can you understand it?
34. Which of the following is mentioned as a graphic?
A. A letter.
B. A poem.
C. A map.
D. A name card.[w#@~w&w.zzst*ep.com]
35. The writer thinks graphics are important because ____________.[来&源:zz~s#t*ep.@com]
A. less space is taken on a page
B. a picture is worth a thousand words
C. a lot of time can be saved for writers
D. many things are easier to show than to tell
36. When we read a graphic, we should ______.
A. find out if there are any tables in it
B. put the information in the right order
C. count how many words there are in it
D. look at the picture and the words together
37. The graphic given in the passage tells us that ________.
A. 5 British teenagers sleep for 8-9 hours every day
B. Chinese 18-year-olds spend 5-6 hours sleeping every day
C. 17% of the British teenagers sleep for 3-4 hours each day
D. 42% of the Chinese teenagers spend 6-7 hours sleeping each day
【分析】这是一篇日常生活类阅读,主要介绍,当我们在阅读时,我们经常会在文本中看到一两个图表.它们它们有助于我们的阅读和理解.阅读和理解图表的正确方法是一起看图片和单词.现在看看右边的图形.研究人员用图形显示每天英国青少年睡觉的时间.你能理解吗?
【解答】34.C.细节理解题.根据第二段第一句Graphics are things like pictures, maps, charts and tables图表就是图片、地图、航海图和表格.可知,地图是图表.选C.
35.D.细节理解题.根据第三段 But many things are easier to show than to tell and they may also be easier to understand. Graphics are just the right things that give a great deal of information but it doesn't take much time to read and understand但是很多事情比说出来容易,而且也更容易理解.图形只是提供大量信息的正确事物.但是,它不会花费太多时间去阅读和理解.可知,作者认为图表是重要的,因为许多东西比说出来更容易显示.选D.
36.D.细节理解题.根据第四段第一句The right way to read and understand a graphic is to look at the picture and the words together阅读和理解图形的正确方法是把图片和单词一起看.可知,当我们阅读图形时,我们应该一起看图片和单词.选D.
37.C.细节理解题.根据最后一段 the number of hours spent sleeping by British teenagers each day英国青少年每天睡觉的时间数.及统计图,可知,17%的英国青少年每天睡眠3到4小时.选C.
【点评】阅读题型,要注重句子与句子之间、段落与段落之间逻辑关系以及对篇章的整体理解.根据所给问题选择正确选项完成试题.
C
Shyness can be an unhappy feeling. But the good news is, you're not alone. Scientists say that more than 40 percent of teenagers and adults consider themselves shy. Shyness is feeling a little nervous or as if you want to hide when you're around other people or in a new situation.
______ Scientists say such things as genetics(遗传基因), life experiences, and environment can influence whether a person is shy. For example, in some families, everybody seems to be shy.
What happens if you are shy? Well, being shy may cause you to avoid or miss opportunities you would enjoy.
How do people overcome (克服)shyness? This is what Gilbert tells us. "When I started off trying to get over being shy, I decided to do little steps at a time, including practicing smiling and saying hi to people. And it worked for me. “
But shyness is not the kind of thing that most people can get over overnight. Overcoming shyness take time and needs practice.
Here are some tips given by scientists.
Think of what to talk about before you leave home. Prepare things to talk about before you're in a social situation. For example, if you know your classmates are interested in an upcoming event, learn about it so you can join in the conversations.
Let people know you're shy. If you're shy, just show it. Instead of letting people guess, tell them the truth. Explain that you are shy and feel nervous but enjoy talking to people.[ww&w.z~z*s#tep.co@m]
Make things easy for the other person. Remember, you’re not the only shy person around. Do what you think might help others feel good-for example, say hello or smile.
Pick one social skill to practice at a time. Start simply. For example, smile or be the first person to say hi. Choose skills you feel comfortable enough with to practice for a day, a week, a month, or even a year.
38. Which of the following can be put in the blank in Paragraph2?
A. What is shyness?
B. What makes people shy?
C. Can shyness be good for us?
D. Can we overcome shyness?
39. The example of Gilbert in Paragraph 4 is given to _____.
A. show how people overcome shyness
B. introduce a shy girl called Gilbert
C. tell the right time to practice smiling
D. explain the steps of overcoming shyness[www#.zz%st*ep.co@m~]
40. What does the underlined word "overnight" in Paragraph 5 most probably mean?
A. Correctly.
B. Suddenly.
C. Slowly.
D. Finally.
41. Which of the following is the right way to overcome shyness?
A. Don’t let others know that you are shy.
B. Wait for others to say hello to you first.
C. Choose several skills to practice at a time.
D. Get ready before you join in a social situation.
【分析】短文讲了害羞给人带来不愉快的感觉,生活经历和环境可以影响一个人是否是害羞的,克服害羞,需要时间和实践,文章给出了一些克服害羞的建议.
【解答】38.B 细节推理题.根据第二段内容Scientists say such things as genetics (遗传基因). life experiences, and environment can influence whether a person is shy. For example,in some families, everybody seems to be shy.科学家们说诸如遗传学之类的东西.生活经验和环境会影响一个人是否害羞.例如,在一些家庭里,每个人似乎都很害羞.可知第二段主要说的是害羞,结合选项,也是什么使人害羞?故选B.
39.A 细节理解题.根据第四段句子How do people overcome(克服) shyness? This is what Gilbert tells us.人们如何克服害羞?这是吉尔伯特告诉我们的.可知第4段中吉尔伯特的例子说明了人们是如何克服害羞的.故选A.
40.B 词义猜测题.根据前后句But shyness is not the kind of thing that most people can get over overnight.Overcoming shyness takes time and needs practice.但是害羞并不是大多数人…就能克服的.克服害羞需要时间和实践.可知结合选项,应说但是害羞并不是大多数人一夜之间就能克服的.克服害羞需要时间和实践.所以overnight意为一夜间,即突然地.故选B.
41.D 细节判断题.根据倒数第四段句子Think of what to talk about before you leave home. Prepare things to talk about before you're in a social situation For example. if you know your classmates are interested in an upcoming event, learn about it so you can join in the conversations.在你离开家之前想好该说些什么.在你处于社会状况之前,准备好要谈论的事情.如果你知道你的同学对即将到来的活动感兴趣,那就去了解它,这样你就可以加入到对话中来.可知在参加社交活动之前做好准备.故选D.
【点评】在通读全文的基础上,根据全文大意,展开逻辑思维,瞻前顾后,认真观察选项,仔细推敲,确定最佳答案.

