2018年浙江湖州市中考英语真题卷(带答案)

作者:佚名 资料来源:网络 点击数:    有奖投稿

2018年浙江湖州市中考英语真题卷(带答案)

本资料为WORD文档,请点击下载地址下载
文 章
来源 莲山 课件 w w
w.5 Y k J.cOM

浙江省湖州市2018年中考英语真题试题
考生须知:
1.全卷分试题卷和答题卷两部分。试题卷共8页,答题卷共2页。全卷满分为100分,考试时间为100分钟。
2.试题卷分卷I和卷II两部分。卷I中试题(1-56小题)的答案填涂在答题卷上,卷II由试题的答案写在答题卷相应的位置上,写在试题卷上无效。
卷I
说明:本卷共五大题,56小题,满分66分。
一、听力(本题有15小题,其中1-10小题每题1分,11-15小题每题2分,共20分)
注意:听力共分三节。答题时,请先将答案标在试卷上,听力部分结束后,请将答案转涂到客观题答题卷上。听每段对话或独白前,你都有五秒钟的时间阅读这一小题,听完后你将有五秒钟的时间回答这一小题。
第一节:听下面五段对话,每段对话后有1个小题,请从题中所给的A、B、C三个选项中选择正确的选项。每段对话仅读一遍。
1. Where is the man going?
  A. To the bookstore             B. To the post office         C. To the library
2.Why did the woman miss the bus?
A. She overslept                B. She had a headache.       C. She got the wrong way
3. When did they last see their primary school classmates?
A. Yesterday.                  B. Last year                C. Three years ago.
4. Where does the conversation probably take place?
A. In a theatre                 B. In a café                 C. In a bank
5. What does the woman ask the man to bring?
A. Some games.               B. Some food               C. Some drinks.
第二节:听下面两段较长对话,每段对话后有2至3个小题,请从题中所给的A、B、C三个选项中选择正确的选项。每段对话读两遍。
听下面一段较长对话,回答第6-7小题。
6. What did Cindy do on Sunday?
A. She did her homework
B. She studied for a test
C. She went to the paper-cutting museum.
7. What does Cindy think of Bobs weekend?
A. Quite busy.       B. Relaxing         C. Not too bad
听下面一段较长对话,回答第8-10小题。
8. What does the man want to buy?
A. A dress               B. A skirt        C. A sweater
9. What color does the man’s daughter prefer?
 A. White               B. Red          C. Yellow
10. How much does the man have to pay at last?
   A. 34 dollars            B. 48 dollars      C. 68 dollars
第三节:听下面一段独白,独白后有5个小题,请从题中所给的A、B、C三个选项中选择正确的选项。独白读两遍。
11. What is the speaker probably doing in London?
A. Traveling     B. Studying.               C. Working.
12. How many people are living in the house?
A. Two         B. Three                   C. our
13.Where do they have dinner?
A. In the dining room.          B. In the garden.           C. In the kitchen
14. When does the speaker do the cooking?
A. On Tuesdays and Fridays
B. On Thursdays and Fridays.
C. On Tuesdays and Thursdays.
15. What kind of house are they going to look for next year?
A. A house with a garden.
B. A house in the city center
C. A house nearer the university.
二、完形填空(本题有15小题,每小题1分,共15分)
阅读下面短文,理解其大意,然后从各题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
In San Francisco, I had this amazing experience. While I was waiting for the bus, I saw a homeless person carrying a  16   which said that he would like a cup of hot coffee.
 As soon as I  17   it, I knew it was time for me to carry out the task. I joyfully ran across the street, thinking that getting   18  a cup of hot coffee would be great. I went to Uncle Bob's nearby and asked the young lady behind the counter to give me a  19  . I then walked back to the street corner where the man had   20   As I went up to him. I could see that the  21  I got, the more joy in his eyes I could see.
When I  22  him the hot coffee, I just said, "This is  23   you, my dear. "I could see so much  24  in his face and even a tear (眼泪) was running down. He kept thanking me and holding his coffee like the biggest  25  and prize in his life. It made me cry that a(n)  26   action can bring so much joy and make someone feel really warn.
I walked back to the  27  with such a happy hop. When the bus driver opened the door and I wanted to pay the bus fee,  28  , he waved me through and said, "Honey, you don't need to pay. This is on me. " He explained that it   29   his heart to see that I gave away free coffee.
This   30   moment was the warmest in my heart and it gave my day and my life a brand new start. It brings me such a joy to simply love and bless.
16. A. poster        B. notice      C. Picture     D. sign
17. A. reached      B. read       C. faced     D. held
18. A. me      B. you     C. her      D. him
19. A. ticket      B. hand    C. coffee     D. prize
20. A. stayed     B. visited    C. shared      D. expected
21. A. better      B. closer    C. farther     D. more
22. A. showed     B. sold     C. handed     D. made
23. A. for     B. with     C. from     D. about
24. A. sadness     B. worry    C. joy       D. hope
25. A. lesson     B. treasure    C. secret     D. chance
26. A. unusual     B. simple    C. strange     D. careless
27. A. homeless person   B. young lady   C. coffee shop    D. bus stop
28. A. in the end    B. in fact    C. to my surprise    D. to be honest
29. A. took      B. touched    C. broke      D. controlled
30. A. lucky      B. interesting   C. amazing     D. successful
三、阅读理解(本题有15小题,共23分。其中31-37小题每题1分,38-45小题每题2分)
阅读下面短文,从各题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
 Safe Travel Abroad
Preparing to go traveling abroad can be really stressful, especially if you don’t know what to expect. Here is a list of important things to remember, so you know exactly what you need to do before you take off.
What vaccines(疫苗) do I need?
Go to your doctor for advice as soon as you know you're going traveling. They will know what vaccines you will need and will be able to advise you on when you need to have them. Remember, some vaccines need to be given months ahead, so make sure you book an appointment as early as possible.
Do I need a visa(签证)?
It's important that you have the correct official documents for traveling abroad. If you don't have the necessary paperwork, you might be refused entry. You’ll need to check that your passport hasn't been out of date either.
How do I arrange travel insurance(保险)?
Travel insurance is really important. It can protect you in different kinds of situations, such as if you need medical treatment or if your flights are canceled. Travel insurance can be arranged easily online or over the phone, but you can always turn to your local travel agency. Travel agents will also be able to advise you on what you are insured against.

