2018年中考英语复习阅读理解专题题型集训(外研版附答案)

作者:佚名 资料来源:网络 点击数:    有奖投稿

2018年中考英语复习阅读理解专题题型集训(外研版附答案)

本资料为WORD文档,请点击下载地址下载
文 章来
源莲山 课
件 w w w.5Y
k J.Com

外研版2018年英语中考复习专题题型集训:阅读理解
类型一  判断正误型


话题1 幽默故事
Passage 1(2018原创)
对症下药
Mr.Smith works in an office. He's very busy and he has no time to rest. Every evening, when he comes back from his office, he always feels tired and wants to go to bed early, but his wife often has something interesting to tell him after dinner. She keeps talking until it's too late. But Mr.Smith has to get up early in the morning.
One day Mr.Smith felt terrible and couldn't go to work. He went to see a doctor with his wife. Before he said what the matter was with him, his wife told the doctor all. The doctor got the reason and said to Mrs. Smith,“Here is a bottle of medicine for your husband and some pills for you.”
“For me?” the woman said in surprise, “I'm fine. I don't need any medicine!”
“I don't think so, madam.” said the doctor, “They're sleeping pills(安眠药). Your husband will soon be all right if you take them!”
根据上述内容,判断下列句子正误,正确的为“T”,错误的为“F”。
1. Mr.Smith usually feels worried when he gets back home.
2. Mrs.Smith usually keeps talking with her husband after dinner.
3. Mr.Smith called the doctor when he was ill.
4. The doctor gave Mrs.Smith some medicine to let her sleep quickly.
5. The doctor wanted to make Mr.Smith feel better by curing(治疗) Mrs.Smith.
Passage 2(2018原创)
胡子睡觉时盖不盖被子
Zak's grandfather, Stan, was very famous. Why? Because he had very, very, very long white beard(胡子).
One day, Zak asked his grandfather, “When you sleep, do you put your beard outside or inside the quilt?” “I'm not sure. I never care about that,” said his grandfather. “I'll have a look tonight.”
Stan went to bed that night and pulled up the quilt. His beard was inside the quilt at first. Then he remembered his grandson's question. Aha! But wait. Did that feel comfortable?
Then he put his beard outside the quilt. He also didn't feel quite comfortable. So he put the beard inside the quilt again. But he soon felt it would be better if it was outside the quilt. The beard went in and out of the quilt all night long.
In the morning, he was so tired that he cut his long beard off.
根据上述内容,判断下列句子正误,正确的为“T”,错误的为“F”。
1. Zak's grandfather was very famous because he had very long white beard.
2. Stan's beard was outside the quilt at first.
3. Stan felt it would be worse if the beard was outside the quilt.
4. In the morning, Stan was so tired that he cut his long beard off.
5. Stan spent a sleepless night.
话题2 教育引导
Passage 3(2017邵阳)
诚实守信
Alan, a boy from India went to study in the UK two years ago. He found a part­time job in a restaurant. Many British students also worked there. Their job was washing the dishes. It was an easy job, but the boss said, “You must wash every dish seven times.” At first, Alan was careful. The boss was happy with him. After one month, he found that the boss didn't check very often. He thought there was no difference between five times and seven times. So he just washed five times. He worked very fast. The boss was even happier. One day, a British student asked him why he could wash so fast. Alan told him the secret. The British student was surprised but didn't say anything. A few days later he told the boss about it. The boss fired(解雇) Alan.
Alan went to other restaurants, but all of them said, “Go away! You are not honest. We don't need you.” Alan was sad because he could do nothing.
根据上述内容,判断下列句子正误,正确的为“T”,错误的为“F”。
1. Alan went to study in India two years ago.
2. The boss asked Alan to wash the dishes seven times.
3. At first, the boss was happy with Alan.
4. The British student didn't say anything to the boss.
5. In fact, Alan is very honest.
Passage 4(2018原创)
美丽的标记
My six­year­old granddaughter, Mary, found a small freckle(斑点) on her left arm. She didn't like it and tried to pick it off.
I told her, “Oh dear, that's a beauty mark. Don't pick it off.” She took another look at it. “It's not beautiful. I want to pick it off,” she cried.
“Each of us is born with special marks. Some of them can be seen, but some of them are invisible(看不见的).”
“What kind of mark is invisible?” she asked.
“Well...a mark of kindness, even the mark of a loving heart. We can't see them, but they are very special marks.”
“Why can't mine all be invisible?” she asked.
“I can see many of your special marks, such as the color of your eyes, the shape of your nose and the smile on your face. Nobody else in the whole world has the same things as you. Special marks, inside and outside, are the things that make each of us different and special.”
She didn't understand all of my words, but she stopped crying. The next morning, Mary ran into the kitchen. She said to my husband, “I have a beauty mark. Do you want to see it?”
“I sure do,” my husband laughed.
“I didn't like it yesterday, but now I do.” she said.
根据上述内容,判断下列句子正误,正确的为“T”,错误的为“F”。
1. Mary has a small freckle on her right arm and she likes it a lot.
2. Mary's family want to help her pick the freckle off.
3. We can see all marks besides special marks inside and outside.
4. It is true that each of us is born with special marks.
5. The writer is Mary's grandmother.
话题3 事物介绍
Passage 5(2018原创)
面貌识别技术
The Spring Festival travel rush started on Friday Jan.13, in 2017. It is the biggest thing for Chinese to travel in the Spring Festival. It has become the world's largest human movement every year.
During those days, billions of trips were made by travellers. On Friday, 8.55 million trips were made on railways, 58 million by roads, 0.59 million by waterways and 1.3 million by air across the country, according to the Ministry of Transport. New services were offered during this year's spring rush to improve passengers' travel speed.
A few major train stations, such as Guangzhou and Changsha, used face recognition(面貌识别) technology for the first time. The technology could shorten passengers' travel time. It was convenient for train station staff who checked train tickets and ID cards.
The technology compared passengers' faces with the photos on the ID cards. Passengers at those stations only needed to stand in front of a camera for a few seconds after putting their ID cards into a machine. Many passengers experienced the technology at Guangzhou South Railway Station. They described the technology with “convenient, fast and wonderful”.
根据上述内容,判断下列句子正误,正确的为“T”,错误的为“F”。
1. It is very difficult for Chinese to travel in the Spring Festival.
2. Most trips were made by air across the country during the Spring Festival.
3. The train stations in Guangzhou and Changsha used face recognition(面貌识别) technology for the first time.
4. Travellers didn't need to show their ID cards with the new technology.
5. The technology is convenient, fast and wonderful.
话题4 中外文化(南宁:2014 )
Passage 6(2018原创)
龙抬头
China is a country with many colorful days and festivals. The Dragon Head Raising Day(Longtaitou) is one of them. This special day is on the second day of the second month in the Chinese lunar calendar. It stands for the start of spring and farming.
The dragon is important for Chinese people. We Chinese people call ourselves the “descendants (传人) of the dragon”. Therefore, people celebrate the Dragon Head Raising Day with many customs.
On the day in ancient times, people put ashes in the kitchen. This was to “lead the dragon into the house”. People believed that with the help of the dragon, they could have a good harvest(收成) in autumn.
Also, people eat special foods that day. The foods are usually named after dragons. For example, people eat “dragon whisker(细须)” noodles and dumplings called “dragon teeth”.
Today, many customs have faded away(消退). But one that has remained is the cutting of hair. It is said that a haircut during the first lunar month may bring bad luck to the uncles of the family—mainly mother's brothers. So many people have their hair cut on the Dragon Head Raising Day.

根据上述内容,判断下列句子正误,正确的为“T”,错误的为“F”。
1. The Longtaitou is on the third day of the second month in the Chinese lunar calendar.
2. We Chinese call ourselves the “descendants of the dragon”.
3. People put ashes in the kitchen on the Dragon Head Raising Day in ancient times.
4. Nowadays, many people don't have their hair cut on the Dragon Head Raising Day.
5. The passage mainly tells us how to celebrate the Dragon Boat Festival in China.
话题5 广告图表
Passage 7(2017 陕西)
Have you ever thought about making a bicycle that you dream of? Some creative people have invented some special bicycles. Here are three of them.
  Bambikes
Bambikes are produced in a company in Philippines. They are made of an unusual kind of bamboo and other materials like metal and a local plant. They are very strong. And they are a perfect combination(结合) of the greenest building material and common bicycles. By making bambikes, the company offers jobs to the local people. Besides, it provides money for some students in its community to pay for their study. To continue the production, the company plants more bamboo than it cuts.
  The heaviest bicycle
A German cycling lover, Frank Dose, has recently made the world's heaviest bicycle with big old wheels and lots of other waste materials. He created it just because of a bet(打赌) he made with his friend. The bicycle weighed 1.08 tons. It broke the world record of its kind in weight. Frank said his bicycle was surprisingly easy to ride although it had a huge size and weighed a lot. He rode it in front of 5,000 people for over 100 meters to prove it.
  Twisted(变形的) bicycles
Two brothers in France created a bike that looks strange to ride and twists in the middle. Riders can make tight turns(急转弯). The brothers say the bicycle is hard to ride so it can stop people from stealing it. In fact, it isn't as hard to control as you may think. It takes a day or two to get used to the crazy way of riding. It's amazing. So far, there have been 30 of the bicycle, but they are not for sale yet.
根据上述内容,判断下列句子正误,正确的为“T”,错误的为“F”。
1. Frank built the world's heaviest bicycle with the materials that his friend bought for him.
2. Some students in the community can get money from the bambike company to pay for their study.
3. Bambikes are made of a special kind of bamboo and other materials.
4. The two brothers rode their bikes in front of some people to show how to use them.
5. 30 twisted bicycles were made and sold out.
Passage 8(2018原创)
If you want to travel to Singapore, here are two famous places of interest you can refer to.
Singapore Plant Garden Jurong Bird Park
In 1822, it was built at the foot of Government Hill and it was moved to its present place in 1859. Throughout the years, the greenhouses have become much larger. Today, the Garden is one of the most popular places to visit in Singapore. The best time to visit it is on a cool morning or at night.
Ticket prices: 210 yuan; free for children under 12
Opening hours: 8:00 am-6:00 pm
 Jurong Bird Park is the greatest park in Asia and comes first in our list of places to visit in Singapore. This park is the home to more than 5,000 birds with 380 kinds from everywhere throughout the world. The Waterfall Aviary (鸟舍)is the biggest in the center which is made up of 5 land woods with more than 1,500 African birds and has a 100­feet man­made waterfall.
Ticket prices: 180 yuan; free for children under 12
Opening hours: 6:00 am- 6:00 pm