D
My mother is a teacher, and I grew up with the challenges (挑战) a teacher faces. I often asked her, ”Why do you teach? What keeps you teaching? "The answer was always the same. "There is always that one child, that one moment that is worth it.”
Now, I am a teacher, too. But different from my mother, I teach students challenging activities outdoors. And when my mother asked me the similar questions, my answer was, "it's that one child, that one special moment.”
One of those moments happened recently. I was working with a group of girls in a four-week programme. Everything went on well through the "Team" events and we were moving on to a "High" one called the wire(钢索) Walk.
In the Wire Walk, each girl had to climb up the pegs(木桩)in a tree to a wire, 8 meters high, and then walk across it. Of course, everything was safe for sure.
When I asked who would try, a few girls raised their hands, and they finished the Wire Walk with little difficulty.
But when it was Susie’s turn, it seemed that she didn’t really want to. I asked Susie if she was ready. She Answered softy, “I suppose.”
Now, Susie was at the foot of the tree. She started to make the long reach for the first peg. The other girls cheered for her. Then I found Susie was becoming nervous with every step. I realised she would not go much further.
Susie was halfway up. Then she stopped and held the tree tight(紧紧地), looking very afraid. Her eyes were closed. With her face against the tree, she cried, “I can’t.”
The other girls sat in silence. I talked quietly to Susie, trying to relax her. I talked for a long time till I ran out of words.
“I will still be your friend no matter what, Susie!" Mary broke the silence.
 To my surprise, Susie lifted her head and looked up to the wire. Then she turned to look down at Mary and smiled. Mary smiled back.
Finally, Susie made it all the way across that wire. When she returned to the ground, the first hug she looked for was from Mary.
We all cheered.
Moments like this keep me doing what I do. The young hearts continue to fill me with courage.
42. Susie stopped halfway up to the wire because ________.
A. the teacher asked her to do it
B. something was wrong with it
C. she was too afraid to move on
D. it was too high for her to reach
43. Mary broke the silence in order to ________.
A. encourage Susie
B. relax the writer
C. try again herself
D. draw Susie’s attention
44. From the story of Susie and Mary, we can learn that ________.
A. helping others is helping ourselves
B. a word of encouragement matters a lot
C. outdoor activities bring people closer than ever
D. a good method plays an important role in teaching
45. Which of the following can be the best title for the passage?
A. That One Moment
B. The Wire Walk
C. Love and Courage
D. The Young Hearts
【分析】本文是一篇记叙文,它用一个故事说明母女两人坚持做教师的原因.文中小女孩一句鼓励的话,对她的同学产生了极大作用,鼓励她走完钢索.而这件事,以及诸如此类的无数事情,也鼓励着作者继续做老师.
【解答】42.C.细节理解题.根据文中"Then she stopped and held the tree tight, looking very afraid"可知,她非常害怕,故选C.
43. A.细节理解题.根据文中" ‘I will still be your friend no matter what, Susie!"'Mary broke the silence"可知,玛丽在鼓励苏西,故选A.
44.B.细节理解题.根据文中"To my surprise, Susie lifted her head and looked up to the wire"可知,玛丽鼓励的话对苏西产生了重大作用,鼓励她走完钢索,故选B.
 45. A.主旨大意题.根据文中"There is always that one child, that one moment that is worth it"可知,让妈妈做老师的原因是总是有一个孩子、一个时刻让她觉得值得做教师.根据文章最后说"Moments like this keep me doing what I do"所说,这样的时刻让"我"继续做"我"现在所做的事情,故文章的最佳标题是"那(这)样的时刻",故选A.
【点评】首先要仔细阅读短文,掌握大意,然后结合具体的题目,再读短文,从中找出相关信息,就可以确定正确答案.