31. Those who     will most probably be interested in this text.
A. work in insurance companies
B. need medical treatment
C. plan to travel abroad
D. want to take vaccines
32. The text above may be from the part of       in a newspaper.
  A. news          B. life          C. sports       D. advertisement
33. The main purpose of the text is to__________.
A. help you make a travel plan
B. tell you how to keep safe while traveling
C. give you some advice on travel preparations
D. suggest you buy insurance for your family
B
Workers wear them. Swimmers wear them. Scientists wear them. Woodcutters wear them. People who play sports wear them. Goggles protect the eyes. They keep out water and chemicals. They keep out bits of wood or stone. They might look funny, but goggles do serious work!
Why do people need to wear goggles? They need to keep the can hurt our eyes. Have you ever gotten a piece of sand or dirt or other small particle in your eye? What happens? It hurts. Your eye begins to fill with tears. Those tears are your body’s way of getting the sand or dirt out of your eye. Sometimes this works. Your eye feels much better.
But what happens if your tears don't work? What happens if the piece of sand has gotten stuck in your eye? Eyes are delicate. They can be scratched or cut easier than skin(皮肤). If the particle is not washed out by tears, you might have to go to the doctor. You could even have problems seeing out of that eye.
Instead of waiting to see if tears will help, some people use goggles. This can prevent things from getting in their eyes at all. If they use goggles. their eyes are protected from the things that can cause problems, Goggles are a better way to protect eyes. They are made of plastic or glass, and they are tied around your eye area. Some of them hook behind your ears like glasses. Other goggles have a strap (带子) that goes around your head. Both kinds stay right where you put them until you take them off. That way, you can use both hands to work or play sports, and you don t have to worry about something getting in your eyes.
Your eyes are safe, and you can get busy working or playing!
34. Which of the following is a kind of goggles?
 