根据上述内容,判断下列句子正误,正确的为“T”,错误的为“F”。
1. The Singapore Plant Garden was built in 1859.
2. You'd better visit the Singapore Plant Garden on a cool morning.
3. The children under 12  needn't  buy tickets while visiting these two places.
4. The Waterfall Aviary has an 85­feet man­made waterfall.
5. You can visit the Jurong Bird Park at 8:00 pm.
Passage 9(2018原创)
Live Music—Late Night Jazz
Enjoy real American Jazz from Herbie Davis, the famous trumpet player(号手).
PLACE: The Jazz Club
DATES: July 15-July 23
PRICE:$100-150
TIME: 10 pm till late!
TEL: 84668736
Scottish Dancing
Scottish Dancing is nice and easy to learn. The wonderful dance will be held at Jack Stein's.
PLACE: Jack Stein's
DATES: May 10-May 20
PRICE:$150
TIME: 7 pm-10 pm
TEL: 84021877
The Folk Art Exhibition(展览)
PLACE: International Expo Center
DATES: June 1-June 30
PRICE:$60 ($30 for students)
TIME: Monday-Friday 9 am-5 pm;
Weekends 9 am-9 pm
TEL: 84886888
根据上述内容,判断下列句子正误,正确的为“T”,错误的为“F”。
1. At the Jazz Club, you can enjoy real American Jazz.
2. If you have$150, you can watch Scottish Dancing in July.
3. Call 84021877, and you can watch Scottish Dancing.
4. You can enjoy Scottish Dancing at Jack Stein's.
5. The International Expo Center is available to visit at 3 pm every day in June.
类型二 一般选择型
话题1 教育引导
Passage 1(2017河南)
平凡女孩的哈佛之路
Not only kids of Tiger Moms go to Harvard.
Dawn Loggins of Lawndale, N.C., is on her way to Harvard, one of the eight world­famous universities in the eastern US. Nobody encouraged her to study or paid for her special classes. This girl created her own future.
The teen was abandoned by her family last summer, when her parents and two sisters moved to Tennessee. She found herself homeless and had to spend the night on friends' sofas.
The school bus driver learned about Dawn's situation and invited Dawn to move in with her family. Soon, Dawn had a job at Burns High School. She worked from 6 a.m. to 7:40 a.m. before the first school bell rang. She swept floors and picked up trash again in the afternoons, before diving(跳水) into her studies in the evenings.
Dawn's hard work paid off. She finished school with a 3.9 GPA and scored 2,110 on the SAT.
“There were times when I felt like it would be easiest if I gave up,” the 18­year­old said. “But it was never in me to give up, because I realized that I was never going to be successful unless I got an education.”
Even before Dawn's family left her, she led a difficult life. Her family was poor and cups of noodles were often the only food. Dawn “studied by candlelight” because her parents couldn't afford to pay the electricity bill(电费).
Dawn has now reconnected with her family. They're proud of her accomplishments(成就)and are attending her high school graduation.
1. Why didn't Dawn give up her studies?
A. To reconnect with her family.
B. To thank those who had helped her.
C. To get an education to be successful.
D. To realize her dream of going to Harvard.
2. Who helped Dawn when she found herself homeless?
A. Her teachers.     B. Her neighbors.
C. A Tiger Mom.     D. A school bus driver.
3. What does the underlined word “abandoned” mean in Chinese?
A. 宠爱    B. 抛弃   C. 鼓励   D. 虐待
4. Which of the following words best describes Dawn?
A. Open­minded.     B. Good­natured.
C. Strong­willed.     D. Warm­hearted.
5. What's the best title for the text?
A. Another Harvard girl
B. A girl in candlelight
C. From homeless to Harvard
D. The role of Tiger Moms
Passage 2(2017安顺)
意外的惊喜
On February 9th, 2013, Sarah Darling was walking along the street when she met a homeless man named Billy Ray Harris. She reached into her change purse, emptied out all the coins she had and gave them to the homeless man. Neither of them realized that this small generous act(举动) would change their lives.
Sarah didn't realize that she had given Billy not only all her change but also her diamond ring that she had put in her change purse earlier until the next morning. She and her husband, Bill Krejci, rushed to see if they could find Billy. The homeless man was not only in the same place, but also immediately returned the ring. The grateful couple paid him back for his honesty by emptying out their pockets of all the money they had.
Bill Krejci, a web designer, felt that he needed to do something more for this amazingly honest man. So on February 18th, he set up a special page(网页) to raise money for him. In just four days, Billy received over $85,000 and there seems to be no end yet.
That is not enough. Billy is living with a person who is generous instead of living in the streets. And that's not all—Thanks to the news report, he got together again with his older brother, Edwin Harris who he had been unable to find for 27 years.
All the good luck is just because Billy did the right thing—returning something that did not belong to him.
1. When did Sarah realize that she had also given Billy her diamond ring?
A. On February 9th, 2013.
B. On February 10th, 2013.
C. On February 18th, 2013.
D. On February 22nd, 2013.
2. Which of the following is NOT mentioned in the passage?
A. Billy is living with a generous person.
B. Billy has found his brother.
C. Billy bought a diamond ring.
D. Billy appeared in the news report.
3. The underlined word “That” in Paragraph 4 refers to(指代)“________”.
A. returning the ring     B. setting up a page
C. living in the streets     D. receiving money
4. What's the main idea of the passage?
A. A generous woman changed her own life.
B. A kind man set up a special page.
C. A homeless man returned diamond ring.
D. Many people donated much money.
5. From this story, we know that ________.
A. helping others is helping ourselves
B. helping those in trouble is sometimes not necessary
C. life is not that easy
D. we should always help old people
Passage 3(2018原创)
恐惧之穴
There was once a cave near a town. It was called “Cave of Fear”. Anyone who tried to enter it didn't return. People in the town said that there was a monster in the cave. In order to stop the monster from getting out of the cave, people often left gifts and food at the mouth of the cave, and these things always disappeared soon.
One day, a young man came to the town. When he heard about the cave, he decided to enter the cave and found out whether there was a monster in it. As he went deep into the cave, he heard some strange sounds. So he followed the sounds. Suddenly, he felt that something was pushing his back. He was too scared to turn around to look at it. Finally, he was pushed into a huge cavern. As he entered the cavern, he got very surprised. He found that he was right in the middle of a big party. There were a lot of people in the party. They were all those people who had never returned to the town.
Then those people told him that this was the idea of an old wise man in the town. The old wise man wanted to show people that if someone wanted to make a change, he should be brave and wanted to have a try. So the wise man made up the story of the monster. Only brave people could enjoy big parties in the cavern.
1. The cave is called “Cave of Fear”,because _______.
A. there was a wise man in the cave
B. people who tried to enter it didn't return
C. there was a big party in the cave
D. people liked to live in the cave
2. People left gifts and food at the mouth of the cave in order to ________.
A. attract the young man to enter the cave
B. thank the wise man for his good idea
C. stop the monster to get out of it
D. help the people to hold the party
3. The young man entered the cave to _______.
A. kill the monster in the cavern
B. make sure if there was a monster in it
C. look for the lost people in the town
D. take part in the party in the cavern
4. Who took away the gifts and food in fact?
A. The young man.      B. The monster.
C. The wise man.       D. The people in the cave.
5. What can we learn from the passage?
A. Success belongs to the brave.
B. No pains, no gains.
C. Seeing is believing.
D. Where there is a will, there is a way.
话题2 中外文化
Passage 4(2017荆门改编)
英格兰
England is an island country in the sea. It lies in the west of Europe. It is divided by the English Channel(海峡) in the south between England and France. The North Sea is on the east of it. Its official(正式的) name is the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland.
England has a long history of culture. Shakespeare is regarded as the greatest writer in the English language in the world. The education is very famous in the world such as the universities of Oxford and Cambridge.
The main sport in England is football, and it's also the most popular sport in England. It is played in primary schools, middle schools, colleges and universities, and people play it in cities, towns and villages every week. The best time to play football lasts from the beginning of April to the end of September.
There are many beautiful places of interest in England. The River Thames is a great river in England. It flows through southern England. The Tower Bridge of London is well­known in the world. Big Ben is on the Palace of Westminster. The London Eye is on the south bank of the River Thames. You can sit in the London Eye to enjoy the whole London. You can find all kinds of treasures from around the world in the British Museum. Tourists come to England from all over the world. You can travel to the United Kingdom to feel natural and cultural beauty.
1. The North Sea lies ________.
A. on the east of England
B. on the west of England
C. on the north of England
D. on the south of England
2. Shakespeare is famous in the world because ________.
A. he worked in Oxford University
B. he worked in Cambridge University
C. he was a great language worker
D. he was a great writer
3. The best time to play football in England lasts about ________.
A. four months     B. five months
C. six months      D. seven months
4. Where can you enjoy the whole London's beauty?
A. The River Thames.    B. The Tower Bridge.
C. The British Museum.   D. The London Eye.
5. Which of the following is TRUE?
A. England is divided by the English Channel in the southeast.
B. England has famous universities, such as Oxford and Cambridge.
C. England's main sports are football and basketball.
D. England hardly has many beautiful places of interest.
Passage 5(2017安徽改编)
茶文化
Once upon a time there was no tea at all in England. People there used to drink a light beer(啤酒). No coffee or milk but large glasses of beer stood on the breakfast table!
When tea was first brought to England, an old couple got some as a special treat. But they did not know how it should be used. They cooked the leaves in hot water, and spread them on a piece of bacon(熏肉) which they were going to have for dinner. They ate the leaves, and threw the tea away! However, tea is becoming as popular as coffee and milk in England today.
Tea is the leaf of a plant which grows widely in China, Japan and some other countries. Tea farmers usually grow a great many tea plants on a large piece of land. When the tea leaves are ready to be picked, it is the busiest time for tea farmers in a year. They pull off the leaves and dry them. In their spare time, they pick out the best leaves and get them ready for market. In China, whenever a visitor comes into a house, he is served with a cup of tea.
1. What was served for breakfast in England long ago?
A. Beer.    B. Tea.   C. Coffee.   D. Milk.
2. How did the old couple deal with the tea leaves?
A. They sold them.    B. They ate them.
C. They burnt them.    D. They threw them away.
3. Tea farmers are the busiest in a year when they ________.
A. serve visitors at home
B. sell tea in the market
C. pick and dry tea leaves
D. look for a piece of land
4. In which part of a magazine can we read the text?
A. Nature.   B. Culture.   C. Environment.   D. Technology.
5. What's the best title of this passage?
A. The tea art      B. The tea culture
C. The tea leaves    D. The tea history
Passage 6(2018原创)
歌剧版《红楼梦》
You must have read or heard of the sad love story between Jia Baoyu and Lin Daiyu. But can you imagine the two singing opera in English instead of speaking poetic Chinese?
Jia and Lin are two characters from the classic Chinese novel A Dream of Red Mansions(《红楼梦》), written by Cao Xueqin(1715-1763). Now the book has been made into an English language opera. The opera was first performed last September in San Francisco, US. This month it came to Beijing, Changsha and Wuhan.
Many of the opera's creators have backgrounds(背景)in both Chinese and American cultures, including the director and playwrights. Their understanding of both cultures helped them to change a Chinese classic into a foreign­language opera.
The book, which covers the rise and fall of the Jia family, has 120 chapters and hundreds of characters. But opera writer David Henry Hwang cut down the number of characters to just seven. Hwang, a Chinese­American, focused on the love story between Jia and Lin and tried to write a heartbroken tragedy(悲剧) that everyone would understand.
The art director Timmy Yip, from Hong Kong, tried to help foreign people understand the characters using costumes(服装) and stage settings(布景). He compared Lin to water and gave her a light green costume. When Lin shows up on stage, there is usually water around her on the stage.
The creators consider it to be a meaningful job to introduce a Chinese classic to Western audiences. Hwang told China Daily he was happy to “have made a contribution to the land where my parents were born”.