四、词汇运用
A.用方框中所给词语的适当形式填空。每词限用一次
Canada    influence    our    season    throw away
46. Which ______ do you like better, spring or autumn?
47. Our new English teacher comes from a small ______ town.
48. To everyone’s surprise, their plan sounded similar to ______.
49. Before we ______ rubbish, we usually divide it into different groups.
50. Parents should know that very often they ______ their children in many ways.
【分析】46.春天和秋天你更喜欢哪个季节?
47.我们的新英语老师来自一个加拿大的小镇.
48.令所有人惊讶的是,他们的计划听起来和我们的相似.
49.垃圾扔掉之前,我们通常把垃圾分成不同的组.
50.父母应该知道,他们经常在很多方面影响他们的孩子.
【解答】46.season.考查名词.结合语境"春天和秋天你更喜欢哪个__?".根据所给单词,可知,应该是"季节".用单数season.
47.Canadian.考查名词.结合语境"我们的新英语老师来自一个___小镇.".根据所给单词,可知,应该是"加拿大的".修饰名词town.用Canada的形容词Canadian.
48.ours.考查名词性物主代词.结合语境"令所有人惊讶的是,他们的计划听起来和__相似.".根据所给单词,可知,为了避免与前面名词重复.这里用名词性物主代词ours代替our plan我们的计划.填ours.
49.throw away.考查动词短语.结合语境"垃圾__之前,我们通常把垃圾分成不同的组.".可知,应该是"扔掉".一般现在时态,主要we我们,谓语动词用原形throw.填throw away.
50.influence.考查动词.结合语境"父母应该知道,他们经常在很多方面__他们的孩子.".根据所给单词,可知,应该是"影响".一般现在时态,主要they他们.谓语动词用原形influence.
【点评】选词填空,要注重句子的整体理解.结合语境,根据所给单词,选择合适的词,并运用适当形式,完成答案.