35. From the passage, we know that tears___________.
A. work better than goggles
B. stop things getting into eyes
C. help to wash out the sand or dirt
D. show ones sadness or happiness
36. The underlined word" delicate" in Paragraph 3 means ___________.
A. easily hurt    B. quite important    C. easily protected    D. quite special
37. The fourth paragraph mainly __________.
A. describes different types of goggles
B. tells how goggles develop
C. introduces the problems of goggles
D. encourages people to use goggles
C
For me, one of the greatest pleasures in life is going to watch a great film at the cinema. It's a chance for me to get away from real life. There's nothing better than being lost in a story unless, of course, someone decides to break down the moment.
Whether at a cinema or a huge theatre, someone usually decides to treat the place like their own home! There is an accepted way of behaving at the cinema which some people don t seem to understand.
To start with, some people always turn up late, causing you to rise from your seat to allow them to go past. Then, when you want to enjoy the surround-sound effects, someone begins to enjoy their drinks and popcorn and thus makes a lot of noises, And what I can't stand most is people who decide to chat to their friends, sometimes not even about the film.
I'm not alone in this situation. Simon Mayo, a film critic at the BBC, experienced a “new low" during a film. He says, "The woman in front of me got a mirror out, then her boyfriend got a phone out and used the light on it to allow her to do her make-up!”
Simon has helped to create a list of rules on how moviegoers should behave at the cinema. One of them is no use of mobile phones, and another is not to take your shoes off--a most serious offence(冒犯)!
Of course, when we have paid for a ticket, we feel it is our right to relax and enjoy the film in the way we want to, but we mustn't forget our fellow moviegoers who want to enjoy the cinematic experience, too.
The best choice for anyone wanting to break the rules of cinema manners is to get a DVD and watch it at home. But we all know that the best way to enjoy the art of cinematography is on the big screen._______________
What about you? What annoys you about other people at the cinema?
38. Why does the writer enjoy going to the cinema?
A. It makes him feel like being at home.
B. It gives him a moment to stay away from real life
C. He prefers watching the films on big screens.
D. He wants to enjoy the cinematic experience.
39. What is considered by Simon to be the rudest at a cinema?
A. Using mobile phones.          B. Chatting to their friends.
C. Taking the shoes off           D. Having drinks and eating popcorn
40."__________"is the best sentence to fill in the blank in Paragraph 7?
A. Don’ t break the rules            B. Manners are important!
C. Just stay at home!               D. It's your choice!
41. Which of the following can be the best title for the passage?
A. Popular Cinemas                  B. A Serious problem
C. Cinema Manners                  D. An Unpleasant Experience.
D
① My little sister is spoilt(宠坏的). She has Dad wrapped around her finger. If I had done or said some of the things that she does when I was her age, I would have been in big trouble. Not her- she's Daddy’s girl. She’s three.
②An example: Dad asked her to get his glasses from the kitchen. My sister said, “You’ve got legs. You get them..” When he asked again, she said, "Benny’s got legs. He can get them. "Mum and Dad thought she was funny. I just thought she was rude.
③One night she woke Dad and said she dreamed that "Benny was fighting a witch (巫婆)."Mum and Dad let her sleep in their bed the rest of the night. I never slept in their bed- not that I would have wanted to. She is so spoilt.
④One time at the beach after she'd been playing in the surf with Mum, my sister shouted that an "octopus’s tentacles" had bitten (咬) her. Dad laughed his head off. It wasn't that funny. She was certainly imagining. I knew that's what she thought as I'd done a project on animals for school.
⑤She likes to do homework when I do mine. She sits next to me and pretends to write pages of homework. It's just letters such as the letters in her name that she repeats for row after row. Mum says she s just trying to be like me but it drives me crazy when I'm trying to fix my attention on my work.
⑥She took her favorite book, Animalia, to Kindy(幼儿园) this morning. When dad and I collected her from Kindy this afternoon, a boy had taken her book out of her locker and was being really careless with the pages. I could tell she didn’t like him having her book. I took the book off the boy and told him to treat books nicely. My sister looked very happy.
⑦Later my Dad told me that my sister admires me. I guess that’s pretty cool.
42. Which of the following shows the structure(结构)of the whole passage?
 