1. Who wrote the opera for the Chinese classic novel A Dream of Red Mansions?
A. Lin Daiyu.     B. Cao Xueqin.
C. Jia Baoyu.     D. David Henry Hwang.
2. The opera was ________.
A. sung in poetic Chinese
B. first performed in Beijing
C. performed in China after one year
D. performed in many languages
3. Which of the following is NOT a difference between the book and the opera?
A. The language used.
B. The sad love story.
C. The number of characters.
D. The whole family's story.
4. Why did the creators make the book into an English­language opera?
A. Because they had backgrounds in Western culture.
B. Because they thought the book was not good enough.
C. Because they hoped to help others learn English.
D. Because they wanted Westerners to know about the Chinese novel.
5. The best title of the passage is probably ________.
A. A Dream of Red Mansions Is Popular
B. Introduce the Chinese Classic to Westerners
C. Turn the Chinese Classic into An Opera
D. The Chinese Culture Is Colorful
Passage 7(2018原创)
入乡随俗
When you hear Westerners(西方人)say “Drop in anytime”(随时来玩) or “Come and see me soon”, you should realize that it doesn't mean you are welcome to come over to their houses anytime. It's wise to telephone before visiting someone.
Never accept an invitation unless you really plan to go. You may refuse by saying, “Thank you for inviting me, but I may not be able to come.” If you are unable to come after accepting the invitation, be sure to tell those who invite you in advance(提前) that you will not be there.
When you have accepted the invitation to a party or a dinner, it is polite to bring small gifts with you, such as bottles of drinks, flowers, and some others. Sometimes Westerners may take you out to dinner in a restaurant and it does not necessarily mean that he is going to pay the bill at the end of the meal. He might want you to “go_Dutch”, which means each person pays his own bill.

1. When Westerners say “Drop in anytime” or “Come and see me soon”, it means________.
A. you are welcome to visit them anytime
B. you are welcome to visit them, but you still need to call them before going to their houses
C. they don't want you to visit them
D. they will hold a party for you
2. If a Westerner invites you to go to his house, ________.
A. you may refuse if you don't plan to go
B. you have to accept the invitation even though you don't want to go
C. you can't accept the invitation
D. and if you accept the invitation, you must go
3. If you have accepted the invitation to a party or a dinner, what kind of gifts will you bring?
A. Money.      B. Televisions.
C. Computers.     D. Books.
4. The underlined part “go Dutch” means “________” in Chinese.
A. 去荷兰      B. 去Dutch 这家餐厅
C. 实行AA制    D. 请客
5. The best title of this passage is ________.
A. Drop in anytime
B. Come and see me soon
C. Invitation in Western countries
D. Westerners
话题3 科普知识
Passage 8(2018原创)
飓 风
Anyone who has experienced a cyclone(飓风) will tell you how scary it can be. High winds and lots of rain can destroy a city in less than an hour. A big cyclone, named cyclone Debbie, hit Australia's east coast at the end of March.
The wind was as fast as 236 km/h and destroyed houses, trees, cars and boats. Sea levels rose and flooded coastal towns. While rivers also flooded. Many cities near rivers went underwater.
Hundreds of thousands of people had to leave their homes and farms, at least 8 people died, reported Courier Mail. The cyclone lasted for about 3 days. But the flooding was still happening 2 weeks later. Some cities never recover from a cyclone, while it takes years to rebuild.
A tropical cyclone begins when a group of thunderstorms meet over warm, tropical waters. Lots of air and water is sucked into clouds from the ocean. Because the earth is rotating, the clouds start to spiral(螺旋式上升). That is why tropical cyclone has curved(使成弧形) shape when you see it on a map. For this reason, tropical cyclone can not form near Equator(赤道) because earth's rotation is not strong enough there. When the wind speed increases to 120 km/h, it changes from a tropical cyclone to a hurricane, typhoon or cyclone.
So what is the difference between a cyclone, a hurricane, a typhoon?The answer is actually quite simple.
All three are the same. We just use different names for these storms in different places. In the Atlantic and Northeast Pacific Ocean around the US, the term hurricane is used. The same type of storm in the North Pacific Ocean near China is called typhoon. Cyclones occur in the South Pacific and Indian Ocean near Australia.

1. When the wind speed increases to ________, it changes from a tropical cyclone to a hurricane.
A. 2 km/m      B. 3 km/m
C. 4 km/s      D. 5 km/s
2. The underlined word “recover” in Paragraph 3 probably means “________” in Chinese.
A. 恢复      B. 康复
C. 痊愈      D. 建造
3. Australian hurricanes caused ________.
A. many people lost their home
B. trees, cars and boats were destroyed
C. sea levels rose
D. including A,B and C
4. Which of the following is TRUE?
A. When the wind speed increases to 125 km/h, it changes from a tropical cyclone to a hurricane.
B. A group of thunderstorms meet over cold, tropical waters.
C. The earth can rotate.
D. Tropical cyclones can be seen near Equator.
5. What does the passage mainly talk about?
A. A terrible hurricane—Debbie.
B. The earth's rotation.
C. The formation of cyclone.
D. A terrible hurricane and how a hurricane forms.
Passage 9(2018原创)
羊的习性
Most people think sheep are stupid, friendly and harmless animals. The sheep are good for two things, being eaten and producing wool. The truth is that sheep are far smarter than we know. They build up friendships and stick up for one another in fights.
A 2001 study done by Keith Kendrick, who is now at the University of Electronic Science and Technology in China, found that sheep can remember at least 50 personal faces for more than 2 years. That is longer than many people.
“Sheep showed clear signs of being good at telling the differences,” says Kendrick. The team also found that sheep can separate expressions and prefer a smile to a frown(皱眉).
At the time Kendrick told BBC News,“The sheep's brain is organized. They must have some kinds of reaction (反应) to what they see in the world.”
Sheep also have complex social structures(结构). Over twenty years ago, researchers from the University of California observed for three years and discovered that they set up friendships and looked out for one another in times of need. “They can form long term relationships... they help weaker friends and support each other in fights,” says the 1993 study. They say that sheep are able to experience many feelings, from fear to anger, and from sadness to happiness.
1. According to the passage, the sheep offer people __________.
A. legs and head      B. meat and wool
C. head and meat      D. legs and wool
2. The underlined word “complex” means “ ________” in Chinese.
A. 单一的        B. 复杂的
C. 多彩的        D. 固定的
3. The researchers from the University of California observed the sheep __________.
A. three years ago      B. twenty years ago
C. for three years      D. for twenty years
4. Which of the following is NOT TRUE?
A. Sheep are usually regarded as friendly animals.
B. Sheep can remember longer than many humans.
C. Sheep like fighting for food.
D. Sheep are able to experience many feelings.
5. In the passage, the writer tells us __________.
A. sheep are cleverer than we know
B. sheep's wool is comfortable
C. sheep may help the weaker people
D. sheep build friendship by living together
Passage 10(2018原创)
失歌症
Music plays an important role in our daily life. But for some people, music is not fun at all. They have the illness that scientists call “amusia(失歌症)”. People with amusia are born without the ability to enjoy music. They often cannot tell the differences between two songs. As a result, songs sound like noise to them.
Life can be hard for people with amusia. In fact, most people cannot understand what it feels like—just going to a restaurant or a shopping centre can be uncomfortable or even painful. That is why many people with amusia have to stay away from places where there is music. However, this can result in social loneliness.“I used to hate parties,” says Elizabeth, a 70­year­old woman who only recently discovered that she has amusia. By studying people like Elizabeth, scientists are finally learning how to identify(辨别) this unusual condition.
Scientists say that the brains of people with amusia are different from those that can enjoy music. The difference is complex(复杂的),and it is not connected with poor hearing. People with amusia can understand other non­musical sounds well. They also have no problems understanding common speeches.
Many people with amusia are happy when their condition is finally diagnosed(诊断). For years, Elizabeth has felt embarrassed about her music problem. Now she knows that she is not alone. That makes it easier for her to explain. “When people invite me to a concert, I just say, ‘No, thanks. I have amusia,'” says Elizabeth.
1. People with amusia are those________.
A. who like music
B. who have poor hearing
C. who don't like music
D. who are born unable to enjoy music
2. Life is hard for people with amusia because ________.
A. music seems to be noisy for them
B. most people cannot understand them
C. they try to stay at places full of music
D. they hate parties, restaurants or shopping centres
3. Scientists identify people with amusia by________.
A. studying different kinds of music
B. going to parties regularly
C. comparing music to colours
D. studying people with amusia
4. ________ causes people with amusia different from most people according to scientists.
A. The brains
B. The poor hearing
C. The lack of colours
D. The problems with speeches
5. What is the main idea of the passage?
A. Strange behaviour of people with amusia.
B. Musical abilities.
C. Music problems.
D. Some people's inability to enjoy music.
话题4 乐学善学
Passage 11 (2018原创)
“全民阅读”策略
The Chinese government has a policy called “Nationwide Reading”, a movement to develop better reading habits among the population.
Realizing the importance of reading in national strength, China has gradually raised “Nationwide Reading” as a national strategy.
There are still problems, however, such as a lower reading rate compared with the world's main countries, less public resources, and mixed quality of reading materials. A national survey showed that Chinese read 3.26 e­books and 4.58 paper books on average in 2015, compared with an average of 16 books in Europe and the United States. The United States introduced the Reading Excellence Act in 1998 and the No Child Left Behind Act in 2002. The Republic of Korea and Japan have also introduced laws to call on reading.