B.阅读下面短文,然后根据括号内所给汉语意思写出单词的正确形式。每空限填一词
Have you ever heard of "National Smile Month"? It started on the 14th of______ (五月) in the UK. During this month, people are made to think about the importance of brushing their teeth, ______ (吃)less sweet foods and going to see the ______ (医生)from time to time.
The British are ______(出名的) for their bad teeth. Even a dictionary has the expression“ British Smile”, meaning“ Any smile with bad teeth". ______(然而), in America,the“ Holly wood Smile” gets its name because American movie ______(明星)are so proud to show off their beautiful teeth.
But what about smiling in the UK? Do the British smile a lot, or do they look ______(悲伤的)all the time? It's said that the British don't often show their feelings. But actually it all ______ (取决于) on the situation. For example, Britain doesn’t ______ (运行) smiling in passport photos. But if you are at a party, you'Il find everyone smiling ______(开心地) and loudly.
So, the British smile as much as anyone else.
【分析】文章介绍了英国的"国家微笑月",它在5月14日.并介绍了英国对这个日子的重视.
【解答】1. May 考查名词,根据汉语提示,看考查名词"May",结合句意:它开始于5月4日, 故填May.
2. eating 考查动词,根据the importance of ,可知此处是介词of后面的宾语成分,和brushing their teeth是并列结构,故用动名词, 故填eating.
 3. doctor 考查名词,根据going to see the,可知考查短语go to see the doctor去看医生, 故填doctor.
4. famous 考查形容词,根据are …for,可知是短语be famous for因为…而出名, 故填famous.
5. however 考查连词,根据汉语提示,可知考查连词"however",此处表示转折关系故填however.
6. stars 考查名词,根据American movie,结合汉语,可知是指"美国的电影明星",此处是复数形式, 故填stars.
7. sad 考查形容词,根据they look,可知考查句型look+形容词,表示看起来…的,所以此处是形容词sad,结合句意:他们看起来一直是悲伤的吗, 故填sad.
8. depends 考查动词,根据But actually it all …on the situation,结合汉语,推出句意:但实际上这都取决于具体情况,此处时态为一般现在时,主语是三单式, 故填depends.
9. allow 考查动词,根据Britain doesn't…smiling in passport photos,结合汉语提示,推出句意:英国不允许护照的照片有微笑,助动词do后接动词原形, 故填allow.[www@.zzstep.c~^o*#m]
10. happily 考查副词,根据you'll find everyone smiling…and loudly,推出句意:你会发现每个人都高兴地微笑,此处是副词修饰动词, 故填happily.
【点评】灵活运用语法知识,如单词词性、时态、名词单复数、代词、冠词、等判断空白处应该填写的内容

五、语法填空
阅读下面短文,在空自处填入一个适当的词,或填人括号中所给单词的正确形式。
Joseph is a teacher in New York. He gives lessons to ______ (he) students about American history. But he was born ______ Kenya, an African country where the children lead a very different life. For example, a ten-year-old boy may spend ______ (much)time in taking care of cows than studying at school. The children also learn many ______(skill) like how to live in the wild.
Unlike many other children, Joseph went to school. And ______ (lucky), when he was 15, he came ______ (study) in America and then became a teacher. Joseph has written ______ book called Facing the Lion. In the book, he talks about his childhood. He thinks ______ is very important for American children to learn about the cultural differences between their country ______ the others. He also thinks children should learn to be strong and full of hope. Now Joseph ______ (do)a project, hoping that it will help children face their own“ lions”.
【分析】文章介绍另一个叫Joseph的老师,他出生在非洲国家,了解非洲孩子生活的艰辛,现在正在做一个希望工程.
【解答】1. his 考查代词,根据空格后的名词 students,可知名词前要加形容词性物主代词,he对应his, 故填his.
2. in 考查介词,根据Kenya肯尼亚,在某国国家用介词in, 故填in.
 3. more 考查形容词, 根据题干中的than,可知是比较级,much的比较级是more, 故填more.
4. skills 考查名词, 根据many,可知many接名词复数形式, 故填skills.
5. luckily 考查副词, 根据 when he was 15…,可知后面是一个句子,用副词修饰, 故填luckily.
6. to study 考查动词,根据he came…in America ,可知是不定式表目的,到美国来学习, 故填to study.
7. a 考查冠词,根据book called Facing the Lion,可知此处是指:一本叫Facing the Lion的书,此处表示泛指,book发音以辅音音素开头,故用冠词a, 故填a.
8. it 考查代词,根据题干,可知考查句型it is+形容词 to do sth做某事是…的,此处是it作形式宾语, 故填it.
9. and 考查连词, 根据between their country…the others,可知考查句型between…and…在…和…之间, 故填and.
10. is doing 考查动词, 根据 Now ,可知是现在进行时的标志,其结构为am/is/are+doing,主语是三单式,动词用is, 故填is doing.
【点评】灵活运用语法知识,如单词词性、时态、名词单复数、代词、冠词、等判断空白处应该填写的内容