43. What does the underlined sentence in Paragraph ②show?
A. The sister is worried about Benny’s legs
B. The sister doesn’t want to help her Dad
C. The sister is just playing a joke on Benny.
D. The sister thinks she can’t get the glasses at all.
44. How does the sister feel about her brother?
A. She likes him very much.
B. She is jealous(嫉妒) of him
C. She is afraid of him
D. She wants his attention all the time
45. According to the passage, the writer is ____________.
A. proud and lucky           B. annoyed but thankful
C. angry and hurt            D. jealous but protective
四、任务型阅读(本题有5小题,每小题1分,共5分)
Moatton town为缓解交通拥堵,正计划修建一条公路。Mr Green要求学生对修路可能带来的影响作调查并撰写报告。下面是一位学生的报告及 Mr Green的修改建议,请仔细阅读,将A-E分别填入46-50小题相应的空格中,完成修改任务。
You need a title here.
______46        
This report will look at the effect that the new road near Moatton
will have on the people who live there. The road is being designed
to direct traffic away from the center of Moatton, just outside the
town.
____47    
1.  48   .
2. Fewer cars will mean less noise and pollution in the town.
3. Fewer cars will also mean the town is less crowded.
_____49   
        1. There will be lots of noise when building the road.
        2. If fewer people drive through Moatton, then fewer people will stop to shop there. This will be bad for local business.
        3. The road will be near somewhere people live. These people will live next to a noisy and busy road.
        Conclusion
    50      . There are disadvantages to the new road, but it will make Moatton a nicer place to live, visit and shop.
A. Advantages of the new road.
B. Disadvantages of the new road.
C. New road in Moatton
D. The new road will reduce the number of cars in Moatton.
E. I think that the new road will be a good thing for Moatton.
46. ___________  47.__________  48.________ 49.________  50.________
五、选词填空(本题有6小题,每小题0.5分,共3分)
用方框中所给的词完成下列句子,使句子通顺、正确。每词限用一次。
A. convenient    B. opposite    C. weight       D. develop   E. valuable   F. smooth
51. I like_______ music as it can help me relax after a long week at work.
52. Larry has put on too much ______ because of his unbalanced diet.
53. The big old tree ________ the school in my hometown has left many sweet memories.
54. It is very ____ to take the train to Beijing from Huzhou. It only takes about four hours to get there.
55. Doing some chores at home helps to _______ children’s independence and make their future lives easier.
56. I was shocked to see so many ____ things on show in the museum. Most of them were from Tang Dynasty.
卷II
说明:本卷共三大题,满分34分。
六、单词拼写(本题有9小题,每小题1分,共9分)
  根据短文内容和所给中文提示,在空白处写出正确的单词。每空限填一词。
  Smoking has not been allowed in public places in England since July 2007. This was a successful  57  (决定)made by the government in years. It was popular with most people. In a survey last month, 78% of the people said they would still  58   (支持) the smoking ban.
It is now much more pleasant to go into a pub or a   59   (餐馆). Before that, pubs were filled with smoke which made you cough and made your hair and clothes   60   (发出气味). However,  61  (最近), a study shows that 16% of the bar and pub owners are upset to notice a drop in business, because smokers prefer killing time at home and   62   (很少地) go out for a drink.
No smoking in public places is good for people's  63   (健康). 400, 000 people in England have given up smoking_64  (慢慢地) and the number of people with heart problems has fallen by more than 2%. It also has a good  65  (影响) on non-smokers. For example, the number of children with asthma has dropped by around 20%.
七、语法填空(本题有10小题,每小题1分,共10分)
阅读下面的短文,在空白处填入一个适当的词,或填入括号中所给单词的正确形式。
A better town for teenagers
I believe there are many things that we can do to make life in our town a lot better for teenagers.
First of all, I think more bike lanes should  66   (build). A lot of teenagers in my town bike everywhere,  67   it's very dangerous because there is a lot of traffic. If there are more bike lanes in the future, it will be much  68  (safe) for us.
  69  (two), I believe that we need more places for teenagers to go to.   70   my opinion, teenagers won’t cause problems in the street if there are more places for us to go to. So we need more  71  (club) and other places where we can meet.
Thirdly, teenagers here need more sports facilities. There  72  (be) places to play ball games so far like tennis and basketball, but what about other sports,   73   skating and rollerblading?
Finally, I’m sure we’ll make the town better  74  we don’t drop litter. If we all do something   __75  (help) now, our town will be much better for everyone in the future.
八、书面表达(本题15分)
  假定你是李蕾,请你对美国朋友Amy的邮件进行回复。你可以根据邮件内容作适当发挥;邮件中不得出现真实的姓名和校名;词数:80-100;短文首句仅供选择使用,不计入总词数。
From: amycali5000@aeim.cup
Subject: school project
Hi there!
  How is it going? Haven’t heard from you for a long time.
  We are dong a project at school about how different teenagers in the world have fun. I’d really like you to help me if you can! So, can you tell me:
   •what things you do to have a good time?
   •why you think having fun is important?
   If you can think of anything else to write, please do! In return, I’ll send you some great pictures of me and my friends in California.
   Thanks very much, and write soon!
Amy