Our country encourages schools, colleges and universities to open their libraries to the public, and calls on bookstores to offer reading space and organize reading for customers.
Reading is not just an important professional skill. It is also a way to enjoy informative(教育性的), creative, and inspiring works in literature that enrich our life experiences. Like any skill worth mastering, a reading habit requires time and dedication to develop. It is, however, a lifelong source of enjoyment and entertainment and a good hobby for anyone who wants to pick up a book.
1. What is “Nationwide Reading”?
A. It's a movement to buy books.
B. It's a movement to go to the libraries.
C. It's a movement to join reading clubs.
D. It's a movement to develop better reading habits.
2. China has gradually raised “Nationwide Reading” because ________.
A. reading is important in national strength
B. there are many problems in reading
C. Chinese read fewer books than Europeans and Americans
D. Japan and America introduced laws to call on reading
3. What does the underlined word “strategy” in the passage mean in Chinese?
A. 方法   B. 策略    C. 形式    D. 基金
4. Our country encourages schools, colleges and universities to ________ in order to raise “Nationwide Reading”.
A. open their libraries to the public
B. offer reading space
C. provide books for free
D. volunteer to teach the public
5. What's the main idea of the passage?
A. Reading is a waste of time.
B. Reading is hard to do.
C. Reading is an important hobby.
D. Reading is difficult for kids.
Passage 12(2018原创)
英语学习策略
According to a survey, many people think genes(基因) and intelligence have something to do with students' success or failure. But there aren't any researches to support this opinion. And in fact, it is not right at all. There is one thing that can finally decide students' success or failure. That is how they learn. A few students are clever and lucky. They find good ways for themselves to study every subject well. But others aren't so lucky like them. They don't find correct ways of their own and fail in the end.
To teachers, what is the best way to teach languages? Dr. Asher found a way called “Total Physical Response”. This was helpful to students. Studies in San Jose State University showed that if students moved their bodies when learning English, they were able to learn a lot more new words and grammar in a very short time. But if they sat still and didn't move, they could learn less. And after a year, the students who moved their bodies when learning remembered 80% or more things they learned. But others forgot more than 80%.
Now you may know how to learn English. Keep moving when you learn. So when you listen to a story or an article, do action as soon as you hear it. And you can imagine you are the person in the story or the article. By doing this, you can learn more English and you can remember it longer. The most useful is that you can use it more easily. Stop your old method. Try this one at once!
1. What is the aim of Dr. Asher's Total Physical Response?
A. For students to remember words.
B. For teachers to teach languages.
C. For parents to help their children.
D. For schools to develop fast.
2. When you learn new words, ________ can help learn them well.
A. moving your bodies    B. listening to stories
C. reading articles      D. talking to others
3. The underlined word “intelligence” in the passage means “________” in Chinese.
A. 耐力    B. 魄力    C. 体力    D. 智力
4. What can you imagine when you listen to a story or an article?
A. I am the writer of the story or article.
B. I am the seller of the story or article.
C. I am a character of the story or article.
D. I am the teller of the story or article.
5. What does the writer want to tell us?
A. Ways to succeed in the future.
B. Ways to do much more exercise.
C. Ways to make new sentences.
D. Ways to help people learn well.
话题5 现代科技
Passage 13 (2017重庆B卷)
中国科技新生代
China has been famous around the world since ancient times. In the past, we had the Four Great Inventions. Nowadays, more inventions and creations have made China stronger and greater in the world.
On May 5th, 2017, at Shanghai Pudong International Airport, China's first large homemade jet airliner(喷气式客机), the C919, took off successfully for the first time. It has taken about ten years for the scientists and researchers to make this Chinese dream come true. It's a pride of the whole nation. So far, more than 23 companies have already ordered 570 C919 planes from China. But we still have a long way to go before the C919 carries passengers by 2020. It also faces the challenge of competing with the Airbus A320 and the new Boeing B737.
What's more, China is working on the new high­speed trains with the highest speed of 400 km/h. It will be ready by 2020. The new trains are expected to push area cooperation(合作) and create new business for China and foreign countries. Many countries, especially the ones in Central Asia, Southeast Asia, the Middle East and Eastern Europe, are planning to build high­speed rail lines or to improve their railways with the help of China. They'd like to get support in technology from China.
China has made great progress in both science and technology. And it makes a great contribution  to humans, too. All of these are changing the daily life of Chinese people, even of the people around the world.
1. The C919 will have a competition with ________ and the new Boeing B737.
A. the Airbus A320    B. the Boeing B777
C. the Airbus A380    D. the Boeing B787
2. From the passage, we know that many countries in ________ are planning to build high­speed rail lines or to improve their railways.
①Southeast Asia  ②North America
③Eastern Europe  ④Central Asia
⑤South America  ⑥the Middle East
A. ①③④⑤      B. ①③④⑥
C. ②③⑤⑥      D. ②④⑤⑥
3. Which of the following is TRUE according to the passage?
A. Over 32 companies ordered 570 C919 planes from China.
B. Successfully, the C919 took off for the first time on May 5th, 2017.
C. Many countries in Central Asia help China build high­speed rail lines.
D. The high­speed trains with the speed of 400 km/h can carry more passengers.
4. What does the underlined word “contribution”mean in Chinese?
A. 提示    B. 贡献    C. 奉献    D. 收获
5. The passage mainly wants to tell us ________.
A. the Chinese scientists are better at science and technology than before
B. the Four Great Inventions makes China strong and great in the world
C. China has increased the international influence with its development
D. China has produced the new high­speed trains with the speed of 400 km/h
Passage 14(2018原创)
无人驾驶汽车
Babies born after 2017 may never need to take a driving lesson because of the development of self­driving cars. Some scientists say that self­driving or driverless cars(无人驾驶汽车) may hit the road within 15 years, and it is possible that driving may become unnecessary(不必要的), or more relaxing and enjoyable.
Companies like Google, Baidu, Apple and Alibaba are working on driverless cars. But, if the tests are successful, these electric self­driving cars could be put into use very soon. This kind of cars may change the way we live in the future. All you have to do is typing in your address!
According to Baidu, the driverless technology has the following four advantages. Firstly, driverless cars are actually safer. In China, there are more than 500 deaths caused by accidents. With driverless cars, the number will decrease by 100 times. Secondly, driverless cars are more efficient(有效的) than manned cars. Thirdly, driverless cars follow the traffic rules. Therefore, traffic controlling will be easier. At last, the cost of transportation will be reduced as the labor cost becomes less.
There are many different technologies needed to make a successful self­driving car. The most difficult technologies of all are environmental perception (感知), behavior prediction, planning control, HD mapping, and exact GPS.
1. According to some scientists, driverless cars may make driving become ________.
A. necessary       B. difficult
C. enjoyable      D. boring
2. Which of the following is NOT TRUE about driverless cars?
A.  Google, Baidu, Apple and Alibaba are working on driverless cars.
B. This kind of cars may change our living conditions in the future.
C. Driverless cars are safer than man­controlled cars.
D. Passengers don't need to tell the cars where they want to go.
3. The third paragraph mainly talks about the ________ of driverless cars.
A. instructions      B. standards
C. advantages      D. theories
4. What does the underlined word “decrease” in the third paragraph mean?
A. 减少    B. 增加    C. 培养    D. 建造
5. What can we learn from the passage?
A. Driverless cars may not follow the traffic rules.
B. The technologies for driverless cars haven't yet well developed.
C. The communication between the car and a man is perfect.
D. Driverless cars will have more accidents than man­controlled cars.
话题6 健康生活
Passage 15(2018原创)
隐形杀手——抑郁症
Although we all want happiness and joy every day, sometimes we still feel blue. Most people can control this, but sometimes it can get worse and people fall into depression (抑郁).
This year, the WHO chose“depression” as the theme of World Health Day. This aims to raise people's awareness (意识) of it. According to its recent report, about 322 million people suffered depression in 2015. This is more than 4 percent of the world's population.
Depression is described as a mental disorder(精神疾病). It has several symptoms(症状) like sadness and loss of interest. In extreme cases, depression may lead to suicide (自杀).
There are three groups of people that are more likely to develop depression, according to WHO. One is old people, while another is women who are pregnant (怀孕的) or have just given birth. And young people are also one of the three groups.
In China, depression among young people is on the rise, Zhu Zhuohong, a famous psychology professor told Xinhua. Competitions, especially in education, can cause a lot of pressure.
Luckily, efforts are being made to solve this problem. Now several social organizations in China are trying hard to help those with depression. WHO also held the “Depression: Let's talk” campaign this month, aiming to make sure that people with depression seek and get help.