六、任务型阅读
阅读下面短文,根据文中信息完成一张海报。每空限填三词
Doing "Clean "Exercise
When you go for a run outside, chances are that you'll find litter all around you. Do you just go past it, or do you stop and pick it up? If you choose the second, you're part of the latest popular sport in the West: plogging.
The word “logging” is the Swedish phrase“ plocka upp”( pick up) and the English word ”Jogging”(running slowly)put together.
What a plogger needs is a rubbish bag and a pair of gloves to protect your hands. While collecting rubbish, loggers learn to classify (分类)and deal with it correctly, too.
Plogging seems simple but it does a lot of good to both the environment and your health. It can not only make the world greener, but also get you full body exercise, For example, a 30-minute logging burns around 288 calories(卡路里), compared to 235 calories burned from just jogging.
So next time you go out jogging, why not carry a rubbish bag and collect some litter along the way? Your body and the environment will thank you.
Let’s go ________!
The latest popular sport!
Just need ________ and a pair of gloves!
Correctly classify and ________ the rubbish!
It's simple but helpful to ________ and your body!
Make the world ________ and yourself a lot healthier!
Join us now! The world says THANK YOU!
【分析】本文主要讲的是plogging--你去慢跑时,随身携带一个垃圾袋,在路上收集垃圾,你的身体和环境会感谢你,既锻炼了自己又美化了环境.
【解答】1.plogging;考查动词;根据语境"If you choose the second, you're part of the latest popular sport in the West:plogging.如果你选择第二,你是西方最新流行运动的一部分:收集垃圾.故答案是plogging.
2.rubbish bag;考查名词;根据语境"What a plogger needs is a rubbish bag and a pair of gloves to protect your hands一个垃圾收集着需要的是一个垃圾袋和一双手套来保护你的手.故答案是rubbish bag.
3.deal with;考查动词;根据语境"While collecting rubbish, ploggers learn to classify (分类) and deal with it correctly收集垃圾时,学习者要学会分类并正确处理垃圾.故答案是deal with.
4.the environment;考查名词;根据语境"Plogging seems simple but it does a lot of good to both the environment and your health.减肥似乎很简单,但它对环境和健康都有很大好处.故答案是the environment.
5.greener;考查形容词;根据语境" It can not only make the world greener. but also get you full body exercise它不仅能让世界更绿,还能让你全身锻炼.故答案是greener.
【点评】此题考查阅读填空,在理解文章意思基础上,结合语境,仔细分析,便可得出正确答案.

七、书面表达
76.在即将举行的中学生国际文化交流活动中,你将代表学校介绍中国的传统节日,请你从所给的卡片中任选一张,用英语写一篇发言稿,介绍该节日。
 
注意:①发言稿中必须包含卡片上的信息,并适当发挥;②文中不得出现真实姓名、学校等信息;③词数80~100;④文章的开头和结尾已给出,不计入总词数。
Ladies and gentlemen,
Welcome to the Chinese culture tour.
That’s all. Thanks for listening.

【分析】【高分句型一】
The Mid Autumn Festival usually falls in Septermber ot Octobet when the moon appears the biggest and the brightest in the year.中秋节通常是在九月到十月之间,这时月亮是一年中的最大和最亮的时候.
when引导时间状语从句
【高分句型二】
People believe that the round mooncakes and a full moon are symbols of being together. 人们相信圆形的月饼和满月是团聚的象征.
that引导宾语从句;symbols of …的象征
【解答】Ladies and gentlemen,
Welcome to the Chinese culture tour. Now allow me to introduce one of the Chinese traditional festivals-the MidAutumn Festival.(引出下文)
The Mid Autumn Festival usually falls in Septermber or Octobet when the moon appears the biggest and the brightest in the year.(中秋节的时间)【高分句型一】
During the festival, Chinese people sit around the table with their family members and enjoy mooncakes as well as the beautiful moon. People believe that the round mooncakes and a full moon are symbols of being together. 【高分句型二】When seeing them, people will miss their family members far away. At the same time. they will express wishes and hopes fot them. Does it sound interesting?(介绍如何过中秋节)
That's all. Thanks for listening.
【点评】能够根据提示进行书面表达,能够围绕主题准确使用一定的语法、词汇、短语和句型等,清楚连贯地表达自己的思想,进而完成写作任务

 

文章
来源莲
山课件 w ww.5 Y K j.Co M
最新试题

点击排行

推荐试题

| 触屏站| 加入收藏 | 版权申明 | 联系我们 |