From: amycali5000@aeim.cup
Subject: school project
Hi, Amy!
  Thanks for your email. Sorry I haven’t written sooner. Anyway, you want to know how we have fun here.
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Li Lei

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

浙江省2018年湖州中考英语试题
参考答案
一、听力(本题有15小题,其中1-10小题每小题1分,11-15小題每小题2分,共20分)
1.B    2.A      3. C   4. A   5. C
6. C    7. B     8. B   9. C.  10. A
11. B   12. B    13.C  14.A   15. C
二、完形填空(本题有15小题,每小题1分,共15分)
16.D   17.B  18. D   19. C   20. A
21.B   22. C   23. A   24. C   25. B
26.B  27. D  28. C   29. B   30. C
三、阅读理解(本题有15小题,其中31-37小题每题1分,38-45小题每题2分,共23分)
31.C   32.B    33. C  34. D   35. C
36.A   37. D   38. B   39. C    40. D
41. C   42. B    43. B   44. A    45. D
四、任务型阅读(本题有5小题,每小题1分,共5分)
46.C  47.A   48. D    49.B    50. E
五、选词填空(本题有6小题,每小题0.5分,共3分)
51.F    52.C    53.B    54. A    55. D   56. E
六、单词拼写(本题有9小题,每小题1分,共9分)
57. decision      58. support        59. restaurant\cafe 60. smell
61, recently\lately  62. seldom\hardly   63.health  64. slowly\gradually   65. influence
七、语法填空(本题有10小题,每小题1分,共10分)
66. be built   67. but   68. safer   69. Secondly\ Second
70. In     71. clubs    72. have been   73. like   74. if    75. to help\helpful
八、书面表达(共15分)
Hi, Amy!
Thanks for your email. Sorry I haven't written sooner. You want to know how we have fun here in China, anyway, we teenagers have different ways to enjoy ourselves, like playing sports, playing video games, and watching movies or TV, etc.
As a basketball fan since childhood, the most interesting thing for me is playing basketball with my friends after a day's study in the classroom. We almost play every day, competing, talking and laughing, making it the most enjoyable and relaxing moment. Besides, I often watch basketball games on TV. A close game between two teams always make me excited and sometimes wild with joy. I think it's helpful for both the body and mind.
Expecting your great pictures!


 

文 章
来源 莲山 课件 w w
w.5 Y k J.cOM
最新试题

点击排行

推荐试题

| 触屏站| 加入收藏 | 版权申明 | 联系我们 |