1. People with depression even want to ________.
A. seek and get help     B. have competitions
C. have pressure      D. commit suicide
2. Which of the following is NOT TRUE?
A. Depression is a mental disorder.
B. Pregnant women are more likely to develop depression.
C. People with depression cannot go to work.
D. Depression among young people is on the rise.
3. The underlined word “blue” in the passage means “________”.
A. the color of the sky     B. sad and hopeless
C. sad music       D. bad behavior
4. Depression among young people in China may be caused by ________.
A. pressure        B. large population
C. sadness        D. mental disorder
5. What's the best title for the passage?
A. Depression Development
B. Depression—A Silent Killer
C. Education Competitions
D. Depression Campaign
话题7 广告图表
Passage 16(2017绵阳)
1. Which club can you join on weekdays?
A. Smart Kids Club.     B. Global English Club.
C. Body­building Club.    D. Piano Club.
2. In which club can you drink and eat fruits while having a rest?
A. Smart Kids Club.     B. Global English Club.
C. Body­building Club.    D. Piano Club.
3. How many choices will Lucy have if she wants to join two clubs at weekends?
A. 1.    B. 2.      C. 3.     D. 4.
4. If you want to talk with native English speakers, please ring ________.
A. 0816-2878806     B. 0816-2515868
C. 0816-2676911     D. 0816-2016367
5. What can be the best title for the above four ads?
A. Build Your Body with Us
B. Best Clubs Available in Town
C. Enjoy Your Weekends in Clubs
D. Fascinating Activities on Weekdays
Passage 17(2018原创)
World Book Day is coming. What's your favorite book? Here are the answers of four students in Sunshine Middle School.
  My favorite book is A Friend like Henry. It's about how a family dog helps a boy deal with his autism(自闭症). When I felt sad, my best friend gave me this book. It cheered me up.
  —David
  Reading in the holiday is an interesting thing. Twenty Thousand Leagues Under the Sea is my favorite book. It's about a captain's travels under the sea. The story is very interesting and the pictures are fantastic. This book can make you relaxed.
—Tony
  I like reading the Four Great Classical Novels of China although I'm a foreigner from Sydney. I can't wait to tell the book Romance of the Three Kingdoms(《三国演义》). I learned a lot about the three kingdoms of Wei, Shu and Wu. If you are interested in history, don't miss it.
—Bob
  In my opinion, The Little Prince is the best one. In this book, a young prince falls to the Earth from a small planet and experiences a lot. It's not just fiction, and it also tells us about the correct values.
—Mary
1.  Why does David think A Friend like Henry is his favorite book?
A. Because it can cheer him up.
B. Because it is fiction.
C. Because it is a gift from his father.
D. Because it is about travels under the sea.
2. Sara likes books with fantastic pictures. Which book should she choose?
A. A Friend like Henry.
B. Twenty Thousand Leagues Under the Sea.
C. Romance of the Three Kingdoms.
D. The Little Prince.
3. As for the book Romance of the Three Kingdoms, which of the following is NOT TRUE?
A. It can make people feel relaxed.
B. It is one of the Four Great Classical Novels of China.
C. It talks a lot about the three kingdoms in China.
D. It will be loved by the people who are interested in history.
4. We can learn about ________ from The Little Prince.
A. Chinese history     B. correct values
C. making friends     D. keeping dogs
5. What do you think the passage probably is?
A. An ad.       B. A notice.
C. A story.       D. A report.
答案
类型一 判断正误型
Passage 1
【主旨大意】本文是一篇幽默故事。文中讲述了史密斯先生因为太忙而没有时间好好休息,但是她的妻子每天晚上都会跟他聊天到深夜。有一天,史密斯先生因为太累无法工作去看医生,医生诊断后知道他的病因是他的妻子,所以给他的妻子开了安眠药。
1. F 【解析】细节理解题。题干意为:当史密斯先生回到家时他通常感觉很担心。根据第一段第三句“...he always feels tired and wants to go to bed early...”每天晚上当他从办公室回到家时,他总是感到疲倦想早点睡觉。描述与文章不一致,故错误。
2. T 【解析】细节理解题。题干意为:史密斯夫人在晚饭后通常一直和她的丈夫谈话。根据第一段第三、四句“Every evening...something interesting to tell him after dinner.She keeps talking until it's too late.”晚饭后他的妻子经常有一些有趣的事情跟他说,并且一直说到很晚。描述与文章一致,故正确。
3. F 【解析】细节理解题。题干意为:当史密斯先生生病时他给医生打了电话。根据第二段第二句“He went to see a doctor with his wife.”他和妻子一起去看医生。描述与文章不一致,故错误。
4. T 【解析】细节理解题。题干意为:医生给史密斯夫人开了一些药让她快速入睡。根据第四段中“They're sleeping pills(安眠药).”描述与文章一致,故正确。
5. T 【解析】推理判断题。题干意为:医生想通过先治疗史密斯夫人来使史密斯先生感觉更好。根据文章最后一段最后一句,如果你吃了这些药,你的先生很快就会好。描述与文章一致,故正确。
Passage 2
【主旨大意】本文是一篇幽默小故事。扎克的爷爷留着很长很长的白胡子,很出名。一天,扎克问爷爷在睡觉时胡子放被子里面还是外面,爷爷懵了,他没有注意过。晚上睡觉时爷爷注意看了,发现胡子放在被子里面外面都不自在,折腾了一个晚上,胡子放进放出,一晚没睡着。第二天,他直接把胡子剪了。
1. T 【解析】细节理解题。题干意为:扎克的爷爷因留着又长又白的胡子而出名。根据第一段“Zak's grandfather, Stan, was very famous. Why? Because he had very, very, very long white beard(胡子).”可知表述正确。
2. F 【解析】细节理解题。题干意为:斯坦的胡子起初在被子外面。根据第三段第二句“His beard was inside the quilt at first.”可知表述错误。
3. F 【解析】细节理解题。题干意为:斯坦认为把胡子放在被子外面感觉更糟糕。根据第四段倒数第二句“But he soon felt it would be better if it was outside the quilt.”可知表述错误。
4. T 【解析】细节理解题。题干意为:早上斯坦太累了以至于他把他的长胡子剪掉了!根据文章最后一段“In the morning, he was so tired that he cut his long beard off.”可知爷爷被折磨得累极了,直接把胡子剪了,故表述正确。
5. T 【解析】推理判断题。题干意为:斯坦一整晚没睡。根据文中倒数第二段最后一句“The beard went in and out of the quilt all night long.”可知表述正确。
Passage 3
【主旨大意】本文是一篇记叙文。文章讲述了来自印度的男孩阿兰在一家饭店做兼职工作,因为不诚实被老板解雇的故事。
1. F 【解析】细节理解题。题干意为:两年前阿兰去印度学习。根据文章第一句“Alan, a boy from India went to study in the UK two years ago.”可知,Alan,一个来自印度的男孩,两年前去英国学习。故判断本题错误。
2. T 【解析】细节理解题。题干意为:老板让阿兰洗餐具洗七次。根据文中的第一段第五句“...but the boss said,‘You must wash every dish seven times.’”可知,老板要求每个餐具洗七次。故判断本题正确。
3. T 【解析】细节理解题。题干意为:起初,老板对阿兰很满意。根据文中的“At first, Alan was careful. The boss was happy with him.”可知,老板开始对他满意。故判断本句正确。
4. F 【解析】细节理解题。题干意为:那个英国学生对老板什么都没说。根据文中的第一段倒数第二句“A few days later he told the boss about it.”可知,英国学生告诉老板阿兰只刷五次餐具这个秘密。故判断本题错误。
5. F 【解析】推理判断题。题干意为:事实上,阿兰很诚实。根据文章大意可知,老板让阿兰洗七次餐具,但是阿兰只洗五次,因为他认为老板不检查。故判断阿兰不是一个诚实的男孩,故本题错误。
Passage 4
【主旨大意】本文是一篇记叙文。文章讲述了作者六岁的孙女的左胳膊上长着一块斑点,她感觉不好看,想把它去掉。作者告诉她每个人一出生就带着标记,只不过有的能看见,有的看不见,那些特殊标记便是我们与众不同的地方。她似懂非懂,改变了想法,认为这个斑点很漂亮。
1. F 【解析】细节理解题。题干意为:玛丽的右臂上有一块小斑点,她非常喜欢它。根据短文第一段前两句“My six­year­old granddaughter, Mary, found a small freckle(斑点) on her left arm. She didn't like it and tried to pick it off.我六岁的孙女,玛丽,发现她的左胳膊上有一块小斑点。她不喜欢它而且想把它去掉。”可知本题表述错误。
2. F 【解析】细节理解题。题干意为:玛丽的家人想帮她去掉这个斑点。根据短文第二段第二句“Don't pick it off.不要去掉它。”可知是家人不想让她去掉斑点,故本题表述错误。
3. F 【解析】细节理解题。题干意为:我们可以看到所有的标记,包括里里外外的特殊标记。根据短文第三段第二句“Some of them can be seen, but some of them are invisible(看不见的).一些能看到,但是有一些是看不到的。”可知本题表述错误。
4. T 【解析】细节理解题。题干意为:我们每个人生来都是带着特殊标记的,这是真的。根据短文第三段第一句“Each of us is born with special marks.我们每个人都是带着特殊标记出生的。”可知本题表述正确。
5. T 【解析】推理判断题。题干意为:作者是玛丽的奶奶。根据短文第一段第一句“My six­year­old granddaughter, Mary, found a small freckle(斑点) on her left arm.我六岁的孙女,玛丽,发现她的左胳膊上有一块小斑点。”及倒数第三段中“She said to my husband...”可知本题表述正确。
Passage 5
【主旨大意】本文是一篇说明文。主要介绍了中国的春运,这是一年一度人潮流动最大的时候。公路、铁路和航空都在全速运转。文章重点提到了新技术的运用——面貌识别技术。
1. T 【解析】推理判断题。题干意为:对中国人来说春节出行很困难。根据文章第一段可知,春节是每年规模最大的人口迁移的时候,所以出行肯定是困难的。故本题表述正确。
2. F 【解析】细节理解题。题干意为:在春节期间全国的旅行主要是通过航空。根据第二段第二句“On Friday, 8.55 million trips were made on railways, 58 million by roads, 0.59 million by waterways and 1.3 million by air across the country...”可知主要是通过公路,故本题表述错误。
3. T 【解析】细节理解题。题干意为:广州和长沙火车站第一次使用面貌识别技术。根据第三段第一句“A few major train stations, such as Guangzhou and Changsha, used face recognition(面貌识别) technology for the first time.”可知本题表述正确。
4. F 【解析】细节理解题。题干意为:有了这项新科技,旅客不再需要出示身份证。根据第四段第二句“Passengers at those stations only needed to stand in front of a camera for a few seconds after putting their ID cards into a machine.”可知需要出示身份证,故本题表述错误。
5. T 【解析】细节理解题。题干意为:这项科技便捷、迅速而且很棒。根据文章最后一句“They described the technology with ‘convenient, fast and wonderful’.”可知本题表述正确。
Passage 6
【主旨大意】本文是一篇说明文。介绍了中国的传统节日——龙抬头,也称“龙头节”,以及在“龙头节”这一天的风俗习惯。
1. F 【解析】题干意为:龙头节是在中国农历二月的第三天。根据第一段第三句“This special day is on the second day of the second month in the Chinese lunar calendar.”可知此说法错误,故填F。
2. T 【解析】题干意为:我们中国人把我们自己称为“龙的传人”。根据第二段第二句“We Chinese people call ourselves the ‘descendants(传人) of the dragon’.”可知此说法正确,故填T。
3. T 【解析】题干意为:古代在龙头节那一天,人们在厨房里放灰。根据第三段第一句“On the day in ancient times, people put ashes in the kitchen.”可知此说法正确,故填T。
4. F 【解析】题干意为:现如今,许多人不在龙头节这一天剪发。根据最后一段最后一句“So many people have their hair cut on the Dragon Head Raising Day.”可知此说法错误,故填F。
5. F 【解析】题干意为:本文主要讲述了在中国如何庆祝端午节。通读全文可知本文讲的是关于龙头节的一些习俗,此说法错误。故填F。
Passage 7
【主旨大意】本文是一篇说明文。主要介绍了三种特制的自行车。第一种车是由菲律宾一家公司使用竹子和其他一些材料结合而制成,但是它们非常坚固;第二种车是由德国一名骑车爱好者使用大型废旧车轮和其他废料制作而成,是世界上最重的自行车;第三种车是由法国的两兄弟制成,他们把车的中间部分弄弯,让一般人骑不了这种自行车,防止自行车被人偷盗。这些奇妙的自行车,展示了人们非凡的创造性思维和动手能力。
1. F 【解析】细节理解题。题干意为:弗兰克用他朋友给他买的材料制造了世界上最重的自行车。从“The heaviest bicycle”一栏中的第一句“A German cycling lover, Frank Dose, has recently made the world's heaviest bicycle with big old wheels and lots of other waste materials.”可知,一位德国自行车爱好者弗兰克,最近用大的旧车轮和很多废料制造了世界上最重的自行车。故本题描述错误。
2. T 【解析】细节理解题。题干意为:社区中的一些学生可以从竹子自行车公司拿到钱来支付他们的学习费用。从“Bambikes”一栏中的第六句“Besides, it provides money for some students in its community to pay for their study.”可知,此外,它还为社区里的一些学生支付学费。故本题描述正确。
3. T 【解析】细节理解题。题干意为:竹子自行车是用一种特殊竹子和其他材料而成的。从“Bambikes”一栏中的第二句“They are made of an unusual kind of bamboo and other materials like metal and a local plant.”可知,它们是由一种不寻常的竹子和其他材料制成的,比如金属和当地的一种植物。故本题描述正确。
4. F 【解析】推理判断题。题干意为:两兄弟在一些人面前骑他们的自行车来展示怎样使用它们。从“Twisted(变形的) bicycles”一栏中的第三句“The  brothers say the bicycle is hard to ride so it can stop people from stealing it.”可知,两兄弟说这辆自行车很难骑,所以可以防止人们偷它。所以他们演示的是这辆自行车很难骑,以便让其他人望而生畏。也可从“The heaviest bicycle”一栏中的最后两句“Frank said his bicycle was surprisingly easy to ride although it had a huge size and weighed a lot.He rode it in front of 5,000 people for over 100 meters to prove it.”可知,弗兰克说他的自行车特别容易骑,虽然它尺寸很大并且非常重,而且他在五千人面前骑了100米向人们证明了这点。因此,在别人面前骑车是弗兰克做的而不是两兄弟做的。故本题描述错误。
5. F 【解析】细节理解题。题干意为:三十辆变形自行车被制造出来卖掉。从“Twisted(变形的) bicycles”一栏中的最后一句“So far, there have been 30 of the bicycle, but they are not for sale yet.”可知,到目前为止,已有三十辆这样的自行车,但是它们不用于销售。故本题描述错误。
Passage 8
【主旨大意】本文是一篇图表类应用文。介绍了新加坡的植物园和裕廊飞禽公园两个旅游景点。
1. F 【解析】细节理解题。题干意为:新加坡植物园建于1859年。根据第一个表格第一句“In 1822, it was built at the foot of Government Hill...”可知表述错误。
2. T 【解析】细节理解题。题干意为:你最好在一个凉爽的早晨去参观新加坡植物园。根据第一个表格第四句“The best time to visit it is on a cool morning or at night.”可知表述正确。
3. T 【解析】细节理解题。题干意为:12岁以下的孩子参观这两个地方都不用买票。根据两个表格中“free for children under 12”可知表述正确。
4. F 【解析】细节理解题。题干意为:瀑布鸟舍有一个85英尺的人造瀑布。根据第二个表格第三句“...has a 100­feet man­made waterfall.”可知表述错误。
5. F 【解析】推理判断题。题干意为:你可以在晚上8点去参观裕廊飞禽公园。根据第二个表格“Opening hours: 6:00 am- 6:00 pm”可知表述错误。
Passage 9
【主旨大意】本文是一篇图表型应用文。通过表格的形式介绍了三种休闲娱乐的活动:现场音乐会—爵士之夜、苏格兰舞蹈和民间艺术展。
1. T 【解析】细节理解题。题干意为:在爵士俱乐部,你可以享受真正的美国爵士乐。根据第一个表格的内容可知在爵士俱乐部可以享受真正的美国爵士乐。故此表述正确。
2. F 【解析】细节理解题。题干意为:如果你有150美元,你可以在7月看苏格兰舞蹈。根据题干提供的信息,锁定答案在第二则广告,苏格兰舞蹈的时间是5月10日—5月20日,故此表述错误。
3. T 【解析】细节理解题。题干意为:拨打84021877,你可以观看苏格兰舞蹈表演。舞蹈属于第二个表格的内容,其电话号码为84021877,故此表述正确。
4. T 【解析】细节理解题。题干意为:你可以在Jack Stein's 欣赏苏格兰舞蹈。通过三则广告所给信息可找到Jack Stein's 是在Scottish Dancing里,因此在那里可以欣赏苏格兰舞蹈,故此表述正确。
5. T 【解析】推理判断题。题干意为:你可以在六月的每天下午三点参观国际展览中心。根据第三则广告内容可知时间为周一至周五早上9点至下午5点,周末是早上9点至晚上9点,因此每天下午3点的时候,国际展览中心都开放,故此表述正确。
类型二 一般选择型
Passage 1
【主旨大意】本文是一篇记叙文。文章讲述了一位名叫Dawn Loggins的女孩,她没有向贫穷、恶劣的生活环境屈服,从最初那个无家可归的女孩到通过自己的努力考上了哈佛大学的励志故事。
1. C 【解析】细节理解题。题干意为:为什么Dawn没有放弃她的学业?A项:为了再联系她的家人;B项:为了感谢那些帮助过她的人;C项:为了接受教育获取成功;D项:为了实现上哈佛的梦想。根据第六段第二句中的“...because I realized that I was never going to be successful unless I got an education.”可知,她没放弃学业是因为她意识到除非接受教育,否则永远不能成功。故选C。
2. D 【解析】细节理解题。题干意为:当Dawn发现自己无家可归的时候谁帮助了她?A项:她的老师们;B项:她的邻居们;C项:一位“虎妈”;D项:一位校车司机。根据第四段第一句“The school bus driver learned about Dawn's situation and invited Dawn to move in with her family.”可知,是一位校车司机帮助了她。故选D。
3. B 【解析】词义猜测题。题干意为:划线单词“abandoned”的汉语意思是什么?根据第三段第二句“She found herself homeless and had to spend the night on friends' sofas.”可知,她发现自己无家可归,不得不在朋友家的沙发上过夜,可推测此处表示她被家人抛弃了。故选B。
4. C 【解析】推理判断题。题干意为:下面哪个词最能描述Dawn?A项:思想开放的;B项:脾气好的;C项:意志坚定的;D项:热心肠的。根据文章内容可知,Dawn在贫穷恶劣的环境下努力工作和学习,不放弃自己的梦想,最终以优异的成绩毕业,可知她是意志坚定的。故选C。
5. C 【解析】标题归纳题。题干意为:文章的最佳标题是什么?A项:另一位哈佛女孩;B项:烛光里的女孩;C项:从无家可归到考上哈佛;D项:“虎妈们”的角色。文章讲述了Dawn从无家可归到考上哈佛的故事。故选C。
Passage 2
【主旨大意】本文是一篇记叙文。无家可归的Billy及时归还了钻戒,他诚实的举动给他带来了很多意想不到的好运。
1. B 【解析】细节理解题。题干意为:Sarah什么时候意识到把戒指也给了Billy?A项:2013年2月9号;B项:2013年2月10号;C项:2013年2月18号;D项:2013年2月22号。根据第一段第一句“On February 9th, 2013, Sarah Darling was...”以及第二段第一句“...she had put in her change purse earlier until the next morning.”可知,在2013年2月10号,Sarah意识到把钻戒也给了Billy,故选B。
2. C 【解析】细节理解题。题干意为:下面哪项文中没有提及?A项:Billy跟一个慷慨的人住在一起;B项:Billy找到了他哥哥;C项:Billy买了一个钻石戒指;D项:Billy出现在新闻报道中。根据倒数第二段第二句“Billy is living with a person who is generous...”可知A项有提及;以及本段最后一句“...he got together again with his older brother...”可知B项有提及;根据第三段第二句“So on February 18th, he set up a special page(网页) to raise money for him.”可知D项有提及,推理可知,只有C项没有提及,故选C。
3. D 【解析】代词指代题。题干意为:第四段中的划线单词“That”指代“________”。A项:归还戒指;B项:创建网页;C项:在街上住;D项:收到钱。根据倒数第二段第一句“That is not enough.”并结合上一段最后一句“...Billy received over $85,000 and there seems to be no end yet.”可知,此处“That”指代Billy收到钱这件事情,故选D。
4. C 【解析】主旨大意题。题干意为:文章的主旨大意是什么?A项:一个慷慨的女士改变了她自己的生活;B项:一个好心人创建了特殊的网页;C项:一个无家可归的人归还钻戒;D项:许多人捐赠很多钱。分析整篇文章可知,无家可归的Billy把钻戒及时归还,他的诚实举动给他带来了很多意想不到的好运,故选C。
5. A 【解析】推理判断题。题干意为:从这个故事,我们了解到________。A项:帮助别人就是帮助我们自己;B项:帮助那些处在困境中的人有时候没必要;C项:生活不是那么容易;D项:我们应该总是帮助老人。分析故事可知,Billy的诚实帮助了别人,也帮助了自己,故选A。
Passage 3
【主旨大意】本文一篇寓言故事。故事中一个智者为了教育人们,就想出了一个主意。让钻进洞穴的人不再出来,从而让镇上的人们认为里面有怪物。后来,一个年轻人发现了这个事实。文章以此来告诉我们:如果想要改变生活,就要勇敢尝试。
1. B 【解析】细节理解题。题干意为:这个洞穴被称为“恐惧之穴”,因为________。A项:洞穴里面有一个智者;B项:进去的人没有回来;C项:里面有一个大型聚会;D项:人们喜欢住在里面。根据第一段第三句“Anyone who tried to enter it didn't return.”可知,进去的人没有回来。故选B。
2. C 【解析】细节理解题。题干意为:人们在洞口放礼物和食物是为了________。A项:吸引这个年轻人进入洞穴;B项:为了智者的好主意感谢他;C项:阻止怪物出来;D项:帮助人们举行聚会。根据第一段最后一句“In order to stop the monster from getting out of the cave, people often left gifts and food at the mouth of the cave, and these things always disappeared soon.”可知,他们这样做是为了阻止怪物出来。故选C。
3. B 【解析】细节理解题。题干意为:这个年轻人进入洞穴是为了________。A项:杀死洞穴里面的怪物;B项:确定里面是否有一只怪物;C项:寻找镇上失踪的人们;D项:在洞穴里面参加聚会。根据第二段第二句“When he heard about the cave, he decided to enter the cave and found out whether there was a monster in it.”可知,年轻人进入洞穴是为了探明里面是否有一只怪物。故选B。
4. D 【解析】推理判断题。题干意为:事实上是谁拿走了礼物和食物?A项:这个年轻人;B项:怪物;C项:智者;D项:洞穴里的人们。根据第二段倒数第二句“There were a lot of people in the party.”可知,洞穴里面有很多人,并没有怪兽。而文中也没有说明智者就在洞穴里面。由此可推知,礼品和食物是被洞穴里的人们拿走了。故选D。
5. A 【解析】主旨大意题。题干意为:我们能从本文中学到什么?A项:成功属于勇敢的人;B项:没有付出就没有回报;C项:眼见为实;D项:有志者,事竟成。阅读短文可知,进入洞穴的人因为自己的勇敢,结果享受到了来自别人的礼物和美食。也就是告诉我们:成功属于勇敢的人。故选A。
Passage 4
【主旨大意】本文是一篇说明文。文章主要介绍了英格兰的地理位置、文化、运动和名胜古迹。
1. A 【解析】细节理解题。题干意为:北海位于________。A项:英格兰东部;B项:英格兰西部;C项:英格兰北部;D项:英格兰南部。根据第一段第四句“The North Sea is on the east of it.”可知北海位于英格兰的东部,故选A。
2. D 【解析】细节理解题。题干意为:莎士比亚闻名于世是因为________。A项:他在牛津大学工作;B项:他在剑桥大学工作;C项:他是一位伟大的语言工作者;D项:他是一位伟大的作家。根据第二段第二句“Shakespeare is regarded as the greatest writer in the English language in the world.”可知莎士比亚闻名于世是因为他是一位伟大的作家,故选D。
3. C 【解析】数字计算题。题干意为:在英国踢足球的最佳时间持续大约________。A项:四个月;B项:五个月;C项:六个月;D项:七个月。根据第三段最后一句“The best time to play football lasts from the beginning of April to the end of September.”可知踢足球的最好时间从四月初持续到九月底,经过计算可知一共持续大约六个月,故选C。
4. D 【解析】细节理解题。题干意为:你可以在哪里欣赏整个伦敦的美景?A项:泰晤士河;B项:塔桥;C项:大英博物馆;D项:伦敦。根据第四段倒数第四句“You can sit in the London Eye to enjoy the whole London.”可知你可以坐在伦敦眼里来欣赏整个伦敦的景色,故选D。
5. B 【解析】推理判断题。题干意为:下列哪一项是正确的?A项:英国被东南部的英吉利海峡分开;B项:英国有许多著名的大学,像牛津和剑桥;C项:英国的主要运动是足球和篮球;D项:英国几乎没有美丽的名胜古迹。由第一段第三句“It is...”可知A项错误;由第二段最后一句“The education...”可知B项正确;由第三段第一句“The main sport...”可知C项错误;由最后一段第一句“There are many...”可知D项错误。故选B。
Passage 5
【主旨大意】本文是一篇说明文。文章介绍了茶刚刚进入英国时的情景,以及茶在中国、日本和其他国家被广泛种植以及相关的茶文化。
1. A 【解析】细节理解题。题干意为:在很久以前的英国,什么被作为早餐提供?从第一段最后一句“No coffee or milk but large glasses of beer stood on the breakfast table!”可知很久以前,在英国人的早餐桌上,没有咖啡和牛奶,仅有大杯的啤酒。故选A。
2. B 【解析】细节理解题。题干意为:这对老夫妇是如何处置茶叶的?从第二段第四句“They ate the leaves,...”可知,这对老夫妇吃掉茶叶,然后把茶水倒掉。故选B。
3. C 【解析】细节理解题。题干意为:当茶农在________时是一年中最忙的。从第三段第三句“When the tea leaves are ready to be picked, ...”可知,准备采摘茶叶的时候是茶农一年中最忙碌的时候。故选C。
4. B 【解析】推理判断题。题干意为:我们能在一本杂志里的哪个部分读到这篇文章?本文主要谈论的是茶文化,应该能在“文化”板块找到该文章。故选B。
5. B 【解析】标题归纳题。题干意为:这篇文章最好的标题是什么?通读全文可知,本文主要介绍茶被广泛种植及相关的文化。故选B。
Passage 6
【主旨大意】本文是一篇说明文。主要介绍了一个外国人把中国的经典名著《红楼梦》改编成歌剧。创作者这样做的原因在于他们想让更多的人了解中国的经典文化,想把中国的文化传播出去。
1. D 【解析】细节理解题。题干意为:谁为中国经典小说《红楼梦》写了这部歌剧?A项:林黛玉;B项:曹雪芹;C项:贾宝玉;D项:戴维•亨利•黄。根据文章第四段第二句“But opera writer David Henry Hwang cut down the number of characters to just seven.”可知该歌剧的作者是戴维•亨利•黄。故选D。
2. C 【解析】细节理解题。题干意为:这个歌剧是________。A项:以诗歌形式用汉语唱出来;B项:首场表演在北京;C项:一年后在中国表演;D项:用许多种语言表演。根据文章第二段第三、四句“The opera was first performed last September...This month it came to Beijing...”,可知一年后在中国演出。故选C。
3. B 【解析】细节理解题。题干意为:下列哪项不是这本书和这部歌剧的差异?A项:语言的使用;B项:悲伤的爱情故事;C项:人物的数量;D项:整个家庭的故事。根据第四段最后一句“...tried to write a heartbroken tragedy(悲剧) that everyone would understand.”可知《红楼梦》这本书被改成歌剧后依然是个悲剧。故选B。
4. D 【解析】推理判断题。题干意为:为什么创作者们把这本书变成英语歌剧?A项:因为他们有西方文化的背景;B项:因为他们认为这本书不够好;C项:因为他们希望帮助其他人学习英语;D项:因为他们想让西方人了解中国的小说。根据文章第六段第一句“The creators consider it to be a meaningful job to introduce a Chinese classic to Western audiences.”可知作者们认为把中国经典介绍给西方人是一件有意义的事情,从而推测出作者想让西方人了解这部中国经典小说。故选D。
5. C 【解析】标题归纳题。题干意为:这篇文章的最佳标题可能是________。A项:《红楼梦》是受欢迎的;B项:把中国的经典介绍给西方人;C项:把中国的经典变成歌剧;D项:中国的文化是丰富多彩的。根据文章的整体内容可知这篇文章主要提到把《红楼梦》改编成歌剧。故选C。
Passage 7
【主旨大意】本文是一篇说明文,主要介绍了西方国家的邀请礼仪。即使西方人说“随时来玩”或“不久后来看我”,在你去以前也要打电话。如果你没计划去别人家,他邀请时你可以拒绝,如果你接受了邀请,在你去别人家时,最好带一些小礼物。
1. B 【解析】细节理解题。题干意为:当西方人说“随时来玩”或“不久后来看我”,它意味着________。A项:在任何时间拜访他们,你都是受欢迎的;B项:拜访他们你是受欢迎的,但你仍要在去他们家之前给他们打电话;C项:他们不想要你拜访他们;D项:他们要为你举行派对。根据文章第一段最后一句“It's wise to telephone before visiting someone.在拜访某人前打电话是明智的。”可知B项正确。
2. A 【解析】细节理解题。题干意为:如果一位西方人邀请你去他家,________。A项:如果你没有计划去,你可以拒绝;B项:即使你不想去,你也不得不接受邀请;C项:你不能接受邀请;D项:如果你接受了邀请就必须去。根据文章第二段第一句“Never accept an invitation unless you really plan to go.除非你真的打算去,否则不要接受邀请。”可知选A。
3. D 【解析】推理判断题。题干意为:如果你已经接受了去聚会或晚餐的邀请,你要带什么礼物?根据第三段第一句“...it is polite to bring small gifts with you, such as bottles of drinks, flowers, and some others.……带小礼物是很有礼貌的,比如几瓶酒、花和其他的东西。”分析选项中只有书属于小礼物。故选D。
4. C 【解析】短语意思猜测题。题干意为:划线部分“go Dutch”的汉语意思是________。根据短文最后一段最后一句中“which means each person pays his own bill每个人付自己的账”可推断是“AA制”。故选C。
5. C 【解析】标题归纳题。题干意为:这篇文章的最佳题目是________。A项:随时来玩;B项:不久后来看我;C项:西方国家的邀请;D项:西方人。文章第二、三段都是在介绍关于邀请的问题,故选C。
Passage 8
【主旨大意】本文是一篇说明文。主要介绍了可怕的飓风袭击了澳大利亚,以及它形成的原因。
1. A 【解析】数字计算题。题干意为:当风速增加到________时,它将从热带气旋转变成飓风。根据第四段最后一句中“120km/h”计算得出2 km/m,故选A。
2. A 【解析】细节理解题。题干意为:第三段中划线单词“recover”的汉语意思可能是“________”。根据第三段最后一句“Some cities never recover from a cyclone,while it takes years to rebuild.有些城市永远不会从飓风中恢复过来,而重建则需要几年时间。”可知选A。
3. D 【解析】细节理解题。题干意为:澳大利亚的飓风造成了________。A项:许多人失去家园;B项:树、车和船被毁;C项:海平面上升;D项:包含A、B和C。根据第二、三段中的内容可知A、B和C项中所提到的都有发生。故选D。
4. C 【解析】细节理解题。题干意为:下列哪一项是正确的?A项:当风速增加至125 km/h,它会从热带气旋变成飓风;B项:一组雷暴会遇到寒冷的热带水汽;C项:地球会旋转; D项:热带气旋可以在赤道附近看到。根据文章第四段内容可知只有C项正确。故选C。
5. D 【解析】主旨大意题。题干意为:文章主要谈论的是什么?根据文章的主旨大意归纳总结,A、B、C项都只说到了一个方面,只有D项全面概括了文意,故选D。
Passage 9
【主旨大意】本文是一篇说明文。主要介绍了羊不为人知的特性:羊远比我们知道的更聪明,有超强的记忆力、丰富的表情和多种情绪变化;它们也有复杂的社会结构,可以形成长期关系,建立友谊,互相支持。
1. B 【解析】细节理解题。题干意为:根据短文,羊给人们提供________。A项:腿和头;B项:肉和羊毛;C项:头和肉;D项:腿和羊毛。根据第一段第二句“The sheep are good for two things, being eaten and producing wool.”可知选B。
2. B 【解析】词义猜测题。题干意为:划线单词“complex”的汉语意思是“________”。联系下文,“羊可以建立友谊,在伙伴需要的时候互相帮助”表明羊有复杂的社会结构,故选B。
3. C 【解析】细节理解题。题干意为:来自加利福尼亚大学的研究人员观察羊________。根据最后一段第二句“Over twenty years ago, researchers from the University of California observed for three years...”可知选C。
4. C 【解析】推理判断题。题干意为:下列哪项是不正确的?A项:羊通常被认为是友善的动物;B项:羊可以比许多人的记忆更长久;C项:羊喜欢为食物打架;D项:羊能够体验到许多情感。根据最后一段第三句中“...they help weaker friends and support each other in fights”可知,羊帮助弱势朋友,在打架时互相支持,而不是为食物打架,故C项表述错误。
5. A 【解析】主旨大意题。题干意为:在文章中,作者告诉我们________。A项:羊比我们知道的更聪明;B项:羊毛是舒适的;C项:羊可以帮助弱一些的人们;D项:羊通过住在一起建立友谊。通读文章可知本文主要介绍了一项关于羊的研究,说明了羊比人们知道的更聪明。故选A。

Passage 10
【主旨大意】本文是一篇说明文。主要介绍了患有“失歌症”人群的一些特征,以及科学家通过对这类人群的研究表明在其他非音乐声音辨识方面他们不存在问题。
1. D 【解析】细节理解题。题干意为:那些________的人是患有“失歌症”的人。A项:喜欢音乐的;B项:听力差的;C项:不喜欢音乐的;D项:天生不能享受音乐的。根据文章第一段第四句“People with amusia are born without the ability to enjoy music. 患有失歌症的人天生不具备享受音乐的能力。”可知D项符合文意。故选D。
2. D 【解析】细节理解题。题干意为:生活对于患有“失歌症”的人来说是不容易的,是因为________。A项:音乐对他们来说似乎是吵闹的;B项:大多数人不能理解他们;C项:他们努力待在充满音乐的地方;D项:他们讨厌聚会、餐馆或是购物中心。根据文章第二段第一、二句“Life can be hard for people with amusia. In fact, most people...  even painful. 生活对于患失歌症的人来说是不容易的。事实上,大多数人……甚至是痛苦的。”可知他们不喜欢去餐馆或购物中心这类吵闹的地方。故选D。
3. D 【解析】推理判断题。题干意为:科学家辨别患有“失歌症”的人是通过________。A项:研究不同类型的音乐;B项:有规律地去聚会;C项:比较音乐与颜色;D项:研究患有“失歌症”的人。根据文章第二段最后一句“By studying people like Elizabeth, scientists are finally learning how to identify(辨别) this unusual condition.通过研究像伊丽莎白这样的人,科学家最终学会了如何辨别这种不同寻常的状况。”可知选D。
4. A 【解析】细节理解题。题干意为:根据科学家(的研究),________使得患有“失歌症”的人与大多数人不同。A项:大脑;B项:糟糕的听力;C项:对颜色的缺失;D项:在演讲方面的问题。根据文章第三段第一句“Scientists say that the brains of people with amusia are different from those that can enjoy music.科学家说患失歌症的人的大脑不同于那些可以享受音乐的人。”可知答案为“大脑”。故选A。
5. D 【解析】主旨大意题。题干意为:这篇文章的主旨大意是什么?A项:患有“失歌症”人群的奇怪行为;B项:音乐能力;C项:音乐难题;D项:一些人不能享受音乐。根据文章内容,可知是讲述了“失歌症”人群的相关问题。故选D。
Passage 11
【主旨大意】本文是一篇说明文。文章介绍了中国政府提倡“全民阅读”的国策,政府已经认识到了培养国民阅读习惯的重要性,但是此策略在实施中仍存在很多问题。
1. D 【解析】细节理解题。题干意为:“全民阅读”是什么?根据第一段可知全民阅读是培养全民更好的阅读习惯的运动。故选D。
2. A 【解析】细节理解题。题干意为:中国逐渐提升“全民阅读”是因为________。根据第二段第一句“Realizing the importance of reading in national strength...”可知答案为A项。
3. B 【解析】词义猜测题。题干意为:文中划线单词“strategy”的汉语意思是什么?根据全文的介绍可知“全民阅读”是一个国家战略或者策略。因此选B。
4. A 【解析】细节理解题。题干意为:为了提高“全民阅读”,我们国家鼓励学校、学院和大学________。根据文章第四段“Our country encourages schools, colleges and universities to open their libraries to the public, and calls on bookstores to offer reading space and organize reading for customers.”可知应选A。
5. C 【解析】主旨大意题。题干意为:这篇文章的主旨大意是什么?本文主要讲了阅读是一项重要的技能,阅读习惯需要好好培养,故选C。
Passage 12
【主旨大意】本文是一篇说明文。在文章中,作者针对社会上流行的基因和智力决定学生的成败这一说法进行了驳斥。没有任何研究发现能证明这一观点的正确性,在学习方面,找到适合自己的学习方法才能更好地促进学习。
1. B 【解析】细节理解题。题干意为:亚瑟博士的全方位肢体回应法的目的是什么?根据第二段第一句“To teachers, what is the best way to teach languages?”可知,亚瑟博士的全方位肢体回应法的目的是给教语言的老师们一个好方法。故选B。
2. A 【解析】细节理解题。题干意为:当你学习新词汇时,________能帮你把它们学好。根据第三段第一、二句“Now you may know how to learn English. Keep moving when you learn.”可知保持移动是学英语的好方法。故选A。
3. D 【解析】词义猜测题。题干意为:文中划线单词“intelligence”的汉语意思是“________”。结合and前的genes(基因)及常识可知,此处指的是智力。故选D。
4. C 【解析】细节理解题。题干意为:当你听一则故事或者一篇文章时,你能想象什么?根据第三段第四句“And you can imagine you are the person in the story or the article.”可知,当你在听一则故事或者一篇文章时,你可以想象你就是故事或者文章中的人物。故选C。
5. D 【解析】主旨大意题。题干意为:作者想告诉我们什么?根据最后一段最后两句“Stop your old method. Try this one at once!”可知,作者主要介绍了帮助人们促进学习的方法。故选D。
Passage 13
【主旨大意】本文是一篇说明文。主要介绍了中国近年来在科技方面的重大发展。文章首先介绍了中国首架大型国产喷气式客机C919,然后介绍了中国高铁的发展,以及一些国家希望得到中国高铁技术方面的支持。这些发展给中国人甚至全世界人民产生了重大的影响。
1. A 【解析】细节理解题。题干意为:C919将与________和新波音B737展开竞争。根据第二段最后一句“It also faces the challenge of competing with the Airbus A320 and the new Boeing B737.”可知应选A。
2. B 【解析】细节理解题。题干意为:从这篇短文中我们知道在________许多国家计划建高铁或改善他们的铁路。根据第三段倒数第二句“Many countries, especially the ones in Central Asia, Southeast Asia, the Middle East and Eastern Europe, are planning to build high­speed rail lines or to improve their railways with the help of China.”可知中亚、东南亚、中东和东欧地区的许多国家有这种计划,故选B。
3. B 【解析】细节理解题。题干意为:根据这篇短文可知下列哪一项是正确的?A项:超过32家公司从中国订购了570架C919飞机;B项:2017年5月5日C919首次成功起飞;C项:中亚的许多国家帮助中国建设高速铁路;D项:时速为400千米的高铁可以运载更多的乘客。根据第二段第一句“On May 5th, 2017, at Shanghai Pudong International Airport, China's first large homemade jet airliner(喷气式客机), the C919, took off successfully for the first time.”可知选B。
4. B 【解析】词义猜测题。题干意为:划线单词“contribution”的汉语意思是什么?根据上句“China has made great progress in both science and technology.”以及下句“All of these are changing the daily life...”可知此处应该是指中国对人类作出了巨大的贡献。故选B。
5. C 【解析】主旨大意题。题干意为:这篇文章主要想告诉我们________。A项:中国科学家比以前更擅长科学技术;B项:四大发明使中国在世界上强大;C项:中国随着自身的发展提高了国际影响力;D项:中国已经生产了时速400千米的新型高铁。本文介绍了中国近年来在科技方面的重大发展,故选C。
Passage 14
【主旨大意】本文是一篇说明文。文章主要介绍了无人驾驶汽车的发展现状、主要优点和研发难点。科学家认为,未来15年内无人驾驶汽车可能就会普及,从而改变我们的未来生活。
1. C 【解析】细节理解题。题干意为:根据一些科学家的说法,无人驾驶汽车可能会使驾驶变得________。A项:必要的;B项:困难的;C项:愉快的;D项:乏味的。根据第一段最后一句可知,无人驾驶汽车很有可能使驾驶变得没有必要,或者更轻松、更愉快。故选C。
2. D 【解析】细节理解题。题干意为:关于无人驾驶汽车,下列哪一项不正确? A项:谷歌、百度、苹果和阿里巴巴正在研究无人驾驶汽车; B项:这种汽车可能会改变我们未来的生活条件; C项:无人驾驶汽车比人驾驶的汽车更安全;D项:乘客不需要告诉汽车他们想去的地方。从第二段最后一句“All you have to do is typing in your address! 所有你要做的就是输入你的地址!”可知,乘客必须告诉无人驾驶汽车你要去哪里。选项D说法错误。故选D。
3. C 【解析】段落大意题。题干意为:第三段主要谈论了无人驾驶汽车的________。从第三段第一句以及本段内容可知,第三段主要介绍了无人驾驶汽车的四大优势。故选C。
4. A 【解析】词义猜测题。题干意为:第三段划线单词“decrease”是什么意思?结合第三段第三句“In China, there are more than 500 deaths caused by accidents.”可知在中国,有超过500例的死亡是交通事故造成的。由此推知,这里是指无人驾驶汽车会使这个数字减少100倍。 “decrease”意为“减少”。故选A。
5. B 【解析】推理判断题。题干意为:从这篇文章我们可以知道什么?A项:无人驾驶汽车可能不会遵守交通规则; B项:无人驾驶汽车的技术还没有充分地发展;C项:汽车和人之间的交流很完美; D项:无人驾驶汽车将比人驾驶的汽车产生更多交通事故。从最后一段内容可知,要制造一个成功的无人驾驶汽车需要有许多不同的技术,而且研发有许多难点。由此推知,无人驾驶汽车的技术还没有得到充分的发展。故选B。
Passage 15
【主旨大意】本文是一篇说明文。主要介绍了抑郁症患者的数量、症状、患病人群及为了阻止患抑郁症而采取的一些措施。
1. D 【解析】细节理解题。题干意为:精神抑郁的人甚至想去________。根据第三段最后一句中“...depression may lead to suicide(自杀).”可知“抑郁者有自杀倾向”,故选D。
2. C 【解析】推理判断题。题干意为:下列哪一个叙述是不正确的?A项:抑郁是一种精神疾病;B项:孕妇更可能患抑郁;C项:有抑郁的人不能去工作;D项:年轻人抑郁人数上升。A、B、D三项内容文中均有提到,是正确的。文中提到有部分人没有意识到自己患了抑郁,还有些学生由于教育的压力导致抑郁等,均说明抑郁的人是可以工作的,C项错误。故选C。
3. B 【解析】词义猜测题。题干意为:文中划线单词“blue”的意思是“________”。前句提示“happiness”和“joy”,后文转折,故可以推断是“sad and hopeless难过和绝望”。故选B。
4. A 【解析】细节理解题。题干意为:在中国,青少年抑郁可能是由________引起。根据第五段最后一句“Competitions, especially in education, can cause a lot of pressure.”可知教育竞争的压力导致年轻人患上抑郁。故选A。
5. B 【解析】标题归纳题。题干意为:文章最佳的标题是什么?本文主要介绍抑郁对人们的危害。故B选项 Depression—A Silent Killer“抑郁——沉默的杀手”符合题意,故选B。
Passage 16
【主旨大意】本文是一篇应用文。介绍了四则广告:第一则是儿童智力开发社团;第二则是健身俱乐部;第三则是钢琴俱乐部;第四则是英语学习俱乐部。
1. B 【解析】细节理解题。题干意为:周内你可以参加哪个俱乐部?从第一则广告第二个信息点“Open to the members from 9:00 am to 10:30 am On Sat. & Sun.”,第二则广告第三个信息点“Every afternoon from 4:00 pm to 6:00 pm, Sat. & Sun.”,第三则广告第一个信息点“One­to­one training on Sat.& Sun.from 4:00 pm to 6:00 pm”可知,共有三个俱乐部在周末开办。从第四则广告第三个信息点“Choice of morning or evening classes, 3 hours per day, Mon.- Fri.”可知,“Global English Club”在周内上课。故选B。
2. C 【解析】细节理解题。题干意为:在哪个俱乐部,当你休息时可以喝饮料和吃水果?从第二则广告第四个信息点“Drinks and fruits are ready for you during breaks”可知,“Body­building Club”在休息时可以喝饮料、吃水果。故选C。
3. B 【解析】数字计算题。题干意为:如果露西想要在周末加入两个俱乐部,她有几种选择?分析三个俱乐部的开课时间可知,健身俱乐部和钢琴俱乐部在同一时间段开课。如果露西想在周末参加其中的两个,只能选健身俱乐部和儿童智力开发俱乐部或钢琴俱乐部和儿童智力开发俱乐部,共有两种选法。故选B。
4. A 【解析】细节理解题。题干意为:如果你想和以英语为母语的人交流,请致电________。从第四则广告倒数第二行“Tel: 0816-2878806”可知,全球英语俱乐部的电话号码是:0816­2878806。故选A。
5. B 【解析】标题归纳题。题干意为:上面这四则广告的最佳标题是________。本文主要介绍了四种俱乐部,有周末的、也有周内的,涉及智力开发、健身、钢琴和英语学习四个俱乐部。能够概括这些内容的只有“Best Clubs Available in Town”一个选项。选项A只是其中一个俱乐部,选项C只提到周末的俱乐部,选项D只提到了周内的俱乐部,都不够全面。故选B。
Passage 17
【主旨大意】本文是一篇应用文。通过世界读书日来调查人们喜欢阅读哪类书籍。
1. A 【解析】细节理解题。题干意为:为什么David认为A Friend like Henry 是他最喜欢的书?A项:因为它能使他振奋;B项:因为它是一个虚构的故事;C项:因为它是他爸爸送的礼物;D项:因为它是关于海底旅行的书。根据表格一最后一句“It cheered me up.”可知答案,故选A。
2. B 【解析】细节理解题。题干意为:Sara喜欢带有很棒的插图的书,她应选择下列哪本书?根据第二个表格倒数第二句“The story is very interesting and the pictures are fantastic.”可知答案,故选B。
3. A 【解析】细节理解题。题干意为:关于Romance of the Three Kingdoms这本书,下列哪一项是不正确的?A:它能使人们感到放松;B:它是中国四大名著之一;C:它谈论了关于中国三个王国的故事;D:对历史感兴趣的人会爱上它。根据第三个表格可知,B、C和D正确,故选A。
4. B 【解析】细节理解题。题干意为:从The Little Prince中我们可以学到________。A项:中国历史;B项:正确的价值观;C项:交朋友;D项:养狗。根据第四个表格最后一句“...and it also tells us about the correct values.”可知选B。
5. D 【解析】推理判断题。题干意为:你认为这篇文章可能是什么?A项:一则广告;B项:一个通知;C项:一个故事;D项:一个报告。根据第一段第三句“Here are the answers of four students...”可知应选D。

文 章来
源莲山 课
件 w w w.5Y
k J.Com
最新试题

点击排行

推荐试题

| 触屏站| 加入收藏 | 版权申明 | 联系我们